Σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις εκτελωνισμού από τα ΕΛΤΑ (νέα ενημέρωση 17/02)

0
τελεωνειακώς ελεύθερο σήμα

Νέα ενημέρωση 17/02: Τελικά ακυρώνεται το χαράτσι!!!

Από την ανάρτηση των ΕΛΤΑ στο facebook στις 17/02 το απόγευμα

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση από τα ΕΛΤΑ που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του οργανισμού στο facebook, υπάρχει ακύρωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής που είχε ανακοινωθεί πριν λίγες ημέρες. Έτσι, θα ισχύει ότι ίσχυε και πριν και δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στα νέα πακέτα που έρχονται με ΕΛΤΑ και χαρακτηρίζονται ως “τελωνειακώς ελεύθερα

Οπότε όλα τα παρακάτω δεν ισχύουν -τουλάχιστον προς το παρόν- γιατί μπορεί να ξαναλλάξει η τιμολογιακή πολιτική ανά πάσα στιγμή.

Προηγούμενη απόφαση αρχές φλεβάρη

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκε μία δυσάρεστη εξέλιξη σε όσους κάνουν παραγγελίες από χώρες εκτός Ε.Ε. Αυτό που έχει γίνει είναι ότι βγήκε μία νέα εσωτερική εγκύκλιος των ΕΛΤΑ τέλη Ιανουαρίου του 2020, που βασίζεται σε απόφαση συνεδρίασης τον Ιούλη του 2019, βασιζόμενη σε ΚΥΑ του 2016 και αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική των ΕΛΤΑ στο κομμάτι του τέλος παρουσίασης για τα απαλλασσόμενα πακέτα που χαρακτηρίζονται ως τελωνειακώς ελεύθερα. Δυστυχώς οι αποφάσεις των συνεδριάσεων που αναφέρονται στην εγκύκλιο δεν υπάρχουν ούτε στην ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ ούτε πουθενά αλλού στο διαδίκτυο, αλλά στην ΚΥΑ του 2016 ,που είναι αναρτημένο σε ΦΕΚ, δεν αναφέρεται τίποτα για τα τέλη εκτελωνισμού των ΕΛΤΑ. Απλώς εξηγεί τον τελωνειακό κώδικα και τις διαδικασίες που τον αφορούν.

Έτσι, με την νέα απόφαση, τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να αλλάξουν την τιμολογιακή τους πολιτική όσον αφορά τα τέλη εκτελωνισμού. Συγκεκριμένα, μέχρι πρότινος, αν γινόταν έλεγχος παρουσία εκτελωνιστή των ΕΛΤΑ, για δέμα που στο τέλος έπαιρνε πράσινη σήμανση ως “τελωνειακό ελεύθερο”, ο παραλήπτης δεν πλήρωνε τίποτα (κανονικά υπήρχε τέλος 3 ευρώ, αλλά σχεδόν ποτέ δεν χρεωνόταν).

Ο πίνακας με τις χρεώσεις των ΕΛΤΑ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ. Η σημαντική διαφορά αφορά στην πρώτη γραμμή, καθώς προστέθηκε το 0 ευρώ.

Αυτό αλλάζει από αρχές Φεβρουαρίου του 2020, με την νέα απόφαση των ΕΛΤΑ να αποφασίζει να χρεώνει κανονικά τέλος εκτελωνισμού (15 ευρώ) σε όλα τα πακέτα που γίνεται τελωνειακός έλεγχος, ακόμα και στα πακέτα στα οποία δεν γίνεται εκτελωνισμός λόγω χαμηλής αξίας (πακέτα αξίας μικρότερης των 22 ευρώ). Όσο και να φαίνεται περίεργο δεν έγινε κάποια επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ, αλλά μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα από άτυχους παραλήπτες που τους έγινε η χρέωση. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο πίνακας με τις χρεώσεις, οπού ενώ πριν το τέλος εκτελωνισμού έλεγε “για πακέτα αξίας ως 150 ευρώ”, πλέον λέει από “0 έως 150 ευρώ”. Το περίεργο είναι ότι ακόμα και τώρα, στον ανανεωμένο πίνακα, γίνεται αναφορά για “τέλος παρουσίασης” 3 ευρώ και όχι για 15 ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό, αν ισχύσει η νέα πολιτική; Ότι ακόμα και αν έχετε παραγγείλει ένα πακέτο που η πραγματική του αξία είναι 5 ευρώ, αν σε αυτό το πακέτο γίνει τελωνειακός έλεγχος, τα ΕΛΤΑ θα σας χρεώσουν 15 ευρώ! Πραγματικά είναι μία δυσάρεστη και λίγο περίεργη απόφαση, καθώς -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- αυτό δεν το κάνουν ούτε οι -πανάκριβες- ταχυμεταφορικές.

Θα πρέπει να πούμε ότι εδώ υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Ακόμα και αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ αναφέρεται ρητά ότι :

Τελωνειακώς Ελεύθερα Ταχυδρομικά Αντικείμενα
Στα ταχυδρομικά αντικείμενα που δεν υπόκεινται σε δασμούς και φόρους, χαρακτηρίζονται ως «τελωνειακώς ελεύθερα», τίθεται από τον τελωνειακό υπάλληλο αυτοκόλλητη ετικέτα πράσινου χρώματος, με την ένδειξη «Τελωνειακώς Ελεύθερο» ή σφραγίδα τελωνείου με αντίστοιχη ένδειξη. Στα αντικείμενα της κατηγορίας αυτής επιβάλλεται από τα ΕΛΤΑ κατά περίπτωση «Τέλος Παρουσίασης στο Τελωνείο» για την κάλυψη του σχετικού κόστους προσκόμισης των εν λόγω αντικειμένων για έλεγχο ενώπιον των τελωνειακών Αρχών, σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική που ισχύει.

Όμως στο νέο τιμοκατάλογο των ΕΛΤΑ (αναφέρει ημερομηνία 02/2020) (υπήρχε μέχρι 07/2020 στην ιστοσελίδα, από 08/2020 αφαιρέθηκε το link) , υπάρχει αναφορά σε τέλος παρουσίασης 3 ευρώ. Οπότε σίγουρα υπάρχει ένα θέμα, τουλάχιστον μέχρι να γίνει κάποια διόρθωση ή διαφορετική ερμηνεία.

Όπως και να έχει, εκτός και αν αλλάξει κάτι, καλό θα ήταν όποιος παραγγέλνει από εξωτερικό (κυρίως από Κίνα και Αμερική) δέματα τα οποία είναι πιθανό να ελεγχθούν, να έχει υπόψιν του ότι μπορεί να χρεωθεί τα 15 ευρώ.

Συχνές ερωτήσεις

Θα χρεώνεται σε όλα τα πακέτα το τέλος εκτελωνισμού;

Από ότι αναφέρεται αυτή τη στιγμή το τέλος θα χρεώνεται μόνο σε όσα πακέτα γίνεται τελωνειακός έλεγχος και δεν γίνεται σε όλα τα πακέτα τελωνειακός έλεγχος. Τα περισσότερα ακίνδυνα πακέτα (πακέτα που είναι εμφανές ότι η αξία τους είναι κάτω των 22 ευρώ) περνάνε έτσι, οπότε λογικά δεν θα γίνεται καμία χρέωση.

Επηρεάζει όλες τις αγορές από το εξωτερικό;

Όχι, δεν επηρεάζει καθόλου αγορές από χώρες εντός Ε.Ε (αυτά τα πακέτα είναι ενδοκοινοτική συναλλαγή και δεν γίνεται τελωνειακός έλεγχος) και επίσης δεν επηρεάζει όλες τις αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε., αφού αρκετά μεγάλα e-shop, ακόμα και απλοί πωλητές από ebay, στέλνουν τα πακέτα τους πρώτα σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. και μετά στην Ελλάδα. Επομένως αυτά τα πακέτα θεωρούνται ενδοκοινοτική συναλλαγή και δεν γίνεται τελωνειακός έλεγχος.

Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει σχετικά με αυτό το θέμα, θα γίνει ανανέωση στο άρθρο καθώς και στον γενικό οδηγό για τα δέματα από εξωτερικό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY μαγνητικό δράπανο μπαταρίας από ρόδα hoverboard
Επόμενο άρθροDIY σύρτης πόρτας βαρέος τύπου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια