Το ότι μπορούμε να επιμεταλλώσουμε μεταλλικά αντικείμενα είναι αρκετά γνωστό. Οι γαλβανιζέ σωλήνες είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι μπορούμε να επιμεταλλώσουμε -κυριολεκτικά- ότι αντικείμενο θέλουμε, ακόμα και ας μην είναι μεταλλικό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται στα Αγγλικά “electroforming”, ενώ η Ελληνική ονομασία είναι γαλβανοπλαστική.

electroforming
Γαλβανοπλαστική σε ξύλινο μενταγιόν

Η γαλβανοπλαστική επιλέγεται κυρίως στην κατασκευή κοσμημάτων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καθημερινά αντικείμενα. Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετούς οδηγούς και βίντεο για την επιμετάλλωση. Ένα τέτοιο βίντεο είναι και αυτό του γνωστού Youtuber Peter Brown. Σε ένα από τα τελευταία του βίντεο, δείχνει πως κατάφερε να δημιουργήσει ένα επιχαλκωμένο ξύλινο μενταγιόν με την τεχνική της γαλβανοπλαστικής. Στο βίντεο επεξηγεί αναλυτικά όλη την διαδικασία καθώς και τι χρειάζεται για να κάνετε το ίδιο. Το σημαντικό είναι ότι ο δημιουργός δεν είναι κάποιος επαγγελματίας κοσμηματοποιός, αλλά ένας ερασιτέχνης που αντέγραψε κάποιους οδηγούς που βρήκε στο διαδίκτυο.

Στο βίντεο ο δημιουργός χρησιμοποίησε ειδική αγώγιμη βαφή και ένα ειδικό ηλεκτρονικό σετ ηλεκτρόλυσης (σαν αυτό εδώ), όμως αντί για ειδική βαφή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπρέι χαλκού, ενώ η ηλεκτρόλυση μπορεί να γίνει και με μπαταρίες ή φορτιστή αυτοκινήτου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά σχόλια ή spam δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση από