Υπάρχει μία γενική πεποίθηση ότι ο 3D εκτυπωτής είναι ένα ακριβό gadget με το οποίο φτιάχνουμε πρωτότυπα και άχρηστες βλακειούλες. Το πιο μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους είναι ότι οι κοινοί 3D εκτυπωτές χρησιμοποιούν μόνο πλαστικό νήμα, συνήθως PLA ή ABS. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλες οι 3D κατασκευές δεν είναι και τόσο ανθεκτικές. Όμως μία ομάδα αεροναυπηγών έρχεται να μας δείξει πόσο λανθασμένη είναι αυτή η πεποίθηση, αφού κατάφεραν να κατασκευάσουν 3D εκτυπωμένα μαχαίρια και τάκους στραντζοπρέσσας!!!
Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η υδραυλική στραντζοπρέσσα είναι ένα πολύ μεγάλο εργαλείο με το οποίο λυγίζουμε ομοιόμορφα μεταλλικές λαμαρίνες. Το λύγισμα της λαμαρίνας γίνεται πιέζοντας το κομμάτι της λαμαρίνας ανάμεσα σε ένα «αρσενικό» και ένα «θηλυκό» εξάρτημα που αλληλοσυμπηρώνονται. Το «αρσενικό» ονομάζεται μαχαίρι και το «θηλυκό» τάκος (η αγγλική ορολογία τους είναι «punch» and «die». Συνήθως είναι κατασκευασμένα από σκληρό ατσάλι για να μπορούν να αντέξουν τις τρομακτικές πιέσεις που ασκούνται σε μία υδραυλική στραντοπρέσσα.
Έτσι λοιπόν οι δημιουργοί του βίντεο κατάφεραν να κατασκευάσουν αρκετούς τάκους και μαχαίρια από πλαστικό, τα οποία τα χρησιμοποίησαν σε αυτόματη 20τόνη υδραυλική στραντζοπρέσσα αλλά και σε μία μικρότερη χειροκίνητη. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι κάποιος μπορεί να κατασκευάσει μόνος του ότι εξάρτημα θέλει, σε ότι διαστάσεις επιθυμεί. Το μόνο που απαιτείται είναι μία μικρή γνώση κάποιου προγράμματος σχεδίασης και ένας 3D εκτυπωτής.
Έτσι μπορεί να απαλλαγεί από τον περιορισμό που υπάρχει στα έτοιμα κομμάτια από το εμπόριο ή την αναμονή δημιουργίας κάποιου από ένα μηχανουργείο. Αυτό μπορεί να λύσει τα χέρια και σε όσους έχουν ή θέλουν να κατασκευάσουν μία diy στραντζοπρέσα.
Είναι προφανές ότι το πλαστικό είναι αδύνατο να λυγίσει πολύ σκληρά υλικά όπως ατσάλι, αλλά από ότι φαίνεται στο βίντεο της παρουσίασης τα καταφέρνει περίφημα σε μαλακότερα μέταλλα όπως το αλουμίνιο.
Το μυστικό της αντοχής βρίσκεται στο λεγόμενο «infill» αλλά και στο είδος του νήματος. Το infill είναι το εσωτερικό γέμισμα του κομματιού στον 3D εκτυπωτή. Με 0% infill είναι κούφιο, με 100% είναι συμπαγές. Έτσι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του infill, τόσο πιο ανθεκτική είναι η κατασκευή. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι το νήμα που χρησιμοποίησαν είναι ένα ειδικό premium πλαστικό νήμα, που κοστίζει περίπου 65 ευρώ το καρούλι και χρησιμοποιείται για ειδικές κατασκευές που απαιτούν αντοχή.
Δείτε το βίντεο της παρουσίασης από το κανάλι Adventure Aircraft στο Youtube.