Βρείτε εύκολα και γρήγορα το σημείο που έχει κοπεί ένα καλώδιο

0
 

Ανιχνευτής τάσης από την StanleyΥπάρχουν διάφορα επαγγελματικά εργαλεία που σας επιτρέπουν να βρίσκετε με ακρίβεια σημεία στα οποία υπάρχει βλάβη σε έναν ηλεκτρικό αγωγό. Αναλόγως την βλάβη και αναλόγως το τι καλώδιο είναι και που βρίσκεται αυτό το καλώδιο κάποιοι τρόποι είναι κατάλληλοι ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Ένας πολύ απλός και γρήγορος τρόπος να βρίσκετε το σημείο το οποίο έχει σπάσει ένα καλώδιο είναι με έναν ανιχνευτή ρεύματος/υλικών για τοίχους. Υπάρχουν αρκετοί τύποι ανιχνευτών, κάποιοι με αρκετές πρόσθετες λειτουργίες (και αυξημένο κόστος) αλλά ένας απλός κάνει. 
 
Ο ανιχνευτής χρησιμοποιείται συνήθως για να ανιχνεύει εντοιχισμένους ηλεκτρικούς αγωγούς, αλλά μπορεί να βρίσκει και αν σε ένα καλώδιο περνάει ρεύμα. Ο τρόπος αυτός ισχύει για μονοφασικά καλώδια που είναι εντελώς κομμένα και όχι βραχυκυκλωμένα. Ο λόγος είναι ότι αν είναι βραχυκυκλωμένο θα πετάει τη ασφάλεια και δεν θα μπορέσετε να έχετε ρεύμα και άρα ένδειξη στον αγωγό. 
 
Το καλό του ανιχνευτή είναι ότι σχεδόν πάντα έχει οπτικό και ηχητικό σήμα για ανίχνευση ηλεκτρικού ρεύματος και έτσι η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά γρήγορη. 
 

Πως δουλεύει ο ανιχνευτής τάσης;

 

DSC02615_v1Ο ανιχνευτής ανιχνεύει διαφορές σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και έτσι μπορεί να ανιχνεύσει αν περνάει ρεύμα από έναν αγωγό. Οπότε όταν περνάει μπροστά από έναν αγωγό που τον διαπερνάει ρεύμα δίνει μια ένδειξη.

Η μέθοδος αυτή έχει μερικά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα παρακάμψετε για να έχετε αποτελέσματα

 

Μόνο καλώδιο φάσης

Το μόνο πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι μπορεί να ανιχνευτεί πρόβλημα στο καλώδιο της φάσης. Έτσι αν σε ένα καλώδιο έχει κοπεί το καλώδιο του ουδέτερου ή της γείωσης θα πρέπει να τα αλλάξετε σε φάσης για να βρείτε που είναι το πρόβλημα. Αν πρόκειται για παράδειγμα για μπαλαντέζα απλώς θα πρέπει να αναποδογυρίσετε το αρσενικό φις που μπαίνει στη πρίζα. Με ένα πολύμετρο μπορείτε πολύ εύκολα να ελέγξετε ποιο καλώδιο έχει το πρόβλημα.
 

Όχι πολύ μεγάλη ακρίβεια

Ο ανιχνευτής είναι φτιαγμένος για να βρίσκει καλώδια ρεύματος σε τοίχους. Δεν έχει πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια αλλά μπορεί να σας δώσει ένα εύρος μερικών εκατοστών. Το σημαντικό είναι ο αγωγός να είναι απλωμένος, αν γίνεται σε ευθεία έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η ανεύρεση του σημείου. Αν ο αγωγός είναι τυλιγμένος σε κουλούρα δεν μπορεί να σας βοηθήσει καθόλου.
 

Διαδικασία

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περάσετε το ανιχνευτή ενεργοποιημένο κατά μήκος του καλωδίου εφόσον αυτό είναι στη παροχή ρεύματος. Όταν σταματήσει να χτυπάει, τότε σημαίνει ότι βρήκατε το πρόβλημα.
Μέσα σε λιγότερο από 1 λεπτό μπορείτε να βρείτε σε ποιο σημείο έχει πρόβλημα μια μπαλαντέζα 50 μέτρων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY σφραγίδα από μια παλιά γόμα
Επόμενο άρθροΠίνακας ανακοινώσεων από μεταλλικό πλέγμα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια