Review: Ξεπουπουλιάστρα Bormann BDA1500

    0

    H ξεπουπουλιάστρα Bormann BDA1500 είναι μία από τις αρκετές ερασιτεχνικές ξεπουπουλιάστρες που υπάρχουν στο Ελληνικό εμπόριο. Έχει την μορφή κάδου γιαυτό και υπάρχουν και αρκετές DIY ξεπουπουλιάστρες που φτιάχνονται από κάδο πλυντηρίου. Είναι ανοξείδωτη και σαν μέγεθος είναι κατάλληλη για ταυτόχρονο ξεπουπούλιασμα σε 2-4 κοτόπουλα. H τιμή της στο Ελληνικό εμπόριο είναι λίγο πάνω από 300 ευρώ.

    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΞΕΠΟΥΠΟΥΛΙΑΣΤΡΑ BORMANN BDA1500

    ΕταιρίαBormann
    ΜοντέλοBDA1500
    ΤύποςΑποπτιλωτήρας
    Τιμή320 ευρώ
    Ισχύ μοτέρ1500 WATT
    Αριθμός στροφών κάδου275 / λεπτό
    Δάκτυλα 106
    Διάμετρος κάδου50 εκατοστά
    Υλικό κάδουΑνοξείδωτο ατσάλι
    Μέγιστη ικανότητα5 τεμάχια του 1 κιλού
    Βάρος39 κιλά
    Διαστάσεις57 χ 57 χ 77

     

    Εντυπώσεις από Bormann BDA1500

    bormann pro xepoupouliastraΣαν κατασκευή δεν είναι κάτι τρομερό, όμως τη δουλειά της τη κάνει και με το παραπάνω. Δηλαδή ξεπουπουλιάζει πολύ καλά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μερικά κοτόπουλα χωρίς κανένα κόπο.  Προφανώς για να γίνει αυτό θα πρέπει τα κοτόπουλα να βουτηχτούν σε βραστό νερό για μερικά δεύτερα όπως γίνεται και με τον παραδοσιακό τρόπο.

    κάδος αποπτιλωτήραΟ κάδος περιστρέφεται αργόστροφα, έτσι ούτε καταστρέφει τα κοτόπουλα, ούτε μπορεί να γίνει επικίνδυνος για το χρήστη. Μέσα στον κάδο υπάρχουν τα κλασσικά λάστιχα που κάνουν όλη τη δουλειά. Συγκεκριμένα έχει 106 δάκτυλα, κανονικά και κοντά.

    Στο κάτω μέρος υπάρχει ειδική έξοδος για τα πούπουλα, που καλό είναι να φτιάξετε ένα ταψάκι κρεμαστό ώστε να μην χρειάζεται να σκουπίζετε.

    κουμπί on/off διακόπτης λειτουργίαςΗ λειτουργία είναι πολύ απλή. Έχει ένα απλό on/off διακόπτη με προστασία από νερό στο πλάι. Δεν υπάρχει ρύθμιση ταχύτητας ή κάποια άλλη επιλογή. Απλά πατάτε το κουμπί και δουλεύει.

    Το μοτέρ βρίσκεται στο κάτω μέρος προστατευμένο. Έχει ισχύ 1500 WATT και η κίνηση μεταφέρεται στον κάδο με ιμάντα έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση που κολλήσει ο κάδος. 

    Ανταλλακτικά

    Χωρίς να έχει γίνει καμία επικοινωνία με το σέρβις της εταιρίας που το δίνει, τα δάκτυλα που φοράει μπορείτε να τα βρείτε στο εμπόριο. Αυτό είναι που με το καιρό θα ξεραθεί και θα κοπεί (ειδικά αν την αφήνετε στον ήλιο).

    Η βάση πρέπει να είναι ολόιδια με άλλα μοντέλα και μάλλον υπάρχει και στο εμπόριο έτοιμη (λογικά θα έχει και το σέρβις τους).

    Το ίδιο ισχέει και για τον διακόπτη on/off. Στα υπόλοιπα δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να χαλάσει (εκτός από το μοτέρ αν κάποια στιγμή καεί).

    Βελτιώσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας

    Υπάρχουν μερικές απλές βελτιώσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Η πρώτη είναι να βάλετε ένα κρεμαστό ταψί στην έξοδο για τα πούπουλα, ώστε να μην τα μαζεύετε από το πάτωμα. Το ταψί θα πρέπει να έχει τρύπες στο κάτω μέρος για να φεύγουν τα νερά. Αυτό μπορεί να το κάνει εύκολα ένας φανοποιός (όχι για τα αυτοκίνητα, οι μεταλλουργοί που φτιάχνουν ότι θέλετε από γαλβανιζέ/ανοξείδωτη λαμαρίνα).

    Μία ακόμα βελτίωση είναι να βάλετε ένα εσωτερικό λάστιχο με σταλακτήρες για να ρίχνει νερό αυτόματα και να μην χρειάζετε να κρατάτε το λάστιχο με το χέρι. Για να μην είναι μόνιμη η σύνδεση, μπορείτε να βάλετε εξωτερικό μία υποδοχή για ταχυσύνδεσμο.

    Τέλος, αν θέλετε να τη μετακινείτε μπορείτε να βάλετε ροδάκια γιατί αλλιώς είναι λίγο ταλαιπωρία και επικίνδυνο.

    Ελαττώματα/Μειονεκτήματα

    Το πιο βασικό ελάττωμα είναι ότι ο σκελετός από μέσα δεν είναι ανοξείδωτος αλλά ατσάλινος. Το οποίο σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα σκουριάσει και θα αρχίσει να μεταφέρει τη σκουριά και στο ανοιξείδωτο. Έτσι καλό είναι ανά κάποιους μήνες να τσεκάρετε για σκουριές εσωτερικά για να προλάβετε το γενικό σκούριασμα (δεν σκουριάζει αμέσως το ανοιξείδωτο, αλλά αν έρχεται σε άμεση επαφή με σκουριασμένο μέταλλο θα αρχίσει να παίρνει και αυτό).

    Ένα άλλο μικρό ελάττωμα είναι ότι ο διακόπτης on/off μερικές φορές θέλει 2-3 πατήματα για να πιάσει.

    Αξίζει να δώσει κάποιος 300+ ευρώ για μία τέτοια ξεπουπουλιάστρα;

    Αυτό σίγουρα εξαρτάται από την ποσότητα που θέλει να κάνει. Κάποιος με 5-10 κοτόπουλα το χρόνο, μάλλον όχι δεν αξίζει. Όμως για κάποιον που σφάζει 20+ κοτόπουλα κάθε χρόνο, ειδικά αν το κάνει μαζεμένα, δηλαδή σχεδόν όλα την ίδια μέρα, τότε ναι αξίζει. Η ευκολία είναι απίστευτη και σίγουρα θα αποσβέσει το κόστος αγοράς με τα χρόνια.

    Προφανώς αν κάποιος κάτσει και ασχοληθεί και τη φτιάξει μόνος του θα του στοιχίσει πιο λίγο. Όμως εκτός και αν έχει το κάδο, η διαφορά δεν θα είναι τεράστια. Δηλαδή τα υλικά μόνο (μοτέρ, δάκτυλα, διακόπτης, λαμαρίνες, σκελετός) κοστίζουν άνετα πάνω από 200-250 ευρώ στη λιανική (ίσως και πολύ παραπάνω αν κάποιος είναι επαρχία). Οπότε μπορεί τα 320 να ακούγονται πολλά, αλλά στη πραγματικότητα είναι μία πολύ λογική τιμή. 

     

    Διαφήμιση
    Προηγούμενο άρθροΑντάπτορας powerbank PARKSIDE PAA 20 Li B2
    Επόμενο άρθροReview: Τηλεσκοπικό κονταροπρίονο ARS-EXP-5.5
    Εγγραφείτε
    Ειδοποίηση από
    guest

    Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

    Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
    0 Σχόλια
    νεότερο
    παλαιότερο πιο δημοφιλές
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια