Husqvarna, μία από τις αρχαιότερες εταιρίες της Ευρώπης

  0
  husqvarna αλυσοπρίονο

  Η Husqvarna είναι μία Σουηδική εταιρία που έγινε ευρέως γνωστή από τα αλυσοπρίονα και τις μοτοσυκλέτες της. Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι ξεκίνησε σαν κρατικό εργοστάσιο παρασκευής όπλων με την επωνυμία Jönköping Rifle Factory το 1620. Στην συνέχεια, το 1689 κατασκευάστηκε νέο εργοστάσιο κατασκευής όπλων στην πόλη Huskvarna και τον επόμενο αιώνα έγινε  ιδιωτική εταιρία και μετονομάστηκε επίσημα σε Husqvarna Rifle Factory.

  λογότυπο husqvarnaΜάλιστα το λογότυπο που χρησιμοποιεί η Husqvarna μέχρι αυτή τη στιγμή, εμπνεύστηκε από το στόχαστρο που είχαν τα όπλα της εποχής.

  Το 1872 ήταν η πρώτη χρονιά που η Husqvarna άρχισε να κατασκευάζει κάτι άλλο πέρα του οπλισμού και αυτό ήταν ραπτικές μηχανές. Μέσα στα επόμενα χρόνια άρχισε να κατασκευάζει σκεύη κουζίνας και το 1896 ήταν η χρονιά που βγήκαν τα πρώτα ποδήλατα Husqvarna. Τα ποδήλατα Husqvarna είχαν αρκετές ευρεσιτεχνίες και θεωρούνταν από τα καλύτερα της εποχής.

  Husqvarna Moto-Reve 1910
  Μία από τις πρώτες μοτοσυκλέτες της Husqvarna που κατασκευάστηκε το 1910. Πηγή φώτο Wikipedia, Simiprof

  Το 1903 ξεκίνησε να κατασκευάζει μοτοσυκλέτες και για περίπου έναν αιώνα συνέχισε να το κάνει, μέχρι το 1986 όπου ο συγκεκριμένος τομέας μεταβιβάστηκε αρχικά στην Ιταλική Agiva, στην συνέχεια στην Γερμανική BMW, μέχρι να καταλήξει στην Αυστριακή KTM όπου ανήκει σήμερα η Husqvarna Motorcycles.

  To 1919 ήταν η χρονιά που η Husqvarna άρχισε να μπαίνει στο χώρο των εργαλείων κήπου, εξαγοράζοντας την εταιρία Norrahammars Bruk. Αρχικά έφτιαχνε χειροκίνητες μηχανές γκαζόν, μέχρι το 1947 όπου έφτιαξαν την πρώτη βενζινοκίνητη μηχανή γκαζόν. To 1995 κατασκεύασε τη πρώτη αυτόνομη ρομποτική μηχανή γκαζόν που φορτιζόταν από ηλιακή ενέργεια.

  husqvarna αλυσοπρίονοΛίγα χρόνια αργότερα, το 1959 ήταν η χρονιά σταθμός για την Husqvarna αφού άρχισε να κατασκευάζει τα εργαλεία για τα όποια έγινε γνωστή σε όλο το κόσμο, τα αλυσοπρίονα.  Τα αλυσοπρίονα ήταν ο κλάδος που άνοιξε τις πόρτες στην Husqvarna να εδραιωθεί ως μία από τις πιο αξιόπιστες εταιρίες εργαλείων κήπου σε όλο το κόσμο. Από τότε έχει σχεδιάσει εκατοντάδες μοντέλα, που μπορούν να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε ανάγκη, από ερασιτεχνικό κλάδεμα μέχρι επαγγελματική υλοτομία. 

  κόφτης δομικών husqvarna
  Επαγγελματικός κόφτης δομικών υλικών από την Husqvarna

  Λίγα χρόνια αργότερα έβγαλε και το πρώτο βενζινοκίνητο κόφτη δομικών υλικών, μπαίνοντας δυναμικά στον τομέα των εργαλείων κατασκευών. Τα εργαλεία δομικών είναι μέχρι σήμερα ένα από τους πιο σημαντικά κομμάτια της Husqvarna και από τις πρώτες επιλογές για τους επαγγελματίες του χώρου.

  Το 1978 η Husqvarna εξαγοράστηκε από την -επίσης Σουηδική- Electrolux, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών. Στα χρόνια της Electrolux έγινε η πώληση του τομέα της μοτοσυκλέτας και των ραπτομηχανών, αλλά και η μεταβίβαση της Σουηδικής εταιρίας Jonsered στην Husqvarna. H Jonsered ήταν μία εταιρία που αρχικά έφτιαχνε προϊόντα υφαντικής αλλά μετά το 1950 μπήκε στα εργαλεία κήπου, κυρίως στα αλυσοπρίονα. 

  Το 2006 έφυγε από την αιγίδα της Electrolux και η Husqvarna έγινε αυτόνομη ξανά. Στα επόμενα χρόνια έκανε μερικές δυναμικές εξαγορές, με κυριότερη αυτή της GardenaRedMax, Ζenoah (ίσως τα κορυφαία κλαδευτικά αλυσοπρίονα) και McCullough.

  Μερικές καινοτομίες της Husqvarna

  husqvarna επαναφορτιζόμενα εργαλείαΣτους 3+ αιώνες της ιστορίας της, η Husqvarna έχει παρουσιάσει αρκετές καινοτομίες στα προϊόντα της αλλά και τις υπηρεσίες της. Μερικές από τις τελευταίες είναι οι X-Torq κινητήρες που χρησιμοποιούν αρκετά από τα βενζινοκίνητα εργαλεία της, η πολύ ανταγωνιστική σειρά από εναφορτιζόμενα εργαλεία (με μεγάλο εύρος από 36V μπαταρίες που κάνουν για όλα τα μοντέλα και μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και μία μέρα), οι ρομποτικές μηχανές γκαζόν, οι νέες αλυσίδες και μεσινέζες  και πολλά ακόμα.

  Όσον αφορά τις υπηρεσίες, είναι από τις πρώτες εταιρίες που έχουν εισάγει σύστημα ημερήσιας ενοικίασης σε μερικά από τα εργαλεία τους, από τα ίδια τα καταστήματα πώλησης. Περισσότερα για αυτήν την υπηρεσία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

   

  Ποιες εταιρίες ανήκουν στον όμιλο της Husqvarna

  • Husqvarna: Συνήθως όταν είναι μόνο του αναφέρεται στα εργαλεία κήπου
  • Husqvarna Construction: Είναι ο τομέας που φτιάχνει τα εργαλεία κατασκευών
  • Gardena: Μία από τις κορυφαίες εταιρίες σε εργαλεία και εξαρτήματα κήπου που απευθύνεται κυρίως σε νοικοκυριά
  • McCulloch: Αμερικανική εταιρία κυρίως με αλυσοπρίονα και εργαλεία κήπου
  • RedMax: Εταιρία με εργαλεία κήπου που απευθύνεται στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. Κάποια από τα εργαλεία είναι ίδια με τα Zenoah. 
  • Zenoah: Μία από τις κορυφαίες Ιαπωνικές εταιρίες με εργαλεία κήπου, ιδιαίτερα γνωστή για τα κλαδευτικά αλυσοπριόνα. Αρχικά άνηκε στον όμιλο Komatsu (αυτόν με τα χωματουργικά μηχανήματα), αλλά από το 2007 ανήκει στον όμιλο της Husqvarna.
  • Jonsered: Σουηδική εταιρία με εργαλεία κήπου (κυρίως αλυσοπρίονα και χορτοκοπτικά). Σημείωση από την άνοιξη του 2022 η Husqvarna φαίνεται να έχει σταματήσει να προωθεί τη Jonsered και αναφέρει ότι τα προϊόντα της δεν θα είναι  πλέον διαθέσιμα στην αγορά (ήδη υπάρχουν ελάχιστα μοντέλα στην Ελληνική αγορά). Δεν υπάρχει κάποιο νεότερο για πώληση ή απορρόφηση του brandname, παρά μόνο ότι θα συνεχίζει να υποστηρίζει τα υπάρχοντα μοντέλα.
  • PoulanPro: Αμερικάνικη εταιρία με οικονομικά εργαλεία κήπου που απευθύνεται κυρίως στην Βόρεια Αμερική. Συνήθως μοιάζουν αρκετά με τα McCullough και πολλές φορές πωλούνται μέσω αλυσίδων στην Αμερική. 
  • Diamant Boart: Εταιρία που κατασκευάζει επαγγελματικά εξαρτήματα κοπής 
  • Weed Eater :  Μικρή εταιρία με ερασιτεχνικά εργαλεία κήπου που απευθύνεται στην Αμερικάνικη αγορά.
  • Orbit: Εταιρία με εξαρτήματα κήπου (κυρίως εξαρτήματα ποτίσματος)
  • Flymo: Εταιρία που ξεκίνησε αρχικά με χειροκίνητες μηχανές γκαζόν, αλλά πλέον κατασκευάζει αρκετά εργαλεία κήπου για το σπίτι. Είναι πιο γνωστή για τις μοντέρνες μηχανές γκαζόν.
  • Klippo: Σουηδική εταιρία που κατασκεύαζε βενζινοκίνητες μηχανές γκαζόν. Πλέον δεν έχει αυτόνομο brandname, αλλά οι μηχανές γκαζόν έχουν την επωνυμία Husqvarna Klippo. 
  • HTC: Εταιρία που κατασκευάζει επαγγελματικές μηχανές λείανσης δαπέδων. Και εδώ δεν κυκλοφορούν αυτόνομα, αλλά υπό την επωνυμία Husqvarna HTC
  • Blastrac: Εταιρία με επαγγελματικά μηχανήματα επεξεργασίας δαπέδου και επιφανειών. 
  • MECO: Αμερικανική εταιρία με μηχανήματα κοπής μπετού και ασφάλτου
  • Pullman-Ermator: Εταιρία με επαγγελματική σειρά από εργαλεία αμμοβολής, συλλογής σκόνης και φιλτράρισμα του αέρα σε επαγγελματικούς χώρους

  Ποιες εταιρίες δεν ανήκουν πλέον στον όμιλο της Husqvarna

  • Husqvarna Motorcycles: O κλάδος μοτοσυκλέτας ανήκει πλέον στην KTM
  • Husqvarna Sewing Machines: Αρχικά πωλήθηκε στον όμιλο που είχε τις ραπτομηχανές Viking αλλά πλέον ανήκει σε πολυεθνική που εκτός των άλλων έχει τις ραπτομηχανές Singer και PFAFF.
  • Husqvarna ποδήλατα: Σταμάτησε η παραγωγή το 1962
  • Husqvarna Vapenfabriks Aktiebolag: To κομμάτι που κατασκεύαζε όπλα μεταβίβασε την παραγωγή και τα υπάρχοντα συμβόλαια στην Σουηδική εταιρία FFV-Carl Gustav την δεκαετία του 1960.

  Μερικές χρήσιμες πληροφορίες

  • Επίσημη σελίδα της Husqvarna στην Ελλάδα
  • Στην Ελλάδα την αντιπροσωπεία της Husqvarna και των περισσότερων άλλων εταιριών του ομίλου την έχει η εταιρία Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ.
  • Η εγγύηση που δίνει η εταιρία Husqvarna είναι από 1 έως 5 χρόνια και εξαρτάται από το τύπο του προϊόντος (πχ για κάποιες από τις μπαταρίες δίνει μόνο ένα χρόνο εγγύηση) και τις προϋποθέσεις χρήσης (πχ στο εξωτερικό δίνει 5 χρόνια εγγύηση σε όλα τα βενζινοκίνητα εργαλεία αν αγοράσετε μαζί με το εργαλείο και αρκετές συσκευασίες με λάδι μίξης Husqvarna). 
  Διαφήμιση
  Προηγούμενο άρθροWiHa, μία από τις κορυφαίες εταιρίες εργαλείων χειρός
  Εγγραφείτε
  Ειδοποίηση από
  guest

  Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

  Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
  0 Σχόλια
  Inline Feedbacks
  Δείτε όλα τα σχόλια