DIY ξύλινο σουβλί (χωρίς τόρνο)

0
  

Εδώ και μερικές μέρες είχα χάσει το ξύλινο σουβλί που χρησιμοποιώ συνήθως για σημάδεμα σε ξύλα και τρύπες σε λεπτές λαμαρίνες και δέρματα. Το εργαστήριο είναι τόσο “ακατάστατο” τον τελευταίο καιρό που μπορεί να είναι κρυμμένο οπουδήποτε. Οπότε η λύση ήταν ή να τακτοποιήσω όλα τα εργαλεία και να καθαρίσω επιμελώς το εργαστήρι μου ή να φτιάξω ένα καινούργιο με ότι υλικά είχα πρόχειρα. Επέλεξα τον ευκολότερο δρόμο  και έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω μερικά καινούργια ξύλινα σουβλιά.

Τα σουβλιά δεν είναι όλα ίδια. Αναλόγως την χρήση τους,  μπορεί να έχουν διαφορετικό πάχος, να είναι πιο μυτερά ή να έχουν διαφορετική λαβή. Το πρώτο σουβλί που επέλεξα να φτιάξω ήταν ένα γενικής χρήσης για τρύπημα κυρίως λαμαρίνας και σημάδια σε ξύλο. Έτσι δεν θα ήταν πολύ μυτερό και η λαβή θα έπρεπε να είναι από σκληρό ξύλο ώστε να αντέχει στα χτυπήματα από ματσόλα.

 

Πρώτο σουβλί από παλιό καδρόνι παλέτας

 
 DIY_AWL_SOUVLI_NOLATHE_1_v1
Λόγω αφθονίας, τις περισσότερες λαβές τις φτιάχνω από ξύλο ελιάς. Αυτή τη φορά, για το πρώτο σουβλί είπα να χρησιμοποιήσω ένα δοκάρι από τάκο παλέτας το οποίο είχα (τα επόμενα θα γίνουν από ελιά, αχλαδιά και συκιά). Για μύτη, χρησιμοποίησα ένα κομμάτι από  inox βέργα 6 χιλιοστών που χρησιμοποιώ για πύρους σε λαβές μαχαιριών/μπαλτάδες.
 
 DIY_AWL_SOUVLI_NOLATHE_2_v1
Δεδομένου ότι δεν έχω τελειώσει τον τόρνο που φτιάχνω, το γύρισμα της λαβής θα έπρεπε να γίνει πάλι με κάποιον άλλο τρόπο. Αυτή τη φορά επέλεξα να κάνω την διαδικασία λίγο ανάποδα και να χρησιμοποιήσω ένα δράπανο και γυαλόχαρτα.
 
Έτσι αφού έκοψα την βέργα στο επιθυμητό μήκος με ένα dremel, την ακόνισα σε δίδυμο τροχό με την βοήθεια του δράπανου. Δηλαδή πέρασα την βέργα στο τσοκ και σε χαμηλή ταχύτητα την περίστρεπτα, ενώ ταυτοχρόνως γύριζε και η πέτρα του δίδυμου τροχού. Φυσικά κάθε λίγο την πάγωνα σε ένα ποτήρι με νερό, γιατί αλλιώς θα καιγόταν.
 

DIY_AWL_SOUVLI_NOLATHE_3_v1Σκλήρυνση 

Το επόμενο βήμα ήταν η σκλήρυνση της βέργας (με ένα καμινέτο και βούτηγμα σε λάδι). Στη συνέχεια έπρεπε να κάνω μια τρύπα στο δοκάρι και να κολλήσω με εποξική κόλλα, την ακονισμένη βέργα μέσα στο δοκάρι. Αυτό το στάδιο, ήταν και το πιο χρονοβόρο, καθώς για να πιάσει καλά η εποξική, θέλει μερικές ώρες σίγουρα. Υπάρχουν και εποξικές ταχείας πήξης (5 λεπτών) αλλά δεν είναι τόσο ισχυρές όσο οι κανονικές.
 
DIY_AWL_SOUVLI_NOLATHE_4_v1Μόλις στέγνωσε η εποξική, έκοψα λίγο τις γωνίες με ένα σκαρπέλο και στην συνέχεια με ένα δράπανο άρχισα να το γυρίζω πάνω σε έναν ταινιολειαντήρα. Αν δεν έχετε ταινιολειαντήρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι άλλο εργαλείο τριβής έχετε (πχ παλμοπεριστροφικό στερεωμένο ανάποδα σε μία μέγκενη). Αν δεν έχετε κάποιο εργαλείο, μπορείτε να το κάνετε και με απλό γυαλόχαρτο, απλώς θέλει προσοχή και διαλείμματα κάθε τόσο, για να μην σας καεί το ξύλο.
 
Μέσα σε λίγα λεπτά το ορθογώνιο σχήμα, άρχισε να γίνεται σφαιρικό και να διαμορφώνω τις γωνίες που ήθελα. Για να κάνετε λεπτομέρειες μπορείτε να στερεώσετε το δράπανο σε μία κάθετη βάση ή να χρησιμοποιήσετε δράπανο πάγκου.
 

Κολάρο από χάλκινη σωλήνα

DIY_AWL_SOUVLI_NOLATHE_5_v1Αν και το ξύλινο σουβλί, δεν θα δεχτεί ποτέ πλάγιες πιέσεις, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κολάρο. Κολάρο μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο (είναι πολύ οικονομικό) ή να φτιάξετε ένα μόνος σας με ότι κυκλικό υλικό έχετε. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο υλικό που δεν σκουριάζει, όπως μπρούτζο, χαλκό ή inox. Εγώ χρησιμοποίησα (προσωρινά, θα αλλαχτεί με μπρούντζινο ή inox στην πρώτη ευκαιρία) ένα χάλκινο κολάρο από μια χάλκινη σωλήνα που είχα βρει προ καιρού πεταμένη.
 DIY_AWL_SOUVLI_NOLATHE_6_v1
 
Αφού κόπηκε η σωλήνα και έγινε το κολάρο, κολλήθηκε πάνω στην λαβή με εποξική κόλλα πάλι. 
 
DIY_AWL_SOUVLI_NOLATHE_12_v1Το κολάρο αφού τρίφτηκε με ατσαλόμαλλο, γυαλίστηκε με ειδικό στιλβωτικό βαμβάκι για χάλκινα και μπρούντζινα (το πουλάνε και στα σούπερ μάρκετ).
 
DIY_AWL_SOUVLI_NOLATHE_11_v1Στο δράπανο πάγκου, έγιναν τα τελικά φινιρίσματα με 2 γραμμές και μια κοιλότητα. Το τρίψιμο στον ταινιολειαντήρα αρχικά έγινε με 80αρι γυαλόχαρτο και στην συνέχεια με 150αρι. Στου πάγκου, συνέχισα με 240αρι και τέλος με 600αρι. Τελικό φινίρισμα έγινε με 3 χέρια λινέλαιο.
DIY ξύλινο σουβλί χωρίς τόρνο
Τελικό αποτέλεσμα
Συνολικός χρόνος, λίγο λιγότερο από μισή μέρα. Πραγματικός χρόνος εργασίας, λίγο λιγότερο από μιάμιση ώρα. Κόστος μηδενικό. Όλα τα υλικά υπήρχαν ήδη, και με εξαίρεση την βέργα η οποία είχε ήδη αγοραστεί, τα άλλα ήταν εντελώς δωρεάν.
 
 


Δεύτερο ξύλινο σουβλί από κλαδί ελιάς

 

DIY_AWL_SOUVLI_NOLATHE_13_v1Το δεύτερο σουβλί έγινε από ένα μικρό κλαδί ελιάς, το οποίο είχε αποφλοιωθεί και αφεθεί για κάποιο διάστημα να στεγνώσει. Η υγρασία του ήταν 5-8% όταν το έκοψα για να φτιάξω το σουβλί.

Αυτό θα ήταν ένα μικρό σουβλί χούφτας, περίπου 10 εκατοστών. Χρησιμοποιήθηκε η ίδια ακριβώς βέργα με πριν, η οποία ακονίστηκε και σκλήρυνε, πάλι με την ίδια διαδικασία.

Αφού στέγνωσε και εδώ η εποξική κόλλα, με το δράπανο και τον ταινιολειαντήρα, άρχισα να του δίνω το επιθυμητό σχήμα. Το ξύλο ελιάς είναι από τα σκληρότερα ξύλα που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο (νομίζω μόνο του κυπαρισσιού είναι πιο σκληρό), οπότε ήταν αρκετά πιο χρονοβόρο να διαμορφωθεί, παρά το γεγονός ότι ήταν μικρό το κομμάτι.

DIY ξύλινο σουβλί
Μετά το τελείωμα στον ταινιολειαντήρα με 80αρα ταινία. Είναι εμφανής πόσο τραχιά είναι η επιφάνεια ακόμα.

Όταν τελείωσε η διαμόρφωση, σειρά είχε το τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο για να γίνει λεία η επιφάνεια. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα γυαλόχαρτα, με τελευταίο το 600αρι.

DSC03877_v1Έτσι για αλλαγή, περάστηκε με ένα έγχρωμο βερνίκι καρυδιάς, για να δείχνει λίγο πιο σκούρο.

 

DSC03882_v1Τελικό αποτέλεσμα, μετά το πέρασμα ενός ανοξείδωτου έτοιμου κολάρου, και φινίρισμα με 2 χέρια διάφανο βερνίκι πολυουρεθάνης (σατινέ).

Συνολικός χρόνος για το 2ο ξύλινο σουβλί, λίγο λιγότερο από μισή μέρα. Πραγματικός χρόνος εργασίας, λίγο λιγότερο από μία ώρα. Κόστος μηδενικό. Όλα τα υλικά υπήρχαν ήδη, και με εξαίρεση την βέργα η οποία είχε ήδη αγοραστεί και το κολάρο, το οποίο ήταν από ένα παλιό σκαρπέλο. Όλα τα άλλα ήταν εντελώς δωρεάν.


Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το επιχειρήσετε

Τα μόνα προβλήματα με αυτή τη μέθοδο, είναι ότι πρώτον μπορεί να σας μείνουν σημάδια από τις σιαγόνες του τσοκ πάνω στην βέργα (φυσικά μπορεί κάποιος αν θέλει, να τα τρίψει με ατσαλόμαλλο μέχρι να φύγουν). Και δεύτερον, τα δράπανα (είτε απλά είτε πάγκου) δεν είναι φτιαγμένα για να δέχονται πλάγιες πιέσεις.

Οπότε η συνεχής τέτοια χρήση, μπορεί να τους προκαλέσει φθορές (πχ να τα κάνει έκκεντρα). Οπότε αν σκοπεύετε να το κάνετε συχνά, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ή κάποιο φτηνό δράπανο που να μην σας πολυνοιάζει αν πάθει τίποτα ή κάποιο επαγγελματικό που να μπορεί να αντέχει πολύ περισσότερες πιέσεις.

 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαθαρισμός μετάλλων από σκουριά και βαφές, με ένα λέιζερ
Επόμενο άρθροΈνα ξύλινο ρολόι που γράφει την ώρα μόνο του
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια