Τι είναι η συγκολλητή ξυλεία

  0
  τι είναι συγκολλητή ξυλεία

  Η συγκολλητή ξυλεία είναι ένα από τα αρκετά είδη ξύλου που μπορείτε να βρείτε στα Ελληνικά καταστήματα ξυλείας. Αν και η πιο κοινή ονομασία είναι συγκολλητή ξυλεία, μπορείτε να την δείτε και ως σύνθετη ξυλεία

  Τι είναι η συγκολλητή ξυλεία;

  Η συγκολλητή ξυλεία είναι κολλημένα κομμάτια μασίφ ξυλείας. Σε αντίθεση με τα κόντρα πλακέ, όπου εκεί έχουμε κολλημένους καπλαμάδες σε κόντρα στρώσεις, στην συγκολλητή ξυλεία έχουμε κολλημένα δοκάρια ή μαδέρια σε παράλληλες στρώσεις.

  Ένα είδος συγκολλητής ξυλείας είναι και το LVL, που οπτικά θυμίζει κόντρα πλακέ, καθώς αποτελείται από πολλαπλές στρώσεις καπλαμά. Όμως σε αντίθεση με το κόντρα πλακέ όπου κάθε στρώση έχει κάθετη φορά, στο LVL οι στρώσεις καπλαμά έχουν όλες την ίδια φορά. 

  Τι πλεονεκτήματα έχει η συγκολλητή ξυλεία

  Το βασικό πλεονέκτημα της συγκολλητής ξυλείας είναι ότι -θεωρητικά- δεν έχει περιορισμό στις διαστάσεις.  Στο Ελληνικό εμπόριο μπορείτε να βρείτε δοκούς από συγκολλητή ξυλεία που πλησιάζουν τα 14 μέτρα, ενώ για ειδικές εφαρμογές έχουν κατασκευαστεί πολύ μεγαλύτερα κομμάτια. 

  Ένα άλλο πλεονέκτημα της συγκολλητής ξυλείας είναι ότι είναι πολύ πιο ανθεκτική στις πιέσεις από ένα μασίφ ξύλο ίδιας ξυλείας. Έτσι δοκοί από συγκολλητή ξυλεία έχουν χρησιμοποιηθεί για κατασκευή γεφυρών, οροφών σε αεροδρόμια, ακόμα και ως σκελετός σε πολυκατοικίες.

  Επίσης, η συγκολλητή ξυλεία μπορεί να είναι πολύ πιο ανθεκτική έναντι ξυλοφάγων εντόμων και βακτηρίων. Αυτό συμβαίνει γιατί στη συγκολλητή ξυλεία μπορεί να γίνει ο εμποτισμός πριν γίνει η συγκόλληση, οπότε να υπάρχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα από το φάρμακο μέσα στο ξύλο. Ενώ και οι στρώσεις από κόλλα μπορεί να αποτελέσουν μικρούς φραγμούς στα ξυλοφάγα έντομα. 

  Στα πλεονεκτήματα μπορεί να προστεθεί και η δυνατότητα κατασκευής κυρτών δοκών από συγκολλητή ξυλεία. Οι κυρτές δοκοί χρησιμοποιούνται σε περίτεχνες αρχιτεκτονικές κατασκευές, κυρίως για σκεπές ή γέφυρες.  Είναι προφανές ότι πρόκειται για ειδική κατασκευή που γίνεται κατόπιν παραγγελίας και δεν πωλείται σε κοινά καταστήματα.

  Μερικά μικρότερα μειονεκτήματα που έχουν να κάνουν με συγκολλητή ξυλεία ειδικών κατασκευών είναι μεγαλύτερη αντοχή έναντι φωτιάς και έναντι υγρασίας. Και οι δύο περιπτώσεις αφορούν συγκολλητή ξυλεία από μη κοινή ξυλεία και συνήθως γίνεται κατά παραγγελία.  

  Τι μειονεκτήματα έχει η συγκολλητή ξυλεία

  Τα μειονεκτήματα της συγκολλητής ξυλείας δεν είναι και τόσο πολλά. 

  Το βασικότερο μειονέκτημα είναι το κόστος, τουλάχιστον στην Ελλάδα.  Είναι πιο ακριβή από την κοινή ξυλεία και αρκετά πιο ακριβή από φθηνές ξυλόπλακες όπως το OSB, MDF, μελαμίνη… Επομένως ελάχιστοι την προτιμούν για κατασκευές όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία πιο φθηνή ξυλόπλακα. 

  Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η εμφάνιση. Πολλές φορές είναι εμφανείς οι κολλήσεις, ενώ άλλες φορές μπορεί να υπάρχει και μικροδιαφορά στις αποχρώσεις του ξύλου στο ίδιο κομμάτι. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη μασίφ ξυλεία, ούτε σε ξύλα όπου όλη η πρόσοψη είναι από το ίδιο ξύλο (πχ κόντρα πλακέ, επενδεδυμένο MDF…).

  Σημαντικό μειονέκτημα είναι και η έλλειψη ποικιλίας στην ξυλεία. Δύσκολα θα βρείτε συγκολλητή ξυλεία από καρυδιά, τικ, μαόνι, δρυ και γενικότερα οτιδήποτε άλλο εκτός από ελάτη ή πεύκο. Οπότε αν κάποιος θέλει διαφορετική απόχρωση, μπορεί να γίνει μόνο με έγχρωμα βερνίκια.  

  Ίσως το πιο σημαντικό ελάττωμα που μπορεί να έχει η συγκολλητή ξυλεία είναι η λογική του αδύναμου κρίκου. Ένα δοκάρι συγκολλητής ξυλείας μπορεί να αποτελείται από αρκετά κομμάτια, κάποια από τα οποία θα είναι από διαφορετικά δέντρα. Επομένως αν κάποιο από τα μέρη ξέφυγε από τον τεχνικό έλεγχο ποιότητας και είναι ελαττωματικό, θα κάνει όλο το κομμάτι προβληματικό. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά, όμως μπορεί να συμβεί και είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί εκ των υστέρων. 

  Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συγκολλητή ξυλεία

  Η συγκολλητή ξυλεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε ξυλοκατασκευή. Συνήθως χρησιμοποιείται σε

  • πατώματα (κυρίως LVL)
  • μεγάλες πέργκολες
  • σκεπές
  • πάγκους εργασίας
  • πάγκους κοπής
  • πισίνες
  • σκάφη
  • ξύλινες γέφυρες
  • μεγάλες αρχιτεκτονικές κατασκευές  

   

  Άλλα είδη ξυλείας

   

   

  Διαφήμιση
  Προηγούμενο άρθροΤι είναι το κόντρα πλακέ. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
  Επόμενο άρθροΤι είναι το νοβοπάν, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
  Εγγραφείτε
  Ειδοποίηση από
  guest

  Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

  Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
  0 Σχόλια
  Inline Feedbacks
  Δείτε όλα τα σχόλια