Οι προτζέκτορες για αρκετά χρόνια ήταν ένα άπιαστο όνειρο για τον μέσο χρήστη. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και γίνονται αρκετά φθηνοί -κυρίως λόγω των Κινέζικων- και μπορεί κάποιος να βρει έναν αξιοπρεπέστατο προτζέκτορα ακόμα και κάτω από 150 ευρώ. Το πρόβλημα που έχουν οι φθηνοί προτζέκτορες είναι η μέτρια ανάλυση, ο χαμηλός φωτισμός και συνήθως το μέτριο ή ανύπαρκτο interface. Οι καλοί προτζέκτορες με 4K ανάλυση εξακολουθούν να κοστίζουν αρκετά, γιαυτό και o DIY προτζέκτορας με 4K ανάλυση που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο DIY Perks δείχνει πολύ ενδιαφέρον project.

diy προτζέκτορας
O DIY προτζέκτορας επί τω έργω

Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι σχεδόν όλη η κατασκευή είναι DIY με φθηνά υλικά που αγοράστηκαν από το Ebay, ενώ η LCD οθόνη που χρησιμοποιήθηκε ανήκει σε ένα παλιό κινητό. Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς δεν είχαν βγει πολλά κινητά με 4K ανάλυση. Στην πραγματικότητα τα μόνα κινητά που έχουν τέτοια οθόνη είναι μερικά μοντέλα Sony Xperia. Ένα τέτοιο κινητό χρησιμοποίησε και ο δημιουργός του βίντεο για την κατασκευή, το οποίο αγόρασε σχετικά φθηνά γιατί είχε σπασμένη οθόνη. Τα Xperia κοστίζουν 50-150 ευρώ μεταχειρισμένα, αναλόγως την κατάσταση (δεν πειράζει αν είναι χαλασμένο το γυαλί, το πλαίσιο ή η μπαταρία, το μόνο που χρειάζεται είναι η LCD και η μητρική).

lcd mipi board
Το έτοιμο σετάκι με 1440*2560 ανάλυση κοστίζει 60 δολάρια στο ebay

Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα φθηνό Xperia με 4K οθόνη ή φοβάστε να λύσετε το κινητό, υπάρχει και η λύση του έτοιμου σετ LCD με mipi board, που όμως σε 4K ανάλυση είναι λίγο ακριβά (με λίγο χαμηλότερη ανάλυση είναι πιο οικονομικά).

led προτζέκτορα
Το σημείο όπου εξηγεί την συνάρτηση των φακών με τo LED που θα χρησιμοποιήσετε

Η κατασκευή δεν είναι και τόσο εύκολη για αρχάριους. Όμως το βίντεο είναι αρκετά μεγάλο και φαίνονται αναλυτικά όλα τα βήματα (εξηγεί τι LED χρειάζεται, τι φακοί, πως να βρείτε τις σωστές αποστάσεις..). Κάτω από το βίντεο υπάρχουν link για οτιδήποτε χρειάζεται και σε λίγες ημέρες θα υπάρχουν και γραπτές οδηγίες με ακριβείς διαστάσεις σε μορφή pdf (όταν ανέβουν θα υπάρχει link κάτω από το βίντεο).

Ίσως το μοναδικό μειονέκτημα του DIY προτζέκτορα από το DIY Perks είναι το μέγεθος, καθώς είναι πολύ πιο μεγάλος από τους εμπορικούς, όμως ένας από τους λόγους που είναι τόσο μεγάλος είναι ώστε να είναι πιο αθόρυβος και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ένα ακόμα αδύνατο σημείο είναι ο φωτισμός, όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που τον κάνουν να υπερτερεί από τους απλούς προτζέκτορες του εμπορίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα 3D-printed βοήθημα για γλυπτά με σύρμα
Επόμενο άρθροΈρχεται η πρώτη έξυπνη μάσκα εναντία στο κορονοϊό
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια