To Line-X είναι ένα καινοτόμο πατενταρισμένο προϊόν, που πρώτο-κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ειδικό προστατευτικό χρώμα πολυουρεθάνης και πολυουρίας, που υπόσχεται να κάνει κάθε επιφάνεια άφθαρτη. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως bedliner paint, το οποίο σε απλά Ελληνικά σημαίνει χρώμα καρότσας, αφού εκεί είναι η κύρια χρήση του.

Ανθεκτικό στα πάντα

Κάνει όμως ότι υπόσχεται; Όσο και να φαίνεται απίστευτο, ναι. Έχει συγκεντρώσει αρκετές καλές κριτικές και διάφορα πειράματα που έγιναν, έχουν δείξει ότι όντως προστατεύει αρκετά καλά τις επιφάνειες από φθορές. Έτσι αρκετοί το προτιμούν από το να αγοράσουν μία πλαστική επένδυση καρότσας.

Φυσικά δεν μπορεί να προστατέψει ένα αυτοκίνητο αν πέσει σε τοίχο με 100 χλμ την ώρα, αλλά τα καταφέρνει αρκετά καλά σε μικρό χτυπήματα, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα προκαλούσαν σοβαρές γρατσουνιές και βαθουλώματα.

προστατευτικό χρώμα καρότσας
προστατευτικό χρώμα σε τζετ-σκι

Αυτό φαίνεται να το επιτυγχάνει, καταφέρνοντας να απορροφήσει τα μικρά χτυπήματα μέσω της ελαστικότητας αλλά και της συνοχής που φαίνεται να έχει.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τους κατασκευαστές, είναι αρκετά ανθεκτικό και στην υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και στα περισσότερα χημικά, αλλά και πλήρως αδιάβροχο.

Σε εμφάνιση θυμίζει λίγο το γνωστό σε όλους plasti-dip σπρέι, αν και αυτό εφαρμόζεται σε πολύ πιο παχιά στρώση.

Που θα βρείτε και πόσο κοστίζει το προστατευτικό χρώμα της Line-X

προστατευτικό χρώμα καρότσας

Αυτό το προστατευτικό χρώμα δεν θα το βρείτε δυστυχώς στο χρωματοπωλείο της γειτονιάς σας. Για την εφαρμογή του, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, γιαυτό φαίνεται ότι μπορεί να γίνει μόνο σε ειδικούς αντιπροσώπους σε κάθε περιοχή. 

Στην Ελλάδα προς τον παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος, αλλά υπάρχει στην Κύπρο (συγκεκριμένα στη Λεμεσό).

Τώρα το κόστος, φυσικά εξαρτάται από τον κάθε αντιπρόσωπο που κάνει την εφαρμογή. Αλλά από μία έρευνα που είχε γίνει στις ΗΠΑ πριν κάποιο καιρό, βρέθηκε ότι ο μέσος όρος του κόστους για το βάψιμο μίας καρότσας αγροτικού (όλη η διαδικασία) ήταν περίπου 500 δολάρια. Σίγουρα όχι και πολύ οικονομικό, αλλά πιθανώς πιο φτηνό από την πλαστική επένδυση.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην επίσημη σελίδα της Line-X.

Και στους Mythbusters

Το συγκεκριμένο προϊόν το είχε τεστάρει και η πολύ γνωστή και δημοφιλής εκπομπή του Discovery Channel,  MythBusters. Σε ένα από τα επεισόδια  τους, είχαν τεστάρει αυτό το προστατευτικό χρώμα σε διάφορες εφαρμογές και τα πήγε αρκετά καλά από ότι θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ πιο απλός τρόπος για να μετατρέψετε τον πάγκο εργασίας σε φορητό
Επόμενο άρθροDIY πολυγωνικά έργα τέχνης από χαρτί
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
4 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια