Δέματα από εξωτερικό και τελωνείο. Τι ακριβώς ισχύει από 1η Ιούλη 2021

  357

  Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλει ότι σε οποιαδήποτε εισαγωγή προϊόντος από 3η χώρα (χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) επιβάλλονται οι ανάλογοι φόροι και δασμοί από την εκάστοτε χώρα προορισμού. Με απλά λόγια, σε οποιαδήποτε εισαγωγή από 3η χώρα επιβάλλεται ο τοπικός ΦΠΑ και οι ανάλογοι δασμοί (αν υπάρχουν). Στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές οι φόροι και οι δασμοί επιβάλλονται μόνο στην χώρα προέλευσης, οπότε δεν υπάρχει διπλή φορολόγηση.

  Έτσι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι το πακέτο που έχετε αγοράσει, δεν θα έχει πρόσθετα έξτρα κόστη είναι είτε να το αγοράσετε απευθείας από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ακόμα και κάποια Αμερικάνικα ή Κινέζικα e-shop έχουν αποθήκες εντός E.E. όπως το Amazon ή το Gearbest), είτε να έρχεται δια μέσου Ευρώπης και να έχει γίνει ο εκτελωνισμός σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε., στην οποία τα κόστη είναι πιο μικρά και οι διαδικασίες πιο γρήγορες και στην συνέχεια να έρθει στην Ελλάδα ως ενδοκοινοτική συναλλαγή (το προσφέρουν τελευταία μερικά ξένα e-shop, κυρίως μέσω Αγγλίας).

  Ποιο είναι το όριο για παραδόσεις από 3ες χώρες, στις οποίες δεν επιβάλλονται φόροι ή δασμοί

  Οι δασμοί και οι φόροι επιβάλλονται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, κατά την είσοδο του πακέτου στην χώρα προορισμού (συνήθως σε αεροδρόμια ή τελωνειακούς σταθμούς στα σύνορα). Αυτό ισχύει για όλα τα πακέτα εμπορικά ή μη, στα οποία η συνολική αξία ξεπερνάει το κατώτατο όριο. Το κατώτατο όριο για την χώρα μας είναι 22 ευρώ για τα εμπορικά προϊόντα και 45 ευρώ για τα μη εμπορικά. Από 1 Ιουλίου 2021 σύμφωνα με την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα πακέτα, ακόμα και αυτά κάτω των 22 ευρώ, υπόκεινται σε ΦΠΑ.

  Τι άλλαξε; Πλέον από 1 Ιουλίου 2021 ότι και να αγοράσετε από τρίτες χώρες θα χρεωθεί με ΦΠΑ κατά την εισαγωγή. Ακόμα και κάτι που κάνει μισό ευρώ, θα χρεωθεί ΦΠΑ. Αυτό ακούγεται αρκετά άσχημο για όσους αγοράζουν από τρίτες χώρες (και ειδικά από Κίνα). Όμως υπάρχουν και μερικά θετικά, ειδικά για όσους αγόραζαν πακέτα μεσαίας αξίας έως 150 ευρώ.

  Αυτό που μπορεί να γίνει πλέον είναι ο πωλητής να προπληρώσει τους φόρους ΦΠΑ και το πακέτο να μην περάσει εκτελωνισμό κατά την είσοδό του στην χώρα. Δηλαδή με απλά λόγια, αν αγοράσετε από μεγάλο και σοβαρό e-shop κάτι έως 150 ευρώ, το πακέτο μπορεί να έρθει στην πόρτα σας πληρώνοντας μόνο τον ΦΠΑ και όχι τέλη εκτελωνισμού στον μεταφορέα. Προσοχή, αυτό ισχύει μόνο για τα πακέτα έως 150 ευρώ. Από εκεί και πάνω, γίνεται κανονικά εκτελωνισμός (πάλι υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσετε φόρους, δασμούς και εκτελωνιστικά τέλη στον πωλητή σε κάποια e-shop). 

  φόρος αμερικάνικο amazon
  Αυτό είναι ένα checkout από Αμερικάνικο Amazon. Όπως θα δείτε συλλέγει το ίδιο τον ΦΠΑ του εκτελωνισμού κατά το checkout (estimated tax to be collected). Επομένως δεν θα πληρώσετε κάτι επιπλέον πέραν αυτού του ποσού.

  Προσοχή! Για να ισχύει το παραπάνω, θα πρέπει να αναφέρετε ρητά κατά το checkout. Έτσι αν δείτε να γράφετε VAT charges ή import Charges ή tax collected και το ποσό είναι περίπου 24% της αξίας, τότε οι κρατήσεις γίνονται στον πωλητή και δεν θα πληρώσετε κάτι επιπλέον μέχρι να φθάσει στην πόρτα σας. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τα μεγάλα και σοβαρά e-shop το κάνουν (πχ Amazon, Ebay…), αλλά για αγορές από μικρά ή ιδιώτες πωλητές θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

  Αν δεν συλλεχθεί ο φόρος από τον πωλητή, τότε θα πρέπει να τον πληρώσετε εσείς όταν παραλάβετε το πακέτο.

  Ιδιωτικά πακέτα

  Κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι ότι από εκτελωνισμό δεν περνάνε μόνο προϊόντα τα οποία έχετε αγοράσει από κάποιο κατάστημα του εξωτερικού, αλλά ακόμα και αν το παιδί σας ζει πχ στις ΗΠΑ και σας στείλει δώρο τα Χριστούγεννα ένα ακριβό laptop (ακόμα και μεταχειρισμένο) στο οποίο η πραγματική αξία μαζί με τα μεταφορικά ξεπερνάει τα 45 ευρώ, τότε αυτό θα πρέπει να περάσει από τελωνειακό έλεγχο και να του επιβληθούν οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

  Τώρα εδώ θα πρέπει να τονιστούν επιγραμματικά δύο σημαντικές παράμετροι, στις οποίες θα γίνει εκτενέστερη αναφορά λίγο πιο κάτω. Το πρώτο είναι ότι ο όγκος των ταχυδρομικών συναλλαγών είναι τεράστιος και είναι αδύνατο (όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς) να γίνεται ενδελεχής έρευνα σε κάθε πακέτο και δεύτερο ότι ακόμα και αν γίνεται, οι τελωνειακοί υπάλληλοι φαίνεται ότι είναι λίγο ελαστικοί, τουλάχιστον όταν αφορά κοινούς πολίτες και όχι επαγγελματίες παρά-εισαγωγείς.

  Τι θα συμβεί αν το πακέτο σας σταματήσει στο τελωνείο

  Αν το πακέτο σας σταματήσει στο τελωνείο για τελωνειακό έλεγχο υπάρχουν 3 ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι να το ελέγξουν γρήγορα και να δουν ότι δεν εμπίπτει σε φόρους και δασμούς και να το αφήσουν αμέσως. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει -συνήθως- καμία αναφορά στο tracking σύστημα, για την παρουσία του στον χώρο εκτελωνισμού.

  To πράσινο αυτοκόλλητο που φέρνει ηρεμία και αγαλίαση!
  Ένα μικρό παράδειγμα από τελωνειακό έλεγχο σε πακέτο, στο οποίο επιβλήθηκαν οι ανάλογοι φόροι.

  Η δεύτερη περίπτωση είναι το πακέτο να προχωρήσει σε εκτελωνισμό (εφόσον είναι ιδιωτική συναλλαγή πέραν των 45 ευρώ ή εμπορική στην οποία δεν έχουν προπληρωθεί οι φόροι) , στον οποίο θα επιβληθούν οι ανάλογοι φόροι και δασμοί. Εδώ θα πρέπει να χωρίσουμε τα πρόσθετα κόστη σε 4 διαφορετικά μέρη.

  Το πρώτο είναι το κόστος του εκτελωνιστή. Ο εκτελωνιστής είναι απαραίτητος, αν δεν υπάρχει φυσική παρουσία του παραλήπτη κατά τον τελωνειακό έλεγχο. Υπάρχουν ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορούν να αναλάβουν αυτή την διαδικασία (και με μία καλή έρευνα αγοράς, μπορείτε να πετύχετε αρκετά καλή τιμή), αν και συνήθως κάθε μεταφορική εταιρία έχει τους δικούς της εκτελωνιστές, του οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αν δεν θέλετε να απευθυνθείτε σε ιδιώτη.

  ΕΛΤΑ
  Αν η μεταφορά είναι με απλό ταχυδρομείο, τότε ο εκτελωνιστής είναι των ΕΛΤΑ και η διαδικασία γίνεται αυτόματα (εκτός και αν το δηλώσετε εσείς). Το κόστος ήταν 12 ευρώ για τον εκτελωνισμό και 3 ευρώ για την απλή παρουσία. Δηλαδή συνολικά 15 ευρώ, ασχέτως με την τιμή του προϊόντος.

  Πρόσφατα όμως άλλαξε ο τιμοκατάλογος και διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή του εκτελωνισμού. Έτσι για δέματα έως 150 ευρώ παραμένει 15 ευρώ, για δέματα 150-500 πηγαίνει στα 20, για δέματα 500-1000 πηγαίνει στα 25, ενώ για δέματα άνω των 1000 ευρώ πάει στα 50.

  Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο χρόνος εκτελωνισμού με τα ΕΛΤΑ είναι σαφώς μεγαλύτερος (συνήθως από 1-3 εβδομάδες).

  Updade: 17/02/2020

  Δυστυχώς έγινε μία δυσάρεστη αλλαγή από τα ΕΛΤΑ στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020. Μέχρι πρότινος το τέλος εκτελωνισμού επιβαλλόταν μόνο στην περίπτωση που γινόταν εκτελωνισμός. Πλέον, ακόμα και αν το πακέτο κοστίζει λιγότερο από 22 ευρώ, τα ΕΛΤΑ μπορεί να χρεώσουν το τέλος εκτελωνισμού μόνο και μόνο για την παρουσία του τελωνειακού υπαλλήλου κατά τον έλεγχο. Δηλαδή με απλά λόγια το τέλος παρεύρεσης που ήταν 3 ευρώ ( και δεν χρεωνόταν σχεδόν ποτέ), μετατράπηκε σε 15 ευρώ!!! 

  Αυτό δεν σημαίνει ότι τα 15 ευρώ θα επιβάλλονται σε όλα τα πακέτα που έρχονται στην Ελλάδα από χώρες εκτός Ε.Ε. Λογικά τα ακίνδυνα πακέτα θα περνάνε ακόμα έτσι, αλλά σε όσα αποφασίζεται να γίνει έλεγχος, ακόμα και αν η αξία τους είναι 10 ευρώ, τα ΕΛΤΑ θα χρεώνουν 15 ευρώ μόνο και μόνο για την παρουσία του υπαλλήλου τους κατά την διαδικασία ελέγχου.

  νέα απόφαση για τα τελωειακώς ελεύθερα

  Σύμφωνα με νέα ενημέρωση (στις 17/02) από την επίσημη ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ στο facebook, ακυρώθηκε η προηγούμενη τιμολογιακή πολιτική για τα τελωνειακώς ελεύθερα δέματα, που είχε προκαλέσει σάλο στο Ελληνικό διαδίκτυο. Πλέον θα ισχύει ότι ίσχυε και πριν, δηλαδή όλα τα τελωνειακώς ελεύθερα δέματα θα έρχονται χωρίς κανένα χαράτσι στην πόρτα σας

  Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

  Updade: 01/07/2021

  Μετά την νέα αλλαγή νόμου που επηρεάζει τις αγορές από τρίτες χώρες για όλη την Ε.Ε., τα ΕΛΤΑ αναδιαμόρφωσαν τον τιμοκατάλογό τους και πλέον είναι πιο λογικός σε περιπτώσεις εκτελωνισμού.  Συγκεκριμένα, τα ποσά είναι όσα αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα.

  νέος τιμοκατάλογος εκτελωνισμού για ελτά

  Όπως βλέπουμε, μπορεί να γίνονται χρεώσεις και για ποσά μικρότερα των 22 ευρώ, όμως τα ποσά είναι λογικά και για δέματα 22-100 ευρώ η χρέωση είναι πολύ πιο μικρή (πριν πληρώναμε 15 ευρώ).

  Courier
  Αν η μεταφορά είναι με ταχυμεταφορική, τότε ο εκτελωνιστής μπορεί να είναι της ίδιας εταιρίας. Εδώ το κόστος είναι πολύ πιο υψηλό από τα ΕΛΤΑ (συνήθως από 50-150 ευρώ), αν και η διαδικασία γίνεται λίγο πιο γρήγορα και σίγουρα βολεύει τους επαγγελματίες, καθώς πριν καν το πακέτο φθάσει στην Ελλάδα θα σας πάρει τηλέφωνο το τμήμα εισαγωγών της αρμόδιας εταιρίας να σας ενημερώσει για όλη την απαραίτητη διαδικασία.

  Στην περίπτωση της ταχυμεταφορικής μπορείτε να γλυτώσετε τα κόστη του εκτελωνιστή, αν πάτε εσείς ο ίδιος στο τελωνείο για να εκτελωνίσετε το πακέτο σας. Ακόμα και αν πάτε ο ίδιος, ίσως πληρώσετε κάποια μικρά παράβολα για να πάρετε τις διατακτικές, αν και σίγουρα το κόστος θα είναι μικρότερο από το κόστος του εκτελωνιστή τους.

  Το δεύτερο επιπλέον κόστος είναι ο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ (για τα περισσότερα προϊόντα) είναι 24% επί της συνολικής αξίας (στον ΦΠΑ έγκειται και το κόστος των μεταφορικών). 

  Το τρίτο επιπλέον κόστος είναι οι τελωνειακοί δασμοί. Εδώ οι τελωνειακοί δασμοί επιβάλλονται σε προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 150 ευρώ και και έως την αξία των 1000 ευρώ είναι περίπου 3.5% επί της αξίας. 

  Το τέταρτο επιπλέον κόστος είναι οι έξτρα υπηρεσίες. Εδώ συνήθως πρόκειται για υπηρεσίες που προσφέρουν οι ταχυμεταφορικές, όπως κόστος αποθήκης, κόστος τιμολογίου…Οπότε αν πρόκειται για ταχυμεταφορική, καλό είναι να ενημερωθείτε για τον τιμοκατάλογο από την ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρίας, γιατί οι χρεώσεις είναι διαφορετικές και κάποιες χρεώνουν για υπηρεσίες που άλλες προσφέρουν δωρεάν. 

  Συνοπτικός πίνακας 

    ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ
  Εμπορικά πακέτα
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 0-15 ευρώ  2,5 + ΦΠΑ 30-150 + ΦΠΑ
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 15-30 ευρώ  5 + ΦΠΑ
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 30-50 ευρώ  7.5 + ΦΠΑ
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 50-100 ευρώ  10 + ΦΠΑ
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 100-150 ευρώ  15 + ΦΠΑ
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 150-500 ευρώ 20 + ΦΠΑ + 2.5% 50-150 + ΦΠΑ + 2.5%
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας 500-1000 ευρώ 25 + ΦΠΑ + 2.5% 100-150 + ΦΠΑ + 2.5% 
  Εμπορικά πακέτα συνολικής αξίας >= 1000 ευρώ  50 + ΦΠΑ + 3.5%  100-150 + ΦΠΑ + 3.5% 
  Ιδιωτικά πακέτα 
  Ιδιωτικά πακέτα συνολικής αξίας έως 45 ευρώ 15* 0
  Ιδιωτικά πακέτα συνολικής αξίας έως 45-700 ευρώ 15/20/25 + 2.5% 50-150 + 2.5%
  Ιδιωτικά πακέτα συνολικής αξίας έως >=700 ευρώ 25/50 + ΦΠΑ + 2.5% 50-150 + ΦΠΑ + 2.5% 
  • * Η τιμή αναφέρεται μόνο στην περίπτωση που γίνει τελωνειακός έλεγχος.

  Μερικά απλά παραδείγματα

  • Παραγγείλατε ένα δέμα 50 ευρώ από Αμερικάνικο Amazon,  το οποίο κατά το checkout έλεγε ότι συμπεριλαμβανονται και οι φόροι εισαγωγής. Δεν θα πληρώσετε κάτι επιπλέον πέραν του ποσού στο Amazon.
  • Παραγγείλατε ένα εμπορικό δέμα 20 ευρώ από κάποιο μικρό e-shop από τρίτη χώρα το οποίο έρχεται με ΕΛΤΑ. Συνολικά θα πληρώσετε  20 * 24% + 5= 9,8 ευρώ για τον εκτελωνισμό.
  • Παραγγείλατε ένα πακέτο συνολικής αξίας 120 ευρώ από Κίνα με απλό ταχυδρομείο και στον τελωνειακό έλεγχο βρέθηκε ότι πρέπει να εκτελωνιστεί. Θα πληρώσετε 120 + (120 χ 0.24) + 15 ευρώ = 163.8 ευρώ
  • Παραγγείλατε ένα πακέτο συνολικής αξίας 120 με ταχυμεταφορική, η οποία θα αναλάβει την διαδικασία  του εκτελωνισμού με κόστος 60 ευρώ. Θα πληρώσετε : 120 + (120 * 0.24) + 60 = 208.8
  • Παραγγείλατε ένα πακέτο συνολικής αξίας 120 ευρώ με ταχυμεταφορική, όπου θα πάτε ο ίδιος να εκτελωνίσετε το προϊόν, αλλά θα παραμείνει 2 μέρες στην αποθήκη με κόστος ανά ημέρα 5 ευρώ και η διατακτική κοστίζει 30 ευρώ. Θα πληρώσετε : 120 χ (120*0.24) + 30 + (5*2) = 188.8
  • Παραγγείλατε ένα πακέτο συνολικής αξίας 300 ευρώ από 3η χώρα με απλό ταχυδρομείο. Θα πληρώσετε : 300 + (300*0.24) + (300*0.035)+ 15 = 397.5 ευρώ

   

  Πραγματικά όρια vs τυπικά όρια

  Όπως ειπώθηκε παραπάνω, τα τυπικά κατώτατα όρια είναι 150 ευρώ για τα εμπορικά και 45 για τα μη εμπορικά. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται και τα μεταφορικά κόστη.

  Στην πράξη τα όρια φαίνεται να είναι λίγο υψηλότερα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο πωλητής μπορεί να δηλώσει λίγο χαμηλότερη αξία, ώστε να είναι κάτω από το όριο. Ο δεύτερος είναι ότι και οι ίδιοι οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν είναι σαδιστές. Δηλαδή είναι εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε τελωνειακό έλεγχο προϊόν με πραγματική αξία λίγο μεγαλύτερη από το εκάστοτε όριο, εκτός και αν αυτό γίνει από την ίδια την μεταφορική εταιρία. 

  Στα μη εμπορικά πακέτα, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα, ειδικά αν τα προϊόντα δεν είναι καινούργια.

  Δειγματολειπτικός έλεγχος

  Κάθε εμπορικό πακέτο έχει στην εξωτερική συσκευασία κολλημένο ένα χαρτί, στο οποίο αναφέρεται τι προϊόν, τι είδους μεταφορά (εμπορική, δώρο…) και πόσο κοστίζει. Φυσικά και τα 3 συμπληρώνονται από τον αποστολέα, οπότε όπως είναι λογικό ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι θέλει.

  Θεωρητικά, οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν στο κάθε πακέτο ανάλογα με την σήμανση που έχει. Όμως, επειδή ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι θέλει, πάντα γίνεται ένας δειγματολειπτικός έλεγχος για να εξακριβωθεί το αληθές του ισχυρισμού. Έτσι ανοίγονται πακέτα ακόμα και σε προϊόντα που η αξία που αναφέρεται είναι 10 ευρώ ή αναφέρουν ότι πρόκειται για δώρο.

  Τώρα τα πραγματικά ποσοστά στα οποία γίνεται ο δειγματολειπτικός έλεγχος είναι λίγο δύσκολο να βρεθούν. Σίγουρα οι μόνοι που γνωρίζουν είναι όσοι τους κάνουν. Από αναφορές και προσωπικές εμπειρίες, φαίνεται να είναι 5-20%, αναλόγως την εποχή, το είδος, το μέγεθος, το βάρος αλλά και το τι αναφέρεται στο πακέτο. 

  Προϊόντα στα οποία ο τελωνειακός έλεγχος είναι πάντα πολύ πιθανός

  Υπάρχουν κάποια προϊόντα, στα οποία ασχέτως το ποιος είναι ο αποστολέας και τι αξία αναφέρεται στη συσκευασία (ή ακόμα και αν δεν αναφέρεται), ο τελωνειακός έλεγχος είναι πολύ πιο πιθανός, ακόμα και με απλό ταχυδρομείο. Αυτά φαίνεται να είναι

  • Κινητά
  • Τάμπλετ
  • Λάπτοπ
  • 3D εκτυπωτές
  • Drones
  • Προϊόντα που έχουν μεγάλες μπαταρίες λιθίου

   

  Προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να εισαχθούν ή υπόκεινται σε διαφορετική διαδικασία

  Υπάρχουν κάποια προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να εισαχθούν, δηλαδή θα επιστραφούν στον αποστολέα ή υπάρχει κάποια ειδική διαδικασία. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα

  • προϊόντα καπνικού χαρακτήρα
  • υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων
  • όσα περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς (μικρά ζώα, φυτά…)
  • επικίνδυνα χημικά
  • φάρμακα
  • φυτοφάρμακα

  Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα παραποιημένα προϊόντα (κοινώς προϊόντα μαϊμούδες) κατάσχονται από τις τελωνειακές αρχές, οι οποίες προβαίνουν στην καταστροφή τους.

   

  Επαγγελματίες και τιμολόγια

  Αν είστε επαγγελματίας και πρόκειται για μία αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού ή αναλώσιμου, τότε μπορεί να κοπεί τιμολόγιο από την τελωνειακή υπηρεσία. Για περισσότερα σχετικά με αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να ρωτήσετε τον λογιστή σας και αυτόν που θα προβεί στον εκτελωνισμό (ιδιώτης ή το αρμόδιο τμήμα της μεταφορικής με το οποίο έρχεται).

  Φυσικά θα πρέπει να αναφέρεται η κανονική αξία του πακέτου, τα επαγγελματικά σας στοιχεία και να έχετε όλα τα απαραίτητα παραστατικά αν σας ζητηθούν (πχ απόδειξη πληρωμής). 

  Χρήσιμα άρθρα και νομολογίες

  Κοστολόγια εκτελωνισμού μεταφορικών εταιριών

  Προσοχή, τα παρακάτω κοστολόγια παρατίθενται απλώς προς ενημέρωση και έχουν αλιευθεί από τις επίσημες ιστοσελίδες τους . Είναι πιθανό να έχουν αλλάξει όταν διαβάζετε αυτό το άρθρο, γιαυτό καλό είναι να ενημερωθείτε επίσημα από την εκάστοτε εταιρία ή την ιστοσελίδα τους.

  DHL

  UPS

  ups εκτελωνισμος

  ΕΛΤΑ

  Διαφήμιση
  Προηγούμενο άρθροΤι σημαίνουν τα μπιπ που κάνει η μητρική σας, όταν έχει πρόβλημα (beep codes)
  Επόμενο άρθροΕπέκταση εγγύησης σε εργαλεία Bosch
  Εγγραφείτε
  Ειδοποίηση από
  guest
  357 Comments
  νεότερο
  παλαιότερο πιο δημοφιλές
  Inline Feedbacks
  Δείτε όλα τα σχόλια
  Panos

  Καλησπέρα, εάν ισχύει, είναι τραγικό, ελπίζω να βγει επίσημη ανακοίνωση του τι τελικά ισχύει, αλλιώς θα πρέπει να απευθυνθούμε στην προστασία καταναλωτή? Πως είναι δυνατόν, παραγγελίες που έχουν γίνει -αποδεδειγμένα- πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους για αλλαγή σε τιμοκατάλογο υπηρεσιών, να εμπίπτουν σε αυτή την ρύθμιση? Εάν αυτό δεν είναι απάτη, τι είναι? Και στην πιο ανοργάνωτη εταιρία (ή οργανισμό) εννοείται ότι όποια απόφαση οικονομικής αλλαγής εφαρμόσεις (πόσο μάλλον με αρνητικό αντίκτυπο στην πελατειακή σου βάση), ισχύει από την ημερομηνία που ανακοινώνεται και μετά. Δεν έχουν καταστατικό λειτουργίας? Τι αναφέρεται εκεί και από ποιόν ελέγχεται? Μπορεί κάποιος να μας δώσει… Διαβάστε περισσότερα »

  Ανώνυμος

  Καλησπέρα! Μου έχουν στείλει συγγενείς από την κορεα ένα δέμα δώρο για μενα και η εταιρεία που μου το στείλανε μου ειπα οτι πρέπει πριν περάσει τα σύνορα πρέπει να κάνω εκκαθάριση του δεματος 6200 ευρώ στην βουλγαρια,και μετά θα ρθει στην Αθήνα στην πόρτα μου …τι γίνετε σε αυτή την περίπτωση έχω κάποια έξτρα χρέωση;;; Γιατι όταν το είπα αυτό στην εταιρεία που μου στέλνουν το πακέτο μου είπαν όχι όταν γίνει η εκκαθάριση θα ερθει στην πόρτα μου. ;;;;;;
  Αλλά δεν ξερω ειναι πρώτη φορά που το κάνω αυτό

  Ανώνυμος

  Ευχαριστώ πολύ! Καλή ερώτηση θα του στείλω.

  Αντώνης

  Καλησπέρα !Θα ήθελα να αγοράσω ένα ανταλλακτικό αυτοκινήτου από Καναδά!Η αξία του είναι 750$ και ο αποστολέας το στέλνει με Dhl express +350$.Συνολική αξία 1100$.
  Πόσο είναι το κόστος εκτελωνισμού σε αυτή την περίπτωση ;

  Αντώνης

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση !Το αντικείμενο δεν είναι πολύ βαρύ ούτε ογκώδες(είναι ένα turbo αυτοκινήτου γυρω στα 6-7 κιλά και χωράει σε σχετικά μικρό κουτί).Ωστόσο κ εμένα μου είπαν ένα παρόμοιο ποσό σαν shipping quote με βάση την αξία του προϊόντος.Επίσης το τελωνείο δεν περιλαμβάνεται στην τιμή .Όποτε πρέπει να υπολογίζω 100-150 ευρώ για εκτελωνισμό + ΦΠΑ για την συνολική αξία ;

  Αντώνης

  Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια !Καλή συνέχεια!

  Tzo

  Ημιπολύτιμους λίθους μπορώ να αγοράσω από ευρώπη ή δεν μπορώ? Ξέρει κάποιος να μου απαντήσει?

  Tzo

  Γεια σας έχω μια ερώτηση εάν ξέρει κάποιος να με βοηθήσει θέλω να αγοράσω ημιπολύτιμους λίθους αλλά βλέπω ότι έχουν απογορευτεί πλέον από τρίτες χώρες, τουλάχιστον από ευρώπη μπορώ να πάρω?

  sakis
  καλησπερα εχω μια ερωτηση η ξαδερφη μου εχει στειλη απο Γερμανια ενα ıphone Μεταχειρισμένο στην Ελλαδα με DHL εχει πληρωσει τα έξοδα αποστολής, εγω θα πληρωσω καποιο φορο η οχι και αν ναι στην πορτα οταν ερθει το δεμα ? ευχαριστω απο τωρα για απαντηση..
  
  Giorgos

  Καλησπέρα .μου έστειλε ένας φίλος ιδιώτης δώρο από Αμερική ένα μικρό δέμα σε όγκο με την ένδειξη gift . Μόλις έλαβα μνμααπο το ταχυδρομείο ότι για να το παραλάβω πρέπει να πληρώσω 38 ευρώ φόρο. Γιατί αυτή η κλεψιά ; Ούτε αγορά πρόκειται ούτε από κατάστημα.

  Ιωάννης

  Καλησπέρα παρήγγειλα ένα ζευγάρι παπούτσια από Αμερική και το στείλανε με FedEx έφτασε διήμερα τελωνείο και από ένα εκτελωνιστικο γραφείο μάλλον που είναι και εταιρία ταχυμεταφορων με ενημέρωσαν ότι κοστίζει ο εκτελωνισμός 262 ευρώ η σκιά του δέματος 338 δολάρια είναι δυνατόν?

  Jenny

  Καλησπέρα κι από εμένα. Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για το άκρως κατατοπιστικό άρθρο. Μου λύθηκαν απορίες που ούτε στη ups ούτε στο τελωνείο μου είχαν διευκρινιστεί. Εμένα μου έστειλε μια φίλη μου από Αμερική μια χριστουγεννιάτικη κάρτα,μια σοκολάτα και ένα μπιχλιπιδι όχι αξίας και η ups ου ζητάει 100 ευρώ για να τον εκτελωνισμό ή αν το κάνω μόνη μου 20 ευρώ για διστακτική συν 15 στην αποθήκη και μετά ό,τι άλλο πάρει το τελωνείο. Η αμερικανική ups είχε βάλει ότι η αξία είναι 30 δολλάρια και τα μεταφορικά ήταν 50 δολλάρια. Το περιεχόμενο του πακέτου δεν έχει πραγματικά αξία,ήθελα… Διαβάστε περισσότερα »

  Jeny

  Καλησπέρα, δυστυχώς κατόπιν επικοινωνίας με τα κεντρικά γραφεία των τελωνείων φαίνεται ότι δεν υπάρχει νομική βάση για το να συμπεριλαμβάνονται τα μεταφορικά στις αποστολές(Ε2133 από 1/7). Επίσης η αξία του πακέτου που δήλωνε η ups άλλαζε και κυμαινόταν στην αρχική επικοινωνία στα 80 ευρώ για να φτάσει στα 25 και αντίστοιχα και οι λοιπές πράγματι καθόλα νόμιμες χρεώσεις της όπως δεσολαβησης και αποθήκης. Εάν κάποιος είχε παρόμοια διαφωνία και βρήκε μια κάποια λύση θα ήμουν ευγνώμων αν απαντούσε. Ευχαριστώ

  Vangelis

  Καλησπέρα καλες γιορτές . Λοιπόν έχω κανονίσει με το αγόρι της μάνας μου να μου στείλει ένα iPhone αξίας 997€ αλλά θα το πάρει με σύνδεση μόνο στα 300€ όποτε η τιμή είναι 300€ θα το στείλει από Αυστρία εδώ στην Ελλάδα . Εγώ ήθελα να ρωτησω . Το μόνο σίγουρο ότι θα γίνει έλεγχος σε τελωνείο . Θα έχω + έξοδα δαπάνες μεταφορικά και αλλά τέτοια η μόνο τα κλασικά έξοδα που είναι 26-27€ ; Ευχαριστώ πολύ

  Manos

  Καλησπέρα,έστειλα ένα μικρό δεματάκι πολύ ελαφρή λεγκο παιχνίδι στην Αγγλία και μου ζήτησαν 75€ για να το στείλω,το παιχνίδι κόστιζε πολύ λίγα χρήματα. Όταν θα το ανοίξουν και δουν το παιχνίδι,τότε θα το τιμολογήσουνε ξανά;