Αν και οι περισσότεροι όταν ακούν για θαμνοκοπτικό/χορτοκοπτικό πάει το μυαλό τους μόνο σε μεσινέζα ή απλό δίσκο, στην πραγματικότητα υπάρχουν πάρα πολλά εξαρτήματα θαμνοκοπτικού που μπορείτε να βάλετε, ενώ ακόμα και στην μεσινέζα υπάρχουν αρκετές παραλλαγές. Ας τα δούμε όλα αναλυτικά.

Μεσινέζα

oregon jetfit
Η Oregon Jetfit, μία ήμι-αυτόματη κεφαλή για ειδικό νήμα

Η μεσινέζα είναι το πιο χαρακτηριστικό εξάρτημα που μπορείτε να βάλετε σε ένα θαμνοκοπτικό. Μπορεί να μπει με αυτόματο μηχανισμό (καρούλι) ή με απλή κεφαλή για κομμάτια. Το πλεονέκτημα του αυτόματου μηχανισμού είναι ότι τροφοδοτεί συνεχώς με μεσινέζα μέχρι να αδειάσει το καρούλι. Όμως αν κοπεί είναι λίγο πιο χρονοβόρα η αλλαγή, ενώ υπάρχει και περιορισμός στο πάχος της μεσινέζα.

κεφαλή αλουμινίου
Μία κοινή κεφαλή αλουμινίου

Οι απλές κεφαλές είναι συνήθως από αλουμίνιο και μπορούν να πάρουν κομμάτια από μεσινέζα σταυρωτά ή χιαστί. Είναι πιο πρακτικές για νήματα μεγάλου πάχους και ειδικά νήματα που δεν μπαίνουν σε καρούλι.

Τώρα όσον αναφορά το ίδιο το νήμα και εκεί υπάρχουν αρκετές διαφορές. Οι βασικές κατηγορίες είναι

  • τα απλά στρογγυλά νήματα
  • τα ενισχυμένα
  • τα πολυγωνικά
  • τα αγκαθωτά
  • τα στριφογυριστά

Αυτά είναι κοινά νήματα που μπορείτε να βρείτε από αρκετές εταιρίες.

Στρογγυλό νήμα

στρογγυλό νήμα μεσινέζας

Το στρογγυλό νήμα είναι το πιο κλασσικό νήμα μεσινέζας. Βγαίνει σε αρκετά χρώματα και είναι το μόνο που μπορείτε να βρείτε σε πολύ μικρή διάμετρο. Είναι ιδανικό για γρασίδι και απλά χόρτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα με αυτόματη κεφαλή.

Ιδανικό γιαΓρασίδι, λεπτά χόρτα
ΜειονέκτημαΔεν μπορεί να κόψει χοντρά χόρτα
ΕπικινδυνότηταΚαμία
Απαραίτητη ιπποδύναμηΠολύ μικρή

Τετράγωνο ή πολυγωνικό νήμα

Το επόμενο νήμα είναι το πολυγωνικό (συνήθως τετράγωνο, αλλά υπάρχει και τρίγωνο, πεντάγωνο, εξάγωνο, εφτάγωνο και αστέρι). Η διαφορά με το κυκλικό είναι ότι έχει κοφτερές άκρες και έτσι κόβει σε όλο το μήκος του νήματος (το κυκλικό κόβει κυρίως στις άκρες), κάνοντας το κόψιμο πολύ πιο γρήγορο από ότι με το κυκλικό. Το μειονέκτημα είναι ότι σπάει πιο εύκολα από το κυκλικό, ειδικά όταν πέφτει σε πέτρες, σύρματα, πεζοδρόμια και γενικότερα οτιδήποτε σκληρό.

Επειδή είναι πολυγωνικό, δεν τα πάει και τόσο καλά με το αυτόματο καρούλι και συνήθως χρησιμοποιείται σε κομμάτια.

Ιδανικό γιαΧοντρά χόρτα, γρασίδι
ΜειονέκτημαΣπάει πιο εύκολα
ΕπικινδυνότηταΚαμία
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜικρή

Στριφογυριστό

στριφογυριστό νήμα μεσινέζας

Τα στριφογυριστά είναι ακόμα πιο ανθεκτικά και είναι ιδανικά για χοντρά και μεγάλα χόρτα. Αντέχουν περισσότερο από κυκλικά και τα πολυγωνικά, ενώ λόγω σχήματος κάνουν και πιο λίγο θόρυβο. Το μειονέκτημα έναντι των πολυγωνικών είναι ότι δεν έχουν κοφτερές άκρες και έτσι δεν κόβουν τόσο γρήγορα. Τα πάνε καλύτερα με τα χοντρά χόρτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δίπλα σε φράχτες, πεζοδρόμια και χωράφια με πέτρες.

Ιδανικό γιαΧοντρά χόρτα, γρασίδι
ΜειονέκτημαΔεν κόβει τόσο γρήγορα
ΕπικινδυνότηταΚαμία
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜικρή

Ενισχυμένα

ενισχυμένο νήμα μεσινέζας
Επώνυμο ενισχυμένο νήμα

Τα ενισχυμένα είναι νήματα που έχουν διαφορετικό πυρήνα, συνήθως από πιο ανθεκτικό πλαστικό ή ακόμα και από λεπτό συρματόσχοινο και έτσι κόβονται πολύ πιο δύσκολα. Είναι ιδανικά για πολύ μεγάλα χόρτα, βάτα και γενικά δύσκολα σημεία. Ειδικά αυτό με το συρμάτινο πυρήνα είναι ακατάλληλα για κοπές ακριβείας δίπλα σε δέντρα, καθώς τραυματίζουν αρκετά το δέντρο. Συνήθως είναι κυκλικά ή στριφογυριστά (αν και 1-2 εταιρίες έχουν κυκλοφορήσει και τετράγωνο).

Ιδανικός γιαΒάτα, θάμνους, χοντρά χόρτα, γρασίδι
ΜειονέκτημαΘεωρητικά κανένα
ΕπικινδυνότηταΚαμία
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜικρή

Αγκαθωτά/Πριονωτά

Η τελευταία κατηγορία είναι τα αγκαθωτά/πριονωτά. Είναι ένα σχετικά νέο νήμα που κυκλοφορεί από διάφορες εταιρίες. Συνήθως είναι σε κομμάτια και είναι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νήματα που είναι φτιαγμένα από νάιλον, αυτό -τουλάχιστον τα καλά- είναι φτιαγμένα από πολυμερικό υλικό. Γιαυτό το λόγο είναι πολύ πιο ανθεκτικό, αλλά και λίγο δύσκαμπτο.

Είναι τετράγωνο ή πολυγωνικό, με κοφτερές ακμές και όπως λέει και το όνομά του είναι σαν αγκαθωτό, δηλαδή έχει κοφτερές προεξοχές σε όλος το μήκος του, περίπου σαν πριόνι. Γιαυτό το λόγο κόβει πολύ πιο γρήγορα από ότι τα κοινά νήματα.

Είναι ιδανικό για θάμνους, βάτα και γενικά οτιδήποτε δεν μπορεί να κόψει ένα κοινό νήμα. Επειδή γαντζώνεται και κόβει τα πάντα, απαιτεί καλό και δυνατό θαμνοκοπτικό αν δεν χρησιμοποιείται σε γρασίδι.

Ειδικά τα επώνυμα είναι αρκετά ακριβά, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικά για τη χρήση που προορίζονται. Υπάρχουν και Κινέζικες απομιμήσεις, αλλά υπάρχει εμφανής διαφορά στην ποιότητα.

Ιδανικός γιαΒάτα, θάμνους, χοντρά χόρτα
ΜειονέκτημαΕίναι ακριβό
ΕπικινδυνότηταΚαμία
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜικρή-Μέτρια (αναλόγως τη χρήση)

Κοινός δίσκος (ίσιος)

ίσιος δίσκος θαμνοκοπτικού

Το επόμενο εξάρτημα είναι ο κοινός δίσκος. Ο κοινός δίσκος είναι ο επίπεδος δίσκος και βγαίνει σε αρκετά σχήματα. Το πιο κλασσικό σχήμα είναι αυτό με τα δύο δόντια (είτε ορθογώνιο ή λίγο κυρτό). Είναι ιδανικός για μικρά θαμνοκοπτικά και αν είναι καλής ποιότητας μπορεί να κόψει σχεδόν τα πάντα. Επειδή είναι επίπεδος, μπορεί να κόψει σχεδόν σύριζα με το έδαφος, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να χτυπήσει πάνω σε πέτρες (εκτός και αν προεξέχουν αρκετά).

Οι τριπλοί και οι τετραπλοί δίσκοι τα πάνε καλύτερα με τα πιο ισχυρά θαμνοκοπτικά και τα λίγο πιο λεπτά ζιζάνια (πχ μεγάλα χόρτα, τσιμποκάλαμα, φτέρη, ξιφάρες…).

Στους κοινούς δίσκους έχει πολύ μεγάλη σημασία το πόσο ακονισμένοι είναι. Υπάρχουν δίσκοι που δεν είναι ακονισμένοι και είναι κατάλληλοι για γρασίδι και λεπτά χόρτα, ενώ οι ακονισμένοι κάνουν για θάμνους, βάτα και μικρά ξυλώδη.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το πάχος του δίσκου. Συνήθως οι φθηνοί δίσκοι που έχουν μέσα τα Κινέζικα θαμνοκοπτικά είναι πολύ λεπτοί και δεν κάνουν για επαγγελματική χρήση, ούτε για πολύ ζόρισμα.

Ιδανικός γιαΘάμνους, χοντρά χόρτα
ΜειονέκτημαΔεν κάνει για πυκνούς θάμνους
ΕπικινδυνότηταΜικρή (με τα σωστά μέτρα προφύλαξης)
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜικρή-Μέτρια

Κυρτός δίσκος (βατοκόφτης)

κυρτός δίσκος θαμνοκοπτικού

Ο κυρτός δίσκος είναι ένας δίσκος που έχει κυρτά δόντια. Συνήθως πωλείται με δύο ίσια δόντια, αν και υπάρχουν και τριπλοί και κάποιοι που είναι κυματοειδείς. Το πλεονέκτημα του κυρτού δίσκου είναι ότι μπορεί να κόψει πολύ πιο εύκολα πυκνούς θάμνους όπως βάτα, γιαυτό και αρκετοί τον ονομάζουν βατοκόφτη. Είναι ακατάλληλος για απλό κόψιμο χόρτων, καθώς μπορεί να χτυπήσει πιο εύκολα στο έδαφος.

Γενικά είναι λίγο πιο ανθεκτικοί από τους κοινούς δίσκους και θέλουν ισχυρό θαμνοκοπτικό για να είναι αποτελεσματικοί.

Ιδανικός γιαΒάτα, θάμνους
ΜειονέκτημαΔεν κάνει για χωράφια με πέτρες ή ανώμαλα εδάφη
ΕπικινδυνότηταΜέτρια
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜικρή-Μέτρια (εξαρτάται τι θέλετε να κόψετε)

Στρογγυλοί δίσκοι με αρκετά δόντια

δίσκος θαμνοκοπτικού με αρκετά δόντια

Μία εντελώς διαφορετικοί κατηγορία δίσκων είναι οι στρογγυλοί δίσκοι. Είναι δίσκοι με αρκετά δόντια (συνήθως πάνω από 24), που θυμίζουν δίσκο από δισκοπρίονο. Είναι ιδανικοί για κοπές σε ξυλώδεις θάμνους και δέντρα, αλλά δεν είναι τόσο εύχρηστοι όταν θέλετε να κόψετε χόρτα ή βάτα.

Επειδή υπάρχει μεγάλο ζόρι -για να μην έχετε πρόβλημα- απαιτείται δυνατό θαμνοκοπτικό με καλή γωνιακή. Επίσης θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή γιατί μπορεί να “κλωτσήσει”. Οι καλοί δίσκοι κοστίζουν πάνω από 50 ευρώ, όμως υπάρχουν και πιο οικονομικοί με 10-20 ευρώ.

Ιδανικός γιαΜικρούς κορμούς δέντρων, ξυλώδεις θάμνους
ΜειονέκτημαΔεν κάνει για χόρτα
ΕπικινδυνότηταΜέτρια
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜέτρια-Μεγάλη (εξαρτάται από τη διάμετρο του δίσκου και του κορμού)

Δίσκος με δόντια αλυσοπρίονου

δίσκος αλυσοπρίονου για θαμνοκοπτικό

Είναι ένα σχετικά νέο προϊόν, που αρχικά εμφανίστηκε ως εξάρτημα γωνιακού τροχού, όμως στην συνέχεια το βγάλανε και σε πιο μεγάλη διάσταση για θαμνοκοπτικό (συνήθως 230 χιλιοστά διάμετρο). Ουσιαστικά είναι ένας κυκλικός δίσκους που αντί για κοινά δόντια, έχει δόντια όπως αυτά της αλυσίδας του αλυσοπρίονου. Τα πάει πολύ καλά με μικρούς κορμούς δέντρων και με ξυλώδεις θάμνους, όμως είναι ακατάλληλο για γρασίδι και χόρτα.

Τα δόντια ακονίζονται όπως και της αλυσίδας αλυσοπρίονου και έτσι μπορεί να παραμένει κοφτερό για αρκετό διάστημα. Επειδή δεν υπάρχει λίπανση όπως στις αλυσίδες των αλυσοπρίονων, χρειάζεται να παίρνει κάποιες “ανάσες” και να μην γίνονται συνεχείς κοπές.

Ιδανικός γιαΜικρούς κορμούς δέντρων, ξυλώδεις θάμνους
ΜειονέκτημαΔεν κάνει για χόρτα
ΕπικινδυνότηταΜικρή
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜέτρια-Μεγάλη

Εξάρτημα με αλυσίδες

Άλλο ένα σχετικά νέο εξάρτημα που αρχικά παρουσιάστηκε σαν DIY πατέντα και μετά άρχισε να πωλείται από Κινεζομάγαζα. Υπάρχουν δύο παραλλαγές, το ένα χρησιμοποιεί γαλβανιζέ αλυσίδα με κρίκους, ενώ η άλλη χρησιμοποιεί αλυσίδα που μοιάζει με αυτή του αλυσοπρίονου. Και οι δύο παραλλαγές είναι πολύ αποτελεσματικές σε χοντρά χόρτα (τα πάνε πολύ καλύτερα από δίσκο ή νήμα μεσινέζας) αλλά έχουν και πιο μεγάλη επικινδυνότητα, καθώς αν σπάσει η αλυσίδα και φύγει προς το μέρος του χρήστη ή προς κάποιον άλλο θα υπάρχει σοβαρό ατύχημα. Ίσως γιαυτό δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι τέτοιο από κάποια μεγάλη εταιρία (πχ oregon), αλλά μόνο από Κινέζικα.

Επειδή είναι βαρύ εξάρτημα απαιτεί και καλό και μεγάλο θαμνοκοπτικό.

Ιδανικός γιαΧοντρά χόρτα
ΜειονέκτημαΕίναι επικίνδυνο, δεν κάνει για ξυλώδη
ΕπικινδυνότηταΜεγάλη
Απαραίτητη ιπποδύναμηΑναλόγως το είδος και το πάχος της αλυσίδας, αλλά συνήθως πάνω από 2Hp

Συρματόβουρτσα

συρματόβουρτσα για θαμνοκοπτικά

Η συρματόβουρτσα είναι ένα τα εξαρτήματα που κυκλοφορούσαν για γωνιακό τροχό και μεταπήδησαν σε έκδοση για θαμνοκοπτικό. Συνήθως είναι μία μεγάλη συρματόβουρτσα, αλλά υπάρχει και τριπλή. Είναι πολύ αποτελεσματικό για το καθαρισμό πεζοδρομίων, πλακοστρώσεων και γενικότερα σημείων όπου βγαίνουν χορτάρια ανάμεσα σε τσιμέντο ή πλάκες. Όμως είναι αρκετά επικίνδυνο, όχι τόσο προς τον χρήστη, αλλά κυρίως προς τον περίγυρο. Ο λόγος είναι ότι με την χρήση, κόβονται τα σύρματα από την συρματόβουρτσα και εξφενδονίζονται με μεγάλη ταχύτητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος ή ζώο σχετικά κοντά μπορεί να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός στα μάτια.

Ιδανικός γιαΑρμούς πεζοδρομιών, πλακοστρώσεις
ΜειονέκτημαΔεν κάνει για θάμνους, χοντρά χόρτα
ΕπικινδυνότηταΜεγάλη
Απαραίτητη ιπποδύναμηΑναλόγως το μέγεθος, αλλά καλό να είναι πάνω 1.5Hp

Εξάρτημα με αναδιπλούμενα μαχαίρια

δίσκος θαμνοκοπτικού με αναδιπλούμενα μαχαιριά

Και σε αυτό το εξάρτημα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Η πιο κλασσική είναι η Κινέζικη με τα 6 μαχαίρια, αλλά έχουν βγει και πιο καλές με ειδικά μαχαίρια που αλλάζουν. Στην πράξη είναι κάτι παραπλήσιο με δίσκο με σταθερά δόντια, απλώς αυτό δεν κλωτσάει τόσο πολύ όταν βρει αντίσταση. Τα πάει καλά με τα χοντρά χόρτα και με λίγο προσοχή μπορεί να κόψει και θάμνους.

Δυστυχώς έχει το ίδιο μειονέκτημα με τα περισσότερα Κινέζικα εξαρτήματα, δηλαδή την ασφάλεια. Τα μαχαίρια συγκρατούνται από μεταλλικούς πίρους, οπότε αν σπάσει κάποιος και φύγει το μαχαίρι θα υπάρχει κίνδυνος για σοβαρό τραυματισμό. Επομένως θέλει απαραίτητα πλαστικό προστατευτικό και ενδελεχή έλεγχο πριν από κάθε χρήση. Το κόστος του είναι 10-20 ευρώ.

Ιδανικό γιαΧοντρά χόρτα
ΜειονέκτημαΣοβαρός κίνδυνος ατυχήματος αν σπάσει κάποιο μαχαίρι
ΕπικινδυνότηταΜεγάλη
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜικρή (>1Hp)

Σβολοκόπτης

σβολοκόπτης θαμνοκοπτικό

Και αυτό είναι ένα σχετικά νέο εξάρτημα, τουλάχιστον στην έκδοση που προσαρμόζεται πάνω σε όλα τα θαμνοκοπτικά (υπήρχε χρόνια σαν προέκταση σε μηχανήματα multi). Σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα που είναι κοπτικά, αυτό είναι σκαλιστικό. Η χρήση του είναι απλή, σε οργωμένο ή μαλακό χώμα το βάζουμε και κόβει τους σβόλους χώματος σε πολύ μικρότερα κομμάτια. Δηλαδή κάνει το χώμα πολύ ψιλό, σαν άμμο. Είναι ιδανικό για σκάλισμα δίπλα σε κηπευτικά και μικρά δέντρα.

Είναι σχετικά ακριβό σαν εξάρτημα, ειδικά αν προτιμήσετε κάποιο καλό Ιταλικής κατασκευής (κοστίζουν ακόμα και 300-400 ευρώ) και όχι τα φθηνότερα Κινέζικα (35-60 ευρώ) .

Ιδανικό γιαΟργωμένα χωράφια, παρτέρια
ΜειονέκτημαΤα καλά είναι πολύ ακριβά
ΕπικινδυνότηταΜικρή
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜέτρια (>2Hp)

Φρεζάκι

φρέζα για θαμνοκοπτικό

Ένα παρεμφερές εξάρτημα με το σβολοκόπτη είναι και το φρεζάκι. Και αυτό θα το δείτε σε εργαλεία multi, αλλά τελευταία άρχισε να βγαίνει και universal για όλα τα θαμνοκοπτικά. Βέβαια τα περισσότερα δεν προσαρμόζονται στην γωνιακή, αλλά στον άξονα (δηλαδή πρέπει να βγάλετε την γωνιακή).

Με αυτό το εξάρτημα μπορείτε να σκαλίσετε αλλά και να φρεζάρετε ελαφρά μαλακά εδάφη. Είναι πιο απαιτητικό από το σβολοκόπτη, γιαυτό για να κάνετε δουλειά θέλει πολύ δυνατό θαμνοκοπτικό. Και εδώ αν προτιμήσετε κάποιο καλό θα πρέπει να δώσετε αρκετά χρήματα. Τα Κινεζικά είναι πιο φθηνά.

Ιδανικό γιαΜαλακά χώματα
ΜειονέκτημαΤα καλά είναι πολύ ακριβά
ΕπικινδυνότηταΜικρή
Απαραίτητη ιπποδύναμηΜέτρια (>2Hp)

Μερικές γενικές συμβουλές

  • Πολύ μεγάλη προσοχή! Οσα εξαρτήματα είναι από μέταλλο (πχ δίσκοι, ενισχυμένα νήματα…) πετάνε σπίθες όταν έρχονται σε επαφή με πέτρες ή μέταλλα. Γιαυτό καλό είναι να προσέχετε αρκετά όταν επικρατούν συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές (ισχυροί άνεμοι, μεγάλος καύσωνας…) καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μεγάλες πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει από καθαρισμούς χωραφιών (συνήθως από καταστροφέα τρακτέρ, όμως έχει συμβεί και από απλό δίσκο χορτοκοπτικού).
  • Σε όλα τα παραπάνω εξαρτήματα υπάρχει τεράστια διαφορά στην ποιότητα από εταιρία σε εταιρία. Ειδικά κάποιος που θέλει να κάνει επαγγελματική χρήση, καλό είναι να προτιμά καλά και επώνυμα προϊόντα. Μπορεί να κοστίζουν πιο πολύ, όμως σε βάθος χρόνου είναι πιο οικονομικά.
  • Εκτός από την μεσινέζα, όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα έχουν κάποιον βαθμό επικινδυνότητας. Ειδικά οι δίσκοι και τα εξαρτήματα με αλυσίδες θέλουν πολύ καλό σφίξιμο και συνεχή έλεγχο για φθορές σε δίσκο ή και γωνιακή. Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα όπου έχει σπάσει ή έχει φύγει κάποιος δίσκος και έχει θερίσει πόδια.
  • Τα εξαρτήματα που δέχονται αρκετή αντίσταση (πχ δίσκοι) θέλουν θαμνοκοπτικό με καλή γωνιακή. Η γωνιακή στα επώνυμα θαμνοκοπτικά είναι ένα από τα πιο ακριβά ανταλλακτικά (σε κάποια κοστίζει πάνω από 150 ευρώ). Μικροσπασίματα στην γωνιακή μπορούν να κολληθούν (προσοχή, οι γωνιακές είναι μαντεμοαλουμίνιο και θέλουν ειδική κόλληση), όμως ένα καλό σπάσιμο στο σημείο που βρίσκονται τα γρανάζια δεν επισκευάζεται.
  • Όταν ένα εξάρτημα αναφέρεται ως “universal” σημαίνει ότι κάνει για όλους τους κοινούς τύπους θαμνοκοπτικού.
  • Ιδιαίτερη προσοχή σε εξαρτήματα που πιάνουν πάνω στο καλάμι ή απευθείας στην ντίζα. Εκεί έχει σημασία η διάμετρος του καλαμιού αλλά και το πάχος και τα δόντια της ντίζας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα ακόμα παιχνίδι που μας μαθαίνει προγραμματισμό
Επόμενο άρθροΈνα 3D-printed βοήθημα για γλυπτά με σύρμα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
1 Σχόλιο
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια