Review: Δίσκοι δισκοπρίονου PARKSIDE PSBS 3 A1 (210x30x2.6 χιλ)

  7
  Δίσκοι δισκοπρίονου PARKSIDE

  Συνήθως όταν έχει προσφορά κάποιο από τα φαλτσοπρίονα το LIDL έχει προσφορά και ένα σετ με 3 δίσκους. Το σετ ονομάζεται PARKSIDE PSBS 3. Οι δίσκοι αυτοί είναι διάστασης 210χ30χ2.6 και ταιριάζουν και τα δύο φαλτσοπρίονα της PARKSIDE (PKS 1500 και PKS 1700). 

  δίσκος 40 δοντιώνΟι δίσκοι δεν είναι ίδιοι, αλλά είναι 3 διαφορετικοί τύποι. Ο πρώτος δίσκος είναι ένας δίσκος 40 δοντιών εναλλασόμενης κοπής.

  Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία τα δόντια έχουν εναλλασόμενη φορά

  Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο δίσκος είναι κατάλληλος για γρήγορη κοπή σε ξύλο. Συνήθως χρησιμοποιείται για κόψιμο σε μαδέρια ή χοντρά καδρόνια. Προσοχή, παρότι μπορεί να κόψει και σύνθετη ξυλεία (όπως πχ μελαμίνη, νοβοπάν…) δεν είναι ο καταλληλότερος δίσκος για τέτοια υλικά.

  δίσκος 210χ30χ2.6Ο δεύτερος δίσκος έχει 60 δόντια εναλλασόμενης κοπής και είναι παρόμοιος με τον πρώτο. Επειδή έχει περισσότερα δόντια είναι καταλληλότερος για κόψιμο σανίδων και γενικότερα ξύλων που θέλουμε να έχουν πιο καθαρό κόψιμο. Και εδώ παρότι δεν είναι κατάλληλος για σύνθετη ξυλεία, μπορεί να κόψει αν θέλετε.

  δίσκος αλουμινίου
  Αυτό το σηματάκι σημαίνει ότι ο δίσκος είναι κατάλληλος για προφίλ αλουμινίου

  Ο τρίτος δίσκος έχει 80 τραπεζοειδή δόντια. Αυτός σε αντίθεση με τους προηγούμενους δεν είναι κατάλληλος για ξύλο (αν και πάλι μπορεί να κόψει αν θέλετε) αλλά κυρίως για μη σιδηρουχα μέταλλα όπως αλουμίνιο.

  κόψιμο προφίλ αλουμινίου
  Μία τομή με τον δίσκο των 80 δοντιών σε ένα παλιό κομμάτι αλουμινίου από οδηγό μπαλκονόπορτας . Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία το κόψιμο είναι σχετικά καθαρό.

  Μπορεί να κόψει με άνεση -και σχετικά καθαρά- προφίλ αλουμινίου, χωρίς σπινθήρες ή πολλά γρέζια. Προσοχή δεν είναι κατάλληλος δίσκος για βέργες ή γενικότερα μεγάλα μασίφ κομμάτια αλουμινίου. Για τέτοιες κοπές κανονικά χρειάζεται ειδικό δισκοπρίονο αλουμινίου με αργόστροφο δίσκο.

  δακτυλίδια συστολής
  Τα δακτυλίδια συστολής. Παρότι μπορείτε να φτιάξετε δακτυλίδια συστολής από απλές ροδέλες, τα συγκεκριμένα επειδή έχουν οδοντωτό εξωτερικό έχουν πολύ καλύτερο κράτημα.

  Τώρα μαζί στην συσκευασία παρέχονται και δυο δακτυλίδια συστολής για 20 και 16 χιλοστά, ώστε ν μπορέσετε να τους χρησιμοποιήσετε και σε διαφορετικά δισκοπρίονα/φαλτσοπρίονα. Προσοχή τα δακτυλίδια είναι σφηνωμένα μέσα στο πλαστικό της συσκευασίας, οπότε μην ξεχάσετε να τα βγάλετε και τα πετάξετε μαζί με τη συσκευασία.

   

  Τώρα από πλευράς ποιότητας σίγουρα δεν είναι επαγγελματικής ποιότητας. Ένας επαγγελματικός δίσκος έχει 10πλάσια τιμή από αυτούς της PARKSIDE. Όμως για ερασιτεχνική χρήση είναι αρκετά καλοί και θα κρατήσουν αρκετό καιρό. Οι δίσκοι αυτοί ακονίζονται, αν και σίγουρα δεν είναι και πάρα πολύ εύκολο.

  Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε


  • Για τους δίσκους ξύλου καλό θα ήταν κατά διαστήματα να τους πλένετε είτε με ειδικό διάλυμα είτε με απλή σαπουνάδα ώστε να φεύγουν τα ρετσίνια που κολλάνε πάνω στα δόντια.
  • Όταν αλλάζετε τους δίσκους να προσέχετε πάντα τη φορά τοποθέτησης.Στα περισσότερα δισκοπρίονα/φαλτσοπρίονα τα γράμματα κοιτάζουν προς τα έξω, αλλά για σιγουριά κοιτάξτε το δείκτη φοράς πάνω στο δίσκο.
  • Οι δίσκοι ξύλου είναι κατάλληλοι μόνο για εμπορική ξυλεία και όχι για καυσόξυλα, ειδικά ξεραμένα.
  Διαφήμιση
  Προηγούμενο άρθροReview: Ηλεκτρικό σκαρπέλο PARKSIDE PSG 50 A1
  Επόμενο άρθροReview: Θήκη εξωτερικού δίσκου Maiwo K104 (USB 3, 2.5″)

  Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
  Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
  Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

  Εγγραφείτε
  Ειδοποίηση από
  guest
  7 Comments
  νεότερο
  παλαιότερο πιο δημοφιλές
  Inline Feedbacks
  Δείτε όλα τα σχόλια
  Ιωάννης Μουρατίδης

  Καλησπέρα σας. Μία ερώτηση για το σετ δίσκων, που κάνατε περιγραφή πιο πάνω. Έχω αγοράσει φαλτσοπρίονο με σκοπό να κόβω προφίλ αλουμινίου. Γι’αυτό το λόγο έχω αγοράσει και ένα σετ psbs 3 a1, από το οποίο έχω πάρει δίσκο για αλουμίνιο με 80 δόντια. Μετά από μερικά χρόνια ο δίσκος αυτός πλέον δεν κόβει και τόσο καλά και θέλει αντικατάσταση. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βλέπω ότι περισσότερες εταιρίες πουλάνε δίσκους κοπής αλουμινίου, με 60 δόντια. Το σετ που έχω πάρει εκτός από τον δίσκο με 80 δόντια, έχει άλλα δύο με 60 και 40 δόντια, τα οποία αναγράφουν ότι είναι για… Διαβάστε περισσότερα »

  Ιωάννης Μουρατίδης

  Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας. Θα κάνω μία δοκιμή με το δίσκο με 60 δόντια. Σίγουρα όχι αυτό που έχει 40, γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ αραιά τα δόντια. Εξάλλου δεν χάνω και τίποτα, από την στιγμή που και τους τρεις δίσκους που μου έμειναν, ( 40 και 60 δοντιών από το σετ, και 24 δοντιών που φορούσε το φαλτσοπρίονο ) δε τα χρησιμοποιώ καθόλου, γιατί δεν κόβω καθόλου ξύλο, παρά μόνο αλουμίνιο. Και πάλι ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
  Με εκτίμηση,
  Μουρατίδης Ιωάννης.

  Αναστάσιος Μαστροκώστας

  Χρήσιμες οι πληροφορίες, σας ευχαριστώ. Δεν μπορώ να βρω στο εμπόριο, δίσκο κοπής για μελαμίνη, με διαστάσεις Ø 190 mm και Ø 20 mm 80 δόντια, ή 100 δόντια. αν μπορείτε να μου δώσετε πληροφορίες που θα βρω, θα σας ήμουν ευγνώμων. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Αναστάσιος Μαστροκώστας

  Ο δίσκος με τα 60 δόντια κάνει για μελαμίνη;;