Πως δημιουργείτε LiveUSB για οποιαδήποτε διανομή Linux με το mkusb

0
 
O πιο απλός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα usb live με μια διανομή Linux είναι με το Unetbootin, ένα πολύ καλό open source πρόγραμμα που τρέχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα.
Το Unetbootin υποστηρίζει δεκάδες διανομές, αλλά δυστυχώς όχι όλες. Έτσι μπορείτε μερικές φορές να δημιουργήσετε ένα usb με το Unetbootin το οποίο να μην μπορεί να τρέξει τη διανομή αυτή.
Αν σας συμβεί αυτό, μια καλή λύση είναι το mkusb, ένα μικρό αλλά θαυματουργό scipt που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εύκολα liveusb με σχεδόν όλες τις διανομές.

Εγκατάσταση

Αν έχετε Ubuntu (ή παράγωγη διανομή) μπορείτε να το εγκαταστήσετε μέσω repository του δημιουργού του δίνοντας τις παρακάτω εντολές σε τερματικό

sudo add-apt-repository ppa:mkusb/ppa

sudo apt-get update 

sudo apt-get install mkusb

 
Για άλλες διανομές μπορείτε να κατεβάσετε το script από εδώ

Πως λειτουργεί

Η λειτουργία του είναι απλή, και μπορεί να τρέξει από τερματικό ή σε γραφικό περιβάλλον. Ουσιαστικά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το iso της διανομής και το Usb το οποίο θα χρησιμοποιήσετε.
 
Για να το τρέξετε σε γραφικό περιβάλλον θα πρέπει να δώσετε την εντολή mkusb -H (ή ./mkusb -H αν έχετε κατεβάσει το script) και θα ανοίξει το παράθυρο.
 
Η αρχική οθόνη του mkusb που επιλέγετε το iso της διανομής
 
Η τελική προειδοποίηση πριν αρχίσει η δημιουργία του USB. Σας παραθέτει όλα τα στοιχεία για να επαληθεύσετε

Η progress bar κατά τη δημιουργία του USB (είναι στο τερματικό)
 Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πως δουλεύει στο manual του εδώ
 
Το προτέρημα του mkusb έναντι του dd, είναι ότι είναι πιο ασφαλές για τους αρχάριους χρήστες, καθώς μέσα από το γραφικό περιβάλλον μπορείτε να επιλέξετε ποιο εύκολα σε ποιο usb θα γίνει η εγγραφή. Έτσι δεν υπάρχει φόβος να γίνει κάποιο λάθος και να φορμάρετε κάποιο δίσκο κατά λάθος.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροGifify ένα πολύ απλό εργαλείο για δημιουργία gif μέσω τερματικού
Επόμενο άρθροCrunchbang 11 Waldorf, μια πολύ ελαφριά διανομή Linux με Openbox
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια