Το τριβείο δίσκου ή τριβείο πάγκου, είναι ένα περιστροφικό τριβείο με αρκετά μεγάλη επιφάνεια εργασίας, το οποίο έχει συνήθως ρυθμιζόμενη ταχύτητα. Αν και είναι αρκετά χρήσιμο σαν εργαλείο, ελάχιστοι το έχουν, ειδικά αγοραστό.

Αρκετοί όμως είναι αυτοί που το φτιάχνουν μόνοι τους, χρησιμοποιώντας κάποιο παλιό μοτέρ (πχ πλυντηρίου), τόρνο ή ακόμα και δράπανο. Μία ακόμα DIY λύση ήρθε να προσθέσει και ο γνωστός youtuber Izzy Swan, φτιάχνοντας μια αυτοσχέδια βάση για τριβείο δίσκου, την οποία προσάρμοσε πάνω σε ένα κολωνάτο δράπανο.

Η λύση με το κάθετο δράπανο, έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Πρώτον, συνήθως τα κάθετα δράπανα, έχουν καλά και ισχυρά μοτέρ. Ο επόμενος λόγος είναι ότι τα κάθετα δράπανα, έχουν ταχύτητες, οι οπόιες μπορεί να μην αλλάζουν και τόσο εύκολα, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολη και απλή η ρύθμιση από ότι σε ένα μοτέρ πλυντηρίου. Ο τελευταίος σημαντικός λόγος, είναι ότι η κίνηση στο κάθετο δράπανο, μεταδίδεται από ιμάντες. Αυτό είναι πολύ πιο ασφαλές σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, από ότι σε απευθείας σύνδεση πάνω σε μοτέρ.

DIY τριβείο πάγκου σε κάθετο δράπανοΗ κατασκευή του Izzy Swan, είναι σχετικά απλή, αφού χρησιμοποιεί μόνο κόντρα πλακέ και μερικές βίδες. Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι, είναι να κοπεί σωστά η κυκλική πλάκα που θα κολλήσει το γυαλόχαρτο. Αρκετοί χρησιμοποιούν μελαμίνη, καθώς είναι συνήθως πιο επίπεδη από το κόντρα πλακέ, αλλά κόβεται λίγο πιο δύσκολα.

γωνιακό τσοκ για δράπανοΤώρα η σύνδεση της βάσης με το κάθετο δράπανο, γίνεται με ένα γωνιακό τσοκ, το οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε κάθε κατάστημα με εργαλεία. Βέβαια, εδώ θα πρέπει να προσέξετε την μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα για αυτό το εξάρτημα, καθώς τα πιο οικονομικά επιτρέπουν μόνο χαμηλή ταχύτητα (βιδώματος). Αυτός φαίνεται να χρησιμοποίησε ένα τέτοιο.

Το αυτοσχέδιο τριβείο πάγκου, το τοποθέτησε πάνω σε μία ξύλινη βάση για κάθετο δράπανο, αλλά λογικά μπορεί να στερεωθεί και στην μεταλλική που έχουν όλα τα κάθετα δράπανα.

Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, όλη την διαδικασία κατασκευής του diy τριβείου δίσκου από τον Izzy Swan. Μία παρόμοια κατασκευή, από την οποία μάλλον εμπνεύστηκε και ο ίδιος, είναι αυτή που είχε παρουσιαστεί λίγους μήνες πριν στο κανάλι toolify. Έχει περίπου την ίδια λογική, με λίγο διαφορετική προσέγγιση (του izzy swan, δείχνει λίγο πιο εύκολο, του toolify λίγο καλύτερο).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωτότυπο ξύλινο σκαμπό ενωμένο με καβίλιες
Επόμενο άρθροReview : Scishion V88, ένα οικονομικό tvbox με λιγότερο από 25 ευρώ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια