Ο John Heisz, είναι ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς στο Youtube. Συνήθως ασχολείται με ξυλοκατασκευές και κατασκευές ή μετρατροπές, ξυλουργικών εργαλείων. Αυτή τη φορά, από ένα παλιό 300αρι δίσκο διαμαντιού, κατάφερε να φτιάξει ένα μαχαίρι τραβήγματος.

Επώνυμα μαχαίρια τραβήγματος με ίσια και κυρτή λάμα
Επώνυμα μαχαίρια τραβήγματος με ίσια και κυρτή λάμα
 
Το μαχαίρι τραβήγματος, είναι ένα κλασσικό εργαλείο ξυλογλυπτών/ξυλουργών, το οποίο επιτρέπει το γρήγορο “ξεχόντρισμα” δύσκολων επιφανειών (πχ αποφλοίωση ξύλου). Υπάρχουν διάφοροι τύποι, με διαφορετική χρήση ο καθένας, αλλά ο πιο κοινός είναι το μακρύ μαχαίρι με την ίσια λάμα.
O John Heisz, στο μικρό του εργαστήρι
O John Heisz, στο μικρό του εργαστήρι
 

Μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό και φτηνό εργαλείο, αλλά στην πραγματικότητα ένα καλό μαχαίρι τραβήγματος, κοστίζει αρκετά. Ο βασικός λόγος είναι ότι είναι φτιαγμένο, συνήθως, από ειδικά σκληρημένο μέταλλο, το οποίο είναι ικανό να αντέχει τις πιέσεις τις οποίες δέχεται.

 

 

Ο διαμαντόδισκος που χρησιμοποίησε ο John Heisz, είναι ένας απλός διαμαντόδισκος ξηρής κοπής με διάμετρο 12 ιντσών. Αυτοί οι δίσκοι, έχουν επικάλυψη μικροσκοπικών κόκκων διαμαντιού στην άκρη του δίσκου, που τους επιτρέπουν να κόβουν ευκολότερα δομικά υλικά. Εκτός απο τους ξηρής κοπής, υπάρχουν και οι δίσκοι υγρής κοπής, οι οποίοι έχουν καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

 

Λόγω του ότι αυτοί οι δίσκοι, έχουν επικάλυψη διαμαντιού μόνο στις άκρες, αν αυτή “φαγωθεί” είναι πρακτικά άχρηστοι. Δεν μπορούν να ακονιστούν, γιατί δεν κόβει η λάμα αλλά το διαμάντι, και δεν μπορεί να γίνει ξανά επίστρωση (τουλάχιστον απο ερασιτέχνη ή από μικρό εργαστήρι). Οπότε, μπορούν μόνο να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθού για κάποιο άλλο σκοπό.
 
Η διάμετρος των 12 ιντσών (300 χιλιοστά περίπου) αυτού του δίσκου είναι αρκετή, για να γίνει ένα μεγάλο ίσιο μαχαίρι τραβήγματος. Πιθανώς να είναι αρκετή μάλιστα, για να γίνουν 3 ίσως και 4 τέτοια μαχαίρια.

 
 
Η κοπή έγινε με ένα μικρό γωνιακό τροχό, με λεπτό δίσκο κοπής σιδήρου. Όπως είπε και ο ίδιος στο βίντεο (και ισχύει), με σιδεροπρίονο η κοπή θα ήταν αδύνατη.
 
 
Μετά το κόψιμο με τον λεπτό δίσκο, έγινε και ένα χοντρό τρόχισμα αλλά και στρογγύλεμα των εσωτερικών γωνιών, με τον γωνιακό τροχό πάλι, αλλά αυτή τη φορά με χοντρό δίσκο για λείανση.

 
 
Η δημιουργία της λεπίδας, έγινε αρχικά με τον τροχό και στην συνέχεια το φινίρισμα με έναν μεγάλο ταινιολειαντήρα. 

 
 
Οι λαβές για το μαχαίρι, έγιναν από ένα δοκάρι, σε ένα μικρό τόρνο. Τις πέρασε στο μαχαίρι, από μια μικρή σχισμή στο πλάι, την οποία έκλεισε στη συνέχεια με ένα μικρό κομμάτι ξύλου και εποξική κόλλα. Όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, έκοψε στα δύο και λύγισε αντιδιαμετρικά τις δύο άκρες του μετάλλου, ώστε να δημιουργήσουν φυσική αντίσταση στην ξύλινη λαβή.
 

 

 
Στις ξύλινες λαβές, υπάρχει πάντα ένας μεταλλικός κρίκος στο τελείωμα, ώστε να προστατεύει το ξύλο από σπάσιμο λόγω πλευρικών πιέσεων. Συνήθως είναι μπρούτζινοι, αλλά μπορεί να είναι και χάλκινο ή inox. Ο John Heisz, χρησιμοποίησε ένα απλό χάλκινο μονόκλωνο καλώδιο, από το οποίο έβγαλε πρώτα την πλαστική μόνωση. Για να το συγκρατήσει μόνιμα στην θέση του, χρησιμοποίησε πάλι εποξική κόλλα.
 

 
 
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία κατασκευής στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι του John Heisz, στο Youtube ή μέσω της ιστοσελίδας του, ibuiltit.ca πατώντας εδώ.Διαφήμιση
ΠΗΓΗJohn Heisz
Προηγούμενο άρθροΈνα μικρό λαμπατέρ που είναι ταυτόχρoνα και αρωματικό χώρου
Επόμενο άρθροΦανταστική επιτραπέζια (μηχανική) έκδοση του κλασσικού παιχνιδιού Pong (Atari)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια