Ξύλινο δοκάρι μετατρέπεται σε κυκλική κολόνα χωρίς τόρνο

0

dokari-se-kolona-xoris-torno_9Ό τόρνος είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να κάνουμε κυκλικό ένα κομμάτι ξύλου. Αν και υπάρχουν και αρκετά μεγάλοι ξυλότορνοι, ακόμα και αυτοί έχουν περιορισμούς, κυρίως στο μήκος. Όμως οι μεγάλοι ξυλότορνοι είναι ιδιαίτερα ακριβοί και τους έχουν μόνο μεγάλα εργοστάσια. Οπότε τι κάνουμε αν θέλουμε να φτιάξουμε μια κυκλική κολόνα από ένα μεγάλο κομμάτι κορμού ή καδρόνι;

δοκάρι σε κολόνα χωρίς τόρνοΠρακτικά τίποτα, θεωρητικά όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι κάνουν και οι Ιάπωνες ξυλουργοί, σε ένα βίντεο από το κανάλι I Am Stankoff, στο youtube.dokari-se-kolona-xoris-torno_3Οι συγκεκριμένοι, χωρίς καθόλου χρήση τόρνου, καταφέρνουν να μετατρέψουν αρκετά μεγάλα ξύλινα δοκάρια σε κυκλικές κολώνες. Πως το κάνουν; Απλά πλανίζοντας, για μέρες…..dokari-se-kolona-xoris-torno_8Αν και σίγουρα θέλει αρκετή υπομονή αυτή η τεχνική, δείχνει εφικτή και πραγματικά ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο από έναν ερασιτέχνη / μικρό επαγγελματία.dokari-se-kolona-xoris-torno_4Ξεκινώντας από ένα τετράγωνο δοκάρι, με τη βοήθεια δισκοπρίνου σε κλίση 45 μοιρών, το μετατρέπουν σε οκτάγωνο, κόβοντας τις γωνίες.dokari-se-kolona-xoris-torno_2Στην συνέχεια με μια ηλεκτρική πλάνη, από οκτάγωνο το μετατρέπουν σε πολύγωνο.

dokari-se-kolona-xoris-torno_7Τέλος, έρχεται το πιο δύσκολο κομμάτι. Το πλανάρισμα με μια ειδική κυρτή πλάνη, που κάνει το πολύγωνο, τέλειο κύκλο. Λογικά για κάθε διαφορετική διάμετρο, χρησιμοποιούν και διαφορετική πλάνη, οι οποίες και κατά πάσα πιθανότητα είναι χειροποίητες.Παρ’ όλη τη δυσκολία πάντως αυτής της τεχνικής, είναι αρκετά αποτελεσματική και σίγουρα εντυπωσιακή. Και μπορεί το να γίνει τέλειος κύκλος να θέλει αρκετή υπομονή και προσπάθεια, όμως η διαδικασία μέχρι να γίνει πολύγωνο δεν φαίνεται και αρκετά δύσκολη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο10 μοναδικές κατασκευές με παλέτες για τον κήπο
Επόμενο άρθροΈνα μοντέρνο τραπέζι που μεταμορφώνεται με μία μόνο κίνηση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια