Review: Θερμόμετρο υπερύθρων μετώπου Rycom JXB-178

0

Τα θερμόμετρα υπερύθρων είναι ψηφιακά θερμόμετρα που μετρούν την θερμοκρασία που εκπέμπει ένα σώμα με την βοήθεια υπερύθρων. Πρακτικά μετρούν την θερμοκρασία επιφανείας και χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στα θερμόμετρα χώρου και τα θερμόμετρα μετώπου/ σώματος. Τα θερμόμετρα χώρου τα ξεχωρίζουμε επειδή έχουν -σχεδόν πάντα- μία ακτίνα λέιζερ που μας βοηθάει να βλέπουμε το σημείο στο οποίο γίνεται η μέτρηση. Τα θερμόμετρα σώματος δεν έχουν λέιζερ για λόγους ασφαλείας και ο τρόπος μέτρησης είναι λίγο διαφορετικός, καθώς αν προσπαθήσετε να μετρήσετε με θερμόμετρο χώρου την θερμοκρασία σώματος, τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά. Αυτό που θα δούμε σε αυτό το review είναι το θερμόμετρο υπερύθρων μετώπου Rycom JXB-178.

Τεχνικά χαρακτηριστικά θερμόμετρου υπερύθρου μετώπου Rycom JXB-178


ΓενικάΜοντέλοRycom JXB-178
ΤύποςΘερμόμετρο υπερύθρων σώματος
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή12-30 ευρώ
Εύρος θερμοκρασίας  Θερμοκρασία σώματος32 έως 42.9 °C
Θερμοκρασία επιφανείας0 έως 60 °C
Ακρίβεια μέτρησης32 – 34.9 °C± 0.3°C
35 έως 42 °C± 0.2°C
42.1 έως 42.9 °C± 0.3°C
Απόσταση μέτρησης3 έως 5 εκατοστά
Συνθήκες λειτουργίαςΘερμοκρασία περιβάλλοντος10 έως 40 °C
Υγρασία περιβάλλοντος<= 85%
ΠροστασίαIP 22
Διαστάσεις / βάροςΔιαστάσεις193 * 150 * 50 χιλιοστά
Βάρος (χωρίς μπαταρίες)125 γραμμάρια

 

Εντυπώσεις από θερμόμετρο υπερύθρων σώματος Rycom JXB-178


Τα θερμόμετρα υπερύθρων είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να μετράμε την θερμοκρασία σώματος. Ένα απλό πάτημα του κουμπιού, χωρίς καμία απολύτως επαφή και η μέτρηση είναι γεγονός. Βέβαια αν είναι τόσο αποτελεσματικά γιατί δεν τα χρησιμοποιούν και οι γιατροί; Ο λόγος είναι η ακρίβεια την οποία έχουν. Παρότι η απόκλιση των ±0.2 βαθμών δεν ακούγεται πολύ, στην πράξη είναι, τουλάχιστον σε κρίσιμες περιπτώσεις. Έτσι συνήθως χρησιμοποιούνται άλλοι τύποι θερμομέτρων (πχ το κλασσικό υδραργύρου ή του τυμπάνου), τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια. Περισσότερα για την ακρίβεια των υπέρυθρων θερμομέτρων σώματος μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή την έρευνα από την Καναδική υπηρεσία έρευνας φαρμάκων και τεχνολογίας στον τομέα της Υγείας

Έτσι αυτά τα θερμόμετρα χρησιμοποιούνται κυρίως για γρήγορες και επαναλαμβανόμενες διαγνώσεις σε περιπτώσεις χαμηλού – μέτριου πυρετού. Χωρίς καμία ενόχληση προς τον ασθενή – που μπορεί ακόμα και να κοιμάται- μπορείτε πολύ εύκολα να έχετε στιγμιαίες μετρήσεις. Γιαυτό συνήθως διαφημίζονται ή αποκαλούνται και θερμόμετρα βρεφικής ηλικίας.

Κάτι το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, όσο αναφορά την ακρίβεια, ανάμεσα στα περισσότερα μοντέλα της αγοράς. Έτσι ακόμα και πιο «επώνυμα» μοντέλα που ξεπερνούν τα 100 ή και τα 200 ευρώ έχουν περίπου την ίδια ακρίβεια με αυτό το φθηνό Κινέζικο.

Το συγκεκριμένο του Review είναι από την εταιρία Rycom και είναι Κινέζικης κατασκευής. Είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, αρκετά ελαφρύ και λειτουργεί με 2 αλκαλικές μπαταρίας ΑΑ (δεν υπάρχουν στην συσκευασία παρότι υπάρχει ειδική θέση στο κουτί).

Η μέτρηση γίνεται με το απλό πάτημα της σκανδάλης όταν το θερμόμετρο βρίσκεται σε μικρή απόσταση (3 με 5 εκατοστά) από την επιφάνεια που θέλουμε να μετρήσουμε. Αν πρόκειται για άνθρωπο, τότε συνήθως η μέτρηση γίνεται στο μέτωπο. Αν θέλετε να μετρήσετε επιφάνεια, επειδή δεν υπάρχει λέιζερ, πάλι θα πρέπει να είναι σχετικά κοντινή η μέτρηση για να ξέρετε τι μετράτε.

Ακρίβεια και επαναλβανόμενες μετρήσεις

Η ακρίβεια που έχει εξαρτάται από την θερμοκρασία. Η μεγαλύτερη ακρίβεια είναι στο ανάμεσα στους 35 με τους 42 βαθμούς Κελσίου, όπου η ακρίβεια είναι ±0.2 βαθμοί. Σίγουρα όχι πολύ μεγάλη ακρίβεια καθώς το εύρος των 0.4 βαθμών είναι σημαντικό, αλλά για γρήγορες μετρήσεις μάλλον είναι ανεκτό. Σε μια συγκριτική μέτρηση που έγινε με ένα κλασσικό θερμόμετρο υδραργύρου η διαφορά ήταν 0.1°C.

Οθόνη και λειτουργία

θερμόμετρο υπερύθρων
Σε αυτή την φωτογραφία βλέπουμε ότι είναι σε λειτουργία μέτρησης σώματος (Body) και είναι ενεργοποιημένος και ο ήχος.

Διαθέτει φωτιζόμενη οθόνη με σχετικά καλή ευκρίνεια. Δυστυχώς σε αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει η δυνατότητα χρωματικής ένδειξης της μέτρησης.

θερμόμετρο υπερύθρων
Τα 3 κουμπιά λειτουργίας. Το μενού ενεργοποιείται αν κρατήσετε πατημένο το Prog. Settings για μερικά δεύτερα. Το + και το – αλλάζουν τις επιλογές στις ρυθμίσεις.

Στο πλάι βρίσκονται 3 πλήκτρα με τα οποία μπορείτε να ελέγξετε το μενού επιλογών. Μέσω του μενού μπορείτε να αλλάξετε την μονάδα μέτρησης (Κελσίου ή Φαρενάιτ), τον τύπο μέτρησης (σώματος ή επιφάνειας), την θερμοκρασία ειδοποίησης (αν ξεπεράσει την θερμοκρασία που έχετε θέσει θα κάνει ένα ηχητικό σήμα) καθώς και την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του ήχου.

Στην συσκευασία εκτός από το θερμόμετρο υπήρχε και υφασμάτινη θήκη αλλά και εγχειρίδιο χρήσης στα Αγγλικά.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε


Το συγκεκριμένο μοντέλο το πήραμε από την Αγγλική αποθήκη του Gearbest. To κόστος του ήταν περίπου 11 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι διαθέσιμο στο Gearbest αλλά έχει δεκάδες άλλα παρόμοια, ειδικά στην Κινέζικη αποθήκη.

Για όσους ενδιαφέρονται λίγο παρόμοιο μοντέλο υπάρχει και στο Αγγλικό Amazon με τιμή περίπου 14 ευρώ, ενώ υπάρχει και σε μερικά καταστήματα στην Ελληνική αγορά με τιμή 30-35 ευρώ.

Σύνοψη


Το Rycom JXB-178 είναι ένα απλό και οικονομικό θερμόμετρο υπερύθρων, το οποίο είναι καλό να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Παρότι η ακρίβεια που έχει δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί σε κρίσιμες περιπτώσεις, είναι ιδανικό για στιγμιαίες διαγνώσεις χωρίς επαφή.

Η λειτουργία του είναι αρκετά απλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Διαθέτει και λειτουργία θερμοκρασίας επιφανείας, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαγνωστικό θερμόμετρο.

Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • Ηχητική ειδοποίηση
  • Απλή λειτουργία
  • Διπλή λειτουργία
Αρνητικά
  • Δεν διαθέτει χρωματικές ενδείξεις
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜοντέρνο industrial τραπεζάκι χωρίς ηλεκτροκόλληση
Επόμενο άρθροReview: Κρουστικό δράπανο Parkside PSBM 750 A1
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια