Μία απλή και οικονομική λύση για όποιον δεν μπορεί να πάρει ένα μεγάλο ψεκαστικό είναι τα μικρά, δίχρονα ψεκαστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στην πλειοψηφία τους είναι Κινέζικα που χρησιμοποιούν πανομοιότυπο κινητήρα και αντλία, με μικροδιαφορές στο σχήμα, στα παρελκόμενα και την ποιότητα. Το κόστος τους ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 250 ευρώ για τα καλά ή όσα έχουν πιο πλούσιο εξοπλισμό. Το Geotec GTPS 2500 είναι ένα από τα πιο οικονομικά που θα βρείτε στα καταστήματα, με σχεδιασμό σαν βαλιτσάκι και χωρίς καρούλι.

ΜοντέλοGTPS 2500
ΕταιρίαGEOTEC
TύποςΦορητό ψεκαστικό συγκρότημα
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή110-130 ευρώ
Εγγύηση1 χρόνος
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ισχύς κινητήρα1 Hp
Κυβισμός κινητήρα25.4 κυβ. εκατοστά
Τεπόζιτο καυσίμου0.65 λίτρα
Αναλογία μείγματος καυσίμου1:25 – 1:40
Τύπος αντλίαΕμβολοφόρα
Υλικό αντλίαςΟρείχαλκος
Μέγιστη πίεση27 bar
Μέγιστη παροχή8.5 λίτρα ανά λεπτό
Βάρος8 κιλά

Κινέζικο με ότι αυτό συνεπάγεται…

Το Geotec GTPS-2500 είναι Κινέζικο. Και όταν λέμε Κινέζικο δεν εννοούμε απλώς made in china που πλέον είναι το 95% των Ευρωπαϊκών προϊόντων, αλλά σχεδιασμένο στην Κίνα. Δεν υπάρχει Κινέζικη εταιρία Geotec, είναι brandname που έβαλε ο Έλληνας εισαγωγέας. Έχει τον ίδιο -φασόν- δίχρονο κινητήρα και αντλία με σχεδόν όλα τα φθηνά ψεκαστικά που θα βρείτε στο εμπόριο (ακόμα και τα ψεκαστικά πλάτης έχουν τα ίδια μέρη). Αυτό έχει τα θετικά του αλλά και εχει και μερικά αρνητικά. Τα θετικά είναι ότι μπορείτε να ταιριάξετε ανταλλακτικά μεταξύ μοντέλων από διαφορετικές εταιρίες, το κακό είναι ότι δεν φημίζονται για την ποιότητά τους και υπάρχει και πρόβλημα με τα ανταλλακτικά (θα αναφερθεί πιο κάτω εκτενέστερα).

Δίχρονος κινητήρας 1Hp

To Geotec GTPS 2500 έχει ένα δίχρονο κινητήρα 25.4 κυβικών εκατοστών με απόδοση (σύμφωνα πάντα με τους κατασκευαστές) περίπου 1 ίππο. Είναι ο κλασσικός, μικρός Κινέζικος κινητήρας που υπάρχει σε πολλά μοντέλα, όχι μόνο σε ψεκαστικά. Χρησιμοποιεί μείγμα βενζίνης με αναλογία 1:40 (αν και στις πρώτες ώρες είναι καλύτερα να βάλετε λίγο παραπάνω λάδι, για περισσότερα σχετικά με το μείγμα καυσίμου μπορείτε να δείτε εδώ). Η αναλογία εξαρτάται και από το λάδι μείξης που θα χρησιμοποιήσετε. Αν επιλέξετε κάποιο φθηνό, βάλτε λίγο παραπάνω και όχι 1:40.

Η ποιότητα κατασκευής δεν είναι και η καλύτερη, αλλά σίγουρα δεν είναι αγιοβασιλιάτικος. Με σωστή χρήση και χωρίς να τον ζορίσετε πάρα πολύ θα αντέξει αρκετά.

Εκκινεί σχετικά εύκολα και δεν φαίνεται να μπουκώνει ή να μην μπορεί να πάρει αν ζεσταθεί (πάντα με χρήση με σωστή αναλογία). Ο ένας ίππος μπορει να μην ακούγεται και πάρα πολύ, όμως για την δουλειά που πρέπει να κάνει έχει ικανοποιητική απόδοση.

Το τεπόζιτο του καυσίμου χωράει 0.65 λίτρα και είναι στο κάτω μέρος. Φίλτρα και σωληνάκια είναι και αυτά ανάλογης ποιότητας.

Το φίλτρο αέρα είναι απλό, αλλά κάνει την δουλειά του χωρίς πρόβλημα. Και λόγω χρήσης (επειδή το ψεκαστικό θα είναι σταθερό), δεν θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.

Εμβολοφόρα αντλία με πίεση έως 27 bar

H αντλία που έχει πάνω το Geotec είναι μπρούτζινη, εμβολοφόρα και είναι και αυτή φασόν Κινέζικη. Η λειτουργία της είναι αρκετά απλή και πρακτικά πέρα από τα δύο γρασαδοράκια που έχει στο πλάι και τα οποία θα πρέπει να γεμίζονται ανά διαστήματα, δεν χρειάζεται κάποια άλλη συντήρηση (έχει και λάδι αλλά δύσκολα να χρειαστεί αλλαγή/συμπλήρωμα για αρκετό διάστημα).

Η μέγιστη πίεση που έχει είναι μεγάλη και όσο και να φανεί παράξενο πλησιάζει την πίεση που έχουν τα μεγάλα τετράχρονα ψεκαστικά με τους 6.5 ίππους κινητήρα. Τώρα θα ρωτήσετε πως γίνεται αυτό και γιατί κάποιος να πάρει ένα μεγάλο ψεκαστικό όταν το μικρό με το 1/4 των λεφτών έχει περίπου την ίδια πίεση. Εδώ η απάντηση είναι σχετικά απλή. Καταρχάς την μέγιστη πίεση την επιτυγχάνει αν κλείσετε εντελώς την αντεπιστροφή. Το να κλείσετε εντελώς (ή έστω αρκετά) την αντεπιστροφή μεγαλώνει την πίεση αλλά είναι και επικίνδυνο για την αντλία και τα παρελκόμενα όταν δουλεύει και δεν ψεκάζετε. Με απλά λόγια, με μέγιστη πίεση όσο ψεκάζετε δεν θα έχετε κάποιο θέμα. Το πρόβλημα θα εμφανιστεί αν δουλεύει το ψεκαστικό στο μέγιστο και κλείσετε το πιστόλι. Εκεί η πίεση που θα εγκλωβιστεί στην αντλία ή θα σπάσει κάποιο από τα κομμάτια της αντλίας ή θα σπάσει το λάστιχο.

Ακόμα και με μειωμένη πίεση θα μπορέσετε να ψεκάσετε με άνεση ψηλά δέντρα (πχ μεγάλες ελιές, μεγάλες πορτοκαλίες). Φυσικά για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα θέλει και καλύτερο πιστόλι από αυτό που έχει στην συσκευασία.

Μία άλλη μεγάλη διαφορά που έχει με τις μεγάλες αντλίες είναι το μανομετρικό. Στην συγκεκριμένη δεν αναφέρεται, αλλά σίγουρα δεν φθάνει τα 70-80 μέτρα που έχουν οι καλές Ιταλικές αντλίες με αεροκώδωνα. Από δοκιμές φαίνεται να μπορεί να ψεκάσει χωρίς πρόβλημα σε 10 μανομετρικό (δεν είναι αυτό το όριο, απλώς δεν δοκιμάστηκε σε μεγαλύτερο λόγω μικρού λάστιχου).

Παρελκόμενα

Στην συσκευασία θα βρείτε 20 μέτρα λάστιχο ψεκασμού, λάστιχο αναρρόφησης μαζί με φίλτρο, λάστιχο αντεπιστροφής και αυλό 60 εκατοστών. Όλα είναι σχετικά απλά και ειδικά ο αυτού του τύπου ο αυλός δεν είναι και πολύ βολικός. Το λάστιχο αν δεν το πιέσετε και δεν ξεραθεί δεν θα σπάσει, όμως σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τα καλά Ιταλικά που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο. Το μήκος του λάστιχου είναι 20 μέτρα, αλλά μπορείτε να το μεγαλώσετε (απλώς θα αργεί αρκετά να δώσει πίεση). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η έξοδος που δίνει δεν είναι η κοινή που έχουν οι μαστοί για τα λάστιχα. Οπότε αν θέλετε να βάλετε μεγαλύτερο λάστιχο και αγοράσετε με το μέτρο, θέλει συστολή και μαστό και άλλο αυλό.

Εργονομία

Πάμε τώρα σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, αυτός της εργονομίας και το πόσο βολεύει το Geotec GTPS 2500. To πιο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει το Geotec GTPS 2500 είναι το μικρό του μέγεθος. Πραγματικά μπορεί να χωρέσει ακόμα και σε μηχανάκι. Είναι πολύ μικρό, σχετικά ελαφρύ και ο σχεδιασμός που έχει το κάνει να μεταφέρετε αρκετά εύκολα. Οπότε αν για κάποιο το μικρό μέγεθος είναι σημαντικό λόγω έλλειψης χώρου, βολεύει αρκετά.

Τώρα πάμε στα αρνητικά. Ο σχεδιασμός που έχει το κάνει να αναποδογύριζει αρκετά εύκολα αν τραβήξετε εντελώς το λάστιχο. Θα πρέπει να το έχετε στερεώσει αρκετά καλά σε κάποια βάση ή να έχετε δεύτερο άτομο να το βαστάει για να μην αναποδογυρίσει ξαφνικά όταν είστε 20 μέτρα μακρυά. Τα άλλα μικρά ψεκαστικά που έχουν βάση και καρούλι σίγουρα είναι πολύ πιο καλά σε αυτό το θέμα.

Ως προς τη χρήση, ο διακόπτης λειτουργίας βρίσκεται πάνω στο ψεκαστικό, οπότε κανονικά θέλει 2ο άτομο για σωστή χρήση, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει και σε όλα τα ψεκαστικά αυτού του τύπου είναι έτσι (θέλει μεγάλη πατέντα για να έχετε διακόπτη στο χειριστή).

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να δώσετε προσοχή αν θέλετε να την κρατήσετε όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται.

Καταρχάς μην βάλετε μέγιστη πίεση. Ακόμα και αν το έχετε ανάγκη, μειώστε ελαφρά. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σώσει την αντλία.

Το επόμενο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να κοιτάτε τα γρασαδοράκια (τις μικρές μπρούτζινες τάπες που είναι εκατέρωθεν της αντλίας) κατά διαστήματα. Θα πρέπει να έχουν γράσο για να λιπαίνουν τα έμβολα.

Κάτι αρκετά σημαντικό είναι να προσέχετε και το φίλτρο αναρρόφησης. Καλό είναι να το ελέγχετε κατά διαστήματα μην τρυπήσει, γιατί αν πάρει μέσα χαλικάκια ή μικρά σωματίδια θα σας φάει την αντλία.

Αν θέλετε να κάνετε ψεκασμούς σε απομακρυσμένα κτήματα, καλό είναι να αγοράσετε και ένα 2ο λάστιχο ή να έχετε μαζί σας εργαλεία για επισκευή, καθώς αυτά τα λάστιχα δεν είναι και κορυφαίας ποιότητας και μπορεί να σπάσουν ανά πάσα στιγμή.

Όταν σταματάει ο ψεκασμός θα πρέπει να κλείνει η αντλία όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Επίσης καλό είναι όταν θέλετε να σταματήσετε να έχετε λίγο ανοιχτό το πιστόλι μέχρι να φτάσετε στο ψεκαστικό και να το κλείσετε, ώστε να μην γίνει κάποια ζημιά από την πίεση.

Προβλήματα/Ελαττώματα

Μέχρι στιγμής δεν παρουσίασε κάνενα πρόβλημα.

Ελάττωμα θα μπορούσε να πει κάποιος τον σχεδιασμό. Ίσως ήθελε κάποια αναδιπλούμενη βάση ώστε να πατάει πιο καλά και να μην αναποδογυρίζει τόσο εύκολα.

Σημαντικό ελάττωμα είναι τα ανταλλακτικά. Όπως όλα τα Κινέζικα, υπάρχουν ανταλλακτικά αλλά όχι σε τόσο μεγάλη ποικιλία όσο θα έπρεπε. Με απλά λόγια, όταν σε ένα επώνυμο προϊόν μπορεί να βρεις σχεδόν τα πάντα, όσο μικρό και να είναι το ανταλλακτικό, στα περισσότερα Κινέζικα δεν συμβαίνει αυτό. Όλα πάνε σετ. Δηλαδή σου χάλασε το έμβολο από την αντλία; Θες όλη την αντλία. Σου χάλασε το πιστόνι; Θες όλο το κινητήρα.

Σε μερικά μικρά ανταλλακτικά ίσως βρείτε λόγω συμβατότητας με άλλα μοντέλα, όμως για τα περισσότερα κομμάτια ισχύει ότι προαναφέρθηκε. Αυτό δεν είναι μόνο για τα GEOTEC, αλλά για την συντριπτική πλειοψηφία των Κινέζικων (Kraft, Nakayama…).

Σύνοψη: Για τα λεφτά του αρκετά καλό, όχι όμως για όλους

Το GEOTEC GTPS 2500 είναι ένα μικρό ψεκαστικό συγκρότημα που χρησιμοποιεί δίχρονο κινητήρα και εμβολοφόρα αντλία. Κοστίζει λίγο πάνω από 100 ευρώ και είναι έτοιμο προς χρήση. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο ψεκαστικό της αγοράς και έχει αρκετούς περιορισμούς, όμως για κάποιον που θέλει να ψεκάζει δέντρα σε μικρά κτήματα και δεν έχει την δυνατότητα αγοράς ή μεταφοράς μεγάλου ψεκαστικού είναι μία καλή λύση. Δεν φαίνεται να έχει καμία μεγάλη διαφορά από τα άλλα Κινέζικα ψεκαστικά που θα βρείτε στο εμπόριο και φαίνεται να είναι από τα πιο οικονομικά. Μοναδικό χτυπητό μειονέκτημα είναι οτι αναποδογυρίζει εύκολα, όμως αυτό μπορεί να λυθεί με κάποια προέκταση ή κάποια απλή πατέντα.

Δεν είναι το ψεκαστικό που θα δώσετε προίκα στα παιδιά και στα εγγόνια, όμως για απλή χρήση δείχνει μία χαρά και σίγουρα στα λεφτά που το δίνει, δεν μπορείτε να βρείτε καλύτερο, τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY ηλεκτροπόντα χειρός βαρέος τύπου
Επόμενο άρθροΠοιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα, τα ηλεκτρικά και τα μπαταρίας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια