Puppy, μία πολύ ελαφριά διανομή Linux σε Netbook Asus EEE 1000

0

puppy linux μία πολύ ελαφριά διανομή LinuxTo Puppy linux είναι μία πολύ ελαφριά διανομή Linux. Λέγεται από τους περισσότερους ότι είναι ίσως μία από τις πιο ελαφριές (αν όχι η πιο ελαφριά) διανομές για Linux που κυκλοφορούν. H τελευταία έκδοση Puppy είναι το Puppy Precise 5.7.1  αλλά εδώ δοκιμάστηκε το Slacko Puppy.
Το iso είναι λιγότερο από 130 MBs σε μέγεθος δίνοντας σας έτσι τη δυνατότητα να κάνετε installation ή και live cd ακόμα και με αρχαία stickακια ή SD 1-2 GBs (για παράδειγμα αυτό δοκιμάστηκε σε ένα παλιό microSD 1 giga με usb adaptor).

Όταν το τρέξετε από live cd φορτώνει όλο στη RAM κάνοντας το έτσι αρκετά γρήγορο. Βέβαια θέλει τουλάχιστον 128Mbs RAM για να γίνει αυτό.
Το δοκίμασα σε ένα Netbook Asus ΕΕΕ 1000 με τον αργοκίνητο Atom 1.6Ghz και 1GB ram.
Σαν default desktop έχει το openbox και έχει προεγκατεστημένες αρκετές εφαρμογές. Συνήθως όλες οι εφαρμογές που έχει είναι μικρές σε μέγεθος και δύσκολα θα βρείτε κάποια που είναι η default σε βαριά distros, αλλά γενικά κάνουν όλες τη δουλειά που πρέπει.
Γενικά μόνο με το iso και χωρίς installation θα μπορέσετε να κάνετε σχεδόν τα πάντα -ευκολότερα ή δυσκολότερα- καθώς έχει εφαρμογές για τις κυριότερες λειτουργίες που μπορεί να έχει ένας υπολογιστής.

Αναλυτικά μερικά από αυτά που έχει

 

ΕίδοςΕφαρμογή
DesktopOpenbox
Office suitegOffice
Package manag.PET
WordAbbiword
CalcGnumeric
Image editormtPaint
Image viewerVienior
Vector EditorInkscape
BrowserFirefox
TorrentTransmission
MailSylpheed 3.3.0
Media PlayerGnome Player
BurnerPburn
IsoIsomaster
Text EditorLeafpad
DeveloperGeany
NetworkSamba

 
Δυστυχώς, το Puppy δεν έχει στον Package Manager του αρκετές εφαρμογές, αλλά θα μπορέσετε να εγκαταστήσετε τα περισσότερα προγράμματα για Linux καθώς τρέχει .deb by default στο Puppy Precise.


Εντυπώσεις

Ταχύτητα

Αν και το Netbook αυτό δεν θεωρείται αρχαίο μηχάνημα, είναι σίγουρα αρκετά παλιό και με φτωχά χαρακτηριστικά, ειδικά στην μνήμη. Παρόλα αυτά μπορεί, έστω και με κάποια δυσκολία, να τρέξει σχεδόν όλες τις διανομές Λίνουξ.  Από όλες όσες έχω δοκιμάσει είναι σίγουρα η πιο ελαφριά. Κυριολεκτικά κάνει το μηχάνημα αρκετά γρήγορο. Σίγουρα πιο γρήγορο από Lubuntu. Bootάρε σε λιγότερο από ένα λεπτό (και αυτό λόγω του live usb). 
Οι πιο πολλές εφαρμογές ανοίγουν άμεσα, και ο file manager πετάει.

Γραφικό περιβάλλον

Φυσικά το βασικό του μειονέκτημα είναι το γραφικό του περιβάλλον του. Είναι αρκετά απλό. Μην περιμένει κανείς να είναι αντίστοιχο ή έστω συγκρίσιμο καινούργιων διανομών όπως Ubuntu ή παρόμοιων. Παρόλα αυτά, δεν είναι αυτό ο σκοπός του και ικανοποιεί πλήρως, τουλάχιστον για χρήση στο netbook. 

Φιλικό προς νέους χρήστες

Κάτι άλλο που σου κάνει ευχάριστη εντύπωση με το Puppy είναι τα wizards που έχει σχεδόν για τα πάντα. Είναι πολύ φιλικό προς τους αρχάριους και μέσα σε λίγα λεπτά μετά την εγκατάσταση/live μπορείτε να έχετε φτιάξει τις περισσότερες ρυθμίσεις που θέλετε.
 
Επίσης παρουσιάζει στο Desktop τα πιο κοινά προγράμματα με τη λειτουργία τους και όχι με το όνομά τους, το οποίο είναι αρκετά χρήσιμο για τους αρχάριους. Για παράδειγμα δεν έχει εικονίδιο του Firefox αλλά ένα εικονίδιο που λέει Brower και αντιστοιχεί στον default browser.
Γενικά by default στο desktop εμφανίζει τις πιο πολλές λειτουργίες που χρειάζεται ένας απλός χρήστης μαζί με τους δίσκους και sticks που είναι συνδεδεμένα στον υπολογιστή. 
 
Νομίζω ότι άνετα μπορεί να τρέξει χωρίς πρόβλημα το Live Puppy ακόμα και ένας χρήστης Windows που δεν έχει ξαναδεί Linux στη ζωή του και να τα καταφέρει. 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως να απενεργοποιήσετε τη αυτόματη έναρξη των βίντεο στο Facebook
Επόμενο άρθρο10 καλαίσθητες χειροποίητες σχολικές τσάντες που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια