DIY Φορητή ξυλουργική μέγγενη moxon για πάγκο

0

Η κλασσική ξυλουργική μέγγενη είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα για κάθε εργαστήρι. Ειδικά αν κάνετε αρκετές εργασίες επεξεργασίας σε ξύλα (πχ πλάνισμα..). Αν και υπάρχουν έτοιμες και στην αγορά, οι περισσότεροι τις φτιάχνουν μόνοι τους. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη κατασκευή, με το μόνο δύσκολο κομμάτι να είναι ο κοχλίας/ντίζα που απαιτείται. Το μόνο αρνητικό στην ξυλουργική μέγγενη, είναι ότι πρέπει να την προσαρμόσετε σε ένα σημείο του πάγκου, και να μείνει εκεί για πάντα.

φορητή μέγγενη moxonΑυτό κάποιες φορές ίσως να μην βολεύει, καθώς μπορεί ο χώρος κάποια στιγμή να αλλάξει ή μπορεί ο πάγκος σας να είναι πολύ μικρός και να μην έχετε την πολυτέλεια να έχετε μόνιμα κάποια μέγγενη πάνω. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση η μέγγενη moxon. H μέγγενη moxon είναι μία φορητή ξυλουργική μέγγενη με διπλό κοχλία. Δημιουργός της ήταν ο Joseph Moxon τον 17ο αιώνα και αν και είχε αντιγραφεί δεκάδες φορές από τότε, ξαναήρθε στην μόδα από ένα άρθρο του finewoodworking πριν περίπου 6 χρόνια, όπου ένας αρθογράφος έκανε μια παραλλαγή αυτής της μέγγενης.

Το πλεονέκτημα της μέγγενης moxon είναι ότι μπορείτε στερεώνετε σε όποιο πάγκο θέλετε, απλώς με 2 κοινούς σφιγκτήρες. Έτσι μπορείτε να την βάζετε και να την βγάζετε σε δευτερόλεπτα. Επίσης, το γεγονός ότι έχει διπλό κοχλία, σημαίνει ότι μπορεί να συγκρατεί πολύ καλύτερα το ξύλο, από ότι οι απλές μέγγενες με τον μόνο. Βέβαια, θα πρέπει να βιδώνετε/ξεβιδώνετε στον ίδιο ρυθμό και τις δύο ταυτόχρονα, γιατί αλλίως θα υπάρχει θέμα.

O Dustin Penner, ένας δημιουργός από το youtube, δείχνει σε ένα βίντεο τον τρόπο με τον οποίο έφτιαξε μία δική του -αρκετά καλαίσθητη- μέγγενη moxon. Στο δικό του σχέδιο για λαβές και κοχλία, χρησιμοποίησε ένα έτοιμο εμπορικό σετ, το οποίο κοστίζει 150 δολάρια και είναι δύσκολο να το βρείτε εκτός ΗΠΑ. Αλλά και 2 μεγάλες ντίζες με τα παξιμάδια τους μαζί με απλές ξύλινες λαβές από ξύλο, μπορούν να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά.

φορητή ξυλουργική μέγγενη moxonΗ μέγγενη moxon έχει αρκετές παραλλαγές, κυρίως λόγω του τρόπου που θα συγκρατείται στον πάγκο. Αυτή που έφτιαξε το Dustin Penner, συγρατείται από τα πλάγια, σε δύο πατήματα που έχουν γίνει. Σε άλλα μοντέλα συγκρατείται στο πίσω μέρος, ενώ σε κάποια από κάτω.

Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι χρησιμοποίησε και ένα κομμάτι σκληρό δέρμα για το εσωτερικό της μέγγενης. Με αυτό τον τρόπο, το ξύλο επεξεργασίας δεν θα έχει σημάδια από την μέγγενη.

Δείτε αναλυτικά τον τρόπο κατασκευής στο παρακάτω βίντεο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠανέμορφα έργα ζωγραφισμένα σε πέτρες εμπνευσμένα από παιδικές ταινίες
Επόμενο άρθροΚαι όμως αυτά τα σουρεαλιστικά τραπέζια δεν είναι photoshop!
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια