πως καθαρίζουμε την μπογιά από τα υφάσματα
Όποιος ασχολείται με βαφές σίγουρα ξέρει ότι είναι αδύνατο, όσο προσεκτικός και να είσαι, να καταφέρεις να μείνουν τα ρούχα σου καθαρά. Γιαυτό οι περισσότεροι φορούν ρούχα εργασίας όταν βάφουν. Ρούχα δηλαδή που δεν μας πειράζει να πέσει χρώμα πάνω τους.
 
Τι γίνεται όμως αν πέσει χρώμα στα ρούχα μας ή σε υφάσματα όπως κουρτίνες για παράδειγμα; Μπορούμε να το καθαρίσουμε;
 
Τις περισσότερες φορές ευτυχώς μπορούμε, αν και εξαρτάται από το ύφασμα, τι είδους χρώμα έπεσε πάνω και πόσο καιρό έχει μείνει πάνω στο ύφασμα.
 
Ας ξεχωρίσουμε καταρχάς τα χρώματα. Τα χρώματα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Στα υδατοδιαλυτά και στα λαδιού.
 
Τα υδατοδιαλυτά χρώματα είναι συνήθως τα χρώματα τοίχων (πλαστικά, ακρυλικά), τα λάτεξ και τα οικολογικά όλων των ειδών.
Τα βερνικοχρώματα (λαδιού) είναι οι λεγόμενες λαδομπογιές,ντουκοχρώματα… χρώματα που συνήθως χρησιμοποιούμε σε ξύλα και μέταλλα. 

 

Υδατοδιαλυτά

Τα υδατοδιαλυτά είναι αρκετά πιο εύκολα στο καθάρισμα από ότι τα λαδιού. Ειδικά όταν είναι νωπά. 

Νωπά

Όταν είναι νωπά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το πλύνετε με άφθονο νερό τρίβοντας το ύφασμα ελαφρά και θα καθαρίσει. Για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και υγρό πιάτων με ένα μαλακό σφουγγάρι, πάνω στο χρώμα.
Το χρώμα θα φύγει μέσα σε λίγα λεπτά. Αν παρόλα αυτά, έχει μείνει κάποιο μικρό σημάδι, βάλτε το για πλύσιμο όσο είναι ακόμα νωπό.

Στεγνά

Αν έχει στεγνώσει ο λεκές, δυστυχώς η δουλειά γίνεται δυσκολότερη ειδικά αν έχει στεγνώσει για αρκετό καιρό.
 
Αρχικά δοκιμάστε να δείτε αν βγαίνει με νερό και λίγο σαπουνάδα από υγρό πιάτων. Αν έχει στεγνώσει για λίγες μόνο μέρες τότε πιθανώς να βγαίνει με αυτό τον τρόπο.
Αν δεν βγαίνει τότε πρέπει να δοκιμάστε οινόπνευμα εντριβής πάνω στο λεκέ και να το τρίψετε ελαφρά ώσπου να αρχίσει να βγαίνει το χρώμα. Αν δεν βγει με τη πρώτη προσπάθεια θα πρέπει να επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. 
 
Ένας ακόμα τρόπος για να βγάλετε το λεκέ από χρώμα είναι με τη χρήση σπρέι (λακ) μαλλιών που έχουν ως βάση το οινόπνευμα. Ψεκάζετε το λεκέ από το χρώμα με το σπρέι και τρίβετε ελαφρά για να φύγει το χρώμα. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. Το πλεονέκτημα του σπρέι είναι ότι είναι κολλώδες (οπότε κολλάει πάνω στο χρώμα) αλλά δεν αφήνει κατάλοιπα. 
 
Όταν καθαρίσει πλήρως το χρώμα, κάντε του ένα καλό πλύσιμο στο πλυντήριο για να φύγουν τυχόν υπολείμματα.
 

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Να μην μεταφέρετε το χρώμα σε άλλα σημεία του ρούχου κατά τον καθαρισμό.
  • Προσπαθήστε να βάλετε χαρτόνια ανάμεσα στο ρούχο και να είστε προσεκτικοί
  • Να μην τρίβετε έντονα το ρούχο,καταστρέφοντας έτσι τις ίνες του

Βερνικοχρώματα (Χρώματα λαδιού)

Τα χρώματα λαδιού δυστυχώς βγαίνουν αρκετά πιο δύσκολα από τα υδατοδιαλυτά, ακόμα και όταν είναι νωπά.

 

Νωπά Και Στεγνά

Η διαδικασία για τα βερνικοχρώματα δεν διαφέρει πολύ αν είναι στεγνός η νωπός ο λεκές. Απλώς αν είναι στεγνός χρειάζεται πολύ περισσότερη επιμονή και προσπάθεια.
Για να βγει χρώμα λαδιού από ρούχο χρειάζεται διαλυτικό χρωμάτων. Μουσκέψτε με το διαλυτικό το λεκέ και ξεβγάλτε το χρώμα σιγά σιγά.
 
Αν δεν έχετε διαλυτικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασετόν ή αντισκωριακό σπρέι όπως WD-40.
 
Το πιο ισχυρό διαλυτικό χρωμάτων, είναι το διαλυτικό καθαρισμού ή αλλιώς διαλυτικό νίτρου. Είναι αρκετά ισχυρό και θα μαλακώσει ακόμα και ξεραμένα χρώματα, αν το αφήσετε για αρκετή ώρα. Βέβαια είναι αρκετά ισχυρό και ισως προκαλέσει πρόβλημα και στο ίδιο το ρούχο. Γιαυτό χρησιμοποιήστε το μόνο αν το απλό διαλυτικό ή το ασετόν δεν έχει αποτέλεσμα.
 
Όταν έχει φύγει το περισσότερο χρώμα και έχουν μείνει μόνο ίχνη βάλτε το ρούχο σε ένα κουβά με ζεστό νερό και υγρό πιάτων και αφήστε το όλη τη νύχτα να μουλιάσει.
Έπειτα βάλτε το στο πλυντήριο με αρκετή δόση απορρυπαντικού για να καθαρίσουν τα υπολείμματα και τα λάδια που τυχόν έχουν μείνει.
 

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Να μην μεταφέρετε το χρώμα σε άλλα σημεία του ρούχου, κατά τον καθαρισμό.
  • Προσπαθήστε να βάλετε χαρτόνια ανάμεσα στο ρούχο και να είστε προσεκτικοί
  • Να μην τρίβετε έντονα το ρούχο. Μπορεί να καθαρίζει πιο εύκολα, αλλά ταυτόχρονα καταστρέφονται και οι ίνες του ρούχου.
  • Το ρούχο να είναι ασφαλές για διαλυτικό ή ασετόν. Αν το ρούχο έχει στάμπες ή είναι πάρα πολύ ευαίσθητο ίσως να έχετε πρόβλημα. Βέβαια ούτως ή άλλως με το λεκέ από χρώμα, θα είναι κατεστραμμένο, οπότε δεν έχετε κάτι να χάσετε.
 

Γνωρίζετε κάποιον άλλο αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού των υφασμάτων από το χρώμα; Αν ναι, προσθέστε τον στα σχόλια και βοηθήστε να βελτιωθεί το άρθρο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦωτιστικό με αρνητικά φωτογραφιών
Επόμενο άρθροΌλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αγκινάρες : Φύτευση, καλλιέργεια, ασθένειες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
4 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια