Ένα ξύλινο ρολόι που γράφει την ώρα μόνο του

0
plock-wooden-automaton-clock-suzuki-kango-aBlogtoWatch-23 
 
Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, ο Suzuki Kangoo, ένας Ιάπωνας σπουδαστής της σχολής τέχνης και σχεδίου του Πανεπιστημίου Tohoku, αποφάσισε  για την διπλωματική του εργασία, να δημιουργήσει κάτι εντελώς πρωτότυπο, που θύμισε άλλες εποχές. 
 
 plock-wooden-automaton-clock-suzuki-kango-aBlogtoWatch-31
Η δημιουργία του ονομάστηκε Plock και ήταν ένα  ρολόι με automaton ξύλινο μηχανισμό, που γράφει μόνο του την ώρα. Τους προηγούμενους αιώνες τα aytomaton ρολόγια, ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο, με κάποια να έχουν πολύ περίτεχνους μηχανισμούς και λειτουργίες. Όμως κανένα μέχρι τώρα, δεν είχε καταφέρει να επιτύχει αυτό που πέτυχε ο νεαρός σπουδαστής, δηλαδή να μπορεί να γράφει την ώρα.
 

 

plock-wooden-automaton-clock-suzuki-kango-aBlogtoWatch-30Το ρολόι ακολουθεί πιστά, τον τρόπο λειτουργίας που είχαν τα παραδοσιακά automaton ρολόγια, χρησιμοποιώντας μόνο βαρίδια, έμβολα και γρανάζια για την λειτουργία του.

 plock-wooden-automaton-clock-suzuki-kango-aBlogtoWatch-2828129

 
Ένα από τα εντυπωσιακά σε αυτήν την κατασκευή, είναι ότι παρόλο που οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι θα έκοβε τα κομμάτια κόντρα πλακέ σε ένα CNC, αυτός χρησιμοποίησε μόνο χειροπρίονο για το κόψιμο και γυαλόχαρτο για το φινίρισμα  και των 407 κομματιών(!!!) από τα οποία αποτελείται το Plock. 
 
Το Plock μέσω του μηχανισμού του, δίνει την δυνατότητα σε 2 μαγνητικές ακίδες να γράφουν την ώρα πάνω σε ένα λευκό πίνακα. Αυτό γίνεται έλκοντας κάποια μικρά μεταλλικά κομμάτια που υπάρχουν πάνω στον πίνακα, σχηματίζοντας έτσι ψηφία. Η αναγραφή γίνεται κάθε ένα λεπτό. Έτσι όταν το λεπτό περάσει, ο πίνακας γέρνει λίγο προς τα πίσω και σβήνεται αυτόματα, ξεκινώντας από την αρχή την αναγραφή της νέας ώρας.
 plock-wooden-automaton-clock-suzuki-kango-aBlogtoWatch-32
 
Τα αρνητικά της κατασκευής είναι κυρίως δύο. Πρώτον ότι η ώρα η οποία αναγράφεται στον πίνακα, κυρίως εξαιτίας της πολυπλοκότητας της κατασκευής αλλά και των ιδιοτήτων του ξύλου από το οποίο είναι φτιαγμένο, δεν είναι πάντα σχεδιασμένη τέλεια.  Έτσι τα ψηφία κάποιες φορές είναι λίγο χοντροκομμένα.
 
plock-wooden-automaton-clock-suzuki-kango-aBlogtoWatch-25 
Το άλλο αρνητικό της κατασκευής, είναι ότι το ρολόι έχει πολύ μικρή αυτονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό, μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα για 1 έως 2 ώρες το πολύ, αφού δεν έχει κάποια εξωτερική πηγή ενέργειας και λειτουργεί μόνο με την μετατροπή της βαρυτικής ενέργειας σε κινητική. Επειδή, όμως, υπάρχει και αρκετή τριβή μεταξύ των γραναζιών και των βραχιόνων, ένα σημαντικό κομμάτι της βαρυτικής ενέργειας μετατρέπεται και σε θερμική και έτσι έχει πολύ μικρό χρόνο λειτουργίας.
 
 
Όμως όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σημασία, αφού το Plock δεν δημιουργήθηκε για να είναι ένα εμπορικό κομμάτι με τέλεια λειτουργία, αλλά κυρίως για να αποτελέσει φόρο τιμής σε μια ξεχασμένη μορφή ωρολογοποιίας, που δεν υπάρχει πλέον. 
 
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί ο μηχανισμός του ή μελλοντικά να γίνουν παραλλαγές (όπως αντικατάσταση του κόντρα πλακέ με κάποιο μέταλλο), ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία του, μειώνοντας αρκετά και το βάρος αλλά και την τριβή των κινούμενων κομματιών του. 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY ξύλινο σουβλί (χωρίς τόρνο)
Επόμενο άρθρο10 πρακτικές ιδέες για κατασκευές με ξύλινες κρεμάστρες ρούχων
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια