Η σύνδεση χελινοδοουράς ή αγγλιστί dovetail, είναι μία κάθετη σύνδεση ξύλων που χρησιμοποιείται συνήθως σε κουτιά και συρτάρια. Εκτός της μεγαλύτερης αντοχής, λόγω μεγαλύτερης επιφάνειας κόλλησης, προσφέρει και ξεχωριστή ομορφιά. Όμως είναι επαγγελματική ή τουλάχιστον μερακλίδικη τεχνική, καθώς είναι πολύ χρονοβόρα (εκτός και την κάνετε με ρούτερ) και απαιτεί αρκετή ακρίβεια. 

Αν σας αρέσει αυτός ο τρόπος σύνδεσης, και θέλετε να το πάτε λίγο παραπέρα, μία καλή ιδέα είναι και η σύνδεση χελινοδοουράς, με εσωτερική αντίθεση. Σε αυτή, χρησιμοποιείται ένα ξύλο εντελώς διαφορετικής απόχρωσης για να κάνει αντίθεση στο εσωτερικό της σύνδεσης.

Σύνδεση χελινοδοουράς με εσωτερική αντίθεσηΗ διαδικασία για να το κάνετε, δεν διαφέρει πολύ από τον τρόπο που κάνετε την σύνδεση χελινοδοουράς. Για την ακρίβεια, είναι ακριβώς ίδια, απλώς την επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά.

Έτσι, κάνετε ένα πρώτο κόψιμο του προτύπου, σε ένα από τα δύο κομμάτια της κατασκευής. Στην συνέχεια κάνετε κόψιμο στο κομμάτι το οποίο θέλετε να χρησιμοποιήσετε για εσωτερική αντίθεση. Το κόψιμο δεν γίνεται για κάθετη σύνδεση, αλλά για ίσια. Εφόσον κάνετε την κόλληση, κόβετε το ξύλο που προεξέχει και ξανακάνετε την διαδικασία ξανά, αυτή τη φορά με το τελικό ξύλο που θέλετε.

Απλώς τώρα, θα πρέπει το κόψιμο να είναι λίγο μικρότερο από την πρώτη φορά, ώστε να αφήσει ένα λεπτό κομμάτι και από το ξύλο με την αντίθετη απόχρωση.

Σύνδεση χελινοδοουράς με εσωτερική αντίθεσηΓια να μην φαίνεται άσχημο το τελείωμα, θα πρέπει να κάνετε και ένα μικρό αυλάκι στο δεύτερο κομμάτι, που να είναι ίσο με το πάχος τους.

Σύνδεση χελινοδοουράς με εσωτερική αντίθεσηΜπορείτε να δείτε την διαδικασία, στο πολύ αναλυτικό βίντεο από το κανάλι του youtube Chad Stanton, από το οποίο είναι και οι φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο.

Διαφήμιση
ΠΗΓΗChad Stanton
Προηγούμενο άρθροΜία δωρεάν εφαρμογή που προφυλάσσει τα αρχεία σας από Ransomware ιούς
Επόμενο άρθροΜία βάση που σας επιτρέπει να βγάζετε φωτογραφίες 360 μοιρών με το κινητό σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια