Κολλήστε τα σόκορα από τις μελαμίνες, με ταινίες μελαμίνης

0
 

abs_edgingΗ μελαμίνη είναι ένα σύνθετο προϊόν ξυλείας με πλαστικοποιημένη επιφάνεια. Όταν αγοράζετε κομμάτια μελαμίνης από κάποιο κατάστημα εμπορίας ξυλείας, έχετε την επιλογή να τα πάρετε με γυμνά σόκορα ή να σας τα κολλήσουν με ειδικές ταινίες μελαμίνης εκεί. 

 
Φυσικά το επαγγελματικό αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο, αφού γίνεται (στα περισσότερα καταστήματα τουλάχιστον) με ειδικό αυτοματοποιημένο μηχάνημα. Αλλά μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας με εξίσου καλό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία ή απλώς μερικά καθημερινά αντικείμενα.

 

Ταινίες μελαμίνης (Σοκοροταινίες)

 

ταινίες μελαμίνηςΟι ταινίες μελαμίνης, βγαίνουν σε όλες τις αποχρώσεις που βγαίνει και το φύλλο μελαμίνης. Το πλάτος του ποικίλει, και κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη ( συνήθως σε 20,22,25,30,35,40,45,50,55,65 χιλιοστά).  Αυτές που δεν προορίζονται για ειδικά μηχανήματα, έχουν πάντα στην πίσω πλευρά τους, μια επίστρωση κόλλας που ενεργοποιείται με υψηλή θερμότητα.

 
Η τιμή τους είναι περίπου 10-15 Ευρώ η κάθε ταινία, η οποία έχει 10 μέτρα μήκος.
 

Διάφορα ειδικά εξαρτήματα

Κόφτης της Stanley
Κόφτης της Stanley

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα ειδικά εργαλεία, που μπορούν να κάνουν το κόψιμο των περιθωρίων της σοκοροταινίας, λίγο πιο εύκολη υπόθεση. Έτσι θα βρείτε από ειδική ηλεκτρική φρέζα μέχρι ένα απλό κόφτη. Οι απλοί κόφτες κοστίζουν 5-15 ευρώ συνήθως, αλλά πολλές φορές είναι μόνο για συγκεκριμένα πλάτη μελαμίνης.
 

Διαδικασία

 

sokora_melaminis_3_v1Τα απαραίτητα υλικά για την διαδικασία είναι ένα κοινό σίδερο και ένας κόφτης/ξύστρα (εάν δεν έχετε κάποιο ειδικό εργαλείο). Αν δεν έχετε ξύστρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεπίδι, ή οτιδήποτε αρκετά κοφτερό βρείτε, αν και η ξύστρα τζαμιών βολεύει αρκετά.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, είναι να κόψετε με ένα ψαλίδι την ταινία μελαμίνης, σε κομμάτια ελάχιστα μεγαλύτερα από τα σόκορα που θέλετε να καλύψετε.
Εφόσον τα κόψετε, βάζετε το πρώτο πάνω στο σόκορο που αντιστοιχεί.  Η ταινία της μελαμίνης θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη σε πλάτος από το σόκορο, έτσι θα πρέπει να το βάλετε περίπου στη μέση, αφήνοντας περίσσευμα και από τις δύο πλευρές. Μπορείτε αν θέλετε να το βάλετε να ακουμπάει ακριβώς στη μία πλευρά, και να αφήσετε όλο το περίσσευμα από την άλλη, αλλά έτσι έχετε το κίνδυνο να σας φύγει έστω και για 1 χιλιοστό στο κόλλημα, οπότε καλύτερα να το αποφύγετε.

 

sokora_melaminis_4_v1Με ζεστό σίδερο περνάτε την ταινία αργά και σταθερά, εφαρμόζοντας λίγη πίεση. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να το περάσετε 3 φορές. Μία απολύτως οριζόντια, και μία με λίγη κλίση πάνω στην κάθε ακμή του σόκορου.

Προσοχή το σίδερο δεν θα πρέπει να είναι στη μέγιστη θερμοκρασία, ειδικά αν είναι πολύ δυνατό, γιατί ίσως αφήσει σημάδια. Μέτρια θερμοκρασία συνήθως είναι αρκετή, για να ενεργοποιήσει την κόλλα από την ταινία.
Μετά το πέρασμα με το σίδερο, μπορείτε να το περάσετε πιέζοντας, και με ένα κυλινδρικό αντικείμενο (πχ κατσαβίδι) ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχει πιάσει καλά η κόλλα.

“Ξύρισμα” με ξύστρα ή με κοπίδι

 

sokora_melaminis_6Τώρα θα πρέπει να κόψετε τα περιθώρια εκατέρωθεν. Καταρχάς πρέπει να περιμένετε μισό λεπτό αφού το έχετε περάσει με σίδερο, ώστε να παγώσει η κόλλα.

Πρώτα κόβετε το περίσσευμα από τις άκρες των σόκορων με την ξύστρα ή ένα λεπίδι. Τώρα αν έχετε το ειδικό εργαλείο, απλώς το περνάτε από την κάθε πλευρά με μια απλή κίνηση. Αν έχετε την ξύστρα ή κάποιο αντίστοιχο κοπίδι, τότε θα πρέπει να το περάσετε με μία αργή και σταθερή κίνηση προς το εσωτερικό της μελαμίνης.
Αν το κάνετε σωστά τότε θα κόψετε ένα συνεχόμενο ελικοειδές κομμάτι. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι το σημείο όπου θα ξεκινήσετε.  Μπορείτε να ξεκινήστε από την αρχή, αλλά καλό είναι να ξεκινήσετε από κάποιο άλλο σημείο, καθώς η ξύστρα δεν έχει κάπου να ακουμπήσει σαν οδηγό, αν ξεκινήσετε από την αρχή κάθε σόκορου. Έτσι μπορεί να το φάτε λίγο περισσότερο από ότι πρέπει.
sokora_melaminis_7_v1Αφού το περάσετε με την ξύστρα και από τις δύο μεριές, με ένα σφουγγάρι ή πάρα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, περνάτε τις 2 ακμές ώστε να φύγουν τυχόν μικρό-ατέλειες.
Επαναλαμβάνετε την διαδικασία για όσα σόκορα χρειαστεί.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚάντε εύκολα ημικύκλιο σε ξύλο χωρίς ρούτερ
Επόμενο άρθροΤι εξαρτήματα του αυτοκινήτου σας μπορείτε να πουλήσετε, πριν το δώσετε για απόσυρση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια