Εδώ και μερικές μέρες είχα χάσει το ξύλινο σουβλί που χρησιμοποιώ συνήθως για σημάδεμα σε ξύλα και τρύπες σε λεπτές λαμαρίνες και δέρματα. Το εργαστήριο είναι τόσο “ακατάστατο” τον τελευταίο καιρό που μπορεί να είναι κρυμμένο οπουδήποτε. Οπότε η λύση ήταν ή να τακτοποιήσω όλα τα εργαλεία και να καθαρίσω επιμελώς το εργαστήρι μου ή να φτιάξω ένα καινούργιο με ότι υλικά είχα πρόχειρα. Επέλεξα τον ευκολότερο δρόμο και έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω μερικά καινούργια ξύλινα σουβλιά.
Τα σουβλιά δεν είναι όλα ίδια. Αναλόγως την χρήση τους, μπορεί να έχουν διαφορετικό πάχος, να είναι πιο μυτερά ή να έχουν διαφορετική λαβή. Το πρώτο σουβλί που επέλεξα να φτιάξω ήταν ένα γενικής χρήσης για τρύπημα κυρίως λαμαρίνας και σημάδια σε ξύλο. Έτσι δεν θα ήταν πολύ μυτερό και η λαβή θα έπρεπε να είναι από σκληρό ξύλο ώστε να αντέχει στα χτυπήματα από ματσόλα.
Πρώτο σουβλί από παλιό καδρόνι παλέτας
Λόγω αφθονίας, τις περισσότερες λαβές τις φτιάχνω από ξύλο ελιάς. Αυτή τη φορά, για το πρώτο σουβλί είπα να χρησιμοποιήσω ένα δοκάρι από τάκο παλέτας το οποίο είχα (τα επόμενα θα γίνουν από ελιά, αχλαδιά και συκιά). Για μύτη, χρησιμοποίησα ένα κομμάτι από inox βέργα 6 χιλιοστών που χρησιμοποιώ για πύρους σε λαβές μαχαιριών/μπαλτάδες.
Δεδομένου ότι δεν έχω τελειώσει τον τόρνο που φτιάχνω, το γύρισμα της λαβής θα έπρεπε να γίνει πάλι με κάποιον άλλο τρόπο. Αυτή τη φορά επέλεξα να κάνω την διαδικασία λίγο ανάποδα και να χρησιμοποιήσω ένα δράπανο και γυαλόχαρτα.
Έτσι αφού έκοψα την βέργα στο επιθυμητό μήκος με ένα dremel, την ακόνισα σε δίδυμο τροχό με την βοήθεια του δράπανου. Δηλαδή πέρασα την βέργα στο τσοκ και σε χαμηλή ταχύτητα την περίστρεπτα, ενώ ταυτοχρόνως γύριζε και η πέτρα του δίδυμου τροχού. Φυσικά κάθε λίγο την πάγωνα σε ένα ποτήρι με νερό, γιατί αλλιώς θα καιγόταν.
Σκλήρυνση
Το επόμενο βήμα ήταν η σκλήρυνση της βέργας (με ένα καμινέτο και βούτηγμα σε λάδι). Στη συνέχεια έπρεπε να κάνω μια τρύπα στο δοκάρι και να κολλήσω με εποξική κόλλα, την ακονισμένη βέργα μέσα στο δοκάρι. Αυτό το στάδιο, ήταν και το πιο χρονοβόρο, καθώς για να πιάσει καλά η εποξική, θέλει μερικές ώρες σίγουρα. Υπάρχουν και εποξικές ταχείας πήξης (5 λεπτών) αλλά δεν είναι τόσο ισχυρές όσο οι κανονικές.
Μόλις στέγνωσε η εποξική, έκοψα λίγο τις γωνίες με ένα σκαρπέλο και στην συνέχεια με ένα δράπανο άρχισα να το γυρίζω πάνω σε έναν ταινιολειαντήρα. Αν δεν έχετε ταινιολειαντήρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι άλλο εργαλείο τριβής έχετε (πχ παλμοπεριστροφικό στερεωμένο ανάποδα σε μία μέγκενη). Αν δεν έχετε κάποιο εργαλείο, μπορείτε να το κάνετε και με απλό γυαλόχαρτο, απλώς θέλει προσοχή και διαλείμματα κάθε τόσο, για να μην σας καεί το ξύλο.
Μέσα σε λίγα λεπτά το ορθογώνιο σχήμα, άρχισε να γίνεται σφαιρικό και να διαμορφώνω τις γωνίες που ήθελα. Για να κάνετε λεπτομέρειες μπορείτε να στερεώσετε το δράπανο σε μία κάθετη βάση ή να χρησιμοποιήσετε δράπανο πάγκου.
Κολάρο από χάλκινη σωλήνα
Αν και το ξύλινο σουβλί, δεν θα δεχτεί ποτέ πλάγιες πιέσεις, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κολάρο. Κολάρο μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο (είναι πολύ οικονομικό) ή να φτιάξετε ένα μόνος σας με ότι κυκλικό υλικό έχετε. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο υλικό που δεν σκουριάζει, όπως μπρούτζο, χαλκό ή inox. Εγώ χρησιμοποίησα (προσωρινά, θα αλλαχτεί με μπρούντζινο ή inox στην πρώτη ευκαιρία) ένα χάλκινο κολάρο από μια χάλκινη σωλήνα που είχα βρει προ καιρού πεταμένη.
Αφού κόπηκε η σωλήνα και έγινε το κολάρο, κολλήθηκε πάνω στην λαβή με εποξική κόλλα πάλι.
Το κολάρο αφού τρίφτηκε με ατσαλόμαλλο, γυαλίστηκε με ειδικό στιλβωτικό βαμβάκι για χάλκινα και μπρούντζινα (το πουλάνε και στα σούπερ μάρκετ).
Στο δράπανο πάγκου, έγιναν τα τελικά φινιρίσματα με 2 γραμμές και μια κοιλότητα. Το τρίψιμο στον ταινιολειαντήρα αρχικά έγινε με 80αρι γυαλόχαρτο και στην συνέχεια με 150αρι. Στου πάγκου, συνέχισα με 240αρι και τέλος με 600αρι. Τελικό φινίρισμα έγινε με 3 χέρια λινέλαιο.
Τελικό αποτέλεσμα
Συνολικός χρόνος, λίγο λιγότερο από μισή μέρα. Πραγματικός χρόνος εργασίας, λίγο λιγότερο από μιάμιση ώρα. Κόστος μηδενικό. Όλα τα υλικά υπήρχαν ήδη, και με εξαίρεση την βέργα η οποία είχε ήδη αγοραστεί, τα άλλα ήταν εντελώς δωρεάν.
Δεύτερο ξύλινο σουβλί από κλαδί ελιάς
Το δεύτερο σουβλί έγινε από ένα μικρό κλαδί ελιάς, το οποίο είχε αποφλοιωθεί και αφεθεί για κάποιο διάστημα να στεγνώσει. Η υγρασία του ήταν 5-8% όταν το έκοψα για να φτιάξω το σουβλί.
Αυτό θα ήταν ένα μικρό σουβλί χούφτας, περίπου 10 εκατοστών. Χρησιμοποιήθηκε η ίδια ακριβώς βέργα με πριν, η οποία ακονίστηκε και σκλήρυνε, πάλι με την ίδια διαδικασία.
Αφού στέγνωσε και εδώ η εποξική κόλλα, με το δράπανο και τον ταινιολειαντήρα, άρχισα να του δίνω το επιθυμητό σχήμα. Το ξύλο ελιάς είναι από τα σκληρότερα ξύλα που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο (νομίζω μόνο του κυπαρισσιού είναι πιο σκληρό), οπότε ήταν αρκετά πιο χρονοβόρο να διαμορφωθεί, παρά το γεγονός ότι ήταν μικρό το κομμάτι.
Μετά το τελείωμα στον ταινιολειαντήρα με 80αρα ταινία. Είναι εμφανής πόσο τραχιά είναι η επιφάνεια ακόμα.
Όταν τελείωσε η διαμόρφωση, σειρά είχε το τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο για να γίνει λεία η επιφάνεια. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα γυαλόχαρτα, με τελευταίο το 600αρι.
Έτσι για αλλαγή, περάστηκε με ένα έγχρωμο βερνίκι καρυδιάς, για να δείχνει λίγο πιο σκούρο.
Τελικό αποτέλεσμα, μετά το πέρασμα ενός ανοξείδωτου έτοιμου κολάρου, και φινίρισμα με 2 χέρια διάφανο βερνίκι πολυουρεθάνης (σατινέ).
Συνολικός χρόνος για το 2ο ξύλινο σουβλί, λίγο λιγότερο από μισή μέρα. Πραγματικός χρόνος εργασίας, λίγο λιγότερο από μία ώρα. Κόστος μηδενικό. Όλα τα υλικά υπήρχαν ήδη, και με εξαίρεση την βέργα η οποία είχε ήδη αγοραστεί και το κολάρο, το οποίο ήταν από ένα παλιό σκαρπέλο. Όλα τα άλλα ήταν εντελώς δωρεάν.
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το επιχειρήσετε
Τα μόνα προβλήματα με αυτή τη μέθοδο, είναι ότι πρώτον μπορεί να σας μείνουν σημάδια από τις σιαγόνες του τσοκ πάνω στην βέργα (φυσικά μπορεί κάποιος αν θέλει, να τα τρίψει με ατσαλόμαλλο μέχρι να φύγουν). Και δεύτερον, τα δράπανα (είτε απλά είτε πάγκου) δεν είναι φτιαγμένα για να δέχονται πλάγιες πιέσεις.
Οπότε η συνεχής τέτοια χρήση, μπορεί να τους προκαλέσει φθορές (πχ να τα κάνει έκκεντρα). Οπότε αν σκοπεύετε να το κάνετε συχνά, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ή κάποιο φτηνό δράπανο που να μην σας πολυνοιάζει αν πάθει τίποτα ή κάποιο επαγγελματικό που να μπορεί να αντέχει πολύ περισσότερες πιέσεις.
Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!
Εγγραφείτε
Συνδεθείτε με
Επιτρέπω να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός
Όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, συλλέγουμε τις δημόσιες πληροφορίες που μας παρέχει ο πάροχος του κοινωνικού δικτύου, βασισμένο στις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχετε επιλέξει. Επίσης δεχόμαστε το email σας για να δημιουργήσουμε αυτόματα έναν νέο λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας. Μόλις δημιουργηθεί ο λογαριασμός θα είστε πλέον συνδεδεμένος.
ΔιαφωνώΣυμφωνώ
Συνδεθείτε με
Επιτρέπω να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός
Όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, συλλέγουμε τις δημόσιες πληροφορίες που μας παρέχει ο πάροχος του κοινωνικού δικτύου, βασισμένο στις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχετε επιλέξει. Επίσης δεχόμαστε το email σας για να δημιουργήσουμε αυτόματα έναν νέο λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας. Μόλις δημιουργηθεί ο λογαριασμός θα είστε πλέον συνδεδεμένος.
Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά αν θέλετε μπορείτε να τα απορρίψετε.ΔέχομαιΑπόρριψηΔιαβάστε περισσότερα
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!