Review: Τηλεσκοπική σκάλα αλουμινίου 14 σκαλιών (4.1 μέτρα) Finether

0
τηλεσκοπική σκάλα

Οι τηλεσκοπικές σκάλες αλουμινίου είναι σκάλες στις οποίες μπορεί να αυξομειωθεί το ύψος. Συνήθως ξεκινούν από τα 2μέτρα ύψος και φθάνουν έως τα 5 μέτρα. Η συγκεκριμένη που θα δούμε σε αυτό το review έχει την επωνυμία Finether, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μία OEM σκάλα που την συναντάμε με διάφορες επωνυμίες. Είναι σκάλα 14 σκαλιών με μέγιστο ύψος 4.1 μέτρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά τηλεσκοπικής σκάλας αλουμινίου 13 σκαλιών Finether


ΤύποςΤηλεσκοπική σκάλα
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή 55-100 ευρώ (εξωτερικό)
Σκαλιά14
Μέγιστο ύψος4.1 μέτρα
Ύψος όταν βρίσκεται μαζεμένη86 εκατοστά
Απόσταση από κάθε σκαλοπάτι30 εκατοστά
Βάρος11.6 κιλά
Μηχανισμός λειτουργίαςΔιπλά κλιπς 
ΆνοιγμαΑυτόματο
ΠρόσθεταΘήκη μεταφοράς, γάντια

 

Εντυπώσεις από τηλεσκοπική σκάλα αλουμινίου Finether


Οι τηλεσκοπικές σκάλες είναι αρκετά αμφιλεγόμενες. Έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι έχουν πολύ μικρό μέγεθος όταν είναι κλειστές και μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε ύψος, αλλά σίγουρα δεν έχουν την στιβαρότητα που έχουν οι κλασσικές σταθερές σκάλες.

Η συγκεκριμένη είναι ένα από τα πιο μεγάλα μοντέλα της αγοράς με μέγιστο ύψος 4.1 μέτρων. Διαθέτει 14 σκαλοπάτια, τα οποία μπορούν να ανοίξουν ανεξάρτητα. Έτσι μπορεί να προσαρμοστεί σε όποιο ύψος επιθυμεί κάποιος. Μάλιστα το κάθε σκαλοπάτι μπορεί να ανοίξει και μισό.

Είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και σκληρό πλαστικό. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές μπορεί να αντέξει βάρος έως και 150 κιλά, το οποίο σημαίνει ότι είναι ικανή να αντέξει και αρκετά σωματώδεις. 

Η σκάλα ανοίγει αυτόματα, απλώς τραβώντας την προς τα πάνω. Για να κλείσει πρέπει να πιέσετε ταυτόχρονα και τα δύο κλιπς που βρίσκονται εκατέρωθεν του κάθε σκαλιού. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος έξτρα μηχανισμός κλειδώματος για κάθε σκαλοπάτι, οπότε αν χαλάσει ο μηχανισμός των κλιπς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

To κενό ανάμεσα στα σκαλοπάτια είναι μηδενικό. Οπότε προσοχή στα δάκτυλα

Επίσης κάτι αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει και κάποιος αποστάτης από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι για προστατευτικό δακτύλων. Στα μικρότερα μοντέλα υπάρχει κάτι ανάλογο, αλλά σε αυτό όχι. Βέβαια, επειδή πρέπει να χρησιμοποιήσετε και τους δύο αντίχειρες ταυτόχρονα για να κλείσει, είναι λίγο δύσκολο να πιαστεί το δικό σας δάκτυλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιο ατύχημα.

Για τόσο ψηλή τηλεσκοπική σκάλα, δείχνει σχετικά στιβαρή, αν και υπάρχει λίγος τζόγος σε κάθε σκαλοπάτι, οπότε όσο ψηλώνει τόσο μεγαλύτερη είναι η αστάθεια. Αν την ακουμπήσετε σε κάθετη επιφάνεια αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, αλλά αν ακουμπήσει πχ σε ένα κλαδί δέντρου εκεί θα το καταλάβετε.

Τα σκαλοπάτια έχουν πλαστική αντιολισθητική επιφάνεια στο πάνω μέρος, οπότε δεν είναι και τόσο εύκολο να γλιστρήσει κάποιος. Το ίδιο ισχύει και για την βάση της σκάλας, όπου υπάρχει ειδικό αντιολισθητικό κυρτό πέλμα

τηλεσκοπική σκάλα
Παρότι το βέλκρο είναι σχετικά ισχυρό δεν μπορεί να συγκρατήσει και τα 12 κιλά της σκάλας. Επομένως αν κάνετε το λάθος και την κρατήσετε από τον ιμάντα ή από κάποιο από τα πάνω σκαλοπάτια θα ανοίξει.

Η σκάλα δένει με έναν υφασμάτινο ιμάντα, ο οποίος ασφαλίζει με βέλκρο. Αυτό σίγουρα είναι ένα μειονέκτημα, καθώς η σκάλα είναι αρκετά βαριά και αν την κρατήσετε ανάποδα το βέλκρο δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει όλο το βάρος της σκάλας και θα ανοίξει. Το ίδιο ισχύει και αν τη πιάσετε από κάποιο από τα πάνω σκαλοπάτια όσο είναι δεμένη. Οπότε καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο σύστημα για ασφάλεια (πχ ορειβατικό γάντζο και κρίκο).

Σίγουρα το πιο δυνατό της σημείο είναι η εύκολη μεταφορά και αποθήκευση. Χωράει άνετα σε ένα πορτ-παγκάζ, ακόμα και σε μικρό hutchback αυτοκίνητο, ενώ μπορείτε να την αποθηκεύσετε ακόμα και κάτω από ένα κρεβάτι.

Χρήση μόνο ως όρθια

Σε αντίθεση με τις σπαστές ή τις σκάλες με προέκταση, η συγκεκριμένη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως όρθια σκάλα (οι κατασκευαστές προτείνουν χρήση σε γωνία 75 μοιρών). Δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως σκαλωσιά ή ως οριζόντιο πάτημα, καθώς δεν μπορεί να αντέξει κάθετες πιέσεις.

Επαγγελματική χρήση;

Αν και ο κάθε επαγγελματίας γνωρίζει τις ανάγκες του καλύτερα από τον καθένα, προσωπικά δεν θα τη συνιστούσα. Τουλάχιστον όχι σε όποιον επιθυμεί να την χρησιμοποιεί καθημερινά. Ο βασικός λόγος είναι τα κλιπς που ασφαλίζουν κάθε σκαλοπάτι. Παρότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, δεν δείχνουν ότι μπορούν να αντέξουν μακροχρόνια καθημερινή χρήση. 

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να την βρείτε


Η συγκεκριμένη σκάλα με την επωνυμία Finether πωλείται μόνο σε Αγγλικά καταστήματα. Αυτή τη πήραμε από το Gearbest σε μία μεγάλη προσφορά που είχε στην Αγγλική αποθήκη στην τιμή των 55 ευρώ, το οποίο ήταν πολύ χαμηλή τιμή. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η προσφορά ούτε καν η ίδια η σκάλα. Υπάρχει μόνο η μικρότερη (3.8 μέτρα), η οποία κοστίζει 100 ευρώ.

Την ίδια μπορείτε να την βρείτε στο Αγγλικό Amazon στην τιμή των 90 ευρώ, αλλά μαζί με τα μεταφορικά στοιχίζει 120-130 ευρώ. Φυσικά αν αγοράσετε ακόμα κάτι μπορεί να σας έρθει πιο οικονομικά.

Όπως είπαμε πρόκειται για μία OEM σκάλα, οπότε αν και σαν Finether δεν υπάρχει στην Ελλάδα, μπορείτε να την βρείτε με διαφορετικές επωνυμίες. Στο συγκεκριμένο ύψος δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά, αλλά θα την βρείτε στα 3.8 μέτρα σε διάφορα καταστήματα με κόστος 125-150 ευρώ.

Σύνοψη


Η τηλεσκοπική σκάλα της Finether είναι μία αξιοπρεπής επιλογή. Είναι πολύ εύκολη στην μεταφορά και στην αποθήκευση, μπορεί να φθάσει έως και τα 4.1 μέτρα, μπορεί να προσαρμοστεί σε ότι ύψος θέλετε και η τιμή της είναι αρκετά καλή.

Όμως έχει μερικά μικρά θέματα. Δεν είναι τόσο σταθερή όσο οι σπαστές, ο ιμάντας μεταφοράς δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της αν την κρατάτε ανάποδα και ο μηχανισμός που ασφαλίζει κάθε σκαλοπάτι δεν δείχνει ικανός να αντέξει και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ιδανική για ερασιτεχνική χρήση σε σπίτια και αποθήκες και για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σπαστή λόγω όγκου. 

Θετικά
  • Εύκολη μεταφορά
  • Εύκολη αποθήκευση
  • Εύκολο άνοιγμα
  • Χαμηλή τιμή
Αρνητικά
  • Είναι βαριά
  • Κλείνει λίγο απότομα
  • Ο ιμάντας αποθήκευσης ασφαλίζει μόνο με βέλκρο
  • Έχει λίγο τζόγο 
  • Δεν έχει αποστάτες ανάμεσα στα σκαλοπάτια
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY Φωτιστικό γραφείου από σωλήνα PVC (video)
Επόμενο άρθροΜία έξυπνη συσκευή που διπλώνει μόνη της τα ρούχα σας σε δευτερόλεπτα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια