Τι σημαίνουν τα μπιπ που κάνει η μητρική σας, όταν έχει πρόβλημα (beep codes)

    14
    βλάβες υπολογιστή, beep codes

    Ένας υπολογιστής αποτελείται από πολλά ξεχωριστά εξαρτήματα. Αν κάποιο από αυτά χαλάσει ή απλά δεν είναι συνδεδεμένο σωστά, ο υπολογιστής μπορεί να μην έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει σωστά. Ένας τεχνικός ή κάποιος με αρκετή εμπειρία, μπορεί να βρει το πρόβλημα σχετικά εύκολα, όμως ένας αρχάριος τις περισσότερες φορές δυσκολεύεται αρκετά.


    Δείτε τις 6 πιο πιθανές βλάβες ενός υπολογιστή


    Για αυτό το λόγο, οι μηχανικοί που σχεδίασαν την λειτουργία των υπολογιστών, αποφάσισαν να κάνουν την ζωή μας λίγο πιο εύκολη, μετατρέποντας κάθε πρόβλημα σε ένα διαφορετικό ηχητικό σήμα.

    POST τεστ

    Κάθε φορά που εκκινεί ένας υπολογιστής, κάνει ένα αυτόματο τεστ για να δει αν όλα είναι συνδεδεμένα σωστά και λειτουργούν όπως πρέπει. Αυτό το τεστ ονομάζεται Power On Self Test ή POST. Αν όλα είναι όπως πρέπει, τότε ο υπολογιστής ίσως δώσει ένα σύντομο ηχητικό σήμα (μπιπ) και θα συνεχίσει κανονικά να φορτώνει το λειτουργικό σύστημα.

    Τα απαραίτητα μέρη σε ένα υπολογιστή, που πρέπει να λειτουργούν σωστά, για να συνεχίσει μετά το POST είναι τα εξής:

    • Μητρική κάρτα (Motherboard)
    • Επεξεργαστής (CPU)
    • Μνήμη (RAM)
    • Κάρτα γραφικών (GPU)
    • Τροφοδοσία (PSU)

    Αν όμως αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στον έλεγχο των παραπάνω, τότε δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Συνήθως θα μας δώσει κάποια ηχητικά σήματα, με τα οποία θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα. Βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, στις οποίες, παρότι ο υπολογιστής έχει πρόβλημα, δεν ακούγεται κανένα μπιπ. 

    Οι λόγοι που δεν θα ακούσετε μπιπ είναι οι εξής:

    1. Είναι καμμένη ή έχει σημαντικό πρόβλημα η μητρική 

    Η μητρική κάρτα (motherboard) είναι ο συνδετικός κρίκος όλου του υπολογιστή. Σε αυτήν υπάρχει το λογισμικό (BIOS2) το οποίο ελέγχει τις συσκευές. Αν έχει καεί εντελώς ή αν έχει σημαντικό πρόβλημα η μητρική, τότε είναι πολύ πιθανό να μην θα ακούσετε κάποιο ηχητικό σήμα.

    2. Δεν έχετε συνδέσει ή δεν λειτουργεί το ηχείο της μητρικής

    Ένα εξωτερικό ηχείο μητρικής

    Για να ακούσετε οποιοδήποτε ηχητικό σήμα, θα πρέπει να υπάρχει και να είναι συνδεδεμένο το ηχείο της μητρικής. Σε κάποιες μητρικές, το ηχείο είναι κολλημένο πάνω στην μητρική, αλλά στις περισσότερες είναι πλέον ξεχωριστό και συνδέεται με καλώδια. Έτσι, αρκετοί ξεχνούν να το συνδέσουν ενώ πολλοί αγνοούν και την ύπαρξη του. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, το ηχείο της μητρικής, αν και υπάρχει, δεν λειτουργεί σωστά.

    Αν η μητρική σας δεν έχει onboard4 ηχείο μητρικής και δεν είχε και ένα στην συσκευασία, τότε μπορείτε να προσθέσετε εσείς ένα. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορείτε πολύ εύκολα, καθώς δεν «φεύγει» σαν προϊόν. Το καλό είναι ότι είναι σχεδόν όλα ίδια. Οπότε αν έχετε ένα παλιό υπολογιστή που έχει ή έχει κάποιος φίλος σας, μπορείτε να το δανειστείτε και να το συνδέσετε στην δική σας μητρική, ώστε να αποκωδικοποιήσετε πολύ πιο εύκολα την βλάβη.

    Ηχητικά σήματα μητρικής (beep codes)


    Αν όπως είπαμε ο υπολογιστής έχει πρόβλημα και δεν είναι καμμένη η μητρική και το ηχείο της μητρικής υπάρχει και λειτουργεί σωστά, τότε θα ακούσουμε κάποια ηχητικά σήματα.

    Αυτά τα ηχητικά σήματα δυστυχώς δεν είναι ίδια για όλες τις μητρικές κάρτες. Εξαρτώνται από τον κατασκευαστή του BIOS, το οποίο έχει η κάθε μητρική. Έτσι, αναλόγως το BIOS που έχει η μητρική σας, μπορεί κάθε ηχητικό σήμα να έχει διαφορετική ερμηνεία.

    Πως θα βρείτε τον κατασκευαστή του BIOS που έχει η μητρική σας

    Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να βρείτε τον κατασκευαστή του BIOS. Σίγουρα ο πιο απλός είναι με την βοήθεια του google. Κάντε μία αναζήτηση με το μοντέλο της μητρικής και θα αναφέρεται σε κάποιο από τα αποτελέσματα. Βέβαια μπορείτε να το βρείτε και μόνοι σας

    Windows
    1. Cpu-z, HWINFO και άλλες παρόμοιες εφαρμογές

    To CPU-Z και άλλες παρόμοιες εφαρμογές για Windows έχουν πάντα ένα tab, στο οποίο αναφέρονται πληροφορίες για το BIOS, μεταξύ αυτών και ο κατασκευαστής.

    2. Οθόνη POST ή μέσα στο BIOS 

    Αν ο υπολογιστής σας μπορεί να φθάσει στην αρχική οθόνη του POST ή μπορείτε να μπείτε στις ρυθμίσεις του BIOS, τότε μπορείτε να το δείτε και από εκεί. Σχεδόν πάντα θα αναφέρεται και ο κατασκευαστής, αλλά και το firmware.

    3. Πληροφορίες συστήματος Windows

    Φυσικά μπορείτε να το δείτε και από τις πληροφορίες συστήματος των Windows. Για να ανοίξετε το συγκεκριμένο παράθυρο, πατήστε στην αναζήτηση συστήματος System Information ή Πληροφορίες συστήματος (αν έχετε Ελληνικά) και θα σας το βγάλει

    Linux
    Αν έχετε οποιαδήποτε διανομή Linux, η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή.

    how to find bios vendor in linux

    Απλώς ανοίξτε ένα τερματικό Ctrl+Alt+T και δώστε την παρακάτω εντολή

    $ sudo dmidecode|less

    Στις πρώτες γραμμές θα αναφέρεται η κατασκευάστρια εταιρία, ως vendor.

    Τώρα θα δούμε τα ηχητικά σήματα από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές BIOS. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι τα συγκεκριμένα ηχητικά σήματα αφορούν προβλήματα κατά την εκκίνηση. Ηχητικά σήματα κατά την φόρτωση του λειτουργικού ή μετέπειτα, μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική ερμηνεία.

    AMI BIOS (American Megatrends)


    Τα BIOS της AMI υπάρχουν σε αρκετές μητρικές όπως Asus, Gateway, Acer. Τα ηχητικά μηνύματα που μπορεί να δώσει μία μητρική με BIOS ΑΜΙ είναι τα παρακάτω.

    Αν δεν φαίνεται καλά ο πίνακας στην συσκευή σας, πατήστε στην φώτο για μεγέθυνση.

     

    Ακουστικό παράδειγμα από AMI BIOS : 3 σύντομα μπιπ, πρόβλημα στην μνήμη

     

    Award BIOS


    Οι μητρικές με BIOS Award έχουν από τα πιο απλά ηχητικά σήματα. Βέβαια, αυτό δεν είναι και τόσο καλό, γιατί αρκετές περιπτώσεις δεν αναφέρονται. Πλέον έχει συγχωνευτεί με την Phoenix, οπότε μόνο αν η μητρική σας είναι αρκετά παλιά, θα έχετε BIOS της AWARD.

    Αν δεν φαίνεται καλά ο πίνακας στην συσκευή σας, πατήστε στην φώτο για μεγέθυνση.

    DELL BIOS


    To BIOS που έχουν συνήθως οι υπολογιστές της εταιρίας DELL.

    Αν δεν φαίνεται καλά ο πίνακας στην συσκευή σας, πατήστε στην φώτο για μεγέθυνση.

    IBM BIOS


    To BIOS που συνήθως υπάρχει σε υπολογιστές της εταιρίας IBM.

    Αν δεν φαίνεται καλά ο πίνακας στην συσκευή σας, πατήστε στην φώτο για μεγέθυνση.

    Compaq BIOS


    Αν δεν φαίνεται καλά ο πίνακας στην συσκευή σας, πατήστε στην φώτο για μεγέθυνση.

     

    Phoenix BIOS


    Ίσως οι πιο δύσκολοι -αλλά συνάμα και πιο αναλυτικοί- beep codes είναι αυτή που έχει η εταιρία Phoenix. Εδώ η ακολουθία των μπιπ, διαφέρει αρκετά από τις προηγούμενες, καθώς δεν έχει σύντομο και μεγάλο μπιπ, αλλά σύντομα συνεχόμενα μπιπ και παύσεις.

    Έτσι ο κωδικός 2-1-2-1 αντιστοιχεί σε : 2 μπιπ, παύση, 2 μπιπ, παύση, 2 μπιπ, παύση, 1 μπιπ.

    Οι κωδικοί εδώ είναι -χωρίς υπερβολή- δεκάδες. Oπότε θα αναφέρουμε μόνο τους πιο σημαντικούς. Αν ο δικός σας δεν συμπεριλαμβάνετε στην λίστα, τότε μπορείτε να τον ζητήσετε στα σχόλια.

     

    Μερικές γενικές επισημάνσεις


    • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα ηχητικά σήματα (beep codes) μπορεί να διαφέρουν, ακόμα και για τον ίδιο κατασκευαστή BIOS.
    • Οι αιτίες που υπάρχουν σε κάθε πίνακα, είναι οι πιο πιθανές. Πολλές φορές, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική η αιτία του προβλήματος.
    • Οι κωδικοί αυτοί είναι για να μπορέσετε να αποκρυπτογραφήσετε το πρόβλημα που υπάρχει στον υπολογιστή. Ακόμα και αν βρείτε την αιτία μόνοι σας, είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε έναν εξειδικευμένο τεχνικό για να σας διορθώσει την βλάβη
    • Αν για το πρόβλημα ευθύνεται η μητρική ή η κάρτα γραφικών, μην την πετάξετε αμέσως (ειδικά αν είναι ακριβή). Αρκετές φορές μπορεί να επιδιορθωθεί η βλάβη από έναν τεχνικό.

    Επεξήγηση Αγγλικής τεχνικής ορολογίας με απλά λόγια


    Στο άρθρο υπάρχουν αρκετές λέξεις ή εκφράσεις, οι οποίες είναι ορολογία τεχνικών και χρησιμοποιήθηκαν για ευκολία. Αν δεν γνωρίστε την έννοια τους, μπορείτε να διαβάσετε 

    1. Reseat : Είναι η αφαίρεση και επανατοποθέτηση μίας συσκευής ή ενός εξαρτήματος. Γίνεται για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λάθος τοποθέτησης ή κακής επαφής.
    2. BIOS :  To BIOS είναι το λογισμικό που υπάρχει σε κάθε μητρική κάρτα και επιτρέπει σε αυτήν, να επικοινωνήσει σωστά με τις υπόλοιπες συσκευές. Είναι απαραίτητο.
    3. Reset BIOS : Είναι η επαναφορά των αρχικών ρυθμίσεων στο BIOS. Είναι μία ενέργεια που γίνεται, όταν έχουν γίνει αλλαγές, που δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή.
    4. Onboard : Είναι μία ενσωματωμένη -στην μητρική κάρτα- συσκευή ή εξάρτημα. 

    Πηγές και χρήσιμα άρθρα για beep codes


     

    Διαφήμιση
    Προηγούμενο άρθροΔέματα από εξωτερικό. Ένας αναλυτικός οδηγός για τα ξένα ταχυδρομεία.
    Επόμενο άρθροΔέματα από εξωτερικό και τελωνείο. Τι ακριβώς ισχύει από 1η Ιούλη 2021
    Εγγραφείτε
    Ειδοποίηση από
    guest

    Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

    Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
    14 Σχόλια
    νεότερο
    παλαιότερο πιο δημοφιλές
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια