Κάντε εύκολα ημικύκλιο σε ξύλο χωρίς ρούτερ

0
ημικύκλιο σε ξύλοΚανονικά αν θέλετε να λειάνετε ομοιόμορφα τις ακμές ενός ξύλου δίνοντας τους ένα συγκεκριμένο σχήμα, χρειάζεστε ρούτερ πάγκου με το ανάλογο εξάρτημα. Πολλές φορές όμως, με μερικά απλά κόλπα, μπορείτε να κάνετε την ίδια (ή σχεδόν ίδια) δουλειά χωρίς τη χρήση ακριβών εργαλείων. Έτσι για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε ένα ημικύκλιο σε ξύλο, μπορείτε να το κάνετε εύκολα χρησιμοποιώντας 2 απλές μεταλλικές ροδέλες. 
Οι ροδέλες θα πρέπει να έχουν ακριβώς ή περίπου την ίδια εξωτερική διάμετρο με το ύψος του ξύλου που θέλετε να δώσετε την καμπύλη. Ευτυχώς υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο, και μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε ότι διάμετρο θέλετε.
Τώρα για να γίνει σωστά η διαδικασία χρειάζεστε κάποιο σταθερό τριβείο (ταινιολειαντήρα ή τριβείο πάγκου). Θεωρητικά μπορείτε να το κάνετε και με ένα απλό γυαλόχαρτο ή κάποιο ηλεκτρικό τριβείο στερεωμένο ανάποδα σε μέγκενη.
Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε σχετικά ψιλό γυαλόχαρτο (150-180), ώστε να μπορεί να φάει εύκολα μόνο το ξύλο και να ζοριστεί όταν φτάσει στις ροδέλες. 

Με το χέρι

Ο πρώτος είναι να στερεώσετε τις ροδέλες απλώς με το χέρι πιέζοντας. Αν έχετε αρκετά γερά χέρια και το ύψος του ξύλου το επιτρέπει, μπορείτε απλά να κρατήσετε τις ροδέλες σφικτά με το χέρι. Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να ψεκάσετε με λίγο σπρέι κόλλας το σημείο που θα ακουμπησει η ροδέλα, ώστε να υπάρχει καλύτερη προσφυση.

rodela_xyla_3_v1Με σφιγκτήρα

Ο επόμενος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο σφιγκτήρα που θα κρατάει σταθερές τις ροδέλες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχετε κάποιο σημάδι στο ξύλο και θα είναι πιο ασφαλές από το κράτημα με το χέρι. 

rodela_xyla_7Με καρφί ή βίδα

Τέλος, ο τελευταίος τρόπος είναι να τις στερεώσετε με κάποιο καρφί ή βίδα. Με αυτό τον τρόπο θα είναι αρκετά πιο σταθερές οι ροδέλες, αλλά θα έχετε μια μικρή τρύπα εκατέρωθεν. 
rodela_xyla_8rodela_xyla_12_v1
Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό (αν και όχι τέλειο). Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε αν χρησιμοποιήσετε ταινιολειαντήρα, είναι να είναι εντελώς παράλληλο το ξύλο με το μηχάνημα.
 
 Αν θέλετε αντί για ημικύκλιο σε ξύλο, να κάνετε κάποιο άλλο σχήμα, μπρορείτε με τον ίδιο τρόπο να κάνετε πιθανώς και κάποια άλλα. Έτσι πχ αν θέλετε να κάνετε κάποιο τραπέζιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο παξιμάδι ενώ αν θέλετε να κάνετε φινίρισμα σε σχήμα ωμέγα,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε «αυτάκια» για κρέμασμα ραφιών που έχουν το ανάλογο σχήμα.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓλάστρες Origami που αυξάνουν σε μέγεθος όσο μεγαλώνει το φυτό
Επόμενο άρθροΚολλήστε τα σόκορα από τις μελαμίνες, με ταινίες μελαμίνης
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια