Οι περισσότερες, μοντέρνες μηχανές εσπρέσσο είναι ηλεκτρικές και χρησιμοποιούν αντλίες και αντιστάσεις. Όμως υπάρχουν και οι χειροκίνητες μηχανές εσπρέσσο, που λειτουργούν με μοχλό. Δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο οι ηλεκτρικές, όμως υπάρχουν αρκετές -κυρίως Ιταλικές- εταιρίες που έχουν και τέτοια μοντέλα. Σε ένα πρόσφατο instructable o χρήστης mikerobertgodfrey μας δείχνει πως μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας μία χειροκίνητη εσπρεσσιέρα.
Η διαδικασία κατασκευής δεν είναι εύκολη. Για την ακρίβεια, θα λέγαμε ότι είναι δύσκολη και απαιτεί μηχανουργικές γνώσεις και τόρνο, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει κάποιο ενσωματωμένο σύστημα για τροφοδοσία ζεστού νερού, οπότε πρέπει κάθε φορά που θέλετε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι εσπρέσσο, να γεμίζετε με το βραστήρα ή το μπρίκι.
Για όποιον έχει την όρεξη και το μεράκι, στο instructable υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το τι ακριβώς χρειάζεται και πως μπορείτε να το φτιάξετε (με cad αρχεία) ή που μπορείτε να το βρείτε στο εμπόριο.