Μίνι πλάνη-ξεχονδίστρα από ηλεκτρική πλάνη χειρός

0

Η πλάνη-ξεχονδρίστρα είναι ένα ξυλουργικό εργαλείου πάγκου, με το οποίο μπορούμε να πλανίσουμε αλλά και να ισιώσουμε στραβές ή σκεβρωμένες σανίδες. Γενικά είναι ένα ακριβό και ογκώδες εργαλείο, έτσι συνήθως υπάρχει μόνο σε επαγγελματίες. Όμως με την χρήση μίας φθηνής ηλεκτρικής πλάνης, μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνος του μία μίνι πλάνη-ξεχονδρίστρα. Τον τρόπο τον δείχνει ένας διάσημος Τούρκος youtuber, ο Gοkmen Altuntas.

Τώρα για όσους θα αναρωτηθούν ποιος ο λόγος κάποιος να φτιάξει μία πλάνη-ξεχονδρίστρα πάγκου, ενώ έχει ήδη μία ηλεκτρική πλάνη, οι βασικός λόγος είναι η επιφάνεια. Όσο πιο μεγάλο το «πάτημα» της πλάνης, τόσο μεγαλύτερα κομμάτια μπορεί να ισιώσει. Και δεν μιλάμε για το πλάτος – αφού το πλάτος των μαχαιριών της πλάνης παραμένει ίδιο – αλλά κυρίως για το μήκος. Για παράδειγμα μία πλάνη χειρός είναι αδύνατο να ισιώσει ένα μεγάλο σκεβρωμένο δοκάρι. Όσο και να πλανίσετε, το δοκάρι θα παραμένει σκεβρωμένο. 

Εδώ έρχεται η μίνι πλάνη-ξεχονδίστρα να βοηθήσει. Ακόμα και αυτή η μικρή κατασκευή είναι ικανή να κάνει πολλά περισσότερα από μία απλή πλάνη χειρός. Και δεδομένου ότι κάποιος μπορεί να βρει μία απλή ηλεκτρική πλάνη ακόμα και με κάτω από 30 ευρώ, σίγουρα δεν είναι κακή ιδέα να το προσπαθήσει.

μίνι πλάνη-ξεχονδίστρα

Σαν κατασκευή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ξύλινη βάση από κόντρα πλακέ στην οποία τοποθετείται ανάποδα το εργαλείο. Η μόνη μετατροπή που κάνει είναι ότι αλλάζει το πίσω μεταλλικό πέλμα – το σταθερό- με ένα μεγαλύτερο κομμάτι κόντρα πλακέ

μικρή diy πλάνη ξεχονδίστρα
Το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της κατασκευής. Κάθε φορά που θα αλλάζετε το βάθος πλανίσματος, θα πρέπει να ευθυγραμμίζετε και τον μπροστινό ξύλινο οδηγό

Ίσως το μοναδικό μειονέκτημα αυτού του σχεδίου είναι ότι το μπροστινό πέλμα του εργαλείου είναι ανεξάρτητο από την βάση. Έτσι κάθε φορά που θα αλλάζετε τη ρύθμιση στο βάθος πλανίσματος του εργαλείου, θα πρέπει να αλλάζετε και το μπροστινό οδηγό της βάσης.

Για να μην πατάει συνεχώς την σκανδάλη λειτουργίας, η πλάνη είναι μόνιμα ανοιχτή και έχει συνδεθεί σε ένα πολύπριζο με διακόπτη.

Δείτε αναλυτικά όλη τη διαδικασία κατασκευής στο παρακάτω βίντεο και καλό είναι να ελέγξετε όλο το κανάλι, καθώς έχει μερικά πολύ καλά βίντεο, στα οποία δείχνει πως κατασκεύασε αρκετά αυτοσχέδια εργαλεία πάγκου (πχ παγκοπρίονο, κολονάτο δράπανο…).

 

Διαφήμιση
ΠΗΓΗGokmen Altuntas @Youtube
Προηγούμενο άρθροReview: Κρουστικό δράπανο Parkside PSBM 750 A1
Επόμενο άρθροDIY μαχαίρια και τάκοι στραντζοπρέσας φτιαγμένα με 3D εκτυπωτή
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια