Review: Δισκοπρίονο σιδήρου PARKSIDE PMTS 180 (φαλτσοκόφτης)

7
parkside pmts 180 review

Το δισκοπρίονο σιδήρου (ή αλλιώς τροχός κοπής ή φαλτσοκόπτης) PARKSIDE PMTS 180 A1 είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όποιον ασχολείται με σιδηροκατασκευές. Πρακτικά είναι ένας σταθερός τροχός ξηράς κοπής που χρησιμοποιεί αναλώσιμους δίσκους κοπής μετάλλων (σμυριδόδισκους). Στην Ελλάδα τον φέρνουν αποκλειστικά τα LIDL και το κόστος του είναι 50-55 ευρώ.

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PMTS 180 A1

ΕταιρίαPARKSIDE
ΜοντέλοPMTS 180
Έκδοση Α1
ΚατηγορίαΔισκοπρίονο σιδήρου
Εισαγωγέας/Κατασκευαστήςkompernass
Τιμή54.99@Lidl
Εγγύηση3 χρόνια
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ισχύς 1280 WATT
Αριθμός στροφών ρελαντί7700 ανά λεπτό
Μέγιστες στροφές δίσκου8500 ανά λεπτό
Υποδοχή δίσκων (διάμετρος)22,33 χιλιοστά
Διάσταση σπειρώματοςM8
Μέγιστη διάμετρος δίσκου180 χιλιοστά
Πάχος δίσκου κοπής1.8 χιλιοστά
Μέγιστο βάθος κοπής σε 0 μοίρες50 χιλιοστά
Στάθμη ηχητικής πίεσης93db±3dB
Στάθμη ηχητικής απόδοσης106db±3dB
Μήκος καλωδίου2 μέτρα

Τι περιέχεται στην συσκευασία του PARKSIDE PTMS 180 A1

Η συσκευασία είναι χάρτινη και και δεν υπάρχει κάποιο βαλιτσάκι μεταφοράς. Μέσα στην συσκευασία θα βρείτε το εργαλείο με φορεμένο τον δίσκο, 2 μικρά κλειδιά άλλεν και το εγχειρίδιο χρήσης

Εντυπώσεις από PARKSIDE PTMS 180 A1

Διάρκεια δοκιμήςΠερίπου 12 μήνες
Κατάσταση προϊόντοςΚαινούργιο
Δοκιμάστηκε Σε σιδηρογωνιές, σωλήνες, κοιλοδοκούς, βέργες, λάμες και κομμάτια αλουμινίου
Δεν δοκιμάστηκεΣε μεγάλα μασίφ κομμάτια, σε οτιδήποτε άλλο εκτός από μέταλλο

Το PARKSIDE PMTS 180 A1 είναι ένα οικονομικό, ερασιτεχνικό εργαλείο, ιδανικό για όσους ασχολούνται με σιδηροκατασκευές. Αυτά τα εργαλεία ονομάζονται είτε φαλτσοκόπτες σιδήρου ή κόφτης μετάλλων ή δισκοπρίονο σιδήρου. Εδώ θα πρέπει να πούμε οτι υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα εργαλεία ξηρής και υγρής κοπής. Το συγκεκριμένο είναι ξηρής κοπής (δηλαδή δεν χρησιμοποιεί λιπαντικό υγρό) με αναλώσιμο δίσκο χωρίς δόντια. Αυτά τα εργαλεία είναι πολύ πιο οικονομικά και ακόμα και τα επαγγελματικά κοστίζουν το πολύ 200-300 ευρώ.

Iσχύς 1280 WATT

Η ισχύς του είναι 1280 WATT και για τον δίσκο που έχει είναι σχετικά καλή τιμή. Δηλαδή δεν θα το δείτε να κόβει ή να δυσκολεύεται ακόμα και όταν κόβετε μασίφ κομμάτια. Προφανώς με τον δίσκο που έχει δεν μπορείτε να κάνετε υπερβολές ακόμα και αν θέλετε, αλλά στο θέμα της ισχύς δεν θα έχετε κάποιο θέμα.

Δίσκος 180 χιλιοστών

Ο δίσκος που χρησιμοποιεί έχει μέγιστη διάμετρο 180 χιλιοστά (δηλαδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρότερο). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η μικρότερη διάσταση που θα βρείτε σε τέτοιο εργαλείο. Συνήθως τα επαγγελματικά μοντέλα χρησιμοποιούν δίσκο 355 χιλιοστών, που σας επιτρέπει να κόβετε πολύ μεγαλύτερα κομμάτι από ότι μικρός 180αρης.

Στο εμπόριο υπάρχουν και δίσκοι καρβιδίου για ξηρά κοπή στα 180 χιλιοστά, όμως είναι πιο αργόστροφοι και δεν κάνουν για αυτό το μοντέλο.

Οι διαστάσεις του δίσκου που έχει πάνω είναι 180 χιλιοστά διάμετρος, 22.2 δακτυλίδι και πάχος 1.8 χιλιοστά (πάχος μπορεί να πάρει και λίγο μικρότερο/μεγαλύτερο) και μπορείτε να τους βρείτε στο εμπόριο πολύ εύκολα (κοστίζουν 2-4 ευρώ).

Η αλλαγή του δίσκου γίνεται σχετικά εύκολα, αφού ξεβιδώσετε με τα άλλεν το προστατευτικό καπάκι και λύσετε τον άξονα πιέζοντας το κόκκινο κουμπί που ασφαλίζει την άτρακτο.

Μέγγενη με δυνατότητα φαλτσοκοπής

Αν και το δισκοπρίονο είναι σταθερό (δηλαδή δεν μπορεί να γύρει πλάγια), στην βάση υπάρχει μία μικρή μέγγενη με ρυθμιζόμενη γωνία για δυνατότητα πλάγιας κοπής στον οριζόντιο άξονα. Υπάρχουν μοίρες με δείκτη στην βάση αλλά καλό είναι αν θέλετε να κάνετε κάποια κοπή ακριβείας να μετράτε με κάποιο μοιρογνωμόνιο.

Η μέγγενη δεν είναι και κορυφαία ποιότητα, αλλά δεν τη χρησιμοποιήσετε σωστά και με προσοχή δεν θα έχετε κάποιο θέμα. Στα θετικά είναι ότι έχει και δυνατότητα γρήγορης ρύθμισης, ανασηκώνοντας το πάνω μέρος που συγκρατεί τον κοχλία.

Μέγιστο βάθος κοπής έως 50 χιλιοστά

Το μέγιστο βάθος κοπής που έχει το συγκεκριμένο εργαλείο είναι 50 χιλιοστά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο και για όποιον θέλει να κόψει κοιλοδοκούς πάνω από 50χ50 είναι ένα θέμα. Δυστυχώς για αυτό δεν μπορεί να γίνει κάτι, καθώς ο 180αρης δίσκος δεν έχει και μεγάλα περιθώρια. Οπότε είναι ιδανικό μόνο για όσους θέλουν να κόβουν γωνιές, σωλήνες, λαμάκια και μικρές δοκούς. Όποιος θέλει μεγαλύτερα κομμάτια θα πρέπει να επιλέξει ένα εργαλείο με 355 δίσκο, που δίνει πολύ μεγαλύτερο βάθος κοπής.

Στο πλάι υπάρχει μία ειδική βίδα άλλεν που μπορεί να ρυθμίσει το βάθος κοπής ώστε να σταματάει εκεί που θέλετε.

Εργονομικό και με βολική λαβή μεταφοράς

Είναι αρκετά εργονομικό και η χρήση του είναι σχετικά άνετη. Η λαβή έχει μαλακή επένδυση και το ίδιο και ο διακόπτης εκκίνησης, έτσι ώστε να μην κουράζει. Το πόσο άνετα κατεβαίνει μπορεί να ρυθμιστεί, αν και καλό είναι να έχει ένα μικρό ζόρι ώστε να μην κατεβαίνει κατά λάθος ή πάρα πολύ γρήγορα.

Στο πάνω μέρος υπάρχει και μία βολική λαβή μεταφοράς που σας επιτρέπει να το μεταφέρεται με το ένα χέρι (θα πρέπει να το έχετε κλειδώσει με το κουμπί που υπάρχει κάτω αριστερά, ώστε να μην ανοίγει).

Στην βάση υπάρχουν 4 πόδια με λαστιχένια επένδυση για να κάθεται σωστά και σταθερά πάνω σε κάθε επιφάνεια.

Προβλήματα / Ελαττώματα

Δυστυχώς έχει μερικά μικρά θεματάκια. Το πρώτο και πιο βασικό δεν είναι πρόβλημα ούτε κατασκευαστικό ελάττωμα, όμως καλό θα ήταν να αναφερθεί.

Οι δίσκοι που χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο είναι σχετικά λεπτοί και έχουν την τάση να λυγίζουν ελαφρώς αν δέχονται πίεση. Έτσι αν πάτε να κόψετε απότομα μία κοιλοδοκό 50χ50 είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα την κόψετε εντελώς κάθετα. Θα είναι ελάχιστα λοξό επειδή ο δίσκος θα έχει λυγίσει ελαφρώς όσο κατεβαίνει. Η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να κόβεται σχετικά αργά και χωρίς πίεση ή να επιλέγετε δίσκους με όσο μεγαλύτερο πάχος.

Ένα μικρό ελάττωμα που έχει είναι ότι τα λαστιχένια ποδαράκια δεν κουμπώνουν και τόσο καλά και έτσι βγαίνουν εύκολα αν τραβηχτούν. Οπότε καλό θα ήταν να τα κολλήσετε αν θέλετε να σηκώνετε και να μεταφέρετε το εργαλείο, καθώς κάποια στιγμή θα χάσετε κάποιο και θα πρέπει να βγάλετε και τα υπόλοιπα για να πατάει σωστά.

Σύγκριση με ανταγωνισμό

Δυστυχώς στο εμπόριο δεν υπάρχουν πολλά μοντέλα με τα ίδια χαρακτηριστικά (τα περισσότερα είναι για μεγαλύτερο δίσκο), οπότε είναι λίγο δύσκολο να γίνει μεγάλη σύγκριση. Το μοναδικό που φαίνεται να υπάρχει εκτός του PARKSIDE είναι αυτό της Bormann που κοστίζει περίπου 60 ευρώ. Σε σχέση με το PARKSIDE είναι λίγο υποδεέστερο και σε χαρακτηριστικά.

Σύνοψη: Αν σας βολεύει ο 180αρης δίσκος, τότε είναι μία καλή επιλογή

Το PARKSIDE PMTS 180 A1 είναι ένα φθηνό δισκοπρίονο μετάλλου ξηρής κοπής για μικρές εφαρμογές. Η τιμή του είναι μόλις 55 ευρώ και για όσους θέλουν να κόβουν σωλήνες ή σιδηρογωνιές είναι πολύ βολικό. Σε αυτή την τιμή δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές αφού τα περισσότερα δισκοπρίονα ξηρής κοπής ξεκινούν από 100 ευρώ. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ο 180αρης δίσκος. Συνήθως όποιος θέλει να αγοράσει ένα τέτοιο μηχάνημα θέλει να μπορεί να κόψει ότι δεν μπορεί με έναν απλό γωνιακό τροχό. Με τον 180αρη δίσκο μπορείτε να κόψετε το πολύ ως 5 εκατοστά πάχος. Γιαυτό και τα περισσότερα τέτοια δισκοπρίονα χρησιμοποιούν δίσκο 355 χιλιοστών, που επιτρέπει να κόβετε ακόμα και 100αρα κοιλοδοκό.

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε

Έχω χάσει το εγχειρίδιο χρήσης, που μπορώ να το βρω;

Η LIDL προσφέρει όλα τα εγχειρίδια χρήσης σε ψηφιακή μορφή (pdf) στην επίσημη ιστοσελίδα της (link για το συγκεκριμένο εδώ)

Έχετε καμία σχέση με τα LIDL ή τα PARKSIDE;

Απολύτως καμία!

Ποια είναι τα στοιχεία επικοινωνίας του σέρβις;

Για Ελλάδα
-τηλ.: 801 5000 019 (0,03 EUR/Min.)
-E-Mail: kompernass@lidl.gr
Για Κύπρο
-Τηλ:8009 4409
-E-Mail: kompernass@lidl.com.cy

Που μπορώ να βρω δίσκους για αυτό το εργαλείο;

Μπορείτε να βρείτε στα LIDL όταν έχει προσφορά αυτό το εργαλείο αλλά και στο εμπόριο. Είναι σχετικά κοινή διάσταση.

Τι προφυλάξεις πρέπει να πάρω όταν χρησιμοποιώ αυτό το εργαλείο;

Θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης και να φοράτε γυαλιά προστασίας καθώς και γάντια, γιατί αυτοί οι δίσκοι είναι πολύ λεπτοί και μπορεί να σπάσουν ανά πάσα στιγμή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦθηνοί κωδικοί ενεργοποίησης Windows από Ebay, όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Επόμενο άρθροΈπιπλα που διπλώνουν σαν origami
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
7 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια