Πως καθαρίζουμε πλακέτες (PCB)

0
Πως καθαρίζουμε πλακέτες
Οι τυπωμένες πλακέτες είναι η βάση ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος. Πάνω στις πλακέτες βρίσκεται το κύκλωμα και τα στοιχεία αυτού (αντιστάσεις, πυκνωτές, controllers….). Οι πλακέτες σχεδόν πάντα βρίσκονται προστατευμένες μέσα στην συσκευή σε σημείο που δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με εξωτερικές συνθήκες. Έτσι είναι προφυλαγμένες από υπερβολική υγρασία, σκόνες, λάδια και ότι άλλο μπορεί να τους προκαλέσει ζημιά.
 
Παρόλα αυτά μπορεί από λάθος κατασκευής ή από λάθος δικό σας να προκληθεί πρόβλημα στην πλακέτα. Το πιο σύνηθες είναι να χυθεί κάποιο υγρό πάνω στην πλακέτα ή να οξειδωθεί κάποιο στοιχείο της. Η σκόνη, εκτός και αν είναι υπερβολική δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. 
 

Πως λοιπόν καθαρίζουμε πλακέτες αν παρουσιαστεί πρόβλημα;

 
Υπάρχουν πολλά είδη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για καθαρισμό της πλακέτας όπως οινόπνευμα αλλά σίγουρα η καλύτερη λύση είναι τα ειδικά σπρέι καθαρισμού (PCC). Τα ειδικά σπρέι καθαρισμού, που μπορείτε να βρείτε σε όποιο κατάστημα ηλεκτρονικών ή ηλεκτρολογικών θέλετε, ψεκάζουν μια ειδική ουσία που έχει την δυνατότητα να καθαρίσει την πλακέτα χωρίς να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα σε ότι στοιχεία έχει ή στο κύκλωμα. Το κόστος τους είναι συνήθως 5-10 ευρώ. 
 
Το θετικό με αυτό το σπρέι, είναι ότι εξατμίζεται μετά από λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να αφήσει κάποιο υπόλειμμα πάνω στην πλακέτα αλλά και ότι έχει συνήθως ένα πλαστικό βουρτσάκι που σας βοηθάει να καθαρίσετε την πλακέτα χωρίς να προκαλέσετε κάποια ζημιά.
Αν δεν έχει τέτοιο βουρτσάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι βουρτσάκι έχετε ή ακόμα και μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Μην χρησιμοποιήσετε για κανένα λόγο κάτι αιχμηρό ή σκληρό γιατί μπορείτε να καταστρέψετε το τυπωμένο κύκλωμα.
 
O καθαρισμός είναι απλή υπόθεση και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Απλώς με βρεγμένο το βουρτσάκι καθαρίζετε απαλά την πλακέτα στα σημεία που έχει πρόβλημα. Το υγρό θα κάνει όλες τις βρομιές και ότι άλλο έχει προσκολληθεί στην πλακέτα και να αποκολληθεί, διώχνοντας το με το βουρτσάκι.
 

Tip Όποτε ανοίγετε μια ηλεκτρονική συσκευή, να βγάζετε φωτογραφίες σε όλα τα στάδια. Έτσι αν κοπεί κάποιο καλώδιο ή βγει κάτι που δεν πρέπει, μπορείτε να βρείτε που πάει ακόμα και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις ηλεκτρονικής, αν ανατρέξετε στις φωτογραφίες που βγάλατε

Εφόσον καθαρίσει καλά η πλακέτα, βάλτε την προσεκτικά πάλι στην θέση της και περιμένετε 1-2 λεπτά να σιγουρευτείτε ότι έχει στεγνώσει το σπρέι και έπειτα θέστε την συσκευή σε λειτουργία κανονικά.
 

Μικρό παράδειγμα : Πλακέτα με λαδομπογιά

clean_Pcb_1_v1
Ένα μικρό παράδειγμα. Η πρίζα στην παραπάνω φώτο, είναι μια πρίζα της Ansmann με ηλεκτρονικό χρονοδιακόπτη. Από απροσεξία έπεσε σε ένα δοχείο με μαύρη λαδομπογιά (και έμεινε εκεί για κάποιες μέρες) και η λαδομπογιά εισχώρησε σε όλα τα μέρη της. Όταν έγινε αντιληπτό τι είχε γίνει η λαδομπογιά είχε στεγνώσει σχεδόν.
 
clean_Pcb_4
clean_Pcb_5
clean_Pcb_6_v1-1
Μερικές φωτογραφίες από το πρόβλημα σε διάφορα στάδια του καθαρισμού.
clean_Pcb_3_v1
Ο καθαρισμός έγινε με το καθαριστικό πλακετών της Kontakt Chemie. με το ειδικό βουρτσάκι που έχει ενσωματωμένο στο καπάκι  (πάντοτε υγρό).
clean_Pcb_7_v1
 
Τελικό αποτέλεσμα μετά τον καθαρισμό. Έχει μείνει σε κάποια μικρά σημεία υπόλειμμα λαδομπογιάς, αλλά δεν ενοχλεί το κύκλωμα.
clean_Pcb_9_v1
Όπως φαίνεται, λειτουργεί μια χαρά και χωρίς προβλήματα μετά τον καθαρισμό.
 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροIndustrial επιγραφές με σωλήνες (και λίγα λόγια για κατασκευές με σωλήνες)
Επόμενο άρθροΤι κάνουμε όταν κλείνει ο υπολογιστής από υπερθέρμανση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια