Η εταιρία Sonoff είναι η πιο γνωστή Κινέζικη μάρκα με έξυπνους διακόπτες και πρίζες. Ανήκει στην πολύ αξιόλογη εταιρία ITEAD και τα προϊόντα της έχουν γίνει γνωστά σε όλο το κόσμο. Αυτό είναι το τρίτο προϊόν που βλέπουμε. Είχε προηγηθεί ο έξυπνος διακόπτης Sonoff Basic και η έξυπνη πρίζα Sonoff S26. H έξυπνη πρίζα Sonoff S20 είναι παρόμοια με την S26 και σε εμφάνιση και σε χαρακτηριστικά. Για την ακρίβεια είναι ο προκάτοχος της, αφού η S26 είναι στην ουσία μία εξελιγμένη έκδοση της S20. Ας την δούμε αναλυτικά

Χαρακτηριστικά έξυπνης πρίζας Sonoff S20

ΕταιρίαSonoff
Μοντέλο S20
ΚατασκευαστήςITEAD
ΤύποςΈξυπνη πρίζα
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή8-15 ευρώ

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τάση λειτουργίας90-250VAC
Μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ2000Watt
Υλικό κατασκευήςPC
WiFi802.11 b/g/n
Security WEP/WPA-PSK/WPA2-PSK/WPA/WPA2/WAPI/WPS2
Θερμοκρασία λειτουργίας 0ºC-40ºC
Επιτρεπόμενη υγρασία 5%-90%

 

Εντυπώσεις από έξυπνη πρίζα Sonoff S20

Διαφορές με S26

sonoff s20

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η έξυπνη πρίζα Sonoff S20 είναι ο προκάτοχος της S26. Ουσιαστικά πρόκειται για μία λίγο πιο “χοντροκομμένη” έκδοση με ελαφρώς χειρότερα χαρακτηριστικά. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στην S20 και την S26 όσο αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ότι η S26 μπορεί να αντέξει λίγο παραπάνω ρεύμα, αφού η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς της S20 είναι 2000 WATT, ενώ της S26, 2200 WATT. 

sonoff s20 vs sonoff s26
Αριστερά η λίγο ταλαιπωρημένη Sonoff S26, δεξιά η νέα Sonoff S20. Είναι εμφανής η διαφορά στο μέγεθος αλλά και στο design

Πέρα από αυτό όλες οι υπόλοιπες διαφορές έχουν να κάνουν με το εμφανισιακά κομμάτι και της διαστάσεις. Η S20 είναι πιο μεγάλη και με πιο άσχημο design. Το μέγεθος σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι σημαντικό, καθώς για παράδειγμα η S20 δύσκολα χωράει δίπλα σε άλλο φις σε πολύπριζο, ενώ αν θέλετε να την συνδέσετε σε πρίζα ασφαλείας με καπάκι, τότε πάλι ίσως δυσκολευτείτε, καθώς λόγω όγκου συνήθως χτυπάει το καπάκι.

sonoff s20 teardown
Όπως φαίνεται και από την πλακέτα, είναι σχεδόν ίδιες στο εσωτερικό, μόνο που η S26 είναι λίγο πιο μαζεμένη

Οπότε, εφόσον η S20 είναι χειρότερη από την S26, γιατί να την αγοράσει κάποιος; O μοναδικός λόγος είναι η τιμή, αφού η S20 είναι συνήθως 2-5 ευρώ φθηνότερη από την S26. Οπότε αν θέλετε μερικές έξυπνες πρίζες και δεν σας απασχολεί το design, τότε με την S20 μπορείτε να γλυτώσετε μερικά χρήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε με την Sonoff S20

sonoff s20

Για να μπορέσετε να την ελέγξετε από απόσταση, θα πρέπει να κατεβάσετε, δωρεάν, την ειδική εφαρμογή που υπάρχει για android και iOS, την ewelink. Εφόσον τη κατεβάσετε το μόνο που μένει είναι να κάνετε pair με την συσκευή.

quick pair sonoff s20

Αυτό γίνεται κρατώντας πατημένο το πλήκτρο λειτουργίας για 5 δεύτερα μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει,  ενώ φυσικά έχετε πατήσει την ανάλογη επιλογή στην εφαρμογή. Στην συνέχεια βάζετε τα στοιχεία του τοπικού δικτύου WiFi (SSID και κωδικό) και μετά από μερικά δεύτερα θα έχει γίνει σύζευξη. Αυτό είναι μία διαδικασία που την κάνετε μόνο μία φορά, εφόσον το δίκτυο WiFi παραμένει ίδιο.

Τώρα τι μπορείτε να κάνετε με την εφαρμογή. Καταρχάς μπορείτε να ανοίξετε και να κλείσετε την πρίζα από απόσταση, ακόμα και από διαφορετική χώρα, με την μόνη προϋπόθεση η πρίζα να βρίσκεται εντός εμβέλειας του τοπικού σας WiFi δικτύου.

sonoff s20 schedule

Εκτός από αυτό, μπορείτε να ορίσετε, το schedule, ένα χρονοδιακόπτη βάση του οποίου η πρίζα μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει. Και εδώ ο αρχικός προγραμματισμός μπορεί να γίνει από όποιο σημείο και αν βρίσκεστε, ενώ ο χρονοδιακόπτης λειτουργεί ακόμα και αν κλείσει το WiFi.

sonoff s20 timer

H τρίτη λειτουργία είναι το timer, δηλαδή η αντίστροφη μέτρηση. Με την αντίστροφη μέτρηση μπορείτε να ορίσετε πότε θα ξεκινήσει ή θα κλείσει η έξυπνη πρίζα. Το μέγιστο όριο είναι 100 μέρες, ενώ μπορείτε να το ρυθμίσετε με ακρίβεια λεπτού.

sonoff s20 loop timer

Η τέταρτη και τελευταία λειτουργία είναι το loop timer. Το loop timer είναι ένας επαναλαμβανόμενος χρονοδιακόπτης. Για παράδειγμα θέλετε να συνδέσετε στην Sonoff S20 εξωτερικά φώτα τα οποία θα ανάβουν κάθε βράδυ για 8 ώρες. Με αυτή τη λειτουργία αυτό είναι παιχνιδάκι. 

Εκτός από αυτές τις επιλογές μέσα από την εφαρμογή του ewelink, μπορείτε να το συνδέσετε με εφαρμογές έξυπνης διαχείρισης όπως το IFTT ή με ανάλογες συσκευές (πχ Amazon Alexa, Google Home…).

Τέλος, μέσω της εφαρμογής μπορείτε να συνδυάσετε την λειτουργία ενός ή περισσότερων συσκευών Sonoff δημιουργώντας scenes, δηλαδή περιστάσεις στις οποίες θα γίνεται μαζική ρύθμιση ή αλληλεπίδραση των συσκευών.

Ρυθμίσεις και firmware upgrade

sonoff s20 settings

Οι ρυθμίσεις που έχει είναι λιγοστές. Πρακτικά το μόνο που μπορείτε να ρυθμίσετε είναι το όνομα της συσκευής, το αν δέχεστε ειδοποιήσεις όταν κάποιος άλλος ανοίγει ή κλείνει τη συσκευή και το power on state

sonoff s20 firmware
Όταν υπάρχει νέο firmware, θα σας βγάζει ανάλογη ειδοποίηση στην κεντρική οθόνη

Το πιο σημαντικό κομμάτι στις ρυθμίσεις είναι φυσικά η δυνατότητα αναβάθμισης του firmware. Το firmware αναβαθμίζεται αυτόματα, απλώς πατώντας την ανάλογη επιλογή. Αν υπάρχει νεότερη έκδοση -που σίγουρα θα υπάρχει αν το αγοράσετε τώρα- τότε θα σας βγάλει ένα σηματάκι στις ρυθμίσεις που θα σας ειδοποιεί για νέα έκδοση.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε

H Sonoff S20 υπάρχει στην Ελληνική αγορά με κόστος περίπου 20-30 ευρώ. Φυσικά υπάρχει και σε όλα τα Κινεζομάγαζα. Εμείς την πήραμε από το Banggood (δείτε την πατώντας εδώ), με τιμή περίπου 7.5 ευρώ, με εντελώς δωρεάν μεταφορικά. Ο χρόνος παράδοσης από την Κίνα είναι 10-25 ημέρες, ενώ αν πάρετε έως 2-3 πρίζες δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει τελωνείο. 

Αν θέλετε την λίγο καλύτερη έκδοση, την Sonoff S26, δείτε την εδώ.

Προσοχή αυτή η έξυπνη πρίζα βγαίνει σε όλους τους τύπους. Εσείς (αν φυσικά βρίσκεστε Ελλάδα) θα πρέπει να διαλέξετε τον τύπο EU Type F, που είναι η πρίζα σούκο.

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Παλμικό οξύμετρο ΟΕΜ
Επόμενο άρθροSteampunk μηχανικό ψάρι από ανακυκλώσιμα υλικά
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια