Όσο ανεβαίνει το κόστος της ενέργειας τόσο εντείνονται οι προσπάθειες του κόσμου για οικονομία. Κάτι που απασχολεί αρκετούς είναι τι κατανάλωση έχουν οι δεκάδες φορτιστές που έχουμε στο σπίτι όταν δεν φορτίζουν το κινητό, το τάμπλετ, το laptop, το επαναφορτιζόμενο εργαλείο, κάποια smart συσκευή και γενικότερα οποιαδήποτε οικιακό προϊόν δουλεύει με μπαταρία. Έχουν κατανάλωση, και αν έχουν είναι τέτοια που αν είναι συνδεδεμένες 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά ο λογαριασμός ρεύματος;
Η σύντομη απάντηση είναι ότι οι περισσότεροι μοντέρνοι φορτιστές έχουν μηδενική κατανάλωση όταν δεν φορτίζουν. Μετά από τεστ που κάναμε σε δεκάδες διαφορετικούς φορτιστές (φορτιστές κινητών, εργαλείων, laptop, μπαταριών….), οι πιο πολλοί έδειξαν μηδενική κατανάλωση. Μόνο όσοι είχαν κάποιο LED ένδειξης ή κάποια επιπλέον λειτουργία (πχ WiFi, Bluetooth…) είχαν κάποια μικρή κατανάλωση αλλά και εκεί ήταν πολύ λιγότερο του 1 WATT. Για να καταλάβετε πόσο είναι αυτό, ένας τέτοιος φορτιστής σε 1 μήνα θα καταναλώσει λιγότερο από 1 κιλοβατώρα. Προφανώς αν υπάρχουν δέκα τέτοιοι φορτιστές στο σπίτι, τότε μπορεί η μηνιαία κατανάλωση να επηρεαστεί, αλλά και πάλι δεν θα είναι ούτε το 1/100 της μηνιαίας κατανάλωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μένουν μόνιμα στις πρίζες, απλώς ότι δεν πρέπει να αγχώνεστε αν μείνει στη πρίζα λίγη ώρα παραπάνω.
Βέβαια υπάρχουν δύο μικρές υποσημειώσεις. Η πρώτη αφορά το “μοντέρνους” και η δεύτερη την σωστή λειτουργία. O Ευρωπαϊκός κανονισμός που καθορίζει χαμηλή ή μηδενική κατανάλωση σε sleep και off mode ισχύει εδώ και μία δεκαετία. Παλαιότεροι φορτιστές/τροφοδοτικά, ειδικά πριν το 2000, ίσως έχουν κάποια κατανάλωση αλλά και αυτό δεν είναι κανόνας. Δηλαδή δεν έχουν όλοι οι παλιοί φορτιστές κατανάλωση.
Το θέμα της σωστής λειτουργίας έχει να κάνει με το αν ο φορτιστής έχει κάποιο ελάττωμα ή έχει υποστεί βλάβη. Έτσι μπορεί ένας φορτιστής να είναι σχεδιασμένος να έχει μηδενική ή μικρή κατανάλωση, όμως αν έχει κάποιο πρόβλημα δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει. Φυσικά αν έχει υποστεί βλάβη, εκτός από την μεγαλύτερη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει και άλλα πιο σημαντικά προβλήματα, γιαυτό καλό είναι να ελέγχουμε πάντα ότι λειτουργούν σωστά και είναι σε καλή κατάσταση.
Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένας φορτιστής δεν έχει κατανάλωση
Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να αγοράσουμε ένα ηλεκτρονικό μετρητή κατανάλωσης ρεύματος. Στο εμπόριο υπάρχουν επώνυμοι με 20-30 ευρώ. Με ένα τέτοιο μετρητή μπορείτε να δείτε ακριβώς τι κατανάλωση έχει η κάθε συσκευή στο σπίτι και να υπολογίσετε και το κόστος ενέργειας.
Ένας όχι τόσο ακριβής, αλλά λίγο πιο απλός τρόπος είναι να πιάσετε το φορτιστή με το χέρι. Αν δείτε ότι είναι έστω και λίγο πιο ζεστός από ότι αν δεν ήταν στη πρίζα, σημαίνει ότι έχει κάποια κατανάλωση.
Είναι καλό να αφήνουμε τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν φορτίζουν ακόμα και αν έχουν μηδενική κατανάλωση;
Όχι, ακόμα και αν ένας φορτιστής έχει μηδενική κατανάλωση καλό είναι να μην τον αφήνουμε στην πρίζα πιο πολύ από ότι πρέπει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν βραχυκυκλώσει φορτιστές και έχουν προκαλέσει πυρκαγιές. Συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια της φόρτισης και πάλι δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, όμως δεν υπάρχει κάποιος λόγος να το ρισκάρετε αφήνοντας για μήνες ένα φορτιστή σε μία πρίζα.