Πως φτιάχνεται μία παραδοσιακή ψάθινη σκούπα (video)

0
παραδοσιακή ψάθινη σκούπα

Οι παραδοσιακές ψάθινες σκούπες ή σάρωθρα όπως ήταν πιο γνωστές, φτιάχνονταν από διάφορα υλικά. Στην χώρα μας, το πραγματικό παραδοσιακό σάρωθρο δεν είναι το ψάθινο που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Αντίθετα φτιαχνόταν από ένα ακανθώδες θάμνο που ονομάζεται αφάνα, ο οποίος βρίσκεται σε αφθονία στις ορεινές βραχώδεις περιοχές της Ελλάδος. H κλασσική ψάθινη σκούπα είναι ξενόφερτη. Για την ακρίβεια έχει Ασιατική προέλευση, αν και μορφή που την ξέρουμε σήμερα, παράχθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία τον 18ο αιώνα.

μάζεμα σόργου
Εδώ ο τεχνίτης μαζεύει τις κορφάδες από τον σόργο, που θα χρησιμοποιηθούν μετέπειτα για την κατασκευή της ψάθινης σκούπας.

Όλες οι ψάθινες σκούπες φτιάχνονται περίπου με τον ίδιο τρόπο. Το μόνο που διαφέρει είναι το σχήμα αλλά και το φυτό κατασκευής. Οι κλασσικές ψάθινες σκούπες φτιάχνονται συνήθως από ένα φυτό που θυμίζει το καλαμπόκι και ονομάζεται σόργο. Στην Ελλάδα καλλιεργείται, συνήθως, στην περιοχή της Θράκης για βιοκαύσιμο ή ζωοτροφή, ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών που ανήκει και ο γνωστός μας βέλιουρας.

άπλωμα σόργου
Το άπλωμα του επεξεργασμένου σόργου στον ήλιο. Απαραίτητη διαδικασία για την ξήρανση του.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο που δείχνουν πως κατασκευάζεται μία παραδοσιακή ψάθινη σκούπα, αλλά με διαφορά το καλύτερο είναι ένα βίντεο που δείχνει την παραδοσιακή Ιαπωνική τεχνική. Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται αναλυτικά όλη η διαδικασία, από την αρχή ως το τέλος. Όσο και να φαίνεται παράδοξο, δεν απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο εργαλείο (με εξαίρεση το ξεχόνδρισμα), οπότε θεωρητικά μπορεί να γίνει από τον καθένα. 

Ελληνική χωριάτικη σκούπα


φυτό αφάνα
Ο ακανθώδης θάμνος αφάνα ή αστοιβίδα. Για αιώνες οι περισσότερες χωριάτικες σκούπες στην Ελλάδα φτιάχνονταν από αυτό εδώ το φυτό.

Σε λίγο καιρό θα ανεβάσουμε στην σελίδα ένα αυθεντικό άρθρο με φωτογραφίες (πιθανώς και με βίντεο) με τον τρόπο κατασκευής της δική μας παραδοσιακής σκούπας, αυτής με την αφάνα. Η διαδικασία κατασκευής έχει μερικές σημαντικές διαφορές, καθώς ο σόργος και η αφάνα διαφέρουν αρκετά σαν φυτά. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικο στολίδι με εποξική ρητίνη (secret wood)
Επόμενο άρθροΈνα έτοιμο σετ για project με κάμερα από την Google
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια