Ο Grand Thompson, ή όπως είναι πιο γνωστός King Of Random, σε ένα από τα τελευταία του βίντεο παρουσίασε, ένα πολύ απλό και οικονομικό τρόπο για να φτιάξετε ένα κόφτη φελιζόλ. Παρόλο που τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποίησε ήταν αρκετά απλά και φτηνά, το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που μοιάζει επαγγελματικό. 

Η λογική πίσω από την κατασκευή ήταν να δημιουργηθεί ένας κόφτης σύρματος που κόβει θερμικά την πολυστερίνη. Το σύρμα λειτουργώντας σαν αντίσταση, ανεβάζει θερμοκρασία από μια μπαταρία συνεχούς τάσης και έτσι μπορεί να κόψει ή καλύτερα να κάψει την πολυστερίνη. Το πόσο λεπτό θα είναι το κόψιμο εξαρτάται από το πάχος του σύρματος.
 
Τα βασικά υλικά που χρησιμοποίησε ήταν 
  • μερικά κομμάτια από PVC σωλήνα
  • ένα ανοξείδωτο συρματόσχοινο
  • μερικές βίδες και παξιμάδια
  • 2 κομμάτια mdf και ένα δοκάρι
  • ένα μετασχηματιστή 12v (το πιο ακριβό μέρος στην κατασκευή)
  • έναν διακόπτη με dimmer
  • μερικά κομμάτια από καλώδιο
 
Το πιο ακριβό μέρος στην κατασκευή, είναι σίγουρα ο μετασχηματιστής και έπειτα ο διακόπτης με το dimmer. Και τα δύο δεν είναι απολύτως απαραίτητα στην κατασκευή, αλλά η χρήση τους κάνει τον κόφτη πιο εύχρηστο και πιο ευέλικτο, οπότε σίγουρα καλό είναι να τα βάλει κάποιος.
 
 
Selection_921Το συρματόσχοινο το επέλεξε, έτσι ώστε ξετυλίγοντας το, να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αρκετά λεπτό σύρμα, καθώς δύσκολα θα βρει κάποιος τόσο λεπτό ανοξείδωτο σύρμα στην αγορά κανονικά.

Τροφοδοσία κόφτη φελιζόλ με μπαταρία

 
Selection_923Για μπαταρία χρησιμοποίησε μια 6volt με ελατήρια, μίας χρήσης, που κοστίζει περίπου 5 ευρώ. Υπάρχουν ακριβώς ίδιες και επαναφορτιζόμενες. Το καλό με αυτό, είναι ότι τα volt είναι τόσο λίγα που και κάποιο καλώδιο να κοπεί και να έρθει σε επαφή με τον χρήστη, είναι σχεδόν απίθανο να πάθει κάποιος ηλεκτροπληξία. Φυσικά μπορεί να προκληθεί άνετα πυρκαγιά λόγω της θερμοκρασίας στο σύρμα, αν κάποιος δεν προσέξει.
 
 
 

 

Για όλα τα στάδια της κατασκευής έχει αναλυτικές οδηγίες με μέτρα (σε ίντσες φυσικά) που κάποιος μπορεί να ακολουθήσει και να φτιάξει ακριβώς τον ίδιο κόφτη αν το επιθυμεί.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο τη διαδικασία κατασκευής στο παρακάτω βίντεο
 

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ denexo@mail.gr) και επιλέξτε το κουτάκι «Θα προτιμούσα να σχολιάσω ως επισκέπτης».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.