Όταν θέλουμε να καμπυλώσουμε ένα κομμάτι ξύλο, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι. Η άτμιση και το καλούπωμα. Η άτμιση συνήθως προτιμάται σε κομμάτια με μεγαλύτερο πάχος, ενώ στα λεπτά (πχ καπλαμάδες) το καλούπωμα είναι η ιδανικότερη μέθοδος. Βέβαια αν ενώσουμε αρκετά λεπτά κομμάτια μεταξύ τους, μπορούμε να δημιουργήσουμε κυρτά ξύλα με πολύ μεγάλο πάχος. Αυτή η μέθοδος παρουσιάζεται και σε ένα βίντεο για μία κατασκευή σε κυρτό ξύλινο παγκάκι.

diy ξύλινο κυρτό παγκάκι

Για την δημιουργία χρησιμοποιήθηκαν αρκετές λεπτές σανίδες, πάχους λίγων χιλιοστών, οι οποίες αρχικά κόπηκαν στο ίδιο μήκος και πλανίστηκαν με επαγγελματική επιτραπέζια πλάνη. Το επόμενο στάδιο ήταν το καλούπωμα. Εδώ η διαδικασία διαφέρει λίγο από τα συνηθισμένα, καθώς οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ως πρότυπο κομμάτια MDF, τα οποία έχουν κοπεί στο κατάλληλο σχήμα με σέγα. Στο βίντεο αυτό έγινε με την βοήθεια αρκετών μεταλλικών οδηγών οι οποίοι βιδώθηκαν σε κυρτό σχήμα πάνω σε μία επίπεδη ξύλινη επιφάνεια και αρκετών σφιγκτήρων, που πίεζαν τα ξύλα προς τους μεταλλικούς οδηγούς.

κυρτό παγκάκι

Οι σανίδες κατά το καλούπωμα κολλήθηκαν ανά ομάδες και έτσι στην πράξη δημιουργήθηκαν αρκετά ορθογώνια κυρτά δοκάρια. Για την δημιουργία των ποδιών ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδικασία, με τη μόνη διαφορά ότι αυτά ήταν ίσια. 

Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και -αν εξαιρέσει κανείς το αρχικό πλάνισμα- δεν απαιτεί κάποιο πολύ ακριβό εργαλείο, παρά μόνο αρκετούς σφιγκτήρες. Έτσι χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια μπορεί ο καθένας να φτιάξει ένα πολύ ξεχωριστό ξύλινο παγκάκι, το οποίο θα κοσμεί την αυλή ή το χώρο αναμονής.

Το κανάλι του δημιουργού, ο οποίος είναι επαγγελματίας ξυλουργός, ονομάζεται Lignum και έχει αρκετές όμορφες και πρωτότυπες κατασκευές. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διαδικασία κατασκευής για αυτό το κυρτό παγκάκι, στο παρακάτω βίντεο.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα ρολόι χειρός με ρετρό λαμπτήρες nixie
Επόμενο άρθροReview: Σταθμός ηλεκτρονικού για κόλλα πάστα συγκολλήσεων AD-982
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια