H Yamastik είναι μία από τις Κρητικές εταιρίες που ασχολούνται με την κατασκευή ελαιοραβδιστικών μηχανημάτων. Το YAMASTIK X14 είναι η τελευταία έκδοση της ελαιοραβδιστικής βέργας της, με μερικές σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο YAMASTIK X12. Η βασική φιλοσοφία της βέργας παραμένει ίδια, με το ίδιο τρόπο κίνησης και τα ίδια ελαστικά ραβδάκια σε σχήμα τρίαινας. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τον αριθμό στα ραβδάκια, όπου τώρα είναι 7 στην κάθε πλευρά (σύνολο 14), ενώ στην Χ12 ήταν 6 στη κάθε πλευρά, αλλά και στο μοτέρ. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα αγορά βέργας από ανθρακονήματα. Ας την δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Γενικά

ΜοντέλοYamastik Νιφάδα X14
ΤύποςΕλαιοραβδιστική βέργα 
ΤροφοδοσίαΣυνεχές ρεύμα 
Χώρα κατασκευήςΕλλάδα
Εγγύηση2 χρόνια
ΜοτέρΙσχύς μοτέρ400 Watt
Τάση μοτέρ24VDC
Βάρος μοτέρΠερίπου 1.3-1.4 κιλά
Ρεύμα λειτουργίαςΠερίπου 20 αμπέρ
ΒέργαΒάρος βέργας 1.92 – 2.5 (αναλόγως το μήκος και το υλικό)
Μήκος βέργας2.3 / 2.5 / 2.8
ΚαλώδιοΜήκος καλωδίου15 μέτρα
Διατομή καλωδίου3 χιλιοστά
ΡαβδιστικόΚίνησηΠαλμόπεριστροφική
Ταχύτητα περιστροφής1800 rpm
ΤύποςΕλαστικό πλαστικό
Αριθμός2 χ 7 (σε κάθε πλευρά) 
Απόδοση 180-210 κιλά καρπού ανά ώρα

Εντυπώσεις από Yamastik X14

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρίες (πχ agrotechnic, Αγγελής…) επιλέγουν την αντικατασταση των πλαστικών ραβδιών με αντίστοιχα από ανθρακονήματα. Τα ραβδάκια από ανθρακονήματα έχουν αρκετά πλεονεκτήματα (πχ δεν ξεραίνονται, αλλάζουν πολύ εύκολα…), όμως έχουν και μερικά μειονεκτήματα. Η Yamastik δεν συμμερίζεται αυτή την τακτική και εξακολουθεί να επιμένει στην δική της συνταγή με τα πολύ ελαστικά ραβδάκια.

H Yamastik διαθέτει δύο διαφορετικούς τύπους ελαιοραβδιστικού, την νιφάδα και το ελαιοραβδιστικό Τ. Η νιφάδα είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές, με την Νιφάδα Χ14 να είναι το τελευταίο μοντέλο.

14 ραβδάκια αντί για 12

To σχήμα και ο τρόπος σύνδεσης από τα ραβδάκια

Η πρώτη μεγάλη διαφορά που φαίνεται και από τον τίτλο είναι ο αριθμός στα ραβδάκια. Στην νέα έκδοση είναι 14, 2 περισσότερα από την προηγούμενη. Φαινομενικά όσο περισσότερα τόσο καλύτερα, είναι όμως αυτή η αλήθεια; Είναι δηλαδή καλύτερη η X14 από την Χ12; Εδώ η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολή. Σίγουρα κατεβάζει περισσότερο καρπό, αφού τώρα τα σημεία επαφής είναι περισσότερα. Όμως φαίνεται να είναι λιγότερη φιλική προς το δέντρο, ειδικά αν το χρησιμοποιήσετε σε μεγάλη ταχύτητα ή αν το δέντρο δεν είναι τόσο καλά κλαδεμένο. Με απλά λόγια, ενώ τα πάει καλύτερα στην συγκομιδή, κατεβάζει και πιο πολύ φύλλο. Η διαφορά δεν είναι τεράστια, αλλά σίγουρα υπάρχει.

Μοτέρ 400 WATT

νιφάδα x14 ελαιοραβδιστικό μοτέρ 24v

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Yamastik είναι ότι έχει πολύ ισχυρό μοτέρ ισχύς 400 WATT (όταν άλλες εταιρίες έχουν μόνο 200 WATT). Αυτό μπορεί να το κάνει λίγο πιο βαρύ, όμως μπορεί να δουλεύει χωρίς πρόβλημα ακόμα και σε πολύ υψηλές στροφές. Το μοτέρ είναι αρκετά καλής κατασκευής, όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Στην νέα έκδοση τα καρβουνάκια δεν είναι εξωτερικά, αλλά εσωτερικά. Οπότε δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στο χωράφι, ενώ ακόμα και στο σπίτι η αλλαγή απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις και εμπειρία στις επισκευές.

Κάτι αρκετά σημαντικό είναι ότι το νέο μοτέρ είναι λίγο πιο γρήγορο από το παλαιότερο. Δηλαδή στην ίδια τάση, δίνει περισσότερες στροφές. Αυτό είναι σημαντικό για κάποιον που θέλει να δουλέψει μία βέργα με παλιό και μία βέργα με νέο μοτέρ. Η διαφορά δεν είναι τεράστια, όμως είναι αισθητή.

Ένα μικρό πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι ο τρόπος που συνδέεται το καλώδιο στο μοτέρ. Σε αυτή την έκδοση είναι εξωτερικό, χωρίς το πλαστικό προστατευτικό για να μην τσακίζει, οπότε αναγκαστικά θέλει δέσιμο πάνω στο μοτέρ ή στο καλάμι για να μην τσακίζει και κόβεται. Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει λίγο καλύτερος σχεδιασμός στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το μόνο καλό είναι ότι αν κοπεί, η επιδιόρθωση είναι απλή και γρήγορη, αφού οι επαφές είναι εξωτερικά.

Βέργα από αλουμίνιο ή ανθρακονήματα

Εδώ και κάποιο καιρό η Yamastik έχει βγάλει και βέργες από ανθρακονήματα, έτσι μπορεί κάποιος να αγοράσει την X14 με βέργα από ανθρακονήματα ή την κλασσική αλουμινίου. Η βέργα από τα ανθρακονήματα έχει πολλά πλεονεκτήματα, όμως έχει και μερικά μειονεκτήματα.

Συνοπτικά οι διαφορές μίας βέργας από ανθρακονήματα με μία αλουμινίου είναι οι παρακάτω (ισχύει για όλες τις βέργες και όχι μόνο για τις Yamastik).

Θετικά

  • Δεν λυγίζει
  • Πιο ανθεκτική
  • Δεν έχει ταλάντωση, οπότε είναι πιο ξεκούραστη
  • Πιο ελαφριά

Αρνητικά

  • Πιο ακριβή
  • Το κόστος εξαρτάται από το μήκος (στις αλουμινίου είναι φιξ τιμή)
  • Αν σπάσει είναι πολύ δύσκολο να κολληθεί

Συμβατό με προηγούμενες εκδόσεις

Κάτι αρκετά σημαντικό είναι ότι όλα τα μέρη είναι συμβατά με τις προηγούμενες εκδόσεις. Δηλαδή μπορεί κάποιος να βάλει στην νέα έκδοση ένα μοτέρ ή μία κεφαλή της προηγούμενης έκδοσης. Ακόμα και τα ραβδάκια είναι ακριβώς ίδια. Έτσι αν κάποιος έχει μία παλιά βέργα της Yamastik, μπορεί να πάρει και νέα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κεφαλή ραβδιστικού

Yamastik x14

Η κεφαλή είναι πανομοιότυπη, με μόνη διαφορά των αριθμό στα ραβδάκια και το χρώμα. Η κίνηση στην κεφαλή είναι παλμοπεριστροφική και τα ραβδάκια έχουν σχήμα τρίαινας, με την εσωτερική άκρη λίγο πιο κοντή από την εξωτερική. Στα θετικά της ότι το παξιμάδι που συγκρατεί την κεφαλή στα πλάγια είναι χωνευτό και δεν προεξέχει (κλασσικό λάθος που υπάρχει σε άλλες βέργες και προκαλεί τραυματισμό στα δέντρα), ενώ και τα πλαστικά προστατευτικά που υπάρχουν, περιστρέφονται ελεύθερα ώστε να μην υπάρχει αντίσταση όταν εισχωρεί στα κλαδιά.

Τα γρανάζια στην κεφαλή είναι μεταλλικά και γενικά φαίνεται αρκετά ανθεκτική.

Η αλλαγή στα ραβδάκια γίνεται σχετικά εύκολα, λασκάροντας τις 3 βίδες που υπάρχουν στο πλάι και θεωρητικά μπορεί να γίνει και μέσα στο χωράφι (με λίγο προσοχή μην χαθεί κάποιο παξιμάδι από τις βίδες). Αν και τα ραβδάκια είναι ελαστικά και δύσκολα θα σας κοπεί κάποιο αν δεν μπλεχτεί πολύ ή αν δεν περάσουν 1-2 χρόνια.

Καλώδιο 3 χιλιοστών 15 μέτρων και φις πατενταρισμένο σύστημα

To πατενταρισμένο σύστημα πρίζας που έχει η Yamastik

Όπως σχεδόν όλα τα ελαιοραβδιστικά της αγοράς, το Yamastik X14 έρχεται με 2χ3 χιλιοστά καλώδιο με σιλικονούχο περίβλημα. Το μήκος του καλωδίου είναι 15 μέτρα, ενώ η σύνδεση γίνεται με πρίζα.

Μάλιστα η πρίζα της Yamastik είναι πατενταρισμένη με ειδικά κλιπ συγκράτησης για σύνδεση σε γεννήτριες με πρίζα Yamastik. Έτσι δεν θα σας βγαίνει με ένα απλό τράβηγμα, όπως οι άλλες κοινές πρίζες. Όμως σε περίπτωση που το τραβήξετε απότομα μπορεί να κοπεί. Οπότε σίγουρα είναι πολύ βολικό, όμως θέλει και λίγο προσοχή.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις

Είναι αποδοτικό;

Ο κατασκευαστής υποστηρίζει απόδοση έως 200 κιλά ανά ώρα. Αυτό φυσικά είναι σε ιδανικές συνθήκες, φορτωμένα και καλοκλαδεμένα δέντρα. Σε γενικές γραμμές τα πάει αρκετά καλά, ειδικά σε χαμηλά δέντρα που είναι φορτωμένα με καρπό.

Ρίχνει φύλλα ή κλαδιά;

Σε ένα υγιές και καλοκλαδεμμένο δέντρο η φυλλόπτωση είναι πολύ μικρή, ενώ δεν σπάει κλαδιά. Αν το δέντρο έχει ξεράδια ή είναι ταλαιπωρημένο τότε ρίχνει αρκετά, αλλά αυτό ισχύει για ότι μηχάνημα χρησιμοποιήσετε (με μόνη εξαίρεση τα δονητικά). Τώρα σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο Χ12, η φυλλόπτωση είναι λίγο πιο μεγάλη.

Μπερδεύεται στα κλαδιά;

Ένα από τα πλεονεκτήματα της Yamastik είναι ότι τα πάει αρκετά καλά με τα πυκνά και ακλάδευτα δέντρα. Εκεί φυσικά θα ρίξει αρκετά φύλλά και θα σπάσει κλαράκια, όμως δεν θα μπλεχτεί ούτε θα κολλήσει κάπου.

Προκαλεί καρκινώματα στις ελιές;

Αυτό εξαρτάται από το πως είναι το δέντρο και τις καιρικές συνθήκες, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα καρκινώματα είναι λιγότερα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν άκαμπτες βέργες από ανθρακονήματα.

Είναι άνετο στη χρήση;

Η βέργα της Yamastik είναι από τις πιο βαριές της αγοράς. Με το σωλήνα αλουμινίου είναι κοντά στα 3μιση κιλά ενώ ακόμα και τα ανθρακονήματα δεν πέφτει κάτω από 3. Αν βαράτε χαμηλά δέντρα, το βάρος δεν θα σας φανεί και τόσο μεγάλο. Αν την σηκώνετε ψηλά, τότε θα σας κουράσει. Βέβαια εκεί βολεύει η βέργα από ανθρακονήματα, καθώς είναι άκαμπτη και δεν έχει την ταλάντωση που έχει αυτή του αλουμινίου. Έτσι είναι λιγότερο κουραστική (και είναι και λίγο πιο ελαφριά).

Μπορεί να δουλέψει με μπαταρία ή μόνο με γεννήτρια

H Yamastik έχει δημιουργήσει 3 διαφορετικά χειριστήρια. Ένα 12VDC, ένα 18VDC και ένα 24VDC. Το 12VDC μπορεί να δουλέψει με μπαταρία 12V, ενώ τα άλλα απαιτούν χρήση γεννήτριας (ή συστοιχία 2 μπαταριών στην περίπτωση του 24VDC). Και τα τρία χρησιμοποιούν την ίδια βέργα, οπότε μπορεί κάποιος να έχει 2 διαφορετικά και να τα αλλάζει ανάλογα με την περίσταση.

Έχει διαφορά στην απόδοση η X14 με την Χ12

Ναι υπάρχει αισθητή διαφορά. Σίγουρα η Χ14 είναι πιο αποδοτική από την Χ12 αλλά υπάρχει και λίγο πιο μεγάλη φυλλόπτωση.

Έχει επεκτάσιμο κοντάρι

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο έτοιμο, αν και με πατέντα όλα μπορεί να γίνουν. Αυτό που σίγουρα γίνεται είναι να πάρει κάποιος βέργες διαφορετικού μήκους και να τις αλλάζει.

Πόσο κοστίζει και σύγκριση με ανταγωνισμό

Η βέργες της Yamastik έχουν φιξ τιμές, έτσι έχει ίδια τιμή σε όλα τα καταστήματα. Η Yamastik X14 με αλουμινιένο κοντάρι κοστίζει κοντά στα 300 ευρώ, ενώ με ανθρακονήματα 340-360 ευρώ.

Σε σύγκριση με τον Ελληνικό ανταγωνισμό σε ίδιου τύπου ελαιοραβδιστικά (δηλαδή παλμοπεριστροφικά) είναι από τις πιο ακριβές, αν και δεν μπορεί να συγκριθούν απόλυτα, καθώς όλα έχουν διαφορετικό μοτέρ.

Σύνοψη: Μία από τις καλές επιλογές της Ελληνικής αγοράς

Η Yamastik X14 είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλές επιλογές που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά. Είναι αξιόπιστη, έχει καλή κατασκευή και είναι και Ελληνικής κατασκευής. Το αν είναι η καλύτερη ή μάλλον η καταλληλότερη για εσάς, εξαρτάται από την ποικιλία ελιάς, το ύψος των ελιών και τον τρόπο συγκομιδής. Προφανώς μία δοκιμή και μία σύγκριση με τον ανταγωνισμό μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά.

Ένα από τα θετικά της είναι ότι διαθέτει τρία είδη μοτέρ, ώστε να μπορέσετε να το ταιριάξετε με οποιοδήποτε άλλο ελαιοραβδιστικό είτε είναι 12VDC, είτε 18VDC ή 24VDC.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπάτες με e-banking και ηλεκτρονικές συναλλαγές
Επόμενο άρθροΑπλή πατέντα για κουρμπάρισμα σιδηρογωνιάς
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
1 Σχόλιο
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια