Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετοί οδηγοί και βίντεο για DIY παγκοπρίονο. Μερικά από αυτά είναι μεταλλικά, άλλα είναι συνδυασμός ξύλου και αλουμινίου. Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από ξύλο. Ένα τέτοιο DIY παγκοπρίονο κατασκευάσε πριν λίγους μήνες και ο John Heisz, ο Καναδός δημιουργός που βρίσκεται πίσω από το πολύ δημοφιλές DIY κανάλι, I Build It.

οδηγός φάλτσου για DIY παγκοπρίονο

H εκδοχή του John Heisz δεν είναι ένα απλό DIY παγκοπρίονο που σκοπός είναι το χαμηλό κόστος. Ίσα ίσα, σαν κατασκευή θα κοστίσει αρκετά παραπάνω από τα φθηνά ερασιτεχνικά παγκοπρίονα που θα βρείτε στο εμπόριο. Όμως είναι αρκετά πιο δυνατό και ίσως και λίγο καλύτερο -ειδικά σε ότι αφορά ακρίβεια οδηγού και κοπής- από τα φθηνότερα μοντέλα.

Σαν κατασκευή δεν είναι και τόσο εύκολη και για να την αντιγράψετε απαιτείται κάποια σχετική εμπειρία. Όμως όσοι έχουν τα εργαλεία και τις γνώσεις μπορούν να φτιάξουν ένα DIY παγκοπρίονο που θα τους συνοδεύσει για αρκετά χρόνια. Το βασικό πλεονέκτημα αυτή της κατασκευής είναι ότι μπορείτε να την φτιάξετε στις διαστάσεις που θέλετε, ενώ αν δεν θέλετε να σας πάει τόσο ακριβά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο φθηνά υλικά, όπως πχ την μελαμίνη.

Ο πάγκος στο παγκοπρίονο έγινε από αυτό το HDPE (υψηλής πυκνότητα πολυαιθυλένιο) πλαστικό. Στην φωτογραφία φαίνεται δουλεμένο με ρούτερ ξύλου.

Για την ακρίβεια, το πιο ακριβό υλικό στην όλη κατασκευή -πέραν του μοτέρ- ήταν το πλαστικό που χρησιμοποίησε για πάγκο. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα πλαστικό που ονομάζεται Starboard, και στην ουσία πρόκειται για ένα ειδικό HDPE πλαστικό που χρησιμοποιείται κυρίως για σανίδες snowboard/surfing. Δυστυχώς είναι αρκετά ακριβό (πάνω από 100 ευρώ το τετραγωνικό στα 10 χιλιοστά), αλλά όπως αναφέρει και ίδιος είναι πολύ ευκολοδούλευτο (δουλεύεται και με ρούτερ αλλά και με πλάνη χειρός) και έχει εξαιρετική αντοχή.

ξύλινος μηχανισμός για παγκοπρίονο

Επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα DIY παγκοπρίονα που χρησιμοποιούν ένα δισκοπρίονο ανάποδα, αυτός χρησιμοποιεί ένα κανονικό μοτέρ που μεταδίδει την κίνηση με τροχαλίες και ιμάντα. Αυτό το κάνει πιο ισχυρό (δεν αναφέρεται πουθενά, αλλά το μοτέρ μοιάζει για τριφασικό και πολύ πάνω από 2 ίππους) αλλά και πιο ασφαλές και για εσάς και για την ίδια την κατασκευή.

Στο κανάλι του στο Youtube έχει ανεβάσει μία σειρά από βίντεο που δείχνει βήμα προς βήμα όλα τα στάδια της κατασκευής, ενώ στην ιστοσελίδα υπάρχουν πιο πολλές λεπτομέρειες. Λογικά θα ανεβάσει και αναλυτικά σχέδια για την κατασκευή (δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν είναι δωρεάν, αλλά πάντα το κόστος είναι πολύ μικρό).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜετατροπή μέγγενης σε στράντζα με 3D printed τάκους
Επόμενο άρθροΜία ζωγραφιά μικρού παιδιού γίνεται κανονικό έπιπλο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια