ViralBusting : Κόψιμο βίδας με δράπανο;

0
 

busted-477506_640Στο τηλεοπτικό κανάλι Discovery υπάρχει μια πολύ ωραία εκπομπή που λέγεται Mythbusters. Σε αυτή την εκπομπή οι δύο παρουσιαστές, ο Adam Savage και ο Jamie Hyneman, προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν πιθανά σενάρια που έχουν παρουσιαστεί σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες , αστικούς μύθους, μυθολογία ή οπουδήποτε αλλού.

Κάτι ανάλογο, θα γίνεται κατά καιρούς και από εδώ. Θα δοκιμάζονται κάποιες «viral» ιδέες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, για να δούμε αν όντως ισχύουν ή απλώς γίνονται για τα likes και τα clickbaits.
 

Κόψιμο βίδας με δράπανο και σιδηροπρίονο

 
κόψιμο βίδας με δράπανοΠρώτη ιδέα, είναι το κόψιμο βίδας με δράπανο και ένα σιδεροπρίονο. Σε αυτή την ιδέα που παρουσιάστηκε στο The Family Handyman , υποτίθεται ότι βάζετε την βίδα/ντίζα στο τσοκ του δράπανου και εσείς απλώς κρατάτε το σιδεροπρίονο σταθερό ενώ περιστρέφεται το τσοκ. 
Με αυτό τον τρόπο κόβετε την βίδα/ντίζα χωρίς κανένα κόπο εύκολα και γρήγορα.
 
Η ιδέα αυτή φαινόταν πραγματικά έξυπνη και έμοιαζε πιστευτή, αλλά τελικά δεν ήταν. Καταρχάς υπάρχει η ερώτηση γιατί πρέπει κάποιος να το κάνει; 
Με ένα καλό σιδεροπρίονο (το οποίο είναι αρκετά οικονομικό) μπορεί να κοπεί “καθαρά” 10άρα ντίζα σε λίγα δευτερόλεπτα. Βέβαια είναι λίγο επίπονο για κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες δουλειές.
Και αν πάμε σε εργαλεία με μία ηλεκτρική σέγα, παλμικό πολυεργαλείο, γωνιακό τροχό ή ακόμα και dremel είναι ζήτημα αν χρειάζονται 3-5 δευτερόλεπτα για να κοπεί οποιαδήποτε βίδα/ντίζα.
Οπότε είναι κάτι που γενικά δεν είναι δύσκολο και μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους, οπότε σίγουρα δεν είναι σωτήρια λύση.
 

Να δούμε τώρα αν έστω δουλεύει το κόψιμο βίδας με δράπανο

Η απάντηση είναι όχι δεν δουλεύει, τουλάχιστον χωρίς κόπο και χρόνο, και ο λόγος είναι απλός. Οι βίδες/ντίζες έχουν πάντα ένα σπείρωμα.  Σε αυτό το σπείρωμα ακουμπάει η λάμα του σιδεροπρίονου. Αν περιστρέφεται η βίδα, οδηγεί τη λάμα εσωτερικά ή εξωτερικά, αναλόγως την κατεύθυνση της περιστροφικής κίνησης. Οπότε είναι αδύνατο να κρατήσετε το σιδεροπρίονο στην ίδια θέση ενώ περιστρέφεται το τσοκ.
Για αυτό το λόγο φαίνεται στην ιδέα ότι έχουν χρησιμοποιηθεί 2 παξιμάδια ασφαλείας, ώστε να μένει σταθερή η λάμα.
 
Εδώ υπάρχουν 2 προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι το παξιμάδι ασφαλείας βιδώνετε και ξεβιδώνετε δύσκολα. Οπότε θα χρειαστείτε λίγο χρόνο μόνο και μόνο για να βιδώσετε τα 2 παξιμάδια. Ο άλλος λόγος είναι, ότι και με τα παξιμάδια, το σιδεροπρίονο θα προσπαθεί να ακολουθήσει τη φορά του σπειρώματος. Απλώς θα σταματάει πάνω στο παξιμάδι και θα σταματάει εκεί.
Λόγω όμως της τριβής της λάμας με το παξιμάδι, θα αναπτυχθεί επιπλέον θερμότητα και έτσι αν είναι μεγάλη ή βίδα/ντίζα θα καταστρέψετε σιγά σιγά τη λάμα.
 

Τουλάχιστον είναι χωρίς κόπο;

Η απάντηση πάλι είναι όχι. Για να καταφέρετε να κόψετε μία βίδα θα πρέπει να κρατάτε σταθερό το δράπανο και το σιδεροπρίονο, το οποίο όμως δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, καθώς η περιστροφική κίνηση από το δράπανο θα έλκει ή θα ωθεί τη λάμα του σιδεροπρίονο. Έτσι θα πρέπει να βάζετε δύναμή για να το κρατάτε όσο πιο σταθερό γίνεται.
 
Ένας επιπλέον λόγος για να μη το κάνετε, είναι ότι το σπείρωμα από τη βίδα/ντίζα θα καταστρέψει σιγά σιγά τις σιαγόνες του τσοκ  

Μήπως μπορεί να κόψει πρόκες ή βέργες που δεν έχουν σπείρωμα;

Η απάντηση είναι πάλι όχι. Επειδή δεν υπάρχει σπείρωμα, η λάμα θα είναι σίγουρα πιο σταθερή αλλά όχι τόσο, ώστε να μείνει ακριβώς στο ίδιο σημείο. Τώρα, λόγω του ότι δεν μπορείτε να βάλετε παξιμάδια και ότι η κίνηση δεν το οδηγεί προς κάποιο συγκεκριμένη φορά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε δύο στοπ και να περάσετε τη λάμα ανάμεσα ώστε να να μείνει κάπως σταθερή. Αν βρείτε τέτοια στοπ (πχ στοπ βάθους για τρυπάνια) και καταφέρετε να τα στερεώσετε δίνοντας τους ακριβώς το περιθώριο ώστε να χωράει ίσα ίσα η λάμα, θα μπορέσετε να την κόψετε, αλλά και πάλι θα έχετε μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν και με τις βίδες/ντίζες, οπότε σίγουρα δεν αξίζει ο κόπος.
  

Συνοψίζοντας

busted-477506_640-1

Μπορεί να φαίνεται ωραίο σαν ιδέα και να έχει μπει σε αρκετές «buzzfeed λίστες» αλλά πρακτικά δεν έχει καμία χρησιμότητα.
Με τα πολλά ίσως καταφέρετε να κόψετε τη βίδα που θέλετε, αλλά θα σας πάρει πολύ πιο πολύ χρόνο και κόπο από ότι να προσπαθούσατε να την κόψετε ακόμα και χειροκίνητα. Ένα καλό σιδεροπρίονο κόβει μια 10αρα ντίζα σε μερικά δεύτερα.
Εκτός αυτού, σταδιακά θα προκαλέσετε φθορά και στη λάμα και στο τσοκ.
Μπορείτε να το δοκιμάσετε και σεις για να σιγουρευθείτε, αλλά πιστέψτε με θα καταλήξετε ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαλλιεργήστε φυτά μέσα σε μπάλες σανό
Επόμενο άρθροΜεταλλικά στηρίγματα βιβλίων με σούπερ ήρωες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια