Review: Πολυμηχάνημα LEXMARK Prospect PRO 200/205

  0

  Η LEXMARK είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες στον τομέα των εκτυπωτών. Αν και είναι λίγο πιο γνωστή για τους laser εκτυπωτές, έχει μία μεγάλη σειρά και από inkjet εκτυπωτές και πολυμηχανήματα. Το LEXMARK PROSPECT PRO 205 είναι ένα από τα πιο καλά inkjet πολυμηχανήματα που διαθέτει στον κατάλογό της αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για ένα πολυμηχάνημα με δυνατότητα εκτύπωσης, φωτοτυπίας, σάρωσης και φαξ που όπως φανερώνει και το “PRO” στο όνομα του μοντέλου, απευθύνεται περισσότερο σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες με σχετικά μεγάλο αριθμό εκτυπώσεων. 

  Χαρακτηριστικά LEXMARK PROSPECT PRO 205

  ΕταιρίαLEXMARK
  ΜοντέλοProspect PRO 205
  ΤύποςInkjet Πολυμηχάνημα
  Τιμή150-200 ευρώ (2009)
  Εγγύηση5 χρόνια
  ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
  ΛειτουργίεςΕκτύπωση, φωτοτυπία, σάρωση, φαξ
  Τύπος εκτύπωσης/σάρωσηςΈγχρωμη/Έγχρωμη
  Μεγέθη εκτύπωσηςKakugata 6, 4 x 8″, 7 3/4 Envelope, 9 Envelope, A4, Legal, A5, Letter, B5 Envelope, 4 x 6″, C5 Envelope, 10 x 20 cm, DL Envelope, 6 3/4 Φακέλλων, L, 2L, Chokei 3, Chokei 4, 5 x 7″, Chokei 40, Kakugata 3, Kakugata 4, Kakugata 5, 13 x 18 cm, 10 x 15 cm, Α2 βαρονικός, A6 Κάρτα, B5, C6 Φακέλλων, Προσαρμοσμένο (Μέχρι 216 x 432 mm), Hagaki Card, Κάρτα ευρετηρίου, Executive, 10 Envelope
  Ταχύτητα  εκτύπωσης (μαύρο/έγχρωμο)33 / 30 ppm
  Ταχύτητα αντιγραφής (μαύρο/έγχρωμο) 5 / 6 ppm
  Ανάλυση εκτύπωσης (μαύρο / έγχρωμο)2400χ1200 / 4800χ1200 dpi
  ΣΑΡΩΣΗ
  Τύπος σαρωτήΕπίπεδη σάρωση με ADF
  Μέγιστη επιφάνεια σάρωσης216 x 356 χιλιοστά
  Τεχνολογία σάρωσηςCIS με εισαγωγή 48 bit
  ADF Αυτόματος τροφοδόττης 35 φύλλων
  Μεγέθη χαρτιου adfA4, Legal, Letter
  ΧΑΡΤΙ / ΧΡΗΣΗ
  Βάρος χαρτιού75 έως 250 gsm
  ΧρήσηΕπαγγελματική
  Συνιστώμενη μηνιαία χρήση200-890 σελίδες
  Μέγιστος μηνιαίος κύκλος εργασιών 5000 σελίδες
  ΟΘΟΝΗ
  ΤύποςΈγχρωμη LCD
  Διάμετρος2.4″
  ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
  USB Ναι (pictbridge)
  WiFiΝαι (802.11b/g/n)
  SD κάρταΝαι
  ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ
  Windows2000/Vista/Xp/7
  LinuxUbunttu/Fedora
  MacOS10.4.4+

   

  Εντυπώσεις από LEXMARK PROSPECT PRO 205

  O LEXMARK PROSPECT PRO 205 είναι ένα από τα καλύτερα inkjet πολυμηχανήματα που μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η τιμή του αγγίζει τα 200 ευρώ (2009-2010) και παρότι ακούγεται λίγο ακριβός, στην πράξη αξίζει τα λεφτά του με το παραπάνω.

  5 χρόνια εγγύηση 

  Το πρώτο που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι η 5ετής εγγύηση που το συνοδεύει, όταν τα περισσότερα πολυμηχανήματα από τον ανταγωνισμό έχουν μόνο 1-2 χρόνια εγγύηση. Αυτό σημαίνει ότι η LEXMARK εμπιστεύεται τόσο πολύ την ποιότητα κατασκευής στο συγκεκριμένο μοντέλο που προσφέρει υπερδιπλάσια εγγύηση από ότι συνήθως. 

  Επαγγελματική χρήση

  Ο Lexmark Prospect Pro 205 προορίζεται για επαγγελματική χρήση ή για βαριά ερασιτεχνική χρήση. Έχει σχετικά μεγάλο μηνιαίο κύκλο (έως 5000 σελίδες μέγιστο, αν και το συνιστώμενο είναι ως 900) και έτσι μπορεί να αντεπεξέλθει άνετα σε χρήση γραφείου. Προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί με λέιζερ πολυμηχάνημα (κυρίως στο κομμάτι του κόστους ανά σελίδα), αλλά για κάποιον που χρειάζεται έγχρωμες εκτυπώσεις είναι μία πολύ καλή επιλογή.

  Εκτύπωση, σάρωση, φωτοαντιγραφή, φαξ

  Οι λειτουργίες που έχει ο LEXMARK PRO 205 είναι οι κλασσικές που έχει κάθε πολυμηχάνημα. Έτσι μπορείτε να εκτυπώσετε, να σαρώσετε, να βγάλετε μία φωτοτυπία ή να στείλετε/λάβετε ένα φαξ.

  Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μπορεί να γίνει αυτόνομη χρήση, χωρίς υπολογιστή, χρησιμοποιώντας ένα USB στικ ή μία κάρτα μνήμης για ανάγνωση ή αποθήκευση των δεδομένων.

  Εκτύπωση διπλής όψης και σάρωση με ADF 

  Αν και οι περισσότεροι νέοι εκτυπωτές/πολυμηχανήματα διαθέτουν αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης, καλό είναι να αναφερθεί ότι και ο PRO 205 της LEXMARK έχει αυτή τη δυνατότητα. 

  Αυτό που δεν υπάρχει σε πολλά μοντέλα είναι η σάρωση με αυτόματο τροφοδότη σελίδων (ADF). Μπορεί να μην είναι μεγάλος (μόνο 35 75gsm σελίδες), αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο πρακτικό από το να τις γυρίζετε μία μία με το χέρι κάθε φορά. Τώρα εδώ δεν μπορεί να πάρει πολλούς τύπους χαρτιού. Πρακτικά καλό θα ήταν να το χρησιμοποιήσετε μόνο για A4, Legal και Letter. 

  Το μέγιστο μέγεθος της σάρωσης είναι 216 χ 356 χιλιοστά (λίγο πιο μεγάλο από Α4) και η σάρωση είναι σχετικά γρήγορη.

  Ανάλυση και ταχύτητα εκτύπωσης

  Η ανάλυση της εκτύπωσης είναι αρκετά καλή, 4800 χ 1200 dpi σε έγχρωμο, οπότε μπορείτε να εκτυπώσετε ακόμα και φωτογραφίες χωρίς κανένα πρόβλημα. Ακόμα και σε μονόχρωμο είναι πολύ καλή (2400χ1200 dpi). 

  H ταχύτητα εκτύπωσης είναι αρκετά καλή -για inkjet εκτυπωτή- με σχεδόν 30 σελίδες ανά λεπτό στην έγχρωμη εκτύπωση και 33 στην ασπρόμαυρη. 

  Μέγεθος και τύπος χαρτιού εκτύπωσης

  Ο Lexmark PROSPECT PRO 205 μπορεί να εκτυπώσει σχεδόν οποιοδήποτε πρότυπο χαρτιού έως και Α4. Επίσης μπορεί να εκτυπώσει σχεδόν σε οποιοδήποτε τύπο χαρτιού βρίσκεται μέσα στο εύρος των 75-270gsm (στην πράξη μπορεί και σε πιο χοντρό χαρτί, αλλά μπορεί να κολλήσει κάποια στιγμή). Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοινό χαρτί, φωτογραφικό χαρτί, κάρτες, ταχυδρομικούς φάκελους, διαφάνειες, ματ ή gloss χαρτί, σιδεροτυπίες, ετικέτες και γενικά ότι άλλο υπάρχει στην αγορά. 

  Μεγάλη οθόνη, εύχρηστο μενού

  lexmark prospect pro 205 Ένα από τα πλεονεκτήματα του Lexmark Pro 205 είναι η μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2.4 ιντσών που σας επιτρέπει να δείτε με άνεση ακόμα και σε σκοτεινό δωμάτιο τις ρυθμίσεις που θέλετε. 

  Όσον αναφορά το μενού, φυσικά υπάρχει η Ελληνική γλώσσα και είναι και αρκετά εύχρηστο, ενώ υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις, ακόμα και για προχωρημένους.

  Απλή λειτουργία και χωρίς υπολογιστή

  Προφανώς οι περισσότεροι θα το χρησιμοποιήσουν μέσω της εφαρμογής που υπάρχει για υπολογιστή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα, με την χρήση κάποιου αποθηκευτικού μέσου για σάρωση ή εκτύπωση και φωτοτυπίες και φαξ. 

  Μάλιστα, η λειτουργία του είναι εξαιρετικά απλή, με μεγάλα και ευδιάκριτα κουμπιά για κάθε επιλογή. Ακόμα και αν θέλετε κάποια σύνθετη επιλογή (πχ να ρυθμίσετε τον εκτυπωτή για κάποιο πολύ ιδιαίτερο χαρτί) μπορείτε να το κάνετε μέσω του menu. 

  WiFi, σειριακή και USB σύνδεση

  Αν θέλετε να τον συνδέσετε με έναν υπολογιστή, υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Ο πιο απλός είναι με απευθείας USB σύνδεση, αλλά αν έχετε WiFi μπορείτε να συνδέσετε το πολυμηχάνημα απευθείας με το ρούτερ και να εκτυπώνετε χωρίς πρόβλημα από όποιο εκτυπωτή θέλετε, χωρίς καλώδια. 

  Η σύνδεση του WiFi είναι αρκετά απλή (την πρώτη φορά που θα τον σετάρετε πρέπει να τον συνδέσετε σε υπολογιστή μέσω USB καλωδίου) και υπάρχει ένα ειδικό φωτιζόμενο σήμα που σας δείχνει την κατάσταση σύνδεσης του WiFi (αν είναι πορτοκαλί υπάρχει θέμα, αν είναι πράσινο είναι συνδεδεμένο).

  4 μελάνια, με  δύο διαφορετικά μεγέθη 

  μελάνια για LEXMARK PRO 205 Ο Lexmark Pro 205 χρησιμοποιεί 4 διαφορετικά μελάνια. Ένα μαύρο και 3 έγχρωμα. Το καλό είναι ότι έχει 2 διαφορετικές εκδόσεις σε κάθε μελάνι, με απλή και XL έκδοση. Η XL κοστίζει περίπου τα διπλά από την απλή, αλλά μπορεί να βγάλει έως και 3πλάσιες σελίδες, οπότε σίγουρα βολεύει ακόμα περισσότερο.

  Η τιμή του απλού μελανιού είναι 10-15 ευρώ και το XL είναι 20-25 ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και ιμιτασιόν, τα οποία είναι πιο οικονομικά αλλά μπορείτε και να τα ξαναγεμίσετε.

  Όσον αναφορά το ξαναγέμισμα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα σας δυσκολέψει αρκετά, καθώς τα μελάνια έχουν τσιπάκι που αναγράφει τις εκτυπώσεις, οπότε αν πάτε να γεμίσετε ένα άδειο, θα δείχνει και πάλι άδειο στον εκτυπωτή. Μπορείτε να αγοράσετε νέα τσιπάκια από ebay, αλλά αν δεν μπορείτε να κάνετε το γέμισμα μόνοι σας δεν αξίζει και τόσο η φασαρία. 

  Συμβατός με Windows, Linux, MacOs

  Στην συσκευασία θα βρείτε ένα CD με όλες τις απαραίτητες εφαρμογές, αλλά μπορείτε μέσω της ιστοσελιδας της LEXMARK να κατεβάσετε εφαρμογές και νέα firmware. Ειδικά για τα firmware καλό είναι να βάζετε όποιο νέο βγαίνει, καθώς δίνει περισσότερες λειτουργίες ή το κάνει συμβατό με νεότερα λειτουργικά. 

  Update 2012: H Lexmark σταμάτησε να υποστηρίζει αυτό το μοντέλο με νεότερα firmware και εφαρμογές στα τέλη του 2012.

  Προβλήματα / Ελαττώματα

  Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Κάποιες φορές κολλάει το χαρτί, αλλά βγαίνει εύκολα από το πίσω καπάκι. 

  Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να τον βρείτε

  Ο Lexmark Prospect Pro 205 υπάρχει σε όλα τα καταστήματα που πωλούν προϊόντα της LEXMARK. H τιμή του είναι 160-200 ευρώ, αναλόγως την προσφορά. 

  Συνήθως σε αρκετά καλή τιμή θα τον βρείτε στο e-shop.gr 

   

  Σύνοψη: Λίγο ακριβό για inkjet, αλλά πρόκειται για εξαιρετικό πολυμηχάνημα

  To Lexmark Prospect Pro 205 είναι ένα εξαιρετικό πολυμηχάνημα που μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω, όμως προσφέρει πάρα πολλά. Γρήγορη και εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης, ADF στο scanner, fax, WiFi σύνδεση και φυσικά 5ετής εγγύηση LEXMARK. Τα μελάνια δεν τα λες φθηνά, αλλά το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα είναι αρκετά λογικό. 

  Διαφήμιση
  Προηγούμενο άρθροReview: Ακονιστήρι αλυσίδας Florabest FSG 130 A1
  Επόμενο άρθροReview: Δισκοπρίονο Ryobi EWS 1366
  Εγγραφείτε
  Ειδοποίηση από
  guest

  Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

  Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
  0 Σχόλια
  Inline Feedbacks
  Δείτε όλα τα σχόλια