Τι μπορούμε να κρατήσουμε από ένα παλιό πλυντήριο ρούχων πριν το πετάξουμε

  0
  πλυντήριο ρούχων

  Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα παλιό πλυντήριο ρούχων που για κάποιο λόγο δεν το θέλουμε. Αν δεν είναι λειτουργικό και δεν μπορούμε να το πουλήσουμε ή να το χαρίσουμε, τότε η σωστή λύση είναι να τηλεφωνήσουμε στον δήμο μας να έρθει να το μαζέψει (σημείωση: είναι παράνομο να πετάμε μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές εντός ή εκτός κάδων). Όμως πριν το κάνουμε αυτό μπορούμε να αφαιρέσουμε μερικά εξαρτήματα που ίσως μας φανούν χρήσιμα για κάποιο project. 

  Λύσιμο πλυντηρίου ρούχων

  Το λύσιμο του πλυντηρίου δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι να το σηκώσετε σε κάποιο τρίποδο ή πάγκο εργασίας, καθώς λόγω των τσιμεντόπλακων που έχει για αντίβαρα είναι ιδιαίτερα βαρύ. 

  Συνήθως ξεκινάμε από πίσω και βγάζουμε την πλάτη και στην συνέχεια το πάνω καπάκι, όμως μπορείτε να συνεχίσετε όπως σας βολεύει. Τις περισσότερες φορές τα πλυντήρια ρούχων δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη βίδα, απλώς σταυρόβιδες, αλλενόβιδες και μπουλώνια. 

  Το μόνο κομμάτι που θέλει προσοχή είναι η αφαίρεση των αντίβαρων από τσιμέντο. Μην κάνετε το λάθος και τα λύσετε ενώ κρέμονται. Είναι πιο βαριά από ότι φαίνονται. Επίσης, αν το έχετε σε τρίποδα καλό είναι να προσέξετε μην σας γυρίσει όταν αφαιρέσετε κάποιο από τα αντίβαρα.

  Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και μέρη που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλο πλυντήριο

  Μηχανισμός για επιλογή προγράμματος
  Ο μηχανισμός επιλογής προγράμματος. Έτσι ήταν πριν εμφανισθούν τα ψηφιακά με τις πλακέτες. Δυστυχώς μόνο σε ίδιο πλυντήριο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

  Αν το λύσετε τότε θα βρείτε διάφορα εξαρτήματα. Τα πιο πολλά από αυτά είναι ηλεκτρικά εξαρτήματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο άλλο πλυντήριο, παρά μόνο σε παρόμοιο μοντέλο. Αυτά τα εξαρτήματα μπορείτε – αν φυσικά είστε σίγουροι ότι δουλεύουν- να τα πουλήσετε μέσω ebay σαν μεταχειρισμένα. Αν το πλυντήριο είναι σχετικά καινούργιο, κάποια από αυτά μπορεί να πιάσουν πολύ καλή τιμή (πχ πλακέτα).

  Χρήσιμα εξαρτήματα που μπορείτε να φυλάξετε

  Ας πάμε τώρα στο ζουμί του άρθρου. Ποια από τα εξαρτήματα μπορούν να φανούν χρήσιμα; Η απάντηση είναι αρκετά. 

  Το μοτέρ

   Το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό είναι το μοτέρ του πλυντηρίου. Τα μοτέρ των πλυντηρίων είναι πολύ ισχυρά και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορα project. Φυσικά μπορείτε να το πουλήσετε ως μεταχειρισμένο (τα νέα μοτέρ πλυντηρίων κοστίζουν 50-150 ευρώ), αλλά αν δεν θέλετε ή είναι τόσο παλιό που δεν το θέλει κανείς, τότε μπορείτε να το φυλάξετε για κάποια πατέντα. 

  Η μόνη συμβουλή είναι ότι καλό είναι να βγάλετε αρκετές φωτογραφίες με την συνδεσμολογία πριν το λύσετε. Αν δεν είστε σχετικοί, θα σας βοηθήσουν αρκετά όταν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε.  Επίσης καλό θα ήταν να φυλάξετε και τα καλώδια που το συνδέουν.

  Ανοξείδωτος κάδος

  anoxeidotos kados plintiriou

  Το επόμενο πιο σημαντικό κομμάτι από ένα πλυντήριο ρούχων είναι ο ανοξείδωτος κάδος. Αν και ο ανοιξείδωτος κάδος δεν είναι τόσο χρήσιμος όσο το μοτέρ, δεν είναι και λίγα αυτά που μπορείτε να κάνετε. Μερικές μόνο από τις κατασκευές που μπορείτε να κάνετε με έναν ανοιξείδωτο κάδο είναι 

  • αποπτιλωτήρας (μηχανή που ξεπουπουλιάζει πουλιά)
  • fire pit
  • τραπεζάκι
  • σκαμπό
  • φωτιστικό

  Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα τι θέλετε να το κάνετε, καλό θα ήταν να κρατήσετε και το πλαστικό περίβλημα με την τροχαλία. Μπορεί να σας χρειαστεί σε κάποιες κατασκευές. Αν το βγάλετε, μπορείτε να κρατήσετε το ρουλεμάν και την τροχαλία

  Ελατήρια και αμορτισέρ

  Ελατήρια από πλυντήριο ρούχων
  Μεγάλα ελατήρια από πλυντήριο ρούχων.

  Το επόμενο χρήσιμο εξάρτημα είναι τα ελατήρια και τα αμορτισέρ που έχει το πλυντήριο ρούχων. Γενικά δεν είναι πολύ ακριβά εξαρτήματα και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα και στο εμπόριο, όμως γιατί να μην τα φυλάξετε αφού υπάρχουν. 

  Λάστιχα – Σωλήνες

  σπιράλ πλυντηρίου
  Σπιράλ λάστιχο αποχέτευσης

  Στο πλυντήριο ρούχων θα βρείτε αρκετά λάστιχα. Καταρχάς υπάρχει το λάστιχο της παροχής νερού, το σπιράλ λάστιχο που πάει στην αποχέτευση και αρκετά εσωτερικά μαύρα λάστιχα που συνδέουν μέρη του πλυντηρίου. Τα δύο πρώτα, δηλαδή το λάστιχο παροχής και το σπιράλ είναι ίδια για σχεδόν όλα τα πλυντήρια, οπότε καλό είναι να τα κρατήσετε για ανταλλακτικό. 

  μαύρα λάστιχα από πλυντήριο

  Τα μαύρα λάστιχα είναι διαφορετικά για κάθε πλυντήριο, οπότε δεν μπορείτε να τα κρατήσετε ως ανταλλακτικό, αλλά ειδικά όσα έχουν κάποιο απλό σχήμα ή μόνο δύο άκρες μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν σε κάποια πατέντα. 

  Εξαρτήματα σύνδεσης (σφιγκτήρες, βίδες…)

  βίδες και σφιγκτήρες

  Αφού λύσετε το πλυντήριο θα βρεθείτε με αρκετές βίδες και σφιγκτήρες. Μπορεί να είναι ευτελούς αξίας, όμως κάποια από αυτά δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθούν στο εμπόριο, οπότε δεν χάνετε τίποτα να τα φυλάξετε σε μία γωνιά. 

  Οι σφιγκτήρες κάνουν και για τα κολάρα του αυτοκινήτου. 

  Λαμαρίνες

  Στα περισσότερα πλυντήρια ο μεταλλικός σκελετός είναι στραντζαριστός και κολλημένος. Οπότε αν θέλετε τις λαμαρίνες, δεν μπορεί τον λύσετε παρά μόνο να τον κόψετε. Τα μόνα μέρη που βγαίνουν είναι η πλάτη και το καπάκι. 

  Το καπάκι είναι το πιο χρήσιμο από όλα. Σε κάποια πλυντήρια το πάνω καπάκι δεν είναι από λαμαρίνα, αλλά από ειδικό συνθετικό υλικό. Είναι ιδανικό υλικό για κάποιο μικρό πάγκο ή ακόμα και για σπαστό τραπεζάκι για το μπαλκόνι. 

  Γυάλινη πόρτα

  πόρτα πλυντηρίου

  Από την πόρτα μπορείτε να σώσετε μερικά χρήσιμα εξαρτήματα. Το πιο χρήσιμο είναι το ίδιο το γυαλί. Αν είστε τυχεροί και δεν είναι λοξό στο πίσω μέρος μπορείτε να το κάνετε ένα ωραιότατο μπολ. Αν έχει καμπύλη, μπορείτε να το κάνετε μπολ για νερό σε σκυλάκια ή γατιά.

  Ένα άλλο εξάρτημα που θα είναι χρήσιμο είναι ο μεντεσές. Θα είναι είτε ανοξείδωτος ή γαλβανιζέ και συνήθως είναι ανθεκτικός. 

  Τέλος αν είστε καλοί με τα ηλεκτρονικά μπορείτε να σώσετε και τον μηχανισμό που κλειδώνει την πόρτα.  

  Καλώδια

  καλώδια

  Τέλος μέσα στο πλυντήριο θα βρείτε αρκετά μέτρα καλωδίων. Τα περισσότερα θα είναι για την εσωτερική σύνδεση, αν και φυσικά υπάρχει και το καλώδιο με το σούκο βύσμα για την πρίζα. Όλα είναι χρήσιμα και καλό θα ήταν να τα κρατήσετε.

  Ψιλό-άχρηστα μέρη

  Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως “άχρηστο” αυτό είναι σίγουρα τα πλαστικά. Δύσκολα θα μπορέσετε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε κάπου αλλού, οπότε η ιδανική λύση είναι η ανακύκλωση. 

  Διαφήμιση
  Προηγούμενο άρθροΕπέκταση εγγύησης σε εργαλεία Bosch
  Εγγραφείτε
  Ειδοποίηση από
  guest

  Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

  Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
  0 Σχόλια
  Inline Feedbacks
  Δείτε όλα τα σχόλια