
Το Raspberry Pi είναι ένας μικροσκοπικός υπολογιστής, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοματισμούς, tvbox, ρομποτικές κατασκευές ή ακόμα και σαν κανονικός υπολογιστής. Παρότι ήταν ο πρόδρομος αυτής τη κατηγορίας και εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές, δεν είναι το μόνο που υπάρχει στην αγορά. Έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες κλώνοι, μερικοί από του οποίους ίσως είναι και ελαφρά καλύτεροι. Το Tritium είναι ένας ακόμη Raspberry-κλώνος, που μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στην ίδια τιμή.

Το Tritium θα διαθέτει 3 εκδόσεις. Η πρώτη έκδοση θυμίζει περισσότερο το Raspberry Zero, διαθέτοντας μόνο 512ΜΒ RAM, αν και έχει ταχύτερο επεξεργαστή και λίγο καλύτερες GPU-επιδόσεις. Η επόμενη έκδοση έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με το Raspberry Pi 3 (πάλι με λίγο καλύτερες επιδόσεις στα γραφικά), αλλά θα κοστίζει 10 δολάρια λιγότερο από το Raspberry Pi 3. H τρίτη και τελευταία έκδοση, αν και θα έχει την ίδια τιμή με το Raspberry Pi 3, είναι αισθητά καλύτερη, διαθέτοντας 2GB μνήμης έναντι ενός, λίγο καλύτερες επιδόσεις στα γραφικά.
Ένα αρκετά θετικό είναι ότι το Tritium – όπως και πολλοί άλλοι κλώνοι- θα είναι συμβατό με αρκετά παρελκόμενα του Raspberry (όπως θήκες), αφού έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος και διάταξη.
Το Tritium έρχεται από το Libre Computer, ένα project που το είχαμε ξαναδεί λίγους μήνες πριν με ένα ακόμα SBC board, το Le Potato και παρότι δεν έχει την τεράστια κοινότητα και υποστήριξη που έχει το Raspberry Pi, σίγουρα δεν πρόκειται για μία απλή φούσκα που προσπαθεί να αρπάξει ότι μπορεί και μετά να εξαφανιστεί.
Για το Tritium, όπως και το Le Potato, επέλεξαν την μέθοδο της χρηματοδότησης μέσω του Kickstarter (πιθανώς και για διαφημιστικούς λόγους). Έτσι, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να το προ-παραγγείλετε σε αρκετά καλή τιμή. Η μικρή έκδοση μέσω του Kickstarter κοστίζει μόλις 9 δολάρια, ενώ η μεγαλύτερη των 2GB μαζί με αρκετά έξτρα (φορτιστή, 8GB ROM, θήκη, ψύκτρα) κοστίζει μόλις 49 δολάρια. Aν θέλετε υπάρχουν και εκδόσεις με ακόμα πιο πολλά έξτρα (πχ SD κάρτα, ασύρματο πληκτρολόγιο…).
Σίγουρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν παρόμοια boards με πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά (ακόμα και 4GB RAM) ή boards με πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη (πχ Orange Pi, Odroid..), αλλά η αλήθεια είναι ότι και το Tritium – και γενικότερα τα boards του Libre Computer- δείχνουν ότι έχουν μέλλον.