Εξάγωνα ράφια με DIY συνδέσμους από 3D εκτυπωτή

0
diy εξάγωνα ράφια από 3d εκτυπωτή

Τα εξάγωνα ράφια που θυμίζουν κελί κηρήθρας είναι αρκετά όμορφα στην εμφάνιση, όμως δεν είναι και τόσο εύκολα στην κατασκευή. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι απαιτούνται φαλτσοκοπές ακριβείας. Μία τέτοια προσπάθεια είχαμε δει και στο παρελθόν. Όμως αν έχετε πρόσβαση σε έναν 3D εκτυπωτή, ίσως η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη. Τουλάχιστον αυτό δείχνει το instructables από τον χρήστη TonyH0612.

Χρησιμοποιώντας έναν κοινό 3D εκτυπωτή, κατάφερε να δημιουργήσει πλαστικούς συνδέσμους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συναρμολόγηση ενός εξάγωνου ραφιού. Οι σύνδεσμοι είναι “ημικαμπυλο” και “ύψιλον“. Το ημικάμπυλο χρησιμοποιείται για ένα απλό εξάγωνο ράφι, ενώ το ύψιλον για σύνθεση με πολλαπλά κελιά. Και τα δύο έχουν τρύπες για βίδες, ώστε να μην μπορεί να λυθεί με ένα τράβηγμα.

3d εκτυπωτής εν δράσει
Ένα από τα αρνητικά της FDM τεχνολογίας είναι η αργή εκτύπωση. Ένας τέτοιος σύνδεσμος μπορεί να χρειαστεί 1-4 ώρες για να γίνει.

Σίγουρα είναι και πιο χρονοβόρα – ο κάθε σύνδεσμος θέλει μερικές ώρες- αλλά και πιο δαπανηρή μέθοδος, όμως με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να κάνετε φαλτσοκοπές. Όλα τα κομμάτια θα είναι στο ίδιο μήκος και κομμένα κάθετα. Οπότε είναι μία καλή εναλλακτική λύση για όσους δεν έχουν -καλό- φαλτσοπρίονο.

Θα βρείτε όλα τα απαραίτητα αρχεία, στην αρχική δημοσίευση. Φυσικά αν χρησιμοποιήσετε διαφορετικό πάχος σανίδας, θα πρέπει να τα πειράξετε λίγο. Ο ίδιος χρησιμοποίησε σανίδες πεύκου μίας ίντσας (περίπου 25 χιλιοστά).

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν το επιχειρήσετε. 

Απαιτεί αρκετό χρόνο

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι κατασκευές με 3D εκτυπωτή δεν είναι γρήγορες. Μία τόσο απλή εκτύπωση ενός συνδέσμου, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 2-3 ώρες. Η ταχύτητα εξαρτάται από την ποιότητα του 3D εκτυπωτή, το πάχος κάθε στρώσης αλλά κυρίως το ποσοστό του “γέμισματος”. Αν υπολογίσετε ότι για κάθε εξάγωνο “κελί” απαιτούνται 12 διαφορετικά κομμάτια, τότε βλέπετε ότι θέλει πολλές ώρες. Ο ίδιος για περίπου 40 κομμάτια με μόλις 20% infill, χρειάστηκε 45 ώρες -με έναν σχετικά καλό 3D εκτυπωτή.

Κοστίζει περισσότερο

Το καθαρό κόστος της εκτύπωσης δεν είναι αμελητέο. Όπως ανέφερε στην δημοσίευση. χρειάστηκε περίπου 1 κιλό νήματος PLA. To κόστος 1 κιλού PLA είναι 20-40 ευρώ στην Ελληνική αγορά.

Προσοχή στο βάρος

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι είναι αυτό της αντοχής. Όλη η κατασκευή “πατάει” πάνω στους πλαστικούς συνδέσμους και το πλαστικό είναι πλαστικό. Μπορείτε να αυξήσετε το infill (αυξάνοντας ταυτόχρονα και το κόστος αλλά και συνολικό χρόνο), αλλά πάλι θα εξακολουθούν να είναι πλαστικοί σύνδεσμοι. Αν δεν βάλετε βάρος, δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν προσπαθήσετε να βάλετε κάτι πολύ βαρύ σε κάποιο ράφι, το σπάσιμο είναι αρκετά πιθανό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα αναδιπλούμενο κανό που θυμίζει origami
Επόμενο άρθροFocuswriter ένας επεξεργαστής κειμένου για να γράφετε χωρίς
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια