Δέματα από εξωτερικό και τελωνείο. Τι ακριβώς ισχύει από 1η Ιούλη 2021

  332

  Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλει ότι σε οποιαδήποτε εισαγωγή προϊόντος από 3η χώρα (χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) επιβάλλονται οι ανάλογοι φόροι και δασμοί από την εκάστοτε χώρα προορισμού. Με απλά λόγια, σε οποιαδήποτε εισαγωγή από 3η χώρα επιβάλλεται ο τοπικός ΦΠΑ και οι ανάλογοι δασμοί (αν υπάρχουν). Στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές οι φόροι και οι δασμοί επιβάλλονται μόνο στην χώρα προέλευσης, οπότε δεν υπάρχει διπλή φορολόγηση.

  Έτσι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι το πακέτο που έχετε αγοράσει, δεν θα έχει πρόσθετα έξτρα κόστη είναι είτε να το αγοράσετε απευθείας από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ακόμα και κάποια Αμερικάνικα ή Κινέζικα e-shop έχουν αποθήκες εντός E.E. όπως το Amazon ή το Gearbest), είτε να έρχεται δια μέσου Ευρώπης και να έχει γίνει ο εκτελωνισμός σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε., στην οποία τα κόστη είναι πιο μικρά και οι διαδικασίες πιο γρήγορες και στην συνέχεια να έρθει στην Ελλάδα ως ενδοκοινοτική συναλλαγή (το προσφέρουν τελευταία μερικά ξένα e-shop, κυρίως μέσω Αγγλίας).

  Ποιο είναι το όριο για παραδόσεις από 3ες χώρες, στις οποίες δεν επιβάλλονται φόροι ή δασμοί

  Οι δασμοί και οι φόροι επιβάλλονται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, κατά την είσοδο του πακέτου στην χώρα προορισμού (συνήθως σε αεροδρόμια ή τελωνειακούς σταθμούς στα σύνορα). Αυτό ισχύει για όλα τα πακέτα εμπορικά ή μη, στα οποία η συνολική αξία ξεπερνάει το κατώτατο όριο. Το κατώτατο όριο για την χώρα μας είναι 22 ευρώ για τα εμπορικά προϊόντα και 45 ευρώ για τα μη εμπορικά. Από 1 Ιουλίου 2021 σύμφωνα με την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα πακέτα, ακόμα και αυτά κάτω των 22 ευρώ, υπόκεινται σε ΦΠΑ.

  Τι άλλαξε; Πλέον από 1 Ιουλίου 2021 ότι και να αγοράσετε από τρίτες χώρες θα χρεωθεί με ΦΠΑ κατά την εισαγωγή. Ακόμα και κάτι που κάνει μισό ευρώ, θα χρεωθεί ΦΠΑ. Αυτό ακούγεται αρκετά άσχημο για όσους αγοράζουν από τρίτες χώρες (και ειδικά από Κίνα). Όμως υπάρχουν και μερικά θετικά, ειδικά για όσους αγόραζαν πακέτα μεσαίας αξίας έως 150 ευρώ.

  Αυτό που μπορεί να γίνει πλέον είναι ο πωλητής να προπληρώσει τους φόρους ΦΠΑ και το πακέτο να μην περάσει εκτελωνισμό κατά την είσοδό του στην χώρα. Δηλαδή με απλά λόγια, αν αγοράσετε από μεγάλο και σοβαρό e-shop κάτι έως 150 ευρώ, το πακέτο μπορεί να έρθει στην πόρτα σας πληρώνοντας μόνο τον ΦΠΑ και όχι τέλη εκτελωνισμού στον μεταφορέα. Προσοχή, αυτό ισχύει μόνο για τα πακέτα έως 150 ευρώ. Από εκεί και πάνω, γίνεται κανονικά εκτελωνισμός (πάλι υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσετε φόρους, δασμούς και εκτελωνιστικά τέλη στον πωλητή σε κάποια e-shop). 

  φόρος αμερικάνικο amazon
  Αυτό είναι ένα checkout από Αμερικάνικο Amazon. Όπως θα δείτε συλλέγει το ίδιο τον ΦΠΑ του εκτελωνισμού κατά το checkout (estimated tax to be collected). Επομένως δεν θα πληρώσετε κάτι επιπλέον πέραν αυτού του ποσού.

  Προσοχή! Για να ισχύει το παραπάνω, θα πρέπει να αναφέρετε ρητά κατά το checkout. Έτσι αν δείτε να γράφετε VAT charges ή import Charges ή tax collected και το ποσό είναι περίπου 24% της αξίας, τότε οι κρατήσεις γίνονται στον πωλητή και δεν θα πληρώσετε κάτι επιπλέον μέχρι να φθάσει στην πόρτα σας. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τα μεγάλα και σοβαρά e-shop το κάνουν (πχ Amazon, Ebay…), αλλά για αγορές από μικρά ή ιδιώτες πωλητές θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

  Αν δεν συλλεχθεί ο φόρος από τον πωλητή, τότε θα πρέπει να τον πληρώσετε εσείς όταν παραλάβετε το πακέτο.

  Ιδιωτικά πακέτα

  Κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι ότι από εκτελωνισμό δεν περνάνε μόνο προϊόντα τα οποία έχετε αγοράσει από κάποιο κατάστημα του εξωτερικού, αλλά ακόμα και αν το παιδί σας ζει πχ στις ΗΠΑ και σας στείλει δώρο τα Χριστούγεννα ένα ακριβό laptop (ακόμα και μεταχειρισμένο) στο οποίο η πραγματική αξία μαζί με τα μεταφορικά ξεπερνάει τα 45 ευρώ, τότε αυτό θα πρέπει να περάσει από τελωνειακό έλεγχο και να του επιβληθούν οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

  Τώρα εδώ θα πρέπει να τονιστούν επιγραμματικά δύο σημαντικές παράμετροι, στις οποίες θα γίνει εκτενέστερη αναφορά λίγο πιο κάτω. Το πρώτο είναι ότι ο όγκος των ταχυδρομικών συναλλαγών είναι τεράστιος και είναι αδύνατο (όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς) να γίνεται ενδελεχής έρευνα σε κάθε πακέτο και δεύτερο ότι ακόμα και αν γίνεται, οι τελωνειακοί υπάλληλοι φαίνεται ότι είναι λίγο ελαστικοί, τουλάχιστον όταν αφορά κοινούς πολίτες και όχι επαγγελματίες παρά-εισαγωγείς.

  Τι θα συμβεί αν το πακέτο σας σταματήσει στο τελωνείο

  Αν το πακέτο σας σταματήσει στο τελωνείο για τελωνειακό έλεγχο υπάρχουν 3 ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι να το ελέγξουν γρήγορα και να δουν ότι δεν εμπίπτει σε φόρους και δασμούς και να το αφήσουν αμέσως. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει -συνήθως- καμία αναφορά στο tracking σύστημα, για την παρουσία του στον χώρο εκτελωνισμού.

  To πράσινο αυτοκόλλητο που φέρνει ηρεμία και αγαλίαση!
  Ένα μικρό παράδειγμα από τελωνειακό έλεγχο σε πακέτο, στο οποίο επιβλήθηκαν οι ανάλογοι φόροι.

  Η δεύτερη περίπτωση είναι το πακέτο να προχωρήσει σε εκτελωνισμό (εφόσον είναι ιδιωτική συναλλαγή πέραν των 45 ευρώ ή εμπορική στην οποία δεν έχουν προπληρωθεί οι φόροι) , στον οποίο θα επιβληθούν οι ανάλογοι φόροι και δασμοί. Εδώ θα πρέπει να χωρίσουμε τα πρόσθετα κόστη σε 4 διαφορετικά μέρη.

  Το πρώτο είναι το κόστος του εκτελωνιστή. Ο εκτελωνιστής είναι απαραίτητος, αν δεν υπάρχει φυσική παρουσία του παραλήπτη κατά τον τελωνειακό έλεγχο. Υπάρχουν ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορούν να αναλάβουν αυτή την διαδικασία (και με μία καλή έρευνα αγοράς, μπορείτε να πετύχετε αρκετά καλή τιμή), αν και συνήθως κάθε μεταφορική εταιρία έχει τους δικούς της εκτελωνιστές, του οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αν δεν θέλετε να απευθυνθείτε σε ιδιώτη.

  ΕΛΤΑ
  Αν η μεταφορά είναι με απλό ταχυδρομείο, τότε ο εκτελωνιστής είναι των ΕΛΤΑ και η διαδικασία γίνεται αυτόματα (εκτός και αν το δηλώσετε εσείς). Το κόστος ήταν 12 ευρώ για τον εκτελωνισμό και 3 ευρώ για την απλή παρουσία. Δηλαδή συνολικά 15 ευρώ, ασχέτως με την τιμή του προϊόντος.

  Πρόσφατα όμως άλλαξε ο τιμοκατάλογος και διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή του εκτελωνισμού. Έτσι για δέματα έως 150 ευρώ παραμένει 15 ευρώ, για δέματα 150-500 πηγαίνει στα 20, για δέματα 500-1000 πηγαίνει στα 25, ενώ για δέματα άνω των 1000 ευρώ πάει στα 50.

  Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο χρόνος εκτελωνισμού με τα ΕΛΤΑ είναι σαφώς μεγαλύτερος (συνήθως από 1-3 εβδομάδες).

  Updade: 17/02/2020

  Δυστυχώς έγινε μία δυσάρεστη αλλαγή από τα ΕΛΤΑ στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020. Μέχρι πρότινος το τέλος εκτελωνισμού επιβαλλόταν μόνο στην περίπτωση που γινόταν εκτελωνισμός. Πλέον, ακόμα και αν το πακέτο κοστίζει λιγότερο από 22 ευρώ, τα ΕΛΤΑ μπορεί να χρεώσουν το τέλος εκτελωνισμού μόνο και μόνο για την παρουσία του τελωνειακού υπαλλήλου κατά τον έλεγχο. Δηλαδή με απλά λόγια το τέλος παρεύρεσης που ήταν 3 ευρώ ( και δεν χρεωνόταν σχεδόν ποτέ), μετατράπηκε σε 15 ευρώ!!! 

  Αυτό δεν σημαίνει ότι τα 15 ευρώ θα επιβάλλονται σε όλα τα πακέτα που έρχονται στην Ελλάδα από χώρες εκτός Ε.Ε. Λογικά τα ακίνδυνα πακέτα θα περνάνε ακόμα έτσι, αλλά σε όσα αποφασίζεται να γίνει έλεγχος, ακόμα και αν η αξία τους είναι 10 ευρώ, τα ΕΛΤΑ θα χρεώνουν 15 ευρώ μόνο και μόνο για την παρουσία του υπαλλήλου τους κατά την διαδικασία ελέγχου.

  νέα απόφαση για τα τελωειακώς ελεύθερα

  Σύμφωνα με νέα ενημέρωση (στις 17/02) από την επίσημη ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ στο facebook, ακυρώθηκε η προηγούμενη τιμολογιακή πολιτική για τα τελωνειακώς ελεύθερα δέματα, που είχε προκαλέσει σάλο στο Ελληνικό διαδίκτυο. Πλέον θα ισχύει ότι ίσχυε και πριν, δηλαδή όλα τα τελωνειακώς ελεύθερα δέματα θα έρχονται χωρίς κανένα χαράτσι στην πόρτα σας

  Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

  Updade: 01/07/2021

  Μετά την νέα αλλαγή νόμου που επηρεάζει τις αγορές από τρίτες χώρες για όλη την Ε.Ε., τα ΕΛΤΑ αναδιαμόρφωσαν τον τιμοκατάλογό τους και πλέον είναι πιο λογικός σε περιπτώσεις εκτελωνισμού.  Συγκεκριμένα, τα ποσά είναι όσα αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα.

  νέος τιμοκατάλογος εκτελωνισμού για ελτά

  Όπως βλέπουμε, μπορεί να γίνονται χρεώσεις και για ποσά μικρότερα των 22 ευρώ, όμως τα ποσά είναι λογικά και για δέματα 22-100 ευρώ η χρέωση είναι πολύ πιο μικρή (πριν πληρώναμε 15 ευρώ).

  Courier
  Αν η μεταφορά είναι με ταχυμεταφορική, τότε ο εκτελωνιστής μπορεί να είναι της ίδιας εταιρίας. Εδώ το κόστος είναι πολύ πιο υψηλό από τα ΕΛΤΑ (συνήθως από 50-150 ευρώ), αν και η διαδικασία γίνεται λίγο πιο γρήγορα και σίγουρα βολεύει τους επαγγελματίες, καθώς πριν καν το πακέτο φθάσει στην Ελλάδα θα σας πάρει τηλέφωνο το τμήμα εισαγωγών της αρμόδιας εταιρίας να σας ενημερώσει για όλη την απαραίτητη διαδικασία.

  Στην περίπτωση της ταχυμεταφορικής μπορείτε να γλυτώσετε τα κόστη του εκτελωνιστή, αν πάτε εσείς ο ίδιος στο τελωνείο για να εκτελωνίσετε το πακέτο σας. Ακόμα και αν πάτε ο ίδιος, ίσως πληρώσετε κάποια μικρά παράβολα για να πάρετε τις διατακτικές, αν και σίγουρα το κόστος θα είναι μικρότερο από το κόστος του εκτελωνιστή τους.

  Το δεύτερο επιπλέον κόστος είναι ο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ (για τα περισσότερα προϊόντα) είναι 24% επί της συνολικής αξίας (στον ΦΠΑ έγκειται και το κόστος των μεταφορικών). 

  Το τρίτο επιπλέον κόστος είναι οι τελωνειακοί δασμοί. Εδώ οι τελωνειακοί δασμοί επιβάλλονται σε προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 150 ευρώ και και έως την αξία των 1000 ευρώ είναι περίπου 3.5% επί της αξίας. 

  Το τέταρτο επιπλέον κόστος είναι οι έξτρα υπηρεσίες. Εδώ συνήθως πρόκειται για υπηρεσίες που προσφέρουν οι ταχυμεταφορικές, όπως κόστος αποθήκης, κόστος τιμολογίου…Οπότε αν πρόκειται για ταχυμεταφορική, καλό είναι να ενημερωθείτε για τον τιμοκατάλογο από την ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρίας, γιατί οι χρεώσεις είναι διαφορετικές και κάποιες χρεώνουν για υπηρεσίες που άλλες προσφέρουν δωρεάν. 

  Συνοπτικός πίνακας 

    ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ
  Εμπορικά πακέτα
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 0-15 ευρώ  2,5 + ΦΠΑ 30-150 + ΦΠΑ
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 15-30 ευρώ  5 + ΦΠΑ
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 30-50 ευρώ  7.5 + ΦΠΑ
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 50-100 ευρώ  10 + ΦΠΑ
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 100-150 ευρώ  15 + ΦΠΑ
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 150-500 ευρώ 20 + ΦΠΑ + 2.5% 50-150 + ΦΠΑ + 2.5%
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 500-1000 ευρώ 25 + ΦΠΑ + 2.5% 100-150 + ΦΠΑ + 2.5% 
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας >= 1000 ευρώ  50 + ΦΠΑ + 3.5%  100-150 + ΦΠΑ + 3.5% 
  Ιδιωτικά πακέτα 
  Ιδιωτικά πακέτα συνολικής αξίας έως 45 ευρώ 15* 0
  Ιδιωτικά πακέτα συνολικής αξίας έως 45-700 ευρώ 15/20/25 + 2.5% 50-150 + 2.5%
  Ιδιωτικά πακέτα συνολικής αξίας έως >=700 ευρώ 25/50 + ΦΠΑ + 2.5% 50-150 + ΦΠΑ + 2.5% 
  • * Η τιμή αναφέρεται μόνο στην περίπτωση που γίνει τελωνειακός έλεγχος.

  Μερικά απλά παραδείγματα

  • Παραγγείλατε ένα δέμα 50 ευρώ από Αμερικάνικο Amazon,  το οποίο κατά το checkout έλεγε ότι συμπεριλαμβανονται και οι φόροι εισαγωγής. Δεν θα πληρώσετε κάτι επιπλέον πέραν του ποσού στο Amazon.
  • Παραγγείλατε ένα εμπορικό δέμα 20 ευρώ από κάποιο μικρό e-shop από τρίτη χώρα το οποίο έρχεται με ΕΛΤΑ. Συνολικά θα πληρώσετε  20 * 24% + 5= 9,8 ευρώ για τον εκτελωνισμό.
  • Παραγγείλατε ένα πακέτο συνολικής αξίας 120 ευρώ από Κίνα με απλό ταχυδρομείο και στον τελωνειακό έλεγχο βρέθηκε ότι πρέπει να εκτελωνιστεί. Θα πληρώσετε 120 + (120 χ 0.24) + 15 ευρώ = 163.8 ευρώ
  • Παραγγείλατε ένα πακέτο συνολικής αξίας 120 με ταχυμεταφορική, η οποία θα αναλάβει την διαδικασία  του εκτελωνισμού με κόστος 60 ευρώ. Θα πληρώσετε : 120 + (120 * 0.24) + 60 = 208.8
  • Παραγγείλατε ένα πακέτο συνολικής αξίας 120 ευρώ με ταχυμεταφορική, όπου θα πάτε ο ίδιος να εκτελωνίσετε το προϊόν, αλλά θα παραμείνει 2 μέρες στην αποθήκη με κόστος ανά ημέρα 5 ευρώ και η διατακτική κοστίζει 30 ευρώ. Θα πληρώσετε : 120 χ (120*0.24) + 30 + (5*2) = 188.8
  • Παραγγείλατε ένα πακέτο συνολικής αξίας 300 ευρώ από 3η χώρα με απλό ταχυδρομείο. Θα πληρώσετε : 300 + (300*0.24) + (300*0.035)+ 15 = 397.5 ευρώ

   

  Πραγματικά όρια vs τυπικά όρια

  Όπως ειπώθηκε παραπάνω, τα τυπικά κατώτατα όρια είναι 150 ευρώ για τα εμπορικά και 45 για τα μη εμπορικά. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται και τα μεταφορικά κόστη.

  Στην πράξη τα όρια φαίνεται να είναι λίγο υψηλότερα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο πωλητής μπορεί να δηλώσει λίγο χαμηλότερη αξία, ώστε να είναι κάτω από το όριο. Ο δεύτερος είναι ότι και οι ίδιοι οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν είναι σαδιστές. Δηλαδή είναι εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε τελωνειακό έλεγχο προϊόν με πραγματική αξία λίγο μεγαλύτερη από το εκάστοτε όριο, εκτός και αν αυτό γίνει από την ίδια την μεταφορική εταιρία. 

  Στα μη εμπορικά πακέτα, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα, ειδικά αν τα προϊόντα δεν είναι καινούργια.

  Δειγματολειπτικός έλεγχος

  Κάθε εμπορικό πακέτο έχει στην εξωτερική συσκευασία κολλημένο ένα χαρτί, στο οποίο αναφέρεται τι προϊόν, τι είδους μεταφορά (εμπορική, δώρο…) και πόσο κοστίζει. Φυσικά και τα 3 συμπληρώνονται από τον αποστολέα, οπότε όπως είναι λογικό ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι θέλει.

  Θεωρητικά, οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν στο κάθε πακέτο ανάλογα με την σήμανση που έχει. Όμως, επειδή ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι θέλει, πάντα γίνεται ένας δειγματολειπτικός έλεγχος για να εξακριβωθεί το αληθές του ισχυρισμού. Έτσι ανοίγονται πακέτα ακόμα και σε προϊόντα που η αξία που αναφέρεται είναι 10 ευρώ ή αναφέρουν ότι πρόκειται για δώρο.

  Τώρα τα πραγματικά ποσοστά στα οποία γίνεται ο δειγματολειπτικός έλεγχος είναι λίγο δύσκολο να βρεθούν. Σίγουρα οι μόνοι που γνωρίζουν είναι όσοι τους κάνουν. Από αναφορές και προσωπικές εμπειρίες, φαίνεται να είναι 5-20%, αναλόγως την εποχή, το είδος, το μέγεθος, το βάρος αλλά και το τι αναφέρεται στο πακέτο. 

  Προϊόντα στα οποία ο τελωνειακός έλεγχος είναι πάντα πολύ πιθανός

  Υπάρχουν κάποια προϊόντα, στα οποία ασχέτως το ποιος είναι ο αποστολέας και τι αξία αναφέρεται στη συσκευασία (ή ακόμα και αν δεν αναφέρεται), ο τελωνειακός έλεγχος είναι πολύ πιο πιθανός, ακόμα και με απλό ταχυδρομείο. Αυτά φαίνεται να είναι

  • Κινητά
  • Τάμπλετ
  • Λάπτοπ
  • 3D εκτυπωτές
  • Drones
  • Προϊόντα που έχουν μεγάλες μπαταρίες λιθίου

   

  Προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να εισαχθούν ή υπόκεινται σε διαφορετική διαδικασία

  Υπάρχουν κάποια προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να εισαχθούν, δηλαδή θα επιστραφούν στον αποστολέα ή υπάρχει κάποια ειδική διαδικασία. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα

  • προϊόντα καπνικού χαρακτήρα
  • υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων
  • όσα περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς (μικρά ζώα, φυτά…)
  • επικίνδυνα χημικά
  • φάρμακα
  • φυτοφάρμακα

  Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα παραποιημένα προϊόντα (κοινώς προϊόντα μαϊμούδες) κατάσχονται από τις τελωνειακές αρχές, οι οποίες προβαίνουν στην καταστροφή τους.

   

  Επαγγελματίες και τιμολόγια

  Αν είστε επαγγελματίας και πρόκειται για μία αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού ή αναλώσιμου, τότε μπορεί να κοπεί τιμολόγιο από την τελωνειακή υπηρεσία. Για περισσότερα σχετικά με αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να ρωτήσετε τον λογιστή σας και αυτόν που θα προβεί στον εκτελωνισμό (ιδιώτης ή το αρμόδιο τμήμα της μεταφορικής με το οποίο έρχεται).

  Φυσικά θα πρέπει να αναφέρεται η κανονική αξία του πακέτου, τα επαγγελματικά σας στοιχεία και να έχετε όλα τα απαραίτητα παραστατικά αν σας ζητηθούν (πχ απόδειξη πληρωμής). 

  Χρήσιμα άρθρα και νομολογίες

  Κοστολόγια εκτελωνισμού μεταφορικών εταιριών

  Προσοχή, τα παρακάτω κοστολόγια παρατίθενται απλώς προς ενημέρωση και έχουν αλιευθεί από τις επίσημες ιστοσελίδες τους . Είναι πιθανό να έχουν αλλάξει όταν διαβάζετε αυτό το άρθρο, γιαυτό καλό είναι να ενημερωθείτε επίσημα από την εκάστοτε εταιρία ή την ιστοσελίδα τους.

  DHL
  UPS
  ΕΛΤΑ

  Διαφήμιση
  Προηγούμενο άρθροΤι σημαίνουν τα μπιπ που κάνει η μητρική σας, όταν έχει πρόβλημα (beep codes)
  Επόμενο άρθροΕπέκταση εγγύησης σε εργαλεία Bosch

  Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
  Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
  Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

  Εγγραφείτε
  Ειδοποίηση από
  guest
  332 Comments
  νεότερο
  παλαιότερο πιο δημοφιλές
  Inline Feedbacks
  Δείτε όλα τα σχόλια
  Panos

  Καλησπέρα, εάν ισχύει, είναι τραγικό, ελπίζω να βγει επίσημη ανακοίνωση του τι τελικά ισχύει, αλλιώς θα πρέπει να απευθυνθούμε στην προστασία καταναλωτή? Πως είναι δυνατόν, παραγγελίες που έχουν γίνει -αποδεδειγμένα- πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους για αλλαγή σε τιμοκατάλογο υπηρεσιών, να εμπίπτουν σε αυτή την ρύθμιση? Εάν αυτό δεν είναι απάτη, τι είναι? Και στην πιο ανοργάνωτη εταιρία (ή οργανισμό) εννοείται ότι όποια απόφαση οικονομικής αλλαγής εφαρμόσεις (πόσο μάλλον με αρνητικό αντίκτυπο στην πελατειακή σου βάση), ισχύει από την ημερομηνία που ανακοινώνεται και μετά. Δεν έχουν καταστατικό λειτουργίας? Τι αναφέρεται εκεί και από ποιόν ελέγχεται? Μπορεί κάποιος να μας δώσει… Διαβάστε περισσότερα »

  Νασια

  Καλησπέρα. Έχω παραγγείλει ένα ριχτάρι από Αυστραλία αξίας 220AUD με την έκπτωση. Η αποστολή έγινε με AUSTRALIAN POST. Από 26 Σεπτεμβρίου στο tracking βλέπω “item received into customs for clearance και awaiting for clearance”. Αυτό εκτελωνίζεται από τα ΕΛΤΑ; Θα με πάρουν τηλέφωνο ή πρέπει να κάνω κάτι εγώ; Τι ποσό θα πληρώσω; Αυτό το πληρώνω με την παράδοση του πακέτου;
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  Νασια

  Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Είστε πολύ κατατοπιστικοί! Κάπου διάβασα για κόστος ανά ημέρα που μένει στην αποθήκη. Θα πληρώσω για όλες αυτές τις μέρες που παραμένει εκεί μέχρι να εκτελωνιστεί;

  Priscilla

  Καλησπέρα Έχω κάνει μια παραγγελία ένα βιβλίο από Αμερική στις 23/08/21 Σήμερα συνειδητοποίησα ότι αντί για ένα μήνα που μου είχαν πει ότι θα κάνει να παραδοθεί έχουν περάσει δυο μήνες και δεν έχω άρα λάβει ακόμα το βιβλίο! Επικοινώνησα μαζί τους μου έδωσαν ένα shipping number μου είπαν ότι η παραγγελία έχει φύγει από Αμερική την 01 Σεπτεμβρίου και ότι η παράδοση θα γίνει στο τοπικό ταχυδρομείο( είχα βάλει διεύθυνση παράδοσης στο Χαλάνδρι).Στο site της ΕΛΤΑ με το shipping number που έχω δεν μπορώ να βρω την παραγγελία μου. Υπάρχει περίπτωση να έχει μείνει το δέμα στο τελωνείο; Δεν… Διαβάστε περισσότερα »

  Μιχάλης Τερζιδης

  Καλησπέρα τό δέμα μου τό έχει στήλη ένας φίλος από Ρωσία ήρθε Ελλάδα 11 Οκτωβρίου καί ακόμα είναι στο τελωνείο γιατί τόση καθυστέρηση .

  Chris Tsaou

  Καλησπέρα, έχω παραγγείλει από Κίνα υδατοδιαλυτό χρώμα σε σκόνη αξίας 5$ με δωρεάν μεταφορικά και έφτασε Ελλάδα με FedEx. Μου ζήτησαν 63€ σύνολο εκτελωνισμού. Πώς είναι δυνατόν;

  Stef Kar

  Καλησπέρα έκανα παραγγελία έναν δίσκο και είναι 33€ ,φπα αξία και μεταφορικά μαζί.
  Τι θα πληρώσω όταν έρθει με FedEx ;

  Stef Kar

  Από την μουσική πλατφόρμα bandcamp και η χώρα αποστολής είναι ΗΠΑ.
  21.15 ευρώ ο δίσκος
  5.08 ευρώ = ο φόρος VAT 24%
  6.77 ευρώ = μεταφορικά – shipping
  Σύνολο 33 ευρώ
  Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση

  Ανώνυμος

  Καλησπέρα.αν μπορούσε κάποιος να μου απάντηση στο εξής ερώτημα. έστειλα μέσω ΕΛΤΑ ένα δέμα ως δώρο από Ελλάδα στον Καναδά και έμαθα από τα ΕΛΤΑ ότι πήγε Καναδά και βρίσκεται στο τελωνείο θα υπάρξει χρέωση εφόσων είναι δώρο;

  Ντιμης

  παρακαλω πολυ, τι γινεται ακριβως με τις χρεωσεις απο χωρες(Κινα) εκτος Ευρωπα’ι’κης Ενωσης,αυτη τη στιγμη που μιλαμε.. “../9/’21” ?!??!
  δυστυχως δεν μπορω να βγαλω ακρη(Επισημα)…Ισχυει απο τον Ιουνιο που μας περασε οτι, τελωνειακα,χρεωνονται τα παντα απο το πρωτο “cent” – ή εξακολουθει ακομα να ισχυει το “Ανω των 22ε ξεκιναει η χρεωση” τελικα οπως κ πριν απλα εμτα τα 22ε πεφτουν κ εχτρα ΦΠΑ κλπ κλπ ????
  -π.χ : θελω να παρω κατι που κανει 5ε με τα μεταφορικα μαζι,του Κινεζου,οαν ερθει εδω θα πληρωσω 15ε εκτελωνισμο?!?( “CIF εως 150ε = +15ε “) ???
  -Ευχαριστω

  Ντιμης

  …Να σας ευχαριστησω πρωτα”απ’ολα που απαντησατε αμεσα! …δεν πειραζει που δεν ειναι ανανεωμενο το ‘θεμα” το παρον για το οποιο μιλαμε..απλα ηταν η <<αγωνια>> μου για το τι ισχυει στο “τωρα” μετα τις νεες αποφασεις[Ιουνιου-Ιουλιου(?!)] γιατι πολλα ακουγονται αλλα δεν εβρισκα κατι επισημο να λεει τα”τι” κ τα “πως” -Ευχαριστω κ παλι! θελω κανω κ μια τελευταια Ερωτηση,Αφου πρωτιστως σας αναφερω πως,μιλαω εγω προσωπικα,για το Αliexpress-Οπου το VAT,σε ολα τα προιοντα που εχω επισκευτει το αναφερει κατω απο την τιμη,οτι ειναι “Included”,Δηλαδη “Συμπεριλλαβανεται”(κ προφανως λογω νεων αποφασεων ειναι το ΦΠΑ της εκαστοτε χωρας που τα παραλλαμβανει,οποτε ΦΠΑ μαλλον δεν υπαρχει… Διαβάστε περισσότερα »

  Ντιμης

  Να σας Ευχαριστησω Πολυ για την Αμεση απαντηση σας !! -Δεν πειραζει για τον “Οδηγο” ανεφερα το “τωρα” διοτι μετα τις ημερομηνιες των νεων αποφασεων περι εκτελωνισμου(εκτος E.U),δεν εβρισκα κατι εγκυρο για το τι κ πως γινονται τα πραγματα τελικως…τι χρεωνωμαστε κ απο που ,κτλ. -Θα ηθελα κανω μια τελευταια ερωτηση παρακαλω,αφου πρωτιστως σας διευκρινισω κιολας οτι αναφερομαι εγω προσωπικα(αλλα σιγουρα θα ενδιαφερθει κ πολυς αλλος κοσμος)Για το Aliexpress,Οπου το VAT αναφεπαι κατευθειαν,κατω απο την τιμη,ως “Συμπεριλαμβανομενο-(VAT Included)” το οποιο σιγουρα σημαινει οτι (βασει των νεων ρυθμισεων) μιλαμε για “Συμπεριλαμβανομενο” το ΦΠΑ της χωρας(Ελλαδα π.χ)που παραλλαμβανει…ποπτε δεν πληρωνουμε επιπλεον ΦΠΑ… Διαβάστε περισσότερα »

  Αποστόλης

  Χαίρετε. Είμαι ιδιώτης, δεν έχω επιχείρηση κι έχω κάνει μια παραγγελία από Ινδία, η οποία κυμαίνεται πέριξ των 1.000 ευρώ. Θα με συνέφερε ως ιδιώτης, να είναι κάτω των 1.000 ευρώ; Αν είναι λίγο πάνω από αυτό το ποσό, θα υπάρχει μεγαλύτερη γραφειοκρατική διαδικασία ( τελωνειακή διασάφηση); Τι θα μου προτείνατε; Σας ευχαριστώ.

  Kalli

  Καλησπέρα,
  Έστειλα ένα πακέτο με βιβλία από την Αγγλία στην Ελλάδα και δήλωσα σαν αξία 150 λίρες (50 βιβλία)
  Η μεταφορική (TNT) πήρε τηλέφωνο και ζήτησαν 150€ για τον εκτελωνισμό.
  Το ποσό μου φάνηκε εξωφρενικό.
  Υπάρχει περίπτωση να προσπαθούν να με εξαπατήσουν προκειμένου να βγάλουν έξτρα κέρδος; (Ήδη πλήρωσα 40 λίρες για τη μεταφορά)

  Vgkzs

  Καλημερα…εχω ενα δεμα απο Usa κ εχει κολλησει εδω…τι γινεται;

  17/8/2021, 09:17 ΕΛΛΑΔΑ-ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ(ΚΑΤ) ΕΚΦΟΡΤΩΣΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ
  17/8/2021, 09:17 ΕΛΛΑΔΑ-ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ(ΚΑΤ) ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ

  Vgkzs

  Usps unregistered ειναι..

  Vgkzs

  18/9 κ ο φακελος ακομη τελωνειο …περιμενει να ανοιχτει ο σακος ακομη…ελεος με τα ΕΛΤΑ…5 ημερες απο Usa με Usps και 1 μηνας+ περιμενει στν αποθηκη τν Ελτα στο αερολιμενα…

  Εύη

  Καλησπέρα! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πληροφορίες! Σκέφτομαι να παραγγείλω ένα άρωμα από ΗΠΑ και στην ιστοσελίδα, όταν γράφω τη διεύθυνσή μου και λέει το κόστος των μεταφορικών, δείχνει DHL express worldwide. Αρχικά, είναι σίγουρο ότι μεταφέρει η DHL αρώματα; Επίσης, στον τιμοκατάλογο της DHL που έχετε παραθέσει εδώ, τι σημαίνουν όλες αυτές οι επιπλέον χρεώσεις; Το άρωμα μαζί με μεταφορικά κοστίζει σχεδόν 90€, αν το παραγγείλω, θα πληρώσω για τελωνείο 45€ + όλες αυτές τις επιπλέον χρεώσεις;

  Taw

  Καλησπέρα , ένας φίλος απο αμερική , θέλει να μου δώσει μια παλιά κάρτα γραφικών σαν δώρο επειδή η δικιά μου χάλασε . Πόσο θα χρειαστεί να πληρώσω ?