Review: Σταθμός ηλεκτρονικού για κόλλα πάστα συγκολλήσεων AD-982

0
σταθμός κόλλησης για πάστα συγκόλλησης

Ο σταθμός κόλλησης για πάστες (glue dispenser αγγλιστί) είναι ένα εξειδικευμένο εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιούν κυρίως ηλεκτρονικοί για επισκευές σε πλακέτες και ηλεκτρονικά μέρη. Η λειτουργία του είναι απλή. Με την βοήθεια συμπιεσμένου αέρα, επιτρέπει την ελεγμένη ροή ήμι-ρευστών υλικών όπως η πάστα συγκόλλησης, η αγώγιμες πάστες ή οι κόλλες. 

Το συγκεκριμένο είναι ήμι-αυτόματο και είναι σχετικά παλιό μοντέλο, καθώς τώρα έχουν κυκλοφορήσει νέα με ψηφιακή οθόνη, για μεγαλύτερη ακρίβεια. Το κανονικό του κόστος είναι 50-100 ευρώ, αλλά αγοράστηκε σε προσφορά από το Gearbest, στα 26 ευρώ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά σταθμού κόλλησης AD-982


Μοντέλο  AD-982
ΤύποςΣταθμός κόλλησης για πάστες (glue dispenser
Χρονοδιακόπτης0.01-1 / 0.1-10 / 0.2-20 / 0.3-30 δεύτερα
ΛειτουργίαΣτιγμιαία ή επαναλαμβανόμενη
Ακρίβεια±5%
Πίεση εισερχόμενου αέρα2.5 ~ 7 bar (35~100psi)
Πίεση εξερχόμενου αέρα0.1 ~ 5.5 bar (1~78psi)
Εσωτερική τάση24VDC
Διαστάσεις235 χ 225 χ 63 χιλιοστά
Βάρος2.2 κιλά

 

Εντυπώσεις από σταθμό κόλλησης AD-982


O συγκεκριμένος σταθμός κόλλησης είναι OEM, οπότε μπορείτε να τον βρείτε με διάφορες επωνυμίες. Πάντα όμως θα έχει το ίδιο κύκλωμα και τις ίδιες δυνατότητες. 

Τι περιέχεται στην συσκευασία

Στην συσκευασία εκτός από το σταθμό, υπάρχει μία μεταλλική βάση στήριξης για τις ενέσεις, 3 μπουκάλια για σύριγγες, αρκετοί ακροδέκτες διαφορετικού πάχους, δύο διάφανοι σωλήνες για σύνδεση με αεροσυμπιεστή και τις ενέσεις, ένα πεντάλ ποδιού και ένα ειδικός διακόπτης χεριού.

Σύνδεση με αεροσυμπιεστή με υδατοπαγίδα

Επειδή αυτό το μηχάνημα λειτουργεί υπό πίεση, απαιτείται σύνδεση με εξωτερικό αεροσυμπιεστή, ο οποίος θα έχει καλή υδατοπαγίδα. Αυτό είναι ίσως το μοναδικό μειονέκτημα που έχει. αν και τα περισσότερα αντίστοιχα μηχανήματα έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργία.

Με τον αεροσυμπιεστή συνδέεται στο πίσω μέρος και υπάρχει ένα ειδικό διάφανο σωληνάριο με ταχυσύνδεσμο. Ο αεροσυμπιεστής θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε αεροπαγίδα, καθώς αν είσαστε σε περιοχή με αρκετή υγρασία θα βγάζει νερό μαζί με τον άερα και την πάστα.

Ποδοδιακόπτης και διακόπτης χειρός

Στα θετικά ότι μέσα στην συσκευασία υπάρχει ποδοδιακόπτης (όπως στις ραπτομηχανές) αλλά και διακόπτης χειρός, ο οποίος προσαρμόζεται πάνω στην κάθε σύριγγα. Και οι δύο είναι πολύ βολικοί και φαίνεται να δουλεύουν σωστά. 

Ο διακόπτης χειρός, προσαρμόζεται πάνω στη σύριγγα.

Στο ίντερνετ υπάρχουν αρκετές αναφορές και οδηγοί για το πως να φτιάξετε και άλλους διακόπτες (πχ με φωτοκύτταρο).

Αυτόματη και χειροκίνητη λειτουργία

Οι διακόπτες λειτουργίας αλλά και η επιλογή του χρόνου

Η εναπόθεση πάστας (ή ότι άλλο περιέχει η σύριγγα) μπορεί να γίνεται αυτόματα, σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα ή χειροκίνητα (με κάποιον από τους διακόπτες). Στην αυτόματη λειτουργία υπάρχουν 4 διαφορετικές κλίμακες, οι οποίες με αναλογικό αβαθμίδωτο διακόπτη. 

Με απλά λόγια, μπορείτε να επιλέξετε πχ την 1η κλίμακα που ο χρόνος είναι από 0.01 μέχρι 1 δευτερόλεπτο, το οποίο το ρυθμίζετε με τον διακόπτη στο μπροστινό μέρος. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ψηφιακή ένδειξη, οπότε δεν θα είναι τόσο εύκολο να έχετε ακρίβεια εκατοστού.

Ποιότητα κατασκευής και συσκευασία

Η ποιότητα κατασκευής της συσκευής είναι – όλως περιέργως- αρκετά καλή. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο ακριβό  μηχάνημα εργαστηρίου, αλλά για ήμι-επαγγελματική χρήση δείχνει αρκετά καλό. 

Οι διακόπτες δεν δείχνουν κορυφαίας ποιότητας (ειδικά του χεριού), αλλά με λίγο προσοχή μάλλον δε θα υπάρχει πρόβλημα.

Η συσκευασία είναι από σκληρό χαρτόνι, με διπλό κουτί, και αν και δεν είχε κάποιο προστατευτικό εσωτερικά, δεν αντιμετώπισε κάποιο θέμα. Νομίζω ότι δύσκολα θα βρείτε κάποιο χτυπημένο από τη μεταφορά.

Κινέζικο φις και εγχειρίδιο χρήσης

Κάτι που θα πρέπει να αναφερθεί, αν και δεν είναι τόσο σπουδαίο,  είναι ότι το καλώδιο σύνδεσης έχει Κινέζικό φις. Φυσικά επειδή έχουμε περίπου την ίδια τάση με την Κίνα, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι το κλασσικό καλώδιο σύνδεσης PSU (αυτό που έχουν οι υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές…), οπότε όποιος θέλει να αγοράσει ένα τέτοιο εργαλείο, θα πρέπει να έχει ήδη αρκετά.

Το εγχειρίδιο χρήσης έχει και Αγγλική και Κινέζικη μετάφραση και παρότι δεν είναι και πολύ λεπτομερές έχει και το σχέδιο του κυκλώματος.

Πόσο κάνει και που μπορείτε να το βρείτε


Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά, τουλάχιστον σε κάποιο e-shop. Όπως είπαμε αγοράστηκε από το Gearbest σε προσφορά ξεστοκαρίσματος, κάτω από 30 ευρώ, αλλά τώρα έχει εξαντληθεί και από ότι φαίνεται δεν θα το ξαναφέρνουν. Στο Gearbest αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η καλύτερη ψηφιακή έκδοση, που κοστίζει 100 ευρώ.

Στο Banggood υπάρχει ακόμα το ίδιο μοντέλο, αλλά κοστίζει 75-80 ευρώ, ενώ παρόμοιο έχει 65. αλλά και το καλύτερο που έχει και το Gearbest. Μάλλον αν είναι να δώσετε 80 για το αναλογικό, καλύτερα τα 100 για το ψηφιακό, το οποίο έχει και λίγο καλύτερο controller.

Για αγορές από Gearbest (και γενικότερα από Κίνα) μπορείτε να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό.

Σύνοψη : Χρήσιμο εργαλείο για ηλεκτρονικούς σε καλή τιμή


Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι αρκετά εξειδικευμένο, οπότε έχει συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό. Παρότι κάποιος επαγγελματίας θα προτιμούσε να το αγοράσει με τιμολόγιο από Ελληνικό κατάστημα, δεν φαίνεται να υπάρχει, τουλάχιστον στα περισσότερα. Οπότε η αγορά από το εξωτερικό μοιάζει μονόδρομος.

Παρότι σχετικά παλιό μοντέλο, χωρίς ψηφιακή επιλογή, είναι μία πολύ καλή και οικονομική λύση.

Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • Σχετικά καλή ποιότητα
  • Καλή ακρίβεια
Αρνητικά
  • Δεν έχει ψηφιακή ένδειξη
  • Δεν δουλεύει με πολύ μικρή πίεση (απαιτεί 35psi)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως μπορείτε να κατασκευάσετε ένα κυρτό ξύλινο παγκάκι
Επόμενο άρθροDIY τσιμεντένιο πλακόστρωτο με καλούπι από 3D εκτυπωτή
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια