Η μελαμίνη είναι ένα σύνθετο προϊόν ξυλείας με πλαστικοποιημένη επιφάνεια. Όταν αγοράζετε κομμάτια μελαμίνης από κάποιο κατάστημα εμπορίας ξυλείας, έχετε την επιλογή να τα πάρετε με γυμνά σόκορα ή να σας τα κολλήσουν με ειδικές ταινίες μελαμίνης εκεί.
Ταινίες μελαμίνης (Σοκοροταινίες)
Οι ταινίες μελαμίνης, βγαίνουν σε όλες τις αποχρώσεις που βγαίνει και το φύλλο μελαμίνης. Το πλάτος του ποικίλει, και κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη ( συνήθως σε 20,22,25,30,35,40,45,50,55,65 χιλιοστά). Αυτές που δεν προορίζονται για ειδικά μηχανήματα, έχουν πάντα στην πίσω πλευρά τους, μια επίστρωση κόλλας που ενεργοποιείται με υψηλή θερμότητα.
Διάφορα ειδικά εξαρτήματα
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα ειδικά εργαλεία, που μπορούν να κάνουν το κόψιμο των περιθωρίων της σοκοροταινίας, λίγο πιο εύκολη υπόθεση. Έτσι θα βρείτε από ειδική ηλεκτρική φρέζα μέχρι ένα απλό κόφτη. Οι απλοί κόφτες κοστίζουν 5-15 ευρώ συνήθως, αλλά πολλές φορές είναι μόνο για συγκεκριμένα πλάτη μελαμίνης.
Διαδικασία
Τα απαραίτητα υλικά για την διαδικασία είναι ένα κοινό σίδερο και ένας κόφτης/ξύστρα (εάν δεν έχετε κάποιο ειδικό εργαλείο). Αν δεν έχετε ξύστρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεπίδι, ή οτιδήποτε αρκετά κοφτερό βρείτε, αν και η ξύστρα τζαμιών βολεύει αρκετά.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, είναι να κόψετε με ένα ψαλίδι την ταινία μελαμίνης, σε κομμάτια ελάχιστα μεγαλύτερα από τα σόκορα που θέλετε να καλύψετε.
Εφόσον τα κόψετε, βάζετε το πρώτο πάνω στο σόκορο που αντιστοιχεί. Η ταινία της μελαμίνης θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη σε πλάτος από το σόκορο, έτσι θα πρέπει να το βάλετε περίπου στη μέση, αφήνοντας περίσσευμα και από τις δύο πλευρές. Μπορείτε αν θέλετε να το βάλετε να ακουμπάει ακριβώς στη μία πλευρά, και να αφήσετε όλο το περίσσευμα από την άλλη, αλλά έτσι έχετε το κίνδυνο να σας φύγει έστω και για 1 χιλιοστό στο κόλλημα, οπότε καλύτερα να το αποφύγετε.
Με ζεστό σίδερο περνάτε την ταινία αργά και σταθερά, εφαρμόζοντας λίγη πίεση. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να το περάσετε 3 φορές. Μία απολύτως οριζόντια, και μία με λίγη κλίση πάνω στην κάθε ακμή του σόκορου.
Προσοχή το σίδερο δεν θα πρέπει να είναι στη μέγιστη θερμοκρασία, ειδικά αν είναι πολύ δυνατό, γιατί ίσως αφήσει σημάδια. Μέτρια θερμοκρασία συνήθως είναι αρκετή, για να ενεργοποιήσει την κόλλα από την ταινία.
Μετά το πέρασμα με το σίδερο, μπορείτε να το περάσετε πιέζοντας, και με ένα κυλινδρικό αντικείμενο (πχ κατσαβίδι) ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχει πιάσει καλά η κόλλα.
“Ξύρισμα” με ξύστρα ή με κοπίδι
Τώρα θα πρέπει να κόψετε τα περιθώρια εκατέρωθεν. Καταρχάς πρέπει να περιμένετε μισό λεπτό αφού το έχετε περάσει με σίδερο, ώστε να παγώσει η κόλλα.
Πρώτα κόβετε το περίσσευμα από τις άκρες των σόκορων με την ξύστρα ή ένα λεπίδι. Τώρα αν έχετε το ειδικό εργαλείο, απλώς το περνάτε από την κάθε πλευρά με μια απλή κίνηση. Αν έχετε την ξύστρα ή κάποιο αντίστοιχο κοπίδι, τότε θα πρέπει να το περάσετε με μία αργή και σταθερή κίνηση προς το εσωτερικό της μελαμίνης.
Αν το κάνετε σωστά τότε θα κόψετε ένα συνεχόμενο ελικοειδές κομμάτι. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι το σημείο όπου θα ξεκινήσετε. Μπορείτε να ξεκινήστε από την αρχή, αλλά καλό είναι να ξεκινήσετε από κάποιο άλλο σημείο, καθώς η ξύστρα δεν έχει κάπου να ακουμπήσει σαν οδηγό, αν ξεκινήσετε από την αρχή κάθε σόκορου. Έτσι μπορεί να το φάτε λίγο περισσότερο από ότι πρέπει.
Αφού το περάσετε με την ξύστρα και από τις δύο μεριές, με ένα σφουγγάρι ή πάρα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, περνάτε τις 2 ακμές ώστε να φύγουν τυχόν μικρό-ατέλειες.
Επαναλαμβάνετε την διαδικασία για όσα σόκορα χρειαστεί.