To Bodhi Linux, είναι μια ακόμα διανομή για Linux που βασίζεται πάνω στα Ubuntu.  Βασίζεται μόνο σε LTS εκδόσεις του Ubuntu, έτσι οι νεότερες εκδόσεις βγαίνουν περίπου κάθε ένα με ενάμιση χρόνο. Δημιουργήθηκε το 2001 και έχει γίνει αρκετά δημοφιλές, ειδικά σε netbook και laptops.

Ταχύτητα 

Ο λόγος που έχει γίνει αυτό είναι ότι το Bodhi linux είναι αρκετά ελαφρύ. Οι ελάχιστες απαιτήσεις του είναι μόνο 128ΜΒ RAM και 300Mhz επεξεργαστής (έχει έκδοση που τρέχει ακόμα και σε raspberry pi).  Φυσικά αυτές είναι οι απαιτήσεις για να τρέξει μόνο το λειτουργικό, καθώς για τα περισσότερα θα χρειαστείτε αρκετά παραπάνω από αυτό. Αλλά και πάλι, το bodhi εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πιο ελαφριά distro που υπάρχουν.
Και αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να δώσει ζωή ακόμα και σε πολύ παλιά μηχανήματα, κάνοντας τα απολύτως λειτουργικά και γρήγορα. Ένα δείγμα της ταχύτητάς του είναι ο πολύ μικρός χρόνος φόρτωσης τον οποίο έχει.
Αλλά οι ελάχιστες απαιτήσεις του και η ταχύτητά του, δεν είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό. Το δυνατό του κομμάτι είναι ότι έχει ένα πολύ καλοσχεδιασμένο και πλούσιο desktop που θυμίζει αρκετά πιο βαριές διανομές. Και μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να θυσιάζει σημαντικούς πόρους. 

LXDE

To Bodhi χρησιμοποιεί το αρκετά ελαφρύ LXDE σαν desktop enviroment. To LXDE είναι το desktop σε αρκετές lightweight διανομές (πχ Lubuntu) και έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα και την πολύ μικρή κατανάλωση σε πόρους και ενέργεια. Συνήθως δεν είναι τόσο πλούσιο σε χαρακτηριστικά όπως άλλα desktop (πχ unity), αλλά μερικές διανομές έχουν καταφέρει να το κάνουν πολύ όμορφο. 

Enlightment

Desktop του Bodhi σε netbook 10ιντσο

Το Bodhi χρησιμοποιεί σαν window manager το Enlightenment , ίσως ένα από τα όμορφα light window manager σε Linux. Εκτός από τα πλούσια χαρακτηριστικά του, είναι σημαντικό αρκετά ότι είναι φτιαγμένο για να τρέχει σε κινητά μέχρι high end υπολογιστές. Έτσι μπορείτε πολύ εύκολα με μια απλή επιλογή να το ταιριάξετε απόλυτα στη συσκευή σας. Κάτι πολύ θετικό, ειδικά για αρχάριους που δεν θα χρειαστεί να ψάχνουν για ώρα ώστε να παραμετροποιήσουν αρκετά για να είναι λειτουργικό το desktop τους. 

 

Αρκετές επιλογές, λίγα apps

Τα πολλά και πλούσια settings του Bodhi

To Bodhi έχει σε ένα πολύ καλοσχεδιασμένο μενού πάρα πολλές επιλογές φιλικές προς στον χρήστη, για να ελέγξετε σχεδόν τα πάντα. Από την ταχύτητα του επεξεργαστή, τα applets, τα menu, το screensaver, τις ρυθμίσεις κατανάλωσης, τις ειδοποιήσεις, τα shortcuts, τα panels, τα themes μέχρι και αρκετά προχωρημένες ρυθμίσεις. Σίγουρα είναι ένα από τα δυνατά του feature.

To AppCenter μέσω του οποίου μπορείτε να κάνετε εγκαταστάσεις εφαρμογών

Σε αντίθεση όμως με τις πλούσιες και πολλές επιλογές στις ρυθμίσεις τις οποίες έχει, το Bodhi έρχεται μόνο με μερικά βασικά προγράμματα. ‘Ετσι σίγουρα χρειάζεται αρκετή ώρα σε εγκαταστάσεις προγραμμάτων μετά το install. Συγκεκριμένα έχει σαν browser μόνο τον Midori , το leafpad για text editor, τον Synaptic σαν package manager και τον Terminology σαν τερματικό ( O terminology είναι ένα αρκετά πλούσιο τερματικό με πάρα πολλές δυνατότητες).

Όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα προγράμματα θα πρέπει να τα εγκαταστήσετε εσείς. Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει μέσω του ειδικού AppCenter, το οποίο είναι ουσιαστικά μια σελίδα που ανοίγει στον browser. Σε αυτήν υπάρχουν τα περισσότερα από τα γνωστά βασικά προγράμματα (αλλά όχι όσα έχει το Ubuntu Software Center) και η εγκατάσταση γίνεται σχετικά εύκολα.
Βέβαια μπορείτε να εγκαταστήσετε προγράμματα και μέσω του SynapticPackageManager και μέσω του eDeb.
 


Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του Bodhi είναι εύκολη και είναι ακριβώς ίδια με την εγκατάσταση του Ubuntu. To μόνο που χρειάζεται είναι ένα άδειο partition (και αν δεν υπάρχει, μπορεί να το δημιουργήσει μόνο του). Η τελευταία stable έκδοση είναι η 2.4  και έχει μέγεθος λίγο λιγότερο από 650 MB, κάτι το οποίο σημαίνει ότι χωράει και σε CD ή μικρές SD 1GB. Αυτή η έκδοση βασίζεται στα Ubuntu 12.04 LTS  και έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο η νεότερη έκδοση, η 3.0 η οποία βασίζεται στο νεότερο Ubuntu 14.04 LTS.
Μπορείτε, όπως με κάθε σχεδόν Linux διανομή, να το χρησιμοποιήσετε και σαν Live Linux, χωρίς εγκατάσταση δοκιμαστικά ή μόνιμα.
Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ και προσφέρεται σε 32bit και 64bit σε κανονική ή non-pae version.
Tο non-pae είναι έκδοση για υπολογιστές με επεξεργαστή που δεν υποστηρίζει την τεχνολογία PAE. Όλοι οι πρόσφατοι επεξεργαστές την υποστηρίζουν, οπότε χρειάζεται να έχετε ένα αρκετό παλιό επεξεργαστή για να μην την υποστηρίζει. Για να βεβαιωθείτε δώστε σε ένα τερματικό την εντολή 
$ cat /proc/cpuinfo 

και ελέγξτε εκεί την παράμετρο flags αν έχει PAE κάπου. Αν έχει, τότε υποστηρίζει ο επεξεργαστής σας PAE.


Συνοψίζοντας

Bodhi Linux 2.4
Kernel3.8
DesktopLXDE
File ManagerEFM
Window ManagerEnlightenment
Apps
BrowserMidori
Office***
Email***
Video Player***
Music Player ***
Torrent***
Dvd Burning***
Image Editor***
Chat***
TerminalTerminology
Bonus Apps
Emulators***

 

Το Bodhi είναι σίγουρα μια πολύ καλή lightweight διανομή, ιδανική για παλιά μηχανήματα και μικρά laptop. Έχει πολύ λίγες απαιτήσεις σε μνήμη και επεξεργαστή και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τις συνηθισμένες διανομές. Είναι πολύ φιλική προς το χρήστη και σίγουρα και ένας αρχάριος θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει σχετικά εύκολα.
Σαν διανομή είναι αρκετά γρήγορη και επιτυγχάνει ίσως  ένα από τα καλύτερα implementation του LXDE αυτή τη στιγμή.

Φυσικά δεν είναι τέλειο. Λείπουν αρκετά βασικά προγράμματα από την εγκατάσταση, και το app center αν και είναι αξιοπρεπές, υπολείπεται αρκετά του Ubuntu Software Center ή άλλων παρόμοιων εφαρμογών σε άλλες διανομές. Επίσης αν και ότι βασίζεται μόνο σε LTS διανομές σημαίνει ότι θα έχετε πάντα υποστήριξη για αρκετά χρόνια μετά την εγκατάσταση, σημαίνει επίσης όμως ότι οι ανανεώσεις δεν θα είναι τόσο συχνές όσο πχ στα Lubuntu.

 

Puppy Lubuntu Bodhi

ΤαχύτηταPuppy
ΕμφάνισηBodhi
ΑπαιτήσειςPuppy
ΕφαρμογέςLubuntu
Μέγεθος Puppy
ΕπιλογέςBodhi
ΑνανεώσειςLubuntu

 

Συγκρίνοντας το με παρόμοιες διανομές φαίνεται ότι κάθε διανομή έχει σημεία που υπερτερεί της άλλης. Σίγουρα όμως είναι μια διανομές που πρέπει να δοκιμάσετε αν έχετε Netbook.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε τα δικά σας φακελάκια τσαγιού
Επόμενο άρθροΤραπεζάκι από συρτάρια
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια