Όταν ένα βιβλίο απορροφήσει υγρασία αρχίζει και αλλοιώνεται. Η αλλοίωση αφορά κυρίως το σχήμα και το μέγεθος, αφού τα φύλλα αρχίσουν και φουσκώνουν και από επίπεδα γίνονται κυματιστά. Δεν είναι όμως μόνο θέμα καλαισθησίας. Αν το αφήσετε να στεγνώσει μόνο του, τότε τα φύλλα θα κολλήσουν μεταξύ τους και θα καταστραφεί.

Μία απλή λύση για να επαναφέρετε το βιβλίο σε μία αξιοπρεπή κατάσταση είναι το κλασσικό σιδέρωμα κάθε φύλλου ξεχωριστά. Παρότι αυτή η μέθοδος έχει αποτέλεσμα είναι και αρκετά αργή, αλλά δεν είναι και η ενδεδειγμένη. 

Σε ένα βίντεο από τo τμήμα βιβλιοθήκης του Αμερικάνικού πανεπιστημίου Syracuse, παρουσιάζεται ο ιδανικότερος τρόπος για να σώσετε ένα βρεγμένο βιβλίο από την καταστροφή. Η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή από το σιδέρωμα και δεν απαιτεί κάποια επίπονη εργασία.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι αν απορροφήσετε αμέσως την υγρασία από το βιβλίο, με την βοήθεια λευκού απορροφητικού χαρτιού. Μην χρησιμοποιήσετε χρωματιστά ή με σχέδια, γιατί ορισμένα κακής ποιότητας ξεβάφουν αν βραχούν.

Στην συνέχεια, εφόσον έχετε μαζέψει όσο υγρασία γίνεται με τα χαρτιά, αφήνετε το βιβλίο να στεγνώσει ανοιχτό μπροστά από έναν ανεμιστήρα. Η κυκλοφορία του αέρα θα απομακρύνει εντελώς την υγρασία από τα φύλλα, μέσα σε μερικές ώρες.

βρεγμένο βιβλίο

Το τελευταίο στάδιο είναι το πρεσάρισμα. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία επαγγελματική ή αυτοσχέδια πρέσα (πχ με γρύλο αυτοκινήτου). Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μεγάλο βάρος πάνω στα βιβλία.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή η μέθοδος έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα, όσο το βιβλίο είναι ακόμα υγρό και δεν έχει στεγνώσει. Αν το βιβλίο στεγνώσει, τότε ίσως παραμορφωθεί μόνιμα ή η αποκατάσταση είναι αρκετά πιο δύσκολή. Σε περίπτωση που βρείτε ένα βρεγμένο βιβλίο και δεν προλαβαίνετε να κάνετε αυτή τη διαδικασία άμεσα, τότε μπορείτε να το κλείσετε σε μία τσάντα zip-lock και να το βάλετε στην κατάψυξη. 

Εκτός από αυτό το βίντεο, στο συγκεκριμένο κανάλι έχουν ανεβεί και αρκετά ακόμα βίντεο επιδιόρθωσης και αποκατάστασης βιβλίων.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά σχόλια ή spam δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση από