Review: Alfawise B7 Pro, ένα αξιόλογο smartband με έγχρωμη οθόνη

Αναλυτική παρουσίαση του smartband Alfawise B7 Pro, μετά από αρκετές μέρες δοκιμών. Αξίζει να το αγοράσετε;

0
alfawise b7 pro review

Μετά το Lenovo HX06 και το Xiaomi Mi Band 2, θα κάνουμε άλλα ένα review σε smartband, αυτή τη φορά σε ένα με έγχρωμη οθόνη, το πολύ οικονομικό Alfawise B7 Pro. To Alfawise B7 Pro είναι ένα smartband που πωλείται αποκλειστικά από το Gearbest και παρότι διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη και αισθητήρα καρδιακών παλμών, η τιμή του δεν ξεπερνάει τα 16-18 ευρώ. 

Χαρακτηριστικά Alfawise B7 Pro


ΜοντέλοB7 Pro
ΕταιρίαAlfawise
ΤύποςSmartband
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή14-18 ευρώ@Gearbest
Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΠεδόμετροΝαι
Παρακολούθηση ύπνουΝαι
Μέτρηση καρδιακών παλμώνΝαι
Ειδοποιήσεις κλήσεων/μηνυμάτωνΝαι
Ειδοποιήσεις εφαρμογώνΝαι
ΑδιάβροχοΝαι (IP67)
Οθόνη
Τύπος οθόνηςΈγχρωμη 
Μέγεθος 0.96″
Μπαταρία
Τύπος μπαταρίαςLiPo
Χωρητικότητα μπαταρίας90mAh
Χρόνος αναμονήςΠερίπου 20 ημέρες
Διάρκεια με φυσιολογική χρήση7-10 ημέρες
Χρόνος φόρτισηςΠερίπου μισή ώρα
Μπρασελέ
Υλικό κατασκευήςΠλαστικό TPU
ΤύποςΜε μεταλλικό κούμπωμα
Βάρος / Διαστάσεις
Βάρος22 γραμμάρια
Διαστάσεις2 χ 1.1 εκατοστά

 

Εντυπώσεις από Alfawise B7 Pro


To Alfawise B7 Pro είναι ένα πολύ όμορφο smartband που εντυπωσιάζει με την έγχρωμη οθόνη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανήκει σε μία μεσαία κατηγορία. Δεν είναι slim, όπως τα κλασσικά smartband, αλλά δεν είναι και μεγάλο όπως τα περισσότερα έξυπνα ρολόγια.

Μεγάλη, έγχρωμη οθόνη

alfawise b7 pro

Η οθόνη είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάς σε αυτό το smartband. Είναι σχετικά μεγάλη, όχι τόσο σε μήκος αλλά σε πλάτος και είναι και σε αντίθεση με τα περισσότερα φθηνά smartband είναι έγχρωμη.

Η ανάλυση δεν αναφέρεται κάπου, αλλά δεν είναι και πολύ μεγάλη. Η οθόνη είναι αρκετά φωτεινή, αν και σε απευθείας έκθεση στον ήλιο δυσκολεύεστε να διακρίνετε τι λέει. 

metrisi thermidon

Πολύ χρήσιμη είναι και η απεικόνιση με κινούμενα εικονίδια της κάθε οθόνης. Έτσι ακόμα και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς δείχνει εκείνη την στιγμή.

Φυσικά πεδόμετρο

Δεν νοείται smartband χωρίς πεδόμετρο. Έτσι και το Alfawise B7 Pro έχει και αυτό λειτουργία πεδόμετρου. Οι μετρήσεις του δείχνουν αξιόπιστες, φυσικά με τους όποιους περιορισμούς που έχει πάντα ένας ανάλογος αισθητήρας. 

Φυσικά εκτός από τα βήματα μετράει χιλιομετρική απόσταση και θερμίδες. Προφανώς και οι δύο αυτές μετρήσεις είναι ενδεικτικές.

Καρδιακοί παλμοί

αισθητήρας παλμών
Ο αισθητήρας που υπάρχει στο κάτω μέρος του smartband

Εκτός από πεδόμετρο έχει και αισθητήρα για καρδιακούς παλμούς. Ο αισθητήρας βρίσκεται στο κάτω μέρος του smartband και για να δείξει ακριβείς μετρήσεις, πρέπει το smartband να είναι σφιγμένο καλά στο χέρι. 

Ανάλυση καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια της μέρας

Οι μετρήσεις είναι σωστές, τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει απότομη αλλαγή ή αρρυθμία. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται λίγο χρόνο για να σταθεροποιηθεί. Η διάγνωση χρειάζεται μερικά δεύτερα και υπάρχει η δυνατότητα για μόνιμη παρακολούθηση των παλμών μέσω της εφαρμογής.

Παρακολούθηση ύπνου

alfawise b7pro
Πως φαίνεται η ανάλυση μέσω της εφαρμογής. Εδώ η ανάλυση είναι για μία μέρα, αλλά μπορεί να γίνει και βάση εβδομάδος ή μήνα.

Άλλη μια λειτουργία που έχει το Alfawise B7 Pro είναι και η παρακολούθηση του ύπνου. Η ανάλυση γίνεται μέσω της εφαρμογής και φαινομενικά δείχνει σωστή, τουλάχιστον όσον αναφορά στην διάρκεια. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτό γίνεται μόνο κατά τις βραδυνές ώρες και εκεί ίσως κάποιες φορές κάνει μερικά λάθη αν “φαίνεστε” ότι κοιμάστε, ενώ στην πραγματικότητα κάνετε κάτι άλλο (πχ βλέπετε ταινίες ξαπλωμένος).

Ειδοποιήσεις για κλήσεις, μηνύματα ή εφαρμογές 

flagfit 2.0 app

Αν συνδέσετε το Alfawise B7 Pro με ένα μοντέρνο κινητό και κατεβάσετε την εφαρμογή Flagfit 2.0 τότε μπορείτε να έχετε και μερικές ακόμα δυνατότητες. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η ειδοποίηση μέσω δόνησης και οπτικού μηνύματος όταν δέχεστε τηλέφωνο, κλήση ή υπάρχει κάποιο notification σε κάποια εφαρμογή (πχ facebook messenger, skype…).

push notifications

Η ειδοποίηση γίνεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο (έχει ένα μικρή καθυστέρηση που είναι λιγότερο από δευτερόλεπτο). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το λογισμικό του δεν υποστηρίζει πολύ σωστά την Ελληνική γλώσσα. Οπότε τα μηνύματα με Ελληνικούς χαρακτήρες εμφανίζονται λίγο περίεργα μερικές φορές. ‘Επίσης για κάποιο λόγο δεν εμφανίζει το όνομα της επαφής που σας καλεί (μάλλον το πρόβλημα έχει να κάνει με το που είναι αποθηκευμένη η επαφή, δεν πρέπει να μπορεί να διαβάζει cloud synced επαφές).

Τώρα στα θετικά είναι ότι μπορείτε να διαβάσετε ένα πλήρες μήνυμα. Μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν πατήσετε το πλήκτρο. Οπότε δεν θα δει κάποιος το μήνυμά σας κατά λάθος.

Για να προσθέσετε ειδοποιήσεις από εφαρμογές θα πρέπει να αλλάξετε τα permissions από τις εφαρμογές, ώστε να μπορεί να τα διαβάζει το FlagFit.

Εφαρμογή Flagfit και έξτρα δυνατότητες

flagfit 2.0
H αρχική οθόνη στο flagfit 2.0

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, αν θέλετε να έχετε όλες τις λειτουργίες του Alfawise B7 Pro, θα πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή Flagfit 2.0 στο κινητό σας. Αφού την κατεβάσετε, θα πρέπει να κάνετε pair το Alfawise B7 Pro μέσω bluetooth. Όταν το κάνετε θα γίνει αυτόματα sync και έτσι θα μπορείτε να βλέπετε τις μετρήσεις διαχρονικά στην εφαρμογή. Οι μετρήσεις αφορούν το πεδόμετρο, τις μετρήσεις ύπνου αλλά και τους καρδιακούς παλμούς.

alfawise b7 pro smartband
H οθόνη με τις ρυθμίσεις

Εκτός από τις μετρήσεις, μπορείτε να κάνετε update το firmware αλλά και να πειράξετε αρκετές ρυθμίσεις. Οι επιλογές είναι αρκετές.

 • Call reminder: Ειδοποίηση κλήσεων από το κινητό στο smartband
 • SMS reminder: Ειδοποίηση μηνυμάτων από το κινητό στο smartband
 • More: Ειδοποίηση διάφορων εφαρμογών
 • Reject a call with a key: Δυνατότητα απόρριψης κλήσεων με το πάτημα του πλήκτρου
 • On-screen time: Επιλογή του χρόνου μετά το πέρας του οποίου θα σβήνει η οθόνη
 • Find bracelet: Επιλογή εύρεσης smartband. Δονείται όταν το πατήσετε, αλλά αν το χάσετε σε εξωτερικό χώρο δεν θα σας βοηθήσει και πάρα πολύ.
 • Sedentary reminder : Υπενθύμιση χρόνου αδράνειας. Ορίζετε ένα χρονικό όριο. Αν βρεθείτε σε αδράνεια για παραπάνω από αυτό το διάστημα, το smartband θα δονηθεί και θα σας υπενθυμίσει με μήνυμα να ασκηθείτε.
 • Raise hand to activate display: Ενεργοποίηση της εικόνας όταν σηκώνουμε το χέρι.
 • Shake to take a picture: Τράβηγμα φωτογραφιών από το κινητό με το κούνημα του χεριού στο οποίο είναι το smartband. Ιδανικό για να τραβάτε φωτογραφίες με τρίποδο.
 • Heart rate monitoring: Παρακολούθηση καρδιακών παλμών (καταναλώνει περισσότερη μπαταρία όταν είναι ενεργοποιημένο)
 • Do not disturb: Δυνατότητα επιλογής ωρών στις οποίες δεν θα εμφανίζονται μηνύματα και δεν θα ανάβει η οθόνη αν δεν πατήσετε το κουμπί 
 • Smart Alarm Clock: Ξυπνητήρι με δόνηση. Μπορείτε να επιλέξετε τις μέρες, την ώρα και τον αριθμό των δονήσεων.

Από αυτά βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές που δεν υπάρχουν σε άλλα smartband, όπως πχ το πολύ χρήσιμο on-screen time ή το shake to take a picture.

Στόχοι

Αν θέλετε μπορείτε να θέσετε κάποιο προσωπικό στόχο όσο αναφορά τα βήματα που θέλετε να κάνετε κάθε μέρα και το smartband θα σας ειδοποιεί όταν τον επιτυγχάνετε. Δυστυχώς αυτό αφορά μόνο τα βήμα και όχι κάποια άλλη δραστηριότητα.

Επίσης, παρότι μπορείτε να βάλετε το βάρος σας, το Flagfit 2.0 δεν φαίνεται να μπορεί να συνεργαστεί με κάποια έξυπνη ζυγαριά, ούτε έχει διαχρονικό διάγραμμα του εκάστοτε βάρους.

Επιλογές από το ίδιο το smartband

ρύθμιση φωτεινότητας
Η ρύθμιση της φωτεινότητας μέσω του smartband. Διαθέτει 4 σκάλες

Κάτι στο οποίο διαφέρει το Alfawise B7 pro από αρκετά smartband είναι η δυνατότητα επιλογής ρυθμίσεων από το ίδιο το smartband. Αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν τη λειτουργία του smartband και τις δραστηριότητες που κάνετε. Για την ακρίβεια υπάρχει η δυνατότητα επιλογής φωτεινότητας, εύρεση του κινητού (αν το πατήσετε το συνδεδεμένο κινητό κάνει έναν ήχο), reset ή επανεκκίνησης μέσω της επιλογής functions.

H υπο-επιλογή Cycling (ποδηλασία), στην επιλογή sports. Για να ξεκινήσει να μετράει, πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο λειτουργίας

Μέσω της επιλογής Sports μπορείτε να επιλέξετε ποια δραστηριότητα ασκείτε (πχ ποδηλασία, τέννις, τρέξιμο….) ώστε το smartband να έχει καλύτερες μετρήσεις και κατηγοριοποίηση.

Μπαταρία και διάρκεια

Η μπαταρία που έχει μέσα είναι LiPo 90mAh. Σαν χωρητικότητα είναι λίγο μεγαλύτερη από ότι συνήθως, αλλά επειδή η μεγάλη, έγχρωμη οθόνη είναι πιο απαιτητική, κρατάει λίγο πιο λίγο από τα απλά smartband. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές κρατάει 7-10 μέρες με κανονική χρήση και 20 μέρες σε standby. Στην πραγματικότητα δείχνει να κρατάει λίγο πιο λίγο, αλλά όχι κάποια μεγάλη διαφορά. Με κανονική χρήση πρέπει να είναι 5-8 μέρες ενώ σε standby λογικά γύρω στις 15. Όπως και να έχει δεν είναι κακή διάρκεια, ειδικά για ένα smartband με τέτοια οθόνη.

H φόρτιση είναι πολύ απλή και γρήγορη. Μπορεί να φορτίσει με μισό αμπέρ, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι φορτίζει πλήρως σε λιγότερο από μισή ώρα με καλό φορτιστή. Φυσικά μπορεί να φορτίσει από οποιαδήποτε θύρα USB υπολογιστή.

Αδιάβροχο, κάντε μπάνιο άφοβα

Το Alfawise B7 pro είναι πραγματικά αδιάβροχο. Άντεξε μία ολόκληρη νύχτα μέσα σε μία λεκάνη νερό και δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Έχει προστασία IP67, δηλαδή αντοχή και σε σκόνη και σε υγρασία. Ουσιαστικά μπορεί να αντέξει τα πάντα, εκτός από καταδύσεις.

Λουρί με μεταλλικό κούμπωμα για να μην το χάνετε ποτέ

alfawise λουρί

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Alfawise B7 pro είναι ότι έρχεται με ένα πλαστικό μπρασελέ που έχει μεταλλικό κούμπωμα, όπως αυτό που έχουν τα ανδρικά ρολόγια. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να σας ξεκουμπώσει και να το χάσετε -συμβαίνει πάρα πολύ συχνά με το απλό κούμπωμα.

Εκτός από μαύρο μπορείτε να το αγοράσετε και με κόκκινο ή μπλε/μοβ λουράκι.

Προβλήματα / Ελαττώματα


Το Alfawise B7 pro δυστυχώς έχει κάποια θεματάκια. Τα κυριότερα έχουν να κάνουν με την εφαρμογή SmartFit 2.0. Η εφαρμογή κρασάρει χωρίς λόγο, ειδικά στις οθόνες των ρυθμίσεων. Δεν επηρεάζει άμεσα την λειτουργικότητα του smartband, αφού και syncing κάνει και -έστω και με λίγες προσπάθειες- μπορείτε να αλλάξετε όποια ρύθμιση θέλετε. Λογικά αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί με κάποιο update της εφαρμογής. Μάλιστα όσο γινόταν το review βγήκε νέο update που μείωσε αισθητά -αν και δυστυχώς δεν εξάλειψε τελείως- τα κρασαρίσματα.

Το ίδιο το smartband δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα.

Τώρα όσο αναφορά τα ελαττώματα, ένα αισθητό ελάττωμα φαίνεται να είναι η εμφάνιση της ώρας στο ρολόι. Η ώρα εμφανίζεται σε 2 γραμμές σε μορφή “ΩΩ-ΛΛ”. Επειδή η ώρα σπάει σε δύο γραμμές μπορεί να μπερδεύει λίγο.  Καλό θα ήταν να υπήρχε επιλογή για διαφορετική εμφάνιση της ώρας.

Ένα άλλο μικρό ελάττωμα είναι ότι ότι ο συγχρονισμός των δεδομένων αργεί λίγο παραπάνω από ότι πρέπει.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε


Τα προϊόντα Alfawise πωλούνται αποκλειστικά από το κατάστημα Gearbest, οπότε μόνο από εκεί μπορείτε να το αγοράσετε επίσημα. Η τιμή του είναι πάρα πολύ καλή, αφού σε προσφορά μπορείτε να το βρείτε ακόμα και στα 14 ευρώ, όπως έχει αυτή τη στιγμή.

Τα μεταφορικά κοστίζουν 1-2 ευρώ και έρχεται σε 15-25 ημέρες στην πόρτας σας.

Πραγματικά πολύ καλή τιμή για όσα προσφέρει. Αν δεν υπήρχε και το θεματάκι με την εφαρμογή, τότε θα ήταν τέλειο.

Αν δεν έχετε ξανακάνει αγορά από το Gearbest τότε καλό είναι να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό πρώτα.

Σύνοψη: Όμορφο smartband σε πολύ καλή τιμή. Αν δεν είχε και το προβληματάκι με το app θα ήταν τέλειο


Το Alfawise B7 Pro είναι ένα όμορφο smartband σε απίστευτα χαμηλή τιμή. Με μόλις 14-18 ευρώ που κοστίζει, προσφέρει πολλά περισσότερα από ότι αντίστοιχα smartband των 20-30 ευρώ. Διαθέτει έγχρωμη οθόνη, αρκετές επιλογές, όμορφο μπρασελέ και σχετικά καλή διάρκεια μπαταρίας.

Δυστυχώς μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχει ένα μικρό θεματάκι με την εφαρμογή για το κινητό. Και έτσι πάντως δουλεύει μία χαρά και λογικά το πρόβλημα θα διορθωθεί στο μέλλον.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα DIY γραφείο με πρωτότυπους οδηγούς για συρτάρια
Επόμενο άρθροDIY φωτιστικό με λεπτό καπλαμά από πλανισμένο ξύλο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια