Μετατροπή χαλασμένου δράπανου σε βοήθημα για κολαούζο (video)

0
μετατροπή δράπανου σε εξάρτημα για κολαούζο

Το εξάρτημα με το οποίο κάνουμε θηλυκό (δηλαδή εσωτερικό) σπείρωμα ονομάζεται κολαούζο. Αν και το σπείρωμα μπορεί να γίνει και με το χέρι (τουλάχιστον σε μέτριας σκληρότητας υλικά) οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κάποιο δράπανο. Το μόνο πρόβλημα με το δράπανο είναι η ταχύτητα και το ότι είναι λίγο δύσκολο να το κρατήσουμε τελείως κάθετα. Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να λύσει ένας Πολωνός youtuber, αξιοποιώντας εξαρτήματα από ένα παλιό, χαλασμένο δράπανο.

Το καμένο πηνίο σε ένα μοτέρ είναι ίσως η πιο ακριβή βλάβη. Εκτός και αν πρόκειται για κάποιο ακριβό επαγγελματικό δράπανο, η επισκευή ή αντικατάσταση είναι ασύμφορη.

Το δράπανο που χρησιμοποίησε είχε κάψει πηνίο και πλακέτα, οπότε ήταν πρακτικά άχρηστο. Από αυτό αφαίρεσε τον άξονα από το πηνίο και προσάρμοσε όλο το μπροστινό μέρος ώστε να είναι σαν ένα μεγάλο εξάρτημα για δράπανο. Τα γρανάζια και το τσοκ δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν να αλλάξει το γράσο. Αν θέλετε να δείτε πως αλλάζουμε το γράσο και τι γράσο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, τότε μπορείτε να διαβάσετε αυτό εδώ το άρθρο, όπου υπάρχει ένας αναλυτικός οδηγός (είναι για γωνιακό τροχό, αλλά η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια).

Το πλεονέκτημα από αυτή τη μετατροπή ήταν πολλαπλό. Καταρχάς χρησιμοποιώντας τις ταχύτητες που είχε το χαλασμένο δράπανο μπορεί να έχει χαμηλές στροφές, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την δημιουργία σπειρώματος, ενώ  το εξάρτημα – σε αντίθετα με τα φορητά δραπανοκατσάβιδα- μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία κάθετη βάση για δράπανο. Έτσι το σπείρωμα θα είναι πάντα τέλειο, καθώς η κάθετη βάση είναι σταθερή και έχει μηδενικό τζόγο.

Προφανώς δεν αξίζει κάποιος να καταστρέψει ένα λειτουργικό δράπανο για αυτό το λόγο, καθώς αν κάποιος έχει ένα δράπανο με ρύθμιση στροφών μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο χωρίς καμία μετατροπή, αλλά είναι μία από τις πιο χρηστικές ιδέες για την αξιοποίηση ενός καμένου δράπανου.

Δείτε αναλυτικά την διαδικασία κατασκευής στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι Made In Poland.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως μπορούμε να φτιάξουμε heavy duty γωνιακούς σφιγκτήρες για ηλεκτροσυγκόλληση
Επόμενο άρθροReview: Ψηφιακός μετρητής γωνίας Floureon
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια