Τι σημαίνουν τα μπιπ που κάνει η μητρική σας, όταν έχει πρόβλημα (beep codes)

  14
  βλάβες υπολογιστή, beep codes

  Ένας υπολογιστής αποτελείται από πολλά ξεχωριστά εξαρτήματα. Αν κάποιο από αυτά χαλάσει ή απλά δεν είναι συνδεδεμένο σωστά, ο υπολογιστής μπορεί να μην έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει σωστά. Ένας τεχνικός ή κάποιος με αρκετή εμπειρία, μπορεί να βρει το πρόβλημα σχετικά εύκολα, όμως ένας αρχάριος τις περισσότερες φορές δυσκολεύεται αρκετά.


  Δείτε τις 6 πιο πιθανές βλάβες ενός υπολογιστή


  Για αυτό το λόγο, οι μηχανικοί που σχεδίασαν την λειτουργία των υπολογιστών, αποφάσισαν να κάνουν την ζωή μας λίγο πιο εύκολη, μετατρέποντας κάθε πρόβλημα σε ένα διαφορετικό ηχητικό σήμα.

  POST τεστ

  Κάθε φορά που εκκινεί ένας υπολογιστής, κάνει ένα αυτόματο τεστ για να δει αν όλα είναι συνδεδεμένα σωστά και λειτουργούν όπως πρέπει. Αυτό το τεστ ονομάζεται Power On Self Test ή POST. Αν όλα είναι όπως πρέπει, τότε ο υπολογιστής ίσως δώσει ένα σύντομο ηχητικό σήμα (μπιπ) και θα συνεχίσει κανονικά να φορτώνει το λειτουργικό σύστημα.

  Τα απαραίτητα μέρη σε ένα υπολογιστή, που πρέπει να λειτουργούν σωστά, για να συνεχίσει μετά το POST είναι τα εξής:

  • Μητρική κάρτα (Motherboard)
  • Επεξεργαστής (CPU)
  • Μνήμη (RAM)
  • Κάρτα γραφικών (GPU)
  • Τροφοδοσία (PSU)

  Αν όμως αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στον έλεγχο των παραπάνω, τότε δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Συνήθως θα μας δώσει κάποια ηχητικά σήματα, με τα οποία θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα. Βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, στις οποίες, παρότι ο υπολογιστής έχει πρόβλημα, δεν ακούγεται κανένα μπιπ. 

  Οι λόγοι που δεν θα ακούσετε μπιπ είναι οι εξής:

  1. Είναι καμμένη ή έχει σημαντικό πρόβλημα η μητρική 

  Η μητρική κάρτα (motherboard) είναι ο συνδετικός κρίκος όλου του υπολογιστή. Σε αυτήν υπάρχει το λογισμικό (BIOS2) το οποίο ελέγχει τις συσκευές. Αν έχει καεί εντελώς ή αν έχει σημαντικό πρόβλημα η μητρική, τότε είναι πολύ πιθανό να μην θα ακούσετε κάποιο ηχητικό σήμα.

  2. Δεν έχετε συνδέσει ή δεν λειτουργεί το ηχείο της μητρικής

  Ένα εξωτερικό ηχείο μητρικής

  Για να ακούσετε οποιοδήποτε ηχητικό σήμα, θα πρέπει να υπάρχει και να είναι συνδεδεμένο το ηχείο της μητρικής. Σε κάποιες μητρικές, το ηχείο είναι κολλημένο πάνω στην μητρική, αλλά στις περισσότερες είναι πλέον ξεχωριστό και συνδέεται με καλώδια. Έτσι, αρκετοί ξεχνούν να το συνδέσουν ενώ πολλοί αγνοούν και την ύπαρξη του. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, το ηχείο της μητρικής, αν και υπάρχει, δεν λειτουργεί σωστά.

  Αν η μητρική σας δεν έχει onboard4 ηχείο μητρικής και δεν είχε και ένα στην συσκευασία, τότε μπορείτε να προσθέσετε εσείς ένα. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορείτε πολύ εύκολα, καθώς δεν «φεύγει» σαν προϊόν. Το καλό είναι ότι είναι σχεδόν όλα ίδια. Οπότε αν έχετε ένα παλιό υπολογιστή που έχει ή έχει κάποιος φίλος σας, μπορείτε να το δανειστείτε και να το συνδέσετε στην δική σας μητρική, ώστε να αποκωδικοποιήσετε πολύ πιο εύκολα την βλάβη.

  Ηχητικά σήματα μητρικής (beep codes)


  Αν όπως είπαμε ο υπολογιστής έχει πρόβλημα και δεν είναι καμμένη η μητρική και το ηχείο της μητρικής υπάρχει και λειτουργεί σωστά, τότε θα ακούσουμε κάποια ηχητικά σήματα.

  Αυτά τα ηχητικά σήματα δυστυχώς δεν είναι ίδια για όλες τις μητρικές κάρτες. Εξαρτώνται από τον κατασκευαστή του BIOS, το οποίο έχει η κάθε μητρική. Έτσι, αναλόγως το BIOS που έχει η μητρική σας, μπορεί κάθε ηχητικό σήμα να έχει διαφορετική ερμηνεία.

  Πως θα βρείτε τον κατασκευαστή του BIOS που έχει η μητρική σας

  Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να βρείτε τον κατασκευαστή του BIOS. Σίγουρα ο πιο απλός είναι με την βοήθεια του google. Κάντε μία αναζήτηση με το μοντέλο της μητρικής και θα αναφέρεται σε κάποιο από τα αποτελέσματα. Βέβαια μπορείτε να το βρείτε και μόνοι σας

  Windows
  1. Cpu-z, HWINFO και άλλες παρόμοιες εφαρμογές

  To CPU-Z και άλλες παρόμοιες εφαρμογές για Windows έχουν πάντα ένα tab, στο οποίο αναφέρονται πληροφορίες για το BIOS, μεταξύ αυτών και ο κατασκευαστής.

  2. Οθόνη POST ή μέσα στο BIOS 

  Αν ο υπολογιστής σας μπορεί να φθάσει στην αρχική οθόνη του POST ή μπορείτε να μπείτε στις ρυθμίσεις του BIOS, τότε μπορείτε να το δείτε και από εκεί. Σχεδόν πάντα θα αναφέρεται και ο κατασκευαστής, αλλά και το firmware.

  3. Πληροφορίες συστήματος Windows

  Φυσικά μπορείτε να το δείτε και από τις πληροφορίες συστήματος των Windows. Για να ανοίξετε το συγκεκριμένο παράθυρο, πατήστε στην αναζήτηση συστήματος System Information ή Πληροφορίες συστήματος (αν έχετε Ελληνικά) και θα σας το βγάλει

  Linux
  Αν έχετε οποιαδήποτε διανομή Linux, η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή.

  how to find bios vendor in linux

  Απλώς ανοίξτε ένα τερματικό Ctrl+Alt+T και δώστε την παρακάτω εντολή

  $ sudo dmidecode|less

  Στις πρώτες γραμμές θα αναφέρεται η κατασκευάστρια εταιρία, ως vendor.

  Τώρα θα δούμε τα ηχητικά σήματα από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές BIOS. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι τα συγκεκριμένα ηχητικά σήματα αφορούν προβλήματα κατά την εκκίνηση. Ηχητικά σήματα κατά την φόρτωση του λειτουργικού ή μετέπειτα, μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική ερμηνεία.

  AMI BIOS (American Megatrends)


  Τα BIOS της AMI υπάρχουν σε αρκετές μητρικές όπως Asus, Gateway, Acer. Τα ηχητικά μηνύματα που μπορεί να δώσει μία μητρική με BIOS ΑΜΙ είναι τα παρακάτω.

  Αν δεν φαίνεται καλά ο πίνακας στην συσκευή σας, πατήστε στην φώτο για μεγέθυνση.

   

  Ακουστικό παράδειγμα από AMI BIOS : 3 σύντομα μπιπ, πρόβλημα στην μνήμη

   

  Award BIOS


  Οι μητρικές με BIOS Award έχουν από τα πιο απλά ηχητικά σήματα. Βέβαια, αυτό δεν είναι και τόσο καλό, γιατί αρκετές περιπτώσεις δεν αναφέρονται. Πλέον έχει συγχωνευτεί με την Phoenix, οπότε μόνο αν η μητρική σας είναι αρκετά παλιά, θα έχετε BIOS της AWARD.

  Αν δεν φαίνεται καλά ο πίνακας στην συσκευή σας, πατήστε στην φώτο για μεγέθυνση.

  DELL BIOS


  To BIOS που έχουν συνήθως οι υπολογιστές της εταιρίας DELL.

  Αν δεν φαίνεται καλά ο πίνακας στην συσκευή σας, πατήστε στην φώτο για μεγέθυνση.

  IBM BIOS


  To BIOS που συνήθως υπάρχει σε υπολογιστές της εταιρίας IBM.

  Αν δεν φαίνεται καλά ο πίνακας στην συσκευή σας, πατήστε στην φώτο για μεγέθυνση.

  Compaq BIOS


  Αν δεν φαίνεται καλά ο πίνακας στην συσκευή σας, πατήστε στην φώτο για μεγέθυνση.

   

  Phoenix BIOS


  Ίσως οι πιο δύσκολοι -αλλά συνάμα και πιο αναλυτικοί- beep codes είναι αυτή που έχει η εταιρία Phoenix. Εδώ η ακολουθία των μπιπ, διαφέρει αρκετά από τις προηγούμενες, καθώς δεν έχει σύντομο και μεγάλο μπιπ, αλλά σύντομα συνεχόμενα μπιπ και παύσεις.

  Έτσι ο κωδικός 2-1-2-1 αντιστοιχεί σε : 2 μπιπ, παύση, 2 μπιπ, παύση, 2 μπιπ, παύση, 1 μπιπ.

  Οι κωδικοί εδώ είναι -χωρίς υπερβολή- δεκάδες. Oπότε θα αναφέρουμε μόνο τους πιο σημαντικούς. Αν ο δικός σας δεν συμπεριλαμβάνετε στην λίστα, τότε μπορείτε να τον ζητήσετε στα σχόλια.

   

  Μερικές γενικές επισημάνσεις


  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα ηχητικά σήματα (beep codes) μπορεί να διαφέρουν, ακόμα και για τον ίδιο κατασκευαστή BIOS.
  • Οι αιτίες που υπάρχουν σε κάθε πίνακα, είναι οι πιο πιθανές. Πολλές φορές, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική η αιτία του προβλήματος.
  • Οι κωδικοί αυτοί είναι για να μπορέσετε να αποκρυπτογραφήσετε το πρόβλημα που υπάρχει στον υπολογιστή. Ακόμα και αν βρείτε την αιτία μόνοι σας, είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε έναν εξειδικευμένο τεχνικό για να σας διορθώσει την βλάβη
  • Αν για το πρόβλημα ευθύνεται η μητρική ή η κάρτα γραφικών, μην την πετάξετε αμέσως (ειδικά αν είναι ακριβή). Αρκετές φορές μπορεί να επιδιορθωθεί η βλάβη από έναν τεχνικό.

  Επεξήγηση Αγγλικής τεχνικής ορολογίας με απλά λόγια


  Στο άρθρο υπάρχουν αρκετές λέξεις ή εκφράσεις, οι οποίες είναι ορολογία τεχνικών και χρησιμοποιήθηκαν για ευκολία. Αν δεν γνωρίστε την έννοια τους, μπορείτε να διαβάσετε 

  1. Reseat : Είναι η αφαίρεση και επανατοποθέτηση μίας συσκευής ή ενός εξαρτήματος. Γίνεται για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λάθος τοποθέτησης ή κακής επαφής.
  2. BIOS :  To BIOS είναι το λογισμικό που υπάρχει σε κάθε μητρική κάρτα και επιτρέπει σε αυτήν, να επικοινωνήσει σωστά με τις υπόλοιπες συσκευές. Είναι απαραίτητο.
  3. Reset BIOS : Είναι η επαναφορά των αρχικών ρυθμίσεων στο BIOS. Είναι μία ενέργεια που γίνεται, όταν έχουν γίνει αλλαγές, που δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή.
  4. Onboard : Είναι μία ενσωματωμένη -στην μητρική κάρτα- συσκευή ή εξάρτημα. 

  Πηγές και χρήσιμα άρθρα για beep codes


   

  Διαφήμιση
  Προηγούμενο άρθροΔέματα από εξωτερικό. Ένας αναλυτικός οδηγός για τα ξένα ταχυδρομεία.
  Επόμενο άρθροΔέματα από εξωτερικό και τελωνείο. Τι ακριβώς ισχύει από 1η Ιούλη 2021
  Εγγραφείτε
  Ειδοποίηση από
  guest
  14 Comments
  νεότερο
  παλαιότερο πιο δημοφιλές
  Inline Feedbacks
  Δείτε όλα τα σχόλια
  Giorgos

  Πώς μπορώ να επαναφέρω τον υπολογιστή σε φυσιολογικές ρυθμίσεις Bio δείχνει λογότυπο των Windows και F2 και F12 όταν τον ανοίγω μετά που πήγα να κάνω format ξεκίνησε το πρόβλημα. Πώς μπορώ να το επαναφέρω

  admin

  Συγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείτε. Κάνατε format στον δίσκο, οπότε τώρα υποθέτω ότι δεν υπάρχει λειτουργικό. Τι σας δείχνει ακριβώς η οθόνη όταν ξεκινάει; Το logo της μητρικής και ότι δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα ή κάτι άλλο;
  Θέλετε να το επαναφέρετε στην κατάσταση που ήταν προ του φορμάτ; Τι είναι laptop ή desktop;

  Fotini Kalai

  Τι γίνεται σε περίπτωση που τα μπιπ ακουστούν όταν το λάπτοπ είναι κλειστό;

  admin

  Τι ακριβώς εννοείται με το ‘όταν είναι κλειστό’;
  Κάνει μπιπ χωρίς να το ενεργοποιήσετε και χωρίς να κάνετε κάποια ενέργεια, με κλειστό το καπάκι της οθόνης; Τα μπιπ είναι συνεχόμενα ή σε τυχαίο ρυθμό; Μήπως κάνετε κάποια ενέργεια όταν ακούγονται (πχ κλείνετε το καπάκι της οθόνης, βγάζετε κάποιο usb…) ή γίνονται χωρίς λόγο; Είστε σίγουρη ότι το λαπτοπ είναι πραγματικά κλειστό και δεν έχει θέμα η οθόνη (πχ τα LED ένδειξης λειτουργίας είναι κλειστά, ακούτε το ανεμιστηράκι…)

  Fotini Kalai

  Χρησιμοποίησα τον υπολογιστή μέχρι τις 1,30 το βράδυ και τον απενεργοποισα αλλά είχα την μπαταρία πάνω. Ακουσα τα μπιπ και ξύπνησα και λέω στον ύπνο μου θα ναι.ξανακοιμηθηκα και ξαναακουστηκε περίπου στις 8 το πρωί. Ο υπολογιστής ανοιξε μια χαρά. Μετά εβγλα την μπαταρία και δεν το ξαναακουσα. Ασύρματο δεν εχω σπίτι. Βάση που εχω για τον υπολογιστή ήταν απενεργοποιημένη. Την πρώτη φορά που ακούστηκε είχα ανοιχτό το καπάκι. Την δεύτερη κλειστό.

  Fotini Kalai

  Και απο οτιω εχω διαβάσει σε forums και sites δεν εχω δει αντίστοιχο και παραξενεύτηκα

  admin

  Ναι δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα hardware. Υποθέτω ότι έχει να κάνει με την φόρτιση της μπαταρίας. Δεν είναι πολύ συχνό, αλλά κάποιες φορές ορισμένα laptop έχουν ενεργοποιημένες ηχητικές ειδοποιήσεις για διάφορες ενέργειες όπως έναρξη/τέλος φόρτισης της μπαταρίας, κλείσιμο του καπακιού της οθόνης ενώ σε άλλα υπάρχει ηχητική ένδειξη για χαμηλή στάθμη και πλήρη φόρτιση της μπαταρίας… Δηλαδή είναι πιθανόν το μπιπ να ακούστηκε όταν γέμισε η μπαταρία και σταμάτησε η φόρτιση. Αν το laptop είναι παλιό, τότε ίσως είναι μία ηχητική ένδειξη ότι η μπαταρία πνέει τα λοίσθια και χρειάζεται αλλαγή. Αν σας το ξανακάνει, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε… Διαβάστε περισσότερα »

  Fotini Kalai

  την μπαταρια δν την ειχα σε φορτηση, μακαρι να μην ειναι κατι σοβαρο οπως λετε γιατι το λαπτοπ το χω 2,5 χρόνια. Dell inspiron 3542 και πριν μια βδομαδα το κανα format. Eπειδη ειμαι και εντελως ασχετη σχετικα με τις λειτουργιες ενος υπολογιστη, μπορω να μπω καπου και να δω καποια διαγνωση;;

  admin

  Αν ήταν κάτι σοβαρό δεν θα δούλευε ή θα είχατε κάποια εμφανή προβλήματα. Τα beep της μητρικής γίνονται μόνο κατά την έναρξη και τον έλεγχο που κάνει το bios για προβλήματα.
  Εφόσον λέτε ότι κάνατε και φορτατ πριν μία εβδομάδα και μετά από αυτό εμφανίστηκε το πρόβλημα είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι κάποια ηχητική ένδειξη για την στάθμη φόρτισης της μπαταρίας στο λειτουργικό. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις των Windows,στο system sounds και δείτε τι επιλογή έχει σχετικά με την μπαταρία (λογικά Critical Battery) και απενεργοποιήστε όλες τις ηχητικές ειδοποιήσεις.

  Fotini Kalai

  comment image

  Fotini Kalai

  μηπως ειναι αυτο που το προκαλει;;

  admin

  Όχι, αυτό αφορά τις ειδοποιήσεις που βλέπετε στο κέντρο ενεργειών (στο σηματάκι στην μπάρα που σας αναφέρει, ότι θέλετε να κάνετε ενημερώσεις και διάφορα παρόμοια).
  Πατήστε το σηματάκι του ήχου στη μπάρα κάτω δεξιά, στην συνέχεια πατήστε την επιλογή sounds, και μετά change system sounds. Εκεί δείτε τι επιλογές έχει που αναφέρουν τη μπαταρία (σίγουρα θα έχει μία επιλογή, ίσως και περισσότερες) και δείτε αν υπάρχει ενεργοποιήμενος κάποιος ήχος, το οποίο είναι το πιο πιθανό στη περίπτωση σας.

  Fotini Kalai

  ναι το βρηκα. ευχαριστω. δε θα το αλλαξω ομως, θα το αφησω κι ετσι αποψε να δω αν θα καναακουστει.

  admin

  Αν είναι αυτή η αιτία – που μάλλον είναι- δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το βράδυ για να το ελέγξετε. Απλώς αφήστε το laptop αφόρτιστο μέχρι η μπαταρία να πέσει κάτω από το 5% (που αν θυμάμαι καλά είναι το κρίσιμο όριο στα Win10) και δείτε αν ακουστεί ο ίδιος ήχος.