Πως γίνονταν οι κολλήσεις με καλάι στην αρχαιότητα

0
μαλακή κόλληση στην αρχαιότητα

Εδώ και αρκετό καιρό το κανάλι Clickspring προσπαθεί να κάνει “reverse engineering” στο μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, τον περίφημο “μηχανισμό των Αντικυθήρων“. Ανάμεσα στα αρκετά βίντεο που έχει ανεβάσει με όλα τα στάδια της κατασκευής, έχει ανεβάσει και μερικά στα οποία παρουσιάζεις τις αρχαίες τεχνικές και εργαλεία με βάση τα οποία πρέπει να κατασκευάστηκε ο μηχανισμός. 

αρχαίο καλάι
Από ότι φαίνεται οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τις ιδιότητες από τα χαμηλότηκτα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στο καλάι.

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο αυτής της συλλογής, μας δείχνει πως γίνονταν οι κολλήσεις μετάλλων με καλάι στην αρχαιότητα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η αρχαία τεχνική δεν φαίνεται να διαφέρει τρομερά από ότι κάνουμε και εμείς σήμερα. Τα βασικά στοιχεία είναι ίδια. Δηλαδή χρειάζεται μία πηγή θερμότητας, καλάι και κάποια πάστα αντίστοιχη του “flux”.

πυρωμένος χαλκός
Τα κομμάτια χαλκού που χρησιμοποιούνται για την μετάδοση της θερμότητας πάνω στις μεταλλικές επιφάνειες

Έτσι αντί για κολλητήρι, οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται να χρησιμοποιούσαν πυρωμένο χαλκό. Για καλάι χρησιμοποιούσαν κάποιο κράμα μόλυβδου και κασσίτερου, περίπου όπως κάναμε και εμείς μέχρι πριν μερικά χρόνια. Τέλος για flux ίσως χρησιμοποιούσαν κολοφώνιο, ένα ειδικό ρετσίνι φτιαγμένο από κωνοφόρα δέντρα (κυρίως πεύκο).

Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο αρχαίο tutorial “antikythera mechanism for dummies”  στο οποίο βασίστηκε, αλλά από ότι φαίνεται έχει κάνει μεγάλη έρευνα ως προς τα υλικά και τεχνολογίες, που υπήρχαν την εποχή που κατασκευάστηκε ο μηχανισμός των αντικυθήρων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕντυπωσιακά ηχεία φτιαγμένα με 3D εκτυπωτή
Επόμενο άρθροΜία ανεμογεννήτρια από LEGO
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια